28 апрель 2019 24

Морозиво без цукру – низькокалорійний десерт без шкоди для здоров'я

У строгій дієті хворих на цукровий діабет звичайним солодощів практично немає місця. Але є багато варіантів обійти цю заборону без ризику підвищення рівня глюкози в крові. Наприклад, купити в спеціалізованому відділі супермаркету або (що значно краще) приготувати самостійно морозиво без цукру. За смаком такий десерт не гірше звичайного. До того ж у складі дієтичного морозива присутні тільки корисні при діабеті продукти.

Яке морозиво дозволено діабетикам

З усіх правил є винятки. Це стосується заборони на морозиво для хворих на діабет. Однак існує ряд умов, які потрібно дотримуватися неухильно.

Нечасто діабетикам можна балувати себе звичайним молочним морозивом. Разова порція вагою до 65 грамів в середньому містить 1-1,5 ХЕ. При цьому холодний десерт засвоюється повільно, тому різкого підвищення рівня глюкози в крові можна не побоюватися. Єдина умова: є таке морозиво можна максимум 2 рази в тиждень.

Більшість видів вершкового морозива мають глікемічний індекс менше 60 одиниць і великий вміст тваринних жирів, сповільнюють процес усмоктування глюкози в кров. Тому діабетикам таке холодне ласощі дозволено, але в розумних межах.

Пломбір, ескімо, інші види морозива, вкриті шоколадною або солодкої білої глазур'ю, мають глікемічний індекс близько 80. При інсулінозалежному типі цукрового діабету такий десерт їсти не можна. Людям з діабетом 2 типу подібні різновиди морозива можна, але в маленьких дозах і нечасто.

Фруктове морозиво промислового виробництва – продукт низькокалорійний. Однак з-за повної відсутності жирів десерт швидко засвоюється, що може викликати різкий стрибок рівня цукру в крові. Діабетикам від такого ласощі краще відмовитися зовсім. Виняток – напад гіпоглікемії, коли солодке фруктове морозиво допомагає швидко підняти рівень глюкози в крові.

Спеціальне діабетичне морозиво, підсолоджувачем в якому виступає замінник цукру, характеризується низьким глікемічним індексом і низьким вмістом вуглеводів. Такий холодний десерт вважається потенційно нешкідливим для діабетиків продуктом. Однак тільки якщо при його виготовленні не використовувалися цукрозамінники, не рекомендовані до вживання людям з діабетом 1 типу.

Самим безпечним морозивом при цукровому діабеті вважають десерт, виготовлений на основі фруктози. Його можна сміливо вживати як при 1-му, так і при 2-му типі захворювання.

На жаль, в асортименті продуктів для діабетиків такий десерт є далеко не в кожному супермаркеті. А є звичайне морозиво, навіть потроху, – це ризик погіршення самопочуття. Тому кращим рішенням стає самостійне приготування холодного десерту. Тим більше в домашніх умовах зробити його нескладно. Крім того, різноманітних рецептів корисного при діабеті морозива без цукру існує безліч.

Рецепт домашнього морозива без цукру
Інгредієнти Кількість
сметани - 50 г
перетертих в пюре ягід або фруктів - 100 г
води кип'яченої - 100 мл
желатину - 5 г
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 248 Ккал

Готується десерт з нежирної сметани з додаванням свіжих фруктів або ягід. Підсолоджувач: фруктоза, стевія, сорбіт або ксиліт – додають за смаком або обходяться зовсім без нього, якщо ягоди солодкі. Як загусник застосовують желатин, безпечний при діабеті продукт.

  1. Желатин замочують у воді на 20 хвилин.
  2. Сметану збивають ручним міксером. Змішують з фруктовим (ягідним) пюре. Якщо потрібно, додають цукрозамінник. Перемішують.
  3. Желатин підігрівають над парою до розчинення кристалів. Проціджують через марлю. Остуджують.
  4. Всі компоненти дієтичного морозива змішують. Виливають в формочку (креманку, склянку) і ставлять в морозильну камеру мінімум на 2 години.

Готовий десерт прикрашають свіжими ягодами, стружкою чорного шоколаду, м'ятою, апельсиновою цедрою, посипають меленою корицею.

Другий варіант домашнього морозива без цукру

Основою служить знежирений йогурт або вершки з мінімальним % жирності. Смаковим наповнювачем може бути те ж фруктове (ягідне) пюре, сік або шматочки свіжих плодів, мед, ванілін, какао. Використовується замінник цукру: фруктоза, стевія, інший штучний або натуральний підсолоджувач.

На порцію морозива беруть:

  • 50 мл йогурту (вершків);
  • 3 жовтка;
  • наповнювач за смаком;
  • підсолоджувач (якщо потрібно);
  • 10 г вершкового масла.

Час приготування – 15 хвилин. Калорійність основи – 150 ккал/100 р.

За рецептом:

  1. Жовтки збивають міксером, поки маса не побіліє і не збільшиться в об'ємі.
  2. Додають до жовтків йогурт (вершки) і вершкове масло. Перемішують.
  3. Отриману масу підігрівають на водяній бані, часто помішуючи, 10 хвилин.
  4. У гарячу основу додають вибраний наповнювач і цукрозамінник за смаком. Перемішують.
  5. Масу охолоджують до 36 градусів. Ставлять прямо в сотейнику (глибокої мисочці) в морозилку.

Щоб десерт придбав потрібну текстуру, його перемішують через кожні 60 хвилин. Дегустувати холодний десерт можна буде через 5-7 годин. При останньому перемішуванні, коли подмерзшая маса вже практично перетворилася на морозиво, переливають у ємкості для подачі на стіл.

Фруктове ласощі з шоколадом без цукру і молока

У цьому рецепті використані лише корисні при цукровому діабеті продукти. Молочних жирів і цукру тут немає, але зате є мед, гіркий шоколад, свіжі фрукти. Смаковий наповнювач – какао. Таке поєднання робить дієтичне морозиво не лише нешкідливим для діабетиків, але і надзвичайно смачним.

На 6 порцій беруть:

  • 1 стиглий апельсин;
  • 1 авокадо;
  • 3 ст. л. квіткового меду;
  • 3 ст. л. какао-порошку;
  • 50 г чорного (75%) шоколаду.

Час – 15 хвилин. Калорійність – 231 ккал/100 р.

За рецептом:

  1. З авокадо знімають шкірку, дістають кісточку. М'якоть нарізають кубиками.
  2. Апельсин миють щіточкою, обсушують паперовим рушником. Знімають цедру (тільки верхню помаранчеву частину). З м'якоті плоду вичавлюють сік.
  3. У чашу блендера викладають шматочки авокадо, апельсинову цедру, какао. Додають сік апельсина і мед. Перебивають в однорідну кремоподібну масу.
  4. Шоколад натирають великої стружкою. Перемішують з фруктовим пюре.
  5. Підготовлену до заморожування масу переливають у мисочку (дрібну каструльку). Ставлять в морозильну камеру на 10 годин.

Кожні 60 хвилин фруктове морозиво перемішують. Подають у креманках, прикрасивши тертої цедрою апельсина.

Сирний десерт

Повітряний десерт з ванільним ароматом. Морозиво з сиру без цукру виходить білосніжним, легким, приємним на смак. За бажанням можна додати шматочки свіжих фруктів або ягід.

На 6 порцій беруть:

  • 125 г м'якого знежиреного сиру;
  • 250 мл 15% молока;
  • 2 яйця;
  • замінник цукру (на смак);
  • ванілін.

Час – 25 хвилин. Калорійність – 67 ккал/100 р.

Дотримуєтеся правильного харчування? Приготуйте корисне і смачне вівсяне печиво без цукру і борошна.

Для діабетиків за цим рецептом можна спекти млинці на житньому борошні.

Як зробити цукерки на сорбіті для діабетиків, можна прочитати тут.

За рецептом:

  1. Яйця поділяють на білки і жовтки. Білки охолоджують, збивають в тугу піну. Жовтки перемішують виделкою.
  2. Сир з'єднують з молоком. Додають підсолоджувач, ванілін.
  3. Білкову піну перекладають в сирну суміш. Делікатно перемішують масу знизу вгору.
  4. Вводять в отриману масу жовтки. Розмішують.
  5. Напівфабрикат ставлять заморожуватися на 6-8 годин в морозилку. Перемішують кожні 25 хвилин.

Готове морозиво з сиру без цукру перекладають в порційні креманки. Перед подаванням посипають меленою корицею.

Вершкове морозиво з динею і свіжої лохиною

Легкий десерт з ніжною текстурою, ароматом дині і свіжими ягодами чорниці. Відрізняється малою калорійністю і зниженим вмістом вуглеводів (0,9 ХЕ).

На 6 порцій беруть:

  • 200 г вершків (збиті);
  • 250 г м'якоті дині;
  • 100 г свіжої чорниці;
  • фруктоза або стевія – за смаком.

Час – 20 хвилин. Калорійність – 114 ккал/100 р.

За рецептом:

  1. М'якоть дині перебивають заглибним блендером в пюре.
  2. Вершки змішують з вимитим, обсушенной лохиною.
  3. Динне пюре обережно переливають в вершки. Додають підсолоджувач.
  4. Суміш розливають по склянках або креманках. Ставлять в морозилку.

Перемішувати вершкове морозиво з динею і лохиною не потрібно. Через 2, максимум 3 години десерт буде готовий до вживання.

Мигдально-персикове ласощі з горіхами

Чудовий дієтичний десерт на основі натурального йогурту. Незважаючи на те що в рецепті використовуються горіхи, вміст вуглеводів у такому морозиві складає всього 0,7 ХЕ.

На 8 порцій:

  • 300 мл йогурту (знежиреного);
  • 50 г підсмаженого мигдалю;
  • 1 жовток;
  • 3 яєчних білка;
  • 4 свіжих персика;
  • ½ Ч. л. мигдального екстракту;
  • ванілін;
  • стевія (фруктоза) – за смаком.

Час – 25 хвилин. Калорійність – 105 ккал/100 р.

За рецептом:

  1. Білки збивають в дуже тугу піну.
  2. Жовток змішують з йогуртом, мигдальним екстрактом, ваніліном, стевією.
  3. З персиків знімають шкірочку, видаляють кісточку. М'якоть нарізати дрібним кубиком.
  4. Білкову піну обережно перекладають у посудину з йогуртовій основою морозива. Акуратно перемішують.
  5. Додають подрібнені горіхи та шматочки персиків.
  6. Суміш переливають на деко, застелений харчовою плівкою. Ставлять в морозилку застигати на 3 години.

Холодний десерт-морозиво з горіхами перед подаванням нарізують часточками. Подають порційно трохи підталим.

Види готового морозива без цукру

Далеко не всі виробники включають в асортимент своєї продукції морозиво для діабетиків. І все ж відшукати його в роздрібній мережі можна.

Наприклад, морозиво без цукру від торгової марки Баскін Робінс, яке офіційно внесено до державного реєстру Російської Федерації як дієтичний харчовий продукт, дозволений при цукровому діабеті. Калорійність і глікемічний індекс десерту знижені за рахунок застосування у виробництві натуральних продуктів і цукрозамінників. Калорійність діабетичного морозива – максимум 200 ккал/100 р.

Найбільш популярні сорти морозива для діабетиків від Баскін Робінс:

  1. Королівська вишня – нежирне вершкове морозиво з шматочками чорного шоколаду і прошарком з вишневого пюре. Підсолоджувач в складі відсутня.
  2. Кокосове з ананасом. Молочне морозиво з шматочками свіжого ананаса і кокосовою стружкою.
  3. Карамельний трюфель. М'яке морозиво з фруктозою і крупинками карамелі, виготовленої без цукру.
  4. Ванільне молочне морозиво з карамельної прошарком. Продукт, що випускається для діабетиків, знежирюють, в якості підсолоджувача використовують фруктозу.

В Україні морозиво для діабетиків випускають торгові марки «Рудь» та «Ласунка». «Морозиво без цукру» в стаканчику від компанії «Рудь» виготовляють на фруктозі. За смаком воно не відрізняється від звичайного холодного десерту.

Компанія «Ласунка» виробляє дієтичне морозиво «0% + 0%». Продукт випускається в картонних відерцях. Вага – 250 р.

На відео ще один рецепт приготування морозива без цукру. На цей раз — з банана:

Рекомендації

Щоб уникнути підвищення рівня цукру в крові, морозиво не можна поєднувати з гарячими напоями та продуктами. Глікемічний індекс холодного десерту при такому способі вживання підвищується.

Морозиво промислового виробництва діабетикам дозволяється їсти не більше 80 г в день. Інтервал – 2 рази в тиждень.

Щоб уникнути ризику погіршення самопочуття, людям з 1-м типом діабету перед вживанням морозива рекомендується ввести половину чергової дози інсуліну. Другу частину ввести через годину після десерту.

Хворим на діабет другого типу після вживання морозива необхідно зберігати фізичну активність протягом години. При призначенні інсуліну, перед тим як з'їсти порцію морозива, потрібно ввести невелику дозу гормону.

Діабетикам радять їсти морозиво під час прогулянки або в якості невеликого перекусу. Виняток становлять випадки гіпоглікемічних нападів, коли солодке морозиво сприяє підвищенню рівня цукру в крові і поліпшенню самопочуття хворого.

На відео — відмінний рецепт морозива для діабетиків:

Контроль рівня цукру в крові повинен бути регулярним, навіть якщо вживати морозиво домашнього приготування. Тестування рекомендується виконувати тричі: до їжі, протягом першої години і через 5 годин після вживання холодного десерту. Тільки так можна відстежити вплив морозива без цукру на організм та упевнитися в повній безпеці солодкого ласощі.

Що ще почитати: