20 май 2019 70

Індійська кухня: кращі страви з курки до вашого столу

Соковиті шматки обсмаженого курячого м'яса з додаванням перцю і цибулі з томатним соусом і ароматними спеціями — курку каррі можна готувати по-різному. Але краще за все вона поєднується з індійським ароматним соусом на основі приправи каррі і овочів. Для цього досить додати трохи натурального йогурту і смачне блюдо готове.

Курка каррі: рецепт по-індійськи
Інгредієнти Кількість
філе курки - дві половинки
пасти каррі і сухої суміші - по 1 ст. ложці
лука - 1 шт.
часнику - великий подрібнений зубок
чилі - 1 шт.
дрібно нарізаного кореня імбиру - 1,5 см
цукру - 0,5 чайної ложечки
соку лимона або лайма - 1 їдальня ложка
оливкової або будь-якого рослинного масла - 30 г
кокосового молока - 400 мл
солі і перцю - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 185 Ккал

Приготування курки по-індійськи відрізняється простотою. Робиться це, як правило, у звичайній сковороді, яка використовується в кухні цього народу для швидкої піджарки. Це одне з традиційних страв індійської кухні не тільки в самій Індії. Його встигли полюбити в багатьох інших країнах, у тому числі і в Росії.

М'ясо вимити, нарізати, приправити маринадом, який готується наступним чином. Гострий перець, часник, сік лайма, імбир і масло перемішати в мисці. В цьому маринаді замаринувати м'ясо мінімум 30 хвилин. А краще всю ніч.

Цибулю обсмажити на розігрітій сковороді з маслом, додати м'ясо разом з вмістом чаші. Обсмажувати до золотистого відтінку.

Додати цукор і обидва види каррі, смажити все разом ще деякий час. Влити кокосове молочко, накрити сковороду кришкою і тушкувати на слабкому вогні приблизно 10 хвилин. Приправити сіллю і перцем. Посипати петрушкою або іншою зеленню.

До столу подавати з коржиками наан, печеною картоплею або рисом.

Як приготувати блюдо з рисом

Інгредієнти:

  • 300 г довгого рису;
  • 500 г курячих грудок;
  • 400 г томатів;
  • 100 г цибулі;
  • 1 гострий стручковий перець;
  • 1 зубчик часнику;
  • сік половини лайма;
  • 200 мл кокосового молока;
  • по ложці: імбир, куркума, чилі, коріандр;
  • щіпка солі.

Час приготування: 1 годину 40 хвилин.

Калорійність: 478 Ккал/100 гр.

Як приготувати курку каррі з рисом по-індійськи:

  1. Рис відварити згідно з рекомендаціями на упаковці;
  2. Курку розрізати на дрібні шматки;
  3. Цибулини і перець чилі очистити і дрібно нарізати;
  4. На олії підсмажити цибулю з невеликою кількістю цукру;
  5. До цибулі додати спеції, перець чилі і часник пропущений;
  6. На сковороду додати курку і добре перемішати з цибулею і спеціями, все обсмажувати близько двох хвилин, часто помішуючи;
  7. До смаженої курки додати нарізані стиглі томати і гасити ще п'ять хвилин;
  8. В томатну основу додати кокосове молоко і потримати на вогні;
  9. Перед тим, як подати на стіл збризнути соком лайма і змішати з соусом;
  10. М'ясо в ароматному соусі каррі подавати з рисом.

Курка з каррі в мультиварці

Курка «Кадай» — це різновид каррі. Дуже просте у виконанні блюдо, але теж повна смаку і дуже ароматне. Kadai особливо популярний в Пакистані і Індії, традиційно страва від початку до кінця готують у невеликих казанках, так що в домашніх умовах їх роль цілком зіграє мультиварка.

Свій незвичайний смак блюдо отримало завдяки поєднанню спецій з м'ясом, зеленим перцем і соковитим томатним соусом. Зазвичай готують цілого курчати, розділеного на шматки. Страву можна приготувати не тільки з курячих грудок або стегон, а також з яловичини, ягняти або баранини.

Інгредієнти:

  • ціла куряча тушка без шкіри, розділена на шматки;
  • дві ст. ложки олії;
  • трохи зерен кмину;
  • одна головка цибулі;
  • 1 ч. л. перемеленого кореня імбиру і часнику;
  • по 0,5 чайної ложки куркуми і каррі;
  • два сушених червоних перцю;
  • 2 ч. л. масала-кадай;
  • по чайній ложці насіння гострого перцю і коріандру;
  • по дрібці фенхелю і сухого листя пажитника;
  • 3 помідори;
  • зелений перець;
  • червоний цибулю;
  • дві ч. л. нарізаної зелені коріандру;
  • 2 ст. л. сметани;
  • ч. л. пасти чілі: висушені червоні стручки злегка проварити у воді з невеликою кількістю оцту, після чого мелемо його в кавомолці.

Час приготування: 1 годину 10 хвилин.

Калорійність: 132 Ккал/100 гр.

Кулінарний процес по кроках:

  1. В мультиварці (режим смаження) нагріти олію;
  2. Насипати зерна кмину і смажити кілька секунд;
  3. Додати цибулину, подрібнений чилі, куркуму і сіль;
  4. Смажити близько 5-6 хвилин;
  5. Додаємо тертий імбир і часник, підсмажуємо хвилину;
  6. Викласти шматочки м'яса, почекати поки зарум'яниться, приблизно за п'ять хвилин з обох сторін;
  7. У той же час, у блендері подрібнити помідори, відправити їх у каструлю;
  8. Туди ж висипати залишилися спеції, проварити, поки не пролунає їх аромат;
  9. Закрити каструлю, переключивши на гасіння;
  10. Все гаситься протягом приблизно 15 хвилин, до готовності;
  11. Перець і червоний цибулю нарізати кубиками 1см;
  12. Додати до курки і тушкувати далі протягом 6-7 хвилин, поки овочі не стануть злегка м'якими;
  13. Після закінчення гасіння додати сметану і посипати подрібненими листям коріандру, подавати з рисом або роті.

«Чікен масала»

Курка «Чікен масала» — це ще одне популярне індійське ласощі, хоча насправді воно відбувається не з Індії, а з Англії. Як відомо, Індія була колонією Великобританії, таким чином, індійська їжа з'явилася на столах жителів островів.

Курка «Чікен масала» вважається навіть національною гідністю Великобританії. Ніжний, соковитий курча в гострому соусі, який буквально тане в роті.

Для такої їжі потрібно обов'язково підготувати хліб наан, щоб вмочати його в смачний, оксамитовий соус. Ідеальне поєднання. Соус настільки хороший, що його можна їсти навіть без курки.

Інгредієнти:

  • півкілограма курячої грудинки.

Маринад:

  • по чайній ложці меленого кмину і кінзи;
  • трохи імбирно-часниковою пасти;
  • солі;
  • 5 ч. л. сухого перцю чилі;
  • півсклянки йогурту;
  • сік половинки лимона;
  • щіпка червоного харчового барвника (за бажанням).

Соус:

  • шматочок палички кориці, близько 1 см;
  • ст. ложка олії;
  • цибулина;
  • ч. л. свіжо-натертого імбиру;
  • ч. л. сухого часнику;
  • 4 насіння кардамону;
  • 4 суцвіття гвоздики;
  • лавровий лист;
  • 5-6 середньої величини помідорів;
  • половина червоного перцю;
  • 5 горіхів кешью або мигдалю;
  • по дрібці порошку коріандру і кмину;
  • 1/2 ч. л. куркуми;
  • 2 ст. л. кетчупу;
  • щіпка солі;
  • жменю будь нарізаної зелені.

Час приготування: 1 годину 45 хвилин.

Калорійність: 189 Ккал/100 гр.

Етапи готування індійського страви:

  1. Приготувати маринад, змішавши перераховані інгредієнти;
  2. Курку замаринувати і залишити, принаймні, на годину, а краще на ніч;
  3. Готувати м'ясо на грилі або сковороді;
  4. Зробити соус: влити столову ложку олії на сковороду і підсмажити дрібно нарізану цибулю;
  5. Додати імбир, часник, лавровий лист, цілий, кардамон, кориця і гвоздика, смажити поки спеції не почнуть виділяти аромат;
  6. Додати паприку, дрібно нарізаний гострий перчик, помідори, горіхи кеш'ю, коріандр мелений, кмин, куркуму і чилі, посолити;
  7. Томити під кришкою на маленькому вогні приблизно 20 хвилин, після цього процесу залишити суміш охолодитися;
  8. Коли маса охолоне ретельно подрібнити в блендері, поки не виникне гладкий соус;
  9. Приготовану суміш перелити на сковорідку і нагріти;
  10. Попередньо обсмажене на грилі або в духовці м'ясо викласти в теплий соус, довести до рівномірного бурління і відразу вимкнути;
  11. У кінці за бажанням можна полити не дуже жирною сметаною 18-20%.

Прикрасити свіжими листям кінзи. Подавати з рисом і хлібом наан.

Читайте як приготувати смачний імбирний чай з лимоном — кілька рецептів, які допоможуть триматися у формі.

Візьміть на замітку рецепт вишуканого печива, яке легко можна приготувати в мікрохвильовій печі всього за п'ять хвилин.

Як приготувати по домашньому смачний пиріг із дріжджового тіста у начинкою з яблук читайте в нашій статті.

Шашлик із курячого фаршу

Індійський кебаб досить гострий, але якщо ви любите більш м'які смаки, досить не додавати чилі теж буде смачно. В Індії шашлики найчастіше готують з меленої баранини, але також можна зустріти шашлик з курки або яловичини.

Інгредієнти:

  • кілограм фаршу;
  • кілька головок цибулі;
  • два зубчики часнику;
  • 5-6 зелених перцю чилі;
  • по чайній ложці імбиру, насіння кмину і кінзи;
  • 5 ч. л. куркуми;
  • жменя листя кінзи.

Час приготування: 2 години.

Калорійність: 285 Ккал/100 гр.

Як готувати:

  1. Цибулю, часник, імбир пропустити в блендері, поки не виникне однорідна паста;
  2. Можна додати трохи води, щоб допомогти процесу;
  3. Замість блендера можна все дрібно нарізати або натерти на тертці;
  4. Зерна кмину та коріандру підсмажити на сухій сковороді протягом декількох секунд, до появи аромату, потім змолоти їх в кавомолці;
  5. У м'ясний фарш додати отриману пасту з імбиру і часнику, цибуля, чилі, а також інші спеції і нарізані листя коріандру, сіль;
  6. Поставити фарш в холодильник, мінімум на годину, щоб м'ясо добре просочилося;
  7. Сформувати шашлики на бамбукових або металевих шпажках;
  8. Якщо погода хороша, кебаб краще готувати на грилі, якщо немає такої можливості – обсмажте їх на чавунній сковороді або в духовці з грилем;
  9. Ідеально під кебаб підходить чатні з м'яти, а також райта з огірка, м'яти і помідорів;
  10. Також можна їсти з рисом, хлібом наан, роті або загорнути шашлик у лаваш і подавати як бутерброд з додаванням овочів.

Рада! Перш, ніж почати готувати на грилі, залиште шпажки з шашликом в морозильник на 30 хвилин. Також можна заморозити шашлики заздалегідь і, вийняти з холодильника за півгодини до приготування.

Карі з куркою і манго

Інгредієнти:

  • дві курячі грудки;
  • 200 гр. стиглих плодів манго;
  • цибуля-порей;
  • морква;
  • 150 мл кокосового молока;
  • 100 мл бульйону;
  • 50 г кокосової стружки;
  • 3-4 столові ложки олії;
  • 3 чайні ложки каррі;
  • 1 чайна ложка куркуми;
  • сіль, перець.

Час приготування: близько 1 години 35 хвилин.

Калорійність: 165 Ккал/100 гр.

Як приготувати страву:

  1. Грудки помити, порізати кубиками, змішати з каррі і куркумою;
  2. Смажити на розігрітому маслі в глибокій сковороді з кришкою;
  3. Моркву і цибулю нашаткувати соломкою і додати до курки;
  4. Перемішати і смажити все разом п'ять хвилин, помішуючи час від часу;
  5. В цей час кокосове молоко слід змішати з бульйоном і залити цією сумішшю м'ясо з овочами на сковороді і тушкувати під кришкою десять хвилин;
  6. Манго очистити від шкірки і порізати кубиками і відправити в сковороду, перемішати, приправити за смаком сіллю і перцем і вимкнути через п'ять-сім хвилин.

Корисні поради

Грамотне використання обраних спецій надає стравам з курки індійської кухні незвичайний характер. Найбільш часто використовувані спеції Індії: імбир, куркума, коріандр, чилі і часник. Багато з них мають лікувальні властивості:

  1. Свіжий імбир стимулює травлення і нейтралізує токсини;
  2. Індійська кухня не може обійтися без індійського кмину – це основна приправа для каррі, рису, квасолі, він запобігає розлади травлення, заспокоює болі в животі;
  3. Коріандр (кінза) – надає стравам свіжий смак і аромат, полегшує переварювання продуктів, багатих крохмалем;
  4. Жовта куркума надає протизапальну дію, очищає кров і підвищує імунітет;
  5. Гвоздика, кориця кардамон і освіжають подих, використовуються для соусів і напоїв, м'ята знімає біль у животі та усуває блювоту і нудоту;
  6. Індуси досить часто застосовують індійський лайм, він освіжає листя каррі, насіння фенхелю;
  7. Спеції надають їжі яскравий смак, в принципі, страви не потрібно навіть солити;
  8. Чилі – це йому багато індійські страви зобов'язані гострим смаком, він стимулює кровообіг, дезінфікує і запобігає розвиток паразитів;
  9. Щоб нейтралізувати гостроту пекучого перцю, його їдять з рисом, запиваючи йогуртом;
  10. Багато традиційних страв включає в себе цибуля і часник, які відомі своїми антибактеріальними властивостями.

Каррі з м'ясом найчастіше готують в північній Індії. Для приготування використовують в основному баранину або курятину. До більшості страв подається варена сочевиця, а в соуси додають кокосове молоко.

Що ще почитати: