09 июнь 2019 21

Як зробити смачний соус з томатної пасти

Такі овочі, як помідори, широко поширені й улюблені всюди. У їх складі багато корисних вітамінів групи В, мінералів, але найбільше в них вітаміну Е. Помідори, або томати, мають властивість підвищувати настрій.

Завдяки низькій калорійності, а в ста грамах помідор міститься всього 18 ккал, ці овочі рекомендують вводити в різні дієти для схуднення. Лікарі радять людям з ожирінням, з поганим обміном речовин і мають тромбофлебіт, частіше використовувати в своєму раціоні помідори.

Помідори стануть більш корисними, якщо їх зварити або зробити з них соус, тоді вітамін Е засвоїться швидше, а в свіжому вигляді вживати їх слід з додаванням рослинної олії.

В Європу томати потрапили з Південної Америки і відразу полюбилися французам і італійцям.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
помідори - 1 кілограм (або вже готова томатна паста)
цибулю - одна головка
соняшникова олія - 50 грам
цукровий пісок - 200 грам
сіль - за смаком
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 98 Ккал

Цей рецепт вважають класичним, так як його їдять і зі спагетті, і з м'ясом, і з рибою.

Соус з томатної пасти зможе приготувати на своїй кухні будь-який бажаючий. Отже, почнемо! Щоб шкірка добре сходила, помідори потрібно обдати окропом, потім нарізати на дрібні частини. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити на соняшниковій або іншому рослинному маслі до прозорості.

Потім в сковороду додаються нарізані помідори або томатна паста і гаситься ще хвилин п'ятнадцять. Плиту слід вимкнути, дати суміші охолонути. Взяти блендер і подрібнити все до однорідного і гладкого стану.

Потім додається сіль, цукор, чорний перець і знову ставиться на плиту. Зберігати заготовку треба в холодному місці.

Якщо вам не подобається цибулю, то можна приготувати те ж блюдо, але без цибулі. Викласти на сковорідку з олією помідори, а далі все робити за рецептом, описаним вище.

Томатний соус з томатної пасти з часником

Цей соус готують до м'ясних страв, особливо добре він поєднується з запеченим окорочком на святковий стіл. За традицією, на Новий рік подібні соуси подавали на стіл разом з гірчицею.

Щоб приготувати соус, потрібні наступні продукти:

  • томатна паста — 3 столові ложки;
  • помідори — 3 плоду;
  • м'ясний бульйон — 200 мл;
  • чорний перець;
  • часник — 4 зубчики;
  • кінза;
  • базилік або реган;
  • хмелі-сунелі за смаком.

Часу на підготовку піде всього 20-30 хвилин.

Калорійність складе 704 ккал.

На помідорах зробити хрестоподібно ножем надсічки і обдати окропом. Нарізати дрібним кубиком і поставити на плиту для гасіння.

Часник нарізати, і в окремій сковороді злегка обсмажити.

Помідори додати часник і згасити ще дві хвилини, додати пасту, розмішати і влити м'ясний бульйон. Бульйон краще брати яловичий. Масу слід розмішати до однорідності, і тушкувати ще хвилин десять, поки бульйон трохи не увариться.

Потім в блюдо додати солі, зелені, реган, хмелі-сунелі і через пару хвилин вимкнути вогонь.

Соус для макаронів з томатної пасти з вершками

До макаронів можна подавати різні соуси. На Кавказі прийнято це блюдо доповнювати соусом з мацоні з часником без всяких інших компонентів. А традицію поєднувати макарони з томатами ввели італійці.

Це блюдо готується наступним чином. В його склад входять:

  • томатна паста — 100 грам;
  • молоко -100 грам;
  • вершки -100 грам;
  • борошно;
  • вершкове масло -60 грам;
  • спеції за смаком.

Часу на приготування соусу йде хвилин 50.

Калорійність становить 1052 ккал.

Борошно слід злегка обсмажити на сковороді без олії. Як тільки вона придбає приємний світло-коричневий колір, поступово додати молоко при цьому заважати постійно, щоб не утворювалося грудочок. Слідом наливаються вершки і пасту.

Все тушкується п'ять хвилин після закипання, додаються спеції і знімають з вогню. Соус для макаронів з пасти і вершків готовий.

Італійський соус для спагетті

Якщо б не існувало стільки різних соусів, спагеті ніколи не знайшли б таку популярність. На сьогодні їх їдять по всьому світу, забуваючи про свою національну кухню. Їх їдять у Китаї, Канаді, Індії та Росії.

Відмінною рисою італійського соусу є його гострота.

Отже, для приготування потрібні такі продукти:

  • помідори — 8 великих плодів (або вже готова томатна паста);
  • часник — 8-9 зубчиків;
  • червоний перець — пів чайної ложки;
  • свіжий базилік (зелений) — пучок;
  • сіль — пів чайної ложки;
  • соняшникова олія -50 мл

Часу на приготування соусу йде хвилин 20.

Калорійність становить 604 ккал.

Італійський соус для спагетті з томатної пасти готується не складно. Помідори для даної страви вибираються зрілі з солодкою м'якоттю, якщо ж з якоїсь причини вони потрапили не солодкі, тоді в соус додають цукровий пісок. Їх обдають окропом і легко знімають шкірку. Потім нарізають дрібними кубиками.

В цей час масло розігрівають на плиті з додаванням часнику, який попередньо дрібно нарізається. Якщо часник видавити під пресом, то смак страви буде набагато гостріше. Тут все залежить від смакових уподобань.

Нарізані помідори або готову пасту додають до часнику з маслом і смажать так хвилин десять. В кінці додаються сіль, базилік, чорний перець та інші спеції за бажанням.

Для кращого розподілу соусу спагетті, його заливають у каструлю до вже готових гарячих спагетті, заважають, викладають на сервірувальну тарілку і подають до столу.

Вівсяне печиво з бананом, родзинками або сиром — збережіть нашу добірку рецептів.

Покроковий рецепт з фото пирога з маків — смачна випічка за простими рецептами.

Читайте як приготувати торт медовик в мультиварці.

Швидкий соус для піци

Піца — улюблене блюдо сучасних підлітків. Але, крім тіста та інших інгредієнтів, смак піци багато в чому залежить від соусу. Чим він смачніший — тим смачніше піца.

Отже, для приготування соусу для піци, потрібно підготувати наступні продукти:

  • томатна паста — 100 грам;
  • вершкове масло — 40 грам;
  • сухий реган;
  • сіль — ¼ частина чайної ложки;
  • часник — 3 зубчики;
  • чорний перець;
  • цукор — 2,5 чайної ложки;
  • сунелі — ¼ частина чайної ложки.

Часу на підготовку йде хвилин 15.

Калорійність становить 894 ккал.

Пасту викласти на сковороду і прогріти на плиті дві хвилини, додати вершкове масло. У суміш додати сухого регана, посолити, поперчити, трохи цукру, сунелі, а в самому кінці кладеться видавлений з допомогою преса часник. Все, готово, ось такий він, швидкий соус для піци. Можна використовувати за призначенням.

Як зробити соус для шашлику

До шашлику приготувати соус можна по-різному. Соус з томатної пасти допоможе краще засвоїти м'ясо свинини або баранини. Для цієї страви необхідно:

  • томатна паста — 250 мл;
  • часник — 2-3 зубчики;
  • пучок кінзи — 1 пучок;
  • сіль;
  • цукровий пісок;
  • чорний мелений перець;
  • вода.

Часу на підготовку йде хвилин 15-20.

Калорійність становить 576 ккал.

В пасту кладуть нарізаний часник, дрібно нарізану кінзу і все перемішують. Так як в готові пасти часто додають сіль, то підготовлену суміш спочатку потрібно спробувати, тільки потім додати сіль, чорний мелений перець і цукровий пісок.

Масу слід довести до однорідності і розбавити окропом. Кип'яченою водою розбавляють підготовлену суміш.

Потім соус з томатної пасти необхідно охолодити і можна подавати до шашлику.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: