09 июнь 2019 443

Як спекти млинці з житнього борошна різними способами

Хочеться допомогти своєму організму вітамінами і при цьому порадувати шлунок? Можна почати з найпростішого і найдавнішого страви – млинців. Але замість пшеничного борошна взяти житнє. Вона відрізняється не тільки кольором, але і смаком, складом і консистенцією. А ще вона універсальна і добре поєднується з солодкими і несолодкими начинками.

Можна пекти млинці із житнього борошна, які вони вийдуть?

Хоча житнє борошно – нечастий гість на столах, млинці з неї виходять дивно ніжними і не сухими. У них повно амінокислот, мікроелементів і клітковини, а це дуже важливо при дієтичному і діабетичному типах харчування.

Замішується тісто легко, утворюючи набагато менше грудочок, і замішується на будь рідини: кефірі, сироватці, молоці, воді, йогурті та ін. Готові млинці виходять щільніше тих, що готуються на пшеничному борошні.

З несолодкими начинками виходять чудові закуски, їх можна подавати і під спиртні напої. А солодкі млинці добре поєднуються як з варенням, так і зі свіжими фруктами і овочами. Подавати можна з морозивом або вершками, а ще краще – зі сметаною і цукром.

Трохи про користь і можливу шкоду житнього борошна

Багато хто вважає, що житнє борошно корисніше пшеничного. І це неспроста: випічка з цієї муки набагато довше зберігає м'якість і свіжість.

Продукт сприяє зниженню холестерину в крові, стимулює обмін речовин в організмі, підтримує роботу серця. До того ж, її рекомендують включати в раціон діабетики: даний вид борошна очищає від токсинів і виводить зайву рідину. Це корисно і при вагітності, щоб уникнути набряклості.

Житнє борошно підвищує імунітет в цілому. Її намагаються вживати спортсмени, так як в ній набагато більше амінокислот і білків, ніж у пшеничному. Цікаво, що і протипоказань практично немає. Єдині люди, кому варто бути обережними – язвенники і ті, у кого підвищена кислотність шлунка. У зону ризику входять і ті, у кого є алергія на глютен.

Правильний рецепт
Інгредієнти Кількість
яєць - 1 шт.
мінеральної води - 240 мл
яєчного білка - 1 шт.
олії оливи - 5 мл
житнього борошна - 120 г
солі - 3 р
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 119 Ккал

Як спекти млинці з житнього борошна на воді:

  1. У невеликій каструлі підігріти воду. Вона не повинна закипіти;
  2. Одне яйце збити з додатковим білком;
  3. В отриману пінку всипати половину від зазначеної кількості борошна, перемішати;
  4. Далі масу з'єднати з уже теплою водою і влити сюди масло, перемішати, посолити, додати решту борошна і знову розмішати. Залишити хвилин на п'ятнадцять, щоб всі компоненти з'єдналися;
  5. На розпеченій сковороді смажити млинці, як зазвичай, додаючи масло за допомогою пензлика.

Пісні млинці з житнього борошна на воді без яєць

  • 7 г солі;
  • 220 г борошна житнього;
  • 30 г цукру;
  • 220 г борошна пшеничного;
  • 3 г соди;
  • 440 мл води;
  • 8 мл оцту 9%;
  • 60 мл олії.

Час приготування: 50 хв.

Калорії: 206.

Випікання млинців:

  1. Обидва види борошна слід просіяти. Можна одночасно, можна окремо. Їх має бути рівна кількість;
  2. Далі всипати сюди сіль, за смаком, цукор. Зазвичай такі млинці подаються з несолодкої начинкою, але якщо вона все-таки буде для ласунів, кількість цукру можна збільшити ложки на дві-три;
  3. Влити сюди ж масло і додати половину води кімнатної температури. Її можна злегка підігріти, до не більше 30 градусів, розмішати;
  4. Залишити тісто хвилин на десять, щоб набухла клейковина, а потім влити другий стакан води тієї ж температури, розмішати;
  5. Додати сюди соду, гашену малою кількістю оцту, вимішати її, почекати, поки закінчиться реакція;
  6. Обжарка кожного млинця займає близько чотирьох хвилин. Вони виходять темніше, ніж звичайні млинці, і досить мокрими.

Млинці з житнього борошна на молоці

  • 2 г соди;
  • 0,5 л молока;
  • 40 г цукру;
  • 220 г житнього борошна;
  • 6 г солі;
  • 30 мл олії;
  • 1 яйце.

Час приготування: 40 хв.

Калорії: 176.

Смаження млинців:

  1. Борошно необхідно просіяти з цукром і сіллю;
  2. Соду погасити окропом або оцтом, додати до борошняної суміші;
  3. Влити сюди склянку молока, перемішати, потім вбити яйце і знову віночком збити всю масу;
  4. Потім влити решту молока і додати масло, знову перешкодити;
  5. При кімнатній температурі залишити на двадцять хвилин постояти;
  6. Розігріти сковороду на сильному вогні, потім зменшити його до середнього. Посмажити млинці на маслі.

Рецепт млинців з житнього обдирного борошна на молоці без дріжджів

  • 680 мл молока;
  • 35 мл олії;
  • 680 мл води;
  • 3 яйця;
  • 270 г обдирного житнього борошна;
  • 15 г цукру;
  • масло.

Час приготування: 1 ч.

Калорії: 102.

Етапи випікання:

  1. За допомогою віночка молоко перемішати з яйцями. Присолити і поцукрянити;
  2. Потім обережно ввести муку, а щоб перебити всі грудочки, можна перемішати міксером;
  3. Рослинну олію розігріти на сковороді і разом з окропом влити його в загальну масу, перемішати;
  4. Додати дрібку соди, знову перешкодити;
  5. На вершковому маслі і в гарячій сковороді обсмажити млинці до рум'яного кольору.

Млинці з житнього борошна на кефірі

  • 260 мл води;
  • 0,5 л кефіру;
  • 240 г житнього борошна;
  • 3 яйця;
  • 240 г борошна пшеничного;
  • 30 мл горілки;
  • 65 мл олії;
  • 40 г цукру.

Час приготування: 30 хв.

Калорії: 183.

Випікаємо млинці:

  1. Яйця вбити в каструлю, сюди ж додати цукор. Його можна покласти і менше, якщо начинка буде несолодким. Посолити і збити міксером;
  2. Далі додати кефір і знову перемішати;
  3. Воду нагріти, але не до стану окропу, інакше яйця згорнуться. Влити в загальну масу і знову перемішати, головне рухатися швидко;
  4. Влити чарку горілки. Вона не буде відчуватися, вся випаруватися, але при цьому млинці будуть пишніше;
  5. У цю суміш додати обидва види борошна і буквально щіпку соди, перемішати. Краще спочатку робити це дерев'яною лопаткою, а потім продовжити міксером;
  6. Коли розчинилися грудочки, необхідно влити масло, перешкодити. Тісто вийде густіше, ніж на звичайні млинці, воно буде стікати товстої струменем з ложки;
  7. На досить сильному вогні просмажити сковороду і на ній посмажити млинці, масло при цьому можна не додавати.

Салат із перепелиними яйцями — не тільки смачне, але і корисне блюдо.

Рецепти національних страв з російської кухні: візьміть на замітку рецепти смачних перших страв, других і духмяної випічки.

Приготуйте торт з шоколадних пряників за нашими рецептами. Підказки тут.

Як готувати заварні млинці

  • 30 мл сметани 20%;
  • 10 г солі;
  • 480 мл молока;
  • 60 г цукру;
  • 90 мл олії;
  • 180 г борошна житнього;
  • 280 г пшеничного борошна;
  • 0,5 л води;
  • 2 жовтки.

Час приготування: 50 хв.

Калорії: 172.

Принцип випікання:

  1. У мисці міксером збити жовтки, присолити їх і поцукрянити;
  2. Далі влити сюди половину молока, обов'язково підігрітого. Слід вливати тонкою цівкою;
  3. По частинах додати обидва види борошна, постійно перемішуючи, щоб не було грудочок;
  4. Далі додати другу частину молока, теж гарячу, інтенсивно заважати, додати сметану;
  5. Воду закип'ятити і влити в неї масло, цю суміш залити до іншим продуктам і дуже швидко перемішувати. Вийде густе рівномірне тісто;
  6. Далі випікати млинці на краплі олії, як зазвичай.

Житні млинці на дріжджах

  • 0,5 л води;
  • 2 яйця;
  • 450 г житнього борошна;
  • 6 г сухих дріжджів;
  • 45 мл олії;
  • 15 г цукру.

Час на готування: 1 год 50 хв.

Калорії: 182.

Процес випікання:

  1. Підігріти воду до 35 градусів. Її можна замінити молоком і кефіром, їх теж потрібно трохи підігріти;
  2. Вилити половину води в бік і в одну частину всипати цукор, розмішати, а потім додати дріжджі і знову перешкодити. Залишити на десять хвилин;
  3. Далі всипати сюди все борошно, розмішати і залишити на годину в кімнаті;
  4. Отриману опару обім'яти;
  5. В окремій мисці збити яйця з сіллю, можна додати трохи цукру;
  6. Додати сюди другу частину теплої води і все масло, перемішати;
  7. Далі цю суміш вилити в опару і все вимісити ще раз;
  8. На помірному вогні посмажити млинці, змащуючи сковорідку чи салом або олією.

Млинці з житнього борошна для діабетиків

  • 30 г знежиреного маргарину;
  • 1 грейпфрут;
  • 230 г житнього борошна;
  • 220 мл соєвого або знежиреного молока;
  • 1 яйце;
  • 220 мл ванільного йогурту;
  • 30 г стевії;
  • масло оливи.

Час приготування: 1 год 20 хв.

Калорій: 118.

Як спекти:

  1. Борошно житнє збити разом з яйцями, потім влити сюди молоко, порошок стевії;
  2. Маргарин розтопити, він не повинен бути гарячим, влити його до решти інгредієнтів;
  3. Все перемішати і дати постояти хвилин десять;
  4. Випікати млинці по стандарту: на гарячій сковороді і малій кількості оливкової олії;
  5. Після приготування млинців пора зайнятися начинкою. З грейпфрута слід зняти шкірку, прибрати його білі волокна і кісточки;
  6. Отримані часточки розрізати навпіл;
  7. На один млинець покласти кілька шматочків цитруса прямо в центр, полити невеликою кількістю йогурту і присипати грамом кориці;
  8. Загорнути все конвертиком і виконати те ж саме з іншими млинцями, поки начинка не закінчиться.

Варіанти начинки для млинців, дозволені діабетикам

В якості солодкої начинки можна використовувати будь-які дозволені фрукти. Приміром, яблука. Їх необхідно почистити від шкірки і серцевин, порізати невеликими шматочками. Після цього перекласти в каструлю і додати сюди приблизно 25 г замінника масла. Протушкувати фрукти, поки вони не стануть м'якими, потім викласти на млинці і загорнути.

А можна приготувати таку фруктово-ягідну начинку. Всі продукти необхідно натерти або перебити в пюре, після чого змішати за смаком додати цукрозамінник. Можна протушити, а можна подавати як начинку в свіжому вигляді.

Для приготування овочевої начинки знадобиться свіжа капуста, цибуля, зелень, баклажан. Капусту дрібно нашаткувати і відправити тушкуватися. Цибулю теж дрібно нарізати разом із зеленню. Вимочений в солоній воді баклажан слід порізати кубиками. Додати три цих інгредієнта до капусти і протушкувати до повної готовності, після чого можна відразу розподіляти по млинців.

У сир можна додати трохи цукрозамінника або фруктози. Необхідний продукт з низьким відсотком жирності. Подавати можна відразу, а можна доповнити горіхами, ягодами або фруктами.

З м'яса варто віддати перевагу яловичині або птиці. Шматочок м'яса слід промити й нарізати невеликими шматочками, відправити на сковороду тушкуватися. Додати сюди дрібно порубані зелень і цибулю, розмішати. Можна злегка посолити і тушкувати, поки не приготується повністю.

Нежирну рибу необхідно просто відварити, потім додати трохи солі і пару крапель лимонного соку. Розібрати руками на невеликі волокна, всі кісточки повитягувати, подавати до млинців.

Чисто горіхову начинку готувати не варто, вона дуже калорійна. Її краще розбавити дозволеними ягодами і фруктами. Щоб маса була однорідною, можна перебити в пюре фруктову частину, а горіхи перемолоти в блендері або м'ясорубці.

Подавати можна з низкопроцентным йогуртом, ікрою, зеленню, соком лимона. Важливо з'їдати не більше трьох млинців за раз, краще приступати до поїдання в кілька прийомів. Перед вживанням бажано підрахувати загальні калорії млинців і начинки.

Корисні поради

Для пишноти млинців можна використовувати відразу кілька способів. Хтось додає соду, хтось- дріжджі, хтось готує на мінеральній сильногазованою воді, а хтось наливав горілку. Є ще один варіант. Він полягає в пишно збитих білках.

Круту білкову піну слід вводити в самому кінці при замісі тесту, коли всі інгредієнти вже змішані. За допомогою ложки, не віночка, вмішати піну в загальну масу і відразу ж приступати до випічки. Таким способом млинці виходять тонкими, ніжними.

Також при готуванні можна використовувати не тільки звичайна соняшникова олія. Достатньо взяти шматочок несолоного сала і наколоти його на вилку. Перед тим, як вливати млинець на сковороду, її потрібно змастити цим шматочком, по боках теж. Тоді у млинців не буде сухих хрустких країв.

Крім цього, можна використовувати різні види олії: оливкова, арахісова, конопляне, гарбузова, гірчичне, кукурудзяна. Кокосове масло можуть використовувати діабетики. А ось на кунжутній олії готувати не радиться, так як воно не призначене для високих температур.

Для того, щоб млинці з житнього борошна вийшли з першого разу, дуже важливо добре прожарити сковороду. Вона повинна бути дуже гарячою, тому її потрібно заздалегідь поставити на сильний вогонь, хоча б на п'ять хвилин.

Всі інгредієнти для тіста повинні мати однакову кімнатну температуру, якщо нюанси не передбачено в самому рецепті. Тобто яйця, масло, навіть борошно повинні бути кімнатної температури. Можна просто заздалегідь витягнути інгредієнти на стіл, а через півгодини приступити до готування.

Житні млинці – це смачно, незвично і корисно. Даний вид борошна продається в багатьох магазинах за доступною ціною, а тому проблем з пошуком головного продукту не буде. Зате задоволення отримає вся сім'я!

Що ще почитати: