23 март 2019 557

Кілька рецептів приготування млинців з гречаного борошна

Млинці – страва традиційної російської кухні. Бувають вони абсолютно різними: тонкими і товстими, з різними начинками і без них. Але в будь-якому варіанті млинці люблять і дорослі, і малята. Всі ми звикли до того, що млинці робляться з борошна білої, пшеничного. Цьому вчили нас мами і бабусі.

Для того щоб змінити звичні уявлення про смак млинців, вашій увазі пропонується кілька рецептів приготування їх з гречаної муки – не такою популярною зараз. Вона не тільки є джерелом багатьох вітамінів і мікроелементів, але і вважається більш «здорової» з-за великої кількості в ній складних вуглеводів.

Гречані млинці на молоці «Традиційні»
Інгредієнти Кількість
борошно гречана - ¾ Склянки
борошно пшеничне - 100 г
цукор - 1 ст. л.
вершкове масло - 75 г
молоко 2,5% жирності - 2 склянки
курячі яйця - 2-3 шт.
сіль - половинка чайної ложки
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 141 Ккал

Приготування таких млинців мало чим відрізняється від млинчиків з пшеничного борошна. Тому продукти для страви знайдуться у будь-якої господині. Справа за малим – придбати гречаним борошном для млинчиків.

Приготування:

  1. Всі сипучі компоненти (два види борошна, цукор, сіль) необхідно змішати в одній мисці ретельно, до однорідності.
  2. Далі в миску з борошном, цукром і сіллю слід додати молоко (небагато) і яйця. Перемішати все ще раз.
  3. Тепер в цю масу треба поступово заливати молоко, що залишилося. При цьому слід постійно помішувати ложкою рідке тісто (для запобігання появи грудочок).
  4. Після того як тісто знайшло необхідну консистенцію, треба залишити його «відпочити» на 17-20 хвилин.
  5. Тепер необхідно змастити сковорідку олією і сильно розігріти її.
  6. Ополоником треба зачерпнути рідке тісто, вилити його на сковороду і швидко розподілити по всьому дну розпеченого страви.
  7. Обсмажувати млинці слід з обох боків кілька хвилин. Готовий млинець потрібно викласти на тарілку і змастити маслом.

Випічка на кефірі для корисного сніданку

Млинці з гречаного борошна з використанням кефіру (замість молока) – страва досить оригінальне на смак. Але дуже корисне. Добре підійде на сніданок.

Інгредієнти:

  • борошно гречане і пшеничне (першою потрібно 1,5 склянки, другий – ¾ склянки);
  • сода – на кінчику ножа (негашене);
  • яйця – 2 шт.;
  • кефір – 0,5 літра (будь-якої жирності);
  • цукор, сіль – за своїм смаком;
  • соняшникова олія – щоб змастити сковороду.

Час приготування страви – 30 хвилин.

Калорійність – близько 121 Ккал/100 р.

Приготування:

  1. Просіяне гречане і білу (пшеничне) борошно потрібно перемішати в мисці, додати цукор, соду і сіль (якщо вона використовується для приготування страви).
  2. Далі необхідно залити в миску з борошном кефір. Він повинен бути кімнатної температури. При цьому потрібно весь час перемішувати тісто, щоб уникнути грудочок.
  3. Тепер слід додати в тісто яйця і перемішати всі інгредієнти за допомогою блендера. Рідке тісто має вийти тягучим.
  4. Необхідно змастити сковороду маслом і нагріти її на сильному вогні.
  5. Набирати підготовлене тісто треба ополоником, виливати його на розпечену сковороду і швидко розподіляти по всьому дну.
  6. Смажити млинці необхідно з обох боків до готовності.
  7. Приготовлені млинці рекомендується намазати зверху вершковим маслом (щоб вони не прилипли один до одного і були більш апетитними).

На відео детально показано, як зробити гречані млинці на кефірі:

Дріжджові млинці з гречаного борошна

Особливістю цього рецепту є те, що гречана мука тут не перемішується з пшеничного. А смак млинців залишається чудовим.

Інгредієнти:

  • борошно гречана – 200 г (просіяти перед приготуванням тесту);
  • молоко – приблизно 1,5 склянки (краще використовувати молоко з жирністю 3,2%);
  • яйця – 2 шт.;
  • сухі дріжджі – 1,5 ч. л.;
  • сметана – 1 ст. л.(жирність – від 20%);
  • цукор, сіль – за своїм смаком.

Час приготування страви – 2,5 години.

Калорійність – близько 140 Ккал/100 р.

Приготування:

  1. Стакан молока необхідно підігріти, вилити в миску і засипати в нього дріжджі. Перемішати, додати цукор, знову перемішати і залишити приблизно на 10 хвилин (дріжджі за цей час трохи набухнуть).
  2. Тепер треба засипати в миску борошно і покласти сметану. При цьому треба постійно перемішувати масу, щоб не з'явилися грудочки в тесті.
  3. Далі потрібно накрити миску будь ковдрою і поставити в тепло на 2 години 20 хвилин.
  4. Після того як тісто підніметься, потрібно додати в миску яєчні жовтки, посолити. Необхідно добре вимісити масу і влити в неї молоко, що залишилося, (тісто стане при цьому рідким).
  5. Далі потрібно збити яєчні білки і обережно ввести в тісто.
  6. Смажити млинці потрібно на сильно розігрітій сковороді протягом декількох хвилин. Кожна сторона повинна підрум'янитися.
  7. Готові млинці потрібно викласти на широке блюдо.

Дієтичні млинці «На здоров'я!»

Цей рецепт сподобається людям, які віддають перевагу здорове харчування. Млинці за таким рецептом виходять дієтичними, і при цьому дуже смачними. Подавати їх можна з джемом, згущеним молоком.

Інгредієнти:

  • гречана мука – 4 склянки;
  • дріжджі – 25 г;
  • кип'ячена вода (охолоджена) – 1 склянка;
  • кип'ячена вода (гаряча) – 3,5 склянки (температура її повинна бути не нижче 50 градусів);
  • цукор – 1 ст. л. (ванільний використовується за бажанням);
  • сіль – щіпка маленька;
  • рослинне масло – для смаження млинців.

Час приготування страви – 1 годину 15 хвилин.

Калорійність – близько 110 Ккал/100 р.

Приготування:

  1. На дно глибокої миски необхідно насипати 1 склянку борошна, туди ж налити 1 склянку охолодженої води (кип'яченою). Перемішати борошно з водою ложкою або лопаткою.
  2. В отриману масу треба налити гарячу воду, все перемішати і залишити охолоджуватися (приблизно на 15 хвилин).
  3. Далі в миску потрібно покласти дріжджі і цукор. Тісто перешкодити і помістити в тепле місце.
  4. Через 30 хвилин необхідно досипати борошно в тісто, посолити його, знову добре перемішати і прибрати в тепло ще на 30 хвилин.
  5. Смажити млинці потрібно на сильно розігрітій сковороді (змастити олією її необхідно лише перед приготуванням першого млинця, більше масло додавати не потрібно).
  6. Приготовлені млинці можна подавати з джемом, сметаною або варенням.

Напевно вам сподобається печиво з гречаного борошна з сиром.

Як приготувати плов з гречки для поживного обіду, читайте тут.

Любителі морепродуктів оцінять гречану локшину з креветками, приготований за цим рецептом.

Корисні поради

Гречані млинці – страва універсальне. Їх можна приготувати на сніданок, подати в якості десерту (з солодким доповненням). Навіть на святковому столі їм знайдеться місце — млинці з оригінальною начинкою подобаються всім. Для того щоб процес їх приготування пройшов без неприємних «сюрпризів», нижче наведені деякі кулінарні рекомендації:

  1. Гречана мука не містить клейковину, тому при приготуванні млинців краще додавати до неї пшеничне борошно. Тоді млинці не порвуться при перевертанні.
  2. Для смаження млинців краще використовувати блинницу (сковороду з низькими краями). Нагрівається швидше, ніж звичайна сковорідка, і перевертати млинці на неї набагато зручніше.
  3. Для того щоб домогтися більш однорідної консистенції тіста, перемішувати його краще з допомогою блендера.
  4. Слід пам'ятати, що друга сторона млинця смажиться набагато швидше першою. Необхідно вчасно зняти млинець зі сковороди, щоб він не підгорів.
  5. Розподіляючи рідке тісто по дну сковороди, намагайтеся трохи не доходити до її краю. Так блін не підгорить і буде легше перевертатися.
  6. Млинці на блиннице можна смажити без масла. Для цього вона повинна бути сильно розпечена. При цьому в тісто краще додати ложку соняшникової олії.
  7. Вершкове масло, яке використовується для змазування готових млинців, не повинно бути м'яким. Тому перед приготуванням рекомендується покласти його в морозильну камеру на кілька хвилин.
  8. Необхідно пам'ятати, що гречана мука має більш темний колір порівняно з пшеничним. Відповідно, і млинці будуть мати більш темний відтінок. Тому потрібно уважно контролювати процес смаження млинців, щоб вони не підгоріли.
  9. Використовуйте різні начинки для млинців, завдяки яким вони стануть набагато смачніше і ситніше.

Подивившись дане відео, ви дізнаєтеся про всі тонкощі приготування млинчиків з гречаною борошна:

Млинці з додаванням гречаного борошна допоможуть вам урізноманітнити повсякденне меню. Експериментуйте, подавайте блюдо з медом або варенням, зі сметаною або джемом. Готуйте цікаві начинки – сирну, грибну або м'ясну. І кожен раз дивуйте і радуйте своїх близьких смачною, незвичайною і корисною їжею!

Що ще почитати: