06 май 2019 133

Як зварити смачну юшку з голови товстолобика

У вусі провідна роль віддається свіжій рибі. Всі інші компоненти лише підкреслюють її смак. Відмінно підійдуть для наваристого бульйону голови товстолобика. А у компаньйони до них візьміть горошинки чорного перцю, цибулину, лавровий лист і картоплю. В рецептурі російської юшки немає круп. Варіанти з пшоном або рисом – це похідні від традиційної юшки.

Рецепт домашньої юшки
Інгредієнти Кількість
голови товстолобика - 2 шт.
картоплі - 3 бульби
великий цибулини в лушпинні - 1 шт.
лавра - за смаком
чорного перцю - щіпка
кухонної солі - 8 г
пір'я зеленої цибулі - за смаком
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 190 Ккал

Пропонуємо вам приготувати юшку за традиційним рецептом. При такому варіанті готуванні бульйон виходить наваристим, а рибне філе соковитим і смачним.

Приготування:

  1. В ідеалі треба готувати так: спочатку зварити міцний хороший бульйон з очищених від зябер голів. Заливати їх тільки холодною водою і готувати 1 годину, додавши за смаком сіль. Після закипання, зняти з поверхні бульйону піну, якщо її не прибрати вчасно, вуха вийде каламутною;
  2. Потім голови вийняти, покласти в бульйон великі кубики картоплі, звичайний лук, дрібку чорного перцю горошком, варити до готовності картоплі;
  3. Додати в гарячу юшку очищене від кісток філе, лавровий лист. Проварити ще трохи і закрити посуд кришкою – нехай вуха постоїть хвилин десять.

Як зварити юшку з товстолобика з пшоном

Пшоно відмінно поєднується з рибою та овочами, тому вуха з додаванням цієї крупи вийде смачною і по-справжньому ситної.

Вимагається:

  • товстолобик з головою;
  • 2 цибулини;
  • 4 горошини чорного перцю;
  • 40 г пшона;
  • 350 г картоплі;
  • за смаком свіжа зелень;
  • 1 морква + 1 корінь петрушки;
  • 1-2 лаврові листки;
  • 20 г вершкового масла.

Час готування: 1 година 15 хв. Порція юшки на 100 г: 205 ккал.

Як приготувати:

  1. Очистити голову товстолобика від зябер. Покладіть в каструлю з водою, додати цибулину цілком, коріння, горошинки перцю, посолити. Щоб вуха вийшла наваристою, рибу треба покласти в холодну воду;
  2. Поставити каструлю на вогонь, після закипання його зменшити і варити 20 хв. В процесі зняти з поверхні піну;
  3. Поки вариться риба підготувати необхідні інгредієнти: нашаткувати півкільцями моркву, картоплю великими кубиками, цибулину дрібними кубиками. Злегка припустити моркву з цибулею на вершковому маслі. Пшоно почистити від коричневих крупинок і сміття. Після чого промити крупу кілька разів у теплій кип'яченій воді;
  4. Дістати приготовану рибу, остудити і розібрати на порційні шматочки;
  5. У бульйон засипати пшоно, додати припущені овочі, картоплю, закрити кришкою. Готувати на слабкому вогні 20 хв. В кінці додати рибну м'якоть;
  6. Подрібнену зелень покласти в красиву миску і поставити окремо.

Як приготувати рибну юшку з рисом

Щоб рис не зробив вуха каламутною, його треба ретельно промити, змінюючи чотири рази воду. Готувати блюдо з рисом треба на середньому вогні.

Інгредієнти:

  • 1-2 голови товстолобика;
  • 1 цибулина в лушпинні;
  • 1 морква очищена;
  • біла частина 1 цибулі-порею;
  • 6 невеликих картоплин;
  • рис круглозерний
  • за смаком лавровий лист;
  • 10 г солі або за смаком;
  • щіпка перцю чорного горошком.

На приготування потрібно: 65 хв. Порція 100 г містить: 255 ккал.

Як приготувати:

  1. Видалити зябра з голів товстолобика, скласти їх в каструлю. Додати чистої води і зварити бульйон. У нього відразу покласти цибулину в лушпинні, горошинки перцю, лавровий лист. Готувати 40 хв.;
  2. Вийняти акуратно голови з каструлі і залишити на столі остуджуватися. Зняти з кісток філе;
  3. Процідити бульйон через марлю або сито. Покласти в нього промитий в декількох водах рис, нашатковану крупно картоплю, моркву і білу частину цибулі-порею;
  4. Коли рис буде готовий, покласти рибне філе, при необхідності посолити;
  5. Рубану зелень вибрати на свій смак і подати на стіл в окремій мисці.

Як варити юшку в мультиварці

Вам знадобиться:

  • 2 невеликі голови товстолобика;
  • 1 неочищена цибулина;
  • спеції – за смаком.
  • перо зеленого цибулі – за смаком.

Приготування займе: 55 хв. Калорійність 100 г юшки: 178 ккал.

Як зварити:

  1. Так буде смачніше, якщо спочатку голови товстолобика відварити в мультиварці на програмі «Суп», з додаванням цілої цибулини в лушпинні і солі. Не забуваючи, попередньо видалити з голів зябра. Приготовану рибу розібрати, зняти філе, бульйон процідити;
  2. У чашу повернути бульйон, покласти великі кубики картоплі, чорний перець горошком. Вибрати режим «Суп», готувати 20 хв.;
  3. Після відключення покласти в юшку шматочки філе, лавровий лист і дати настоятися під закритою кришкою хвилин десять;
  4. При подачі юшку посипати подрібненим зеленим луком. Мелений чорний перець подати окремо.

Як приготувати пиріг з консервованим тунцем читайте в нашій статті.

Спробуйте приготувати індичку в горщику — ніжне м'ясо за домашніми рецептами.

Як приготувати ніжний шніцель з фаршу — рецепти з фото і покроковими підказками.

Професійні секрети кулінарів

Найкраща і правильно зварена юшка має прозорий бульйон і хороший рибний смак. Щоб цього досягти:

  1. Потрібно влити у вуха трохи соку, вичавленого з лимона Справа в тому, що прісноводна риба товстолобик іноді пахне тванню. А сік допоможе позбутися від цього аромату;
  2. Замість цілої цибулини, можна покласти тільки лушпиння. Вона допоможе приготувати прозорий бульйон. Потім її, звичайно виймають;
  3. Юшка повинна настоятися під кришкою протягом 30 хв;
  4. Піну знімати вчасно і кілька разів. Швидка допомога для очищення бульйону – збитий яєчний білок. Треба білок ввести в бульйон, розмішати і після закипання процідити;
  5. Після закипання бульйону готувати рибу на слабкому вогні і каструлю кришкою не закривати;
  6. Зі спеціями, прянощами і корінням краще не переборщувати. У великій кількості вони просто «вб'ють» тонкий смак рибного бульйону. Цілком достатньо щіпки перцю горошком, можна покласти одну зірочку гвоздики і бадьяна;
  7. Добре в самому початку готування покласти пов'язані в пучок кріп, селеру і петрушку. Ну і кому подобається лавровий лист, відправити його в каструлю за 10 хв. до кінця варіння.
  8. В готову страву додати за смаком нарубану зелень. Це може бути кріп, перо зеленого лука і петрушка;
  9. В юшку з крупами покласти кубик вершкового масла, закрити щільною кришкою і дають настоятися.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: