01 апрель 2019 45

Як приготувати ліки з інжиру з молоком від кашлю

В межах РФ знайти одночасно свіжий і придатний до вживання інжир (фігове дерево, винну ягоду) досить важко. Тому купувати його рекомендується переважно в сушеному вигляді. Правильно висушений інжир в поєднанні з молоком може стати не тільки ласощами, але і дієвим засобом від кашлю.

При якому кашлі допоможе інжир з молоком

Найкраще інжир підходить для боротьби з сухим кашлем і болісними відчуттями в горлі. Відварену в гарячому молоці, він перетворюється на ліки, які з задоволенням будуть приймати не тільки дорослі (в тому числі-годувальниці і вагітні жінки), але і діти.

Напій надає благотворний вплив на стан верхніх дихальних шляхів і верхні частки бронхів. Інжир з молоком заспокоює слизову горла, що дозволяє пом'якшити її та приборкати затяжною і натужний кашель. Це засіб ефективно діє при боротьбі з застудою на початкових етапах хвороби.

Унікальні лікувальні властивості

Інжир – джерело вітамінів A, C, групи B і ряду елементів, що дозволяють активно боротися з вірусними і бактеріальними інфекціями. Вплив ефірних масел дозволяє:

  • зміцнити захисні сили організму;
  • загальмувати перебіг запальних процесів;
  • наситити тканини і органи киснем.

Сухофрукти, виготовлені з плодів інжиру, містять речовини забезпечують:

  • потогінну дію;
  • зняття спека і запалення;
  • прискорене виведення продуктів розпаду шкідливих мікроорганізмів (сечогінний ефект).

Крім того, цей засіб можна використовувати для зняття закладеності носа і позбавлення від трахеїти.

Користь здоров'ю приносить не тільки настій інжиру на молоці, але і вино, приготоване з цих плодів. Цілющі властивості смоковниці не визначаються її сортом, але безпосередньо залежать від стиглості плоду і здоров'я взрастившего його дерева.

Якщо говорити про молоко, то воно сприяє зміцненню імунітету в цілому та більш активному синтезу імуноглобулінів, які захищають організм від різних антигенів.

Вживати молочний настій смоковниці регулярно рекомендується людям, що страждають від серцево-судинних захворювань, анемії, патологій в області печінки та селезінки. Він здатний надавати загальнозміцнюючу дію.

Як приготувати і приймати інжир з молоком від кашлю дітям і дорослим

Вживати молочний настій інжиру слід у відповідності з певними правилами:

  • плоди смокви потрібно з'їдати разом з рідиною (це стимулює роботу кишечника і виведення токсинів з організму);
  • выпиваемое молоко не повинно бути гарячим, тільки теплим;
  • тривалість лікування за допомогою настою визначається тяжкістю хвороби (для подолання легкої застуди достатньо 10-ти днів, але іноді потрібно не менше 4-х тижнів);
  • прийом інжиру на молоці здійснюється в періоди між прийомами їжі – 3 рази на день (доза для підлітків і дорослих – 1 стакан за 1 прийом, а для дітей – по 0,5 склянки за раз).
Купуючи смоковницю в місцях, далеких від тих, де вона росте, слід віддати перевагу висушених плодах (в найкращому випадку вони мають приємний світло-коричневий або бежевий колір, круглу форму, поверхню суху і не вкриту плямами).

Інжир з молоком від кашлю: рецепти приготування ліків

Виділяється кілька рівнозначних за своєю ефективністю рецептів молочної смоковниці, що використовуються при лікуванні кашлю.

Рецепт №1 — Базовий

У базовому варіанті інжирового молока використовуються наступні інгредієнти:

  • інжир (для жінок краще фіолетовий, може бути як сушений, так і свіжий) – 4 штуки;
  • молоко – 0,3 л.

Хід приготування:

  1. Плоди інжиру промити, обполоснути окропом і викласти на дно товстостінної сотейника;
  2. До ягід вилити молоко, накрити ємність кришкою і поставити її на середній вогонь;
  3. Коли вміст сотейника почне кипіти, вогонь зробити невеликим і продовжувати нагрівати напій протягом 2-х годин, часу помішуючи відвар (рідина може стати коричневої і придбати солодкий присмак);
  4. Через зазначений час можна погасити вогонь і залишити ліки остигати до прийнятної температури.

У готового молочного інжиру з'являється приємний вершковий аромат, так і солодкість його багатьом припаде до душі, тому лікування виявиться не тільки корисним, але і приємним. В даному випадку інжир доводиться з'їдати окремо від молока (до або після – на свій вибір), однак сварившиеся плоди можна розім'яти, перетворивши їх в пюре і змішати з молоком. Те, що вийде, буде схоже на фруктовий крем-суп.

Рецепт №2

Дієвість рецепта визначається жирністю молока – чим більш жирним воно буде, тим легше і швидше зніметься подразнення слизових тканин горла, а значить, лікування станеться набагато раніше.

Інгредієнти:

  • молоко (від 3,2% жирності) – 0,3 л;
  • інжир – 1 штука.

Хід приготування:

  1. Висушений плід фігового дерева разом з молоком, поставити на невеликий вогонь і дочекатися поки рідина закипить;
  2. Не вимикаючи газ, накрити ємність з відваром кришкою і залишити нудитися протягом 0,5 години (за цей час молоко встигає википіти приблизно на 1/3), періодично помішуючи ліки, щоб уникнути пригорання;
  3. Після закінчення встановлених 30 хвилин полум'я можна погасити, а ємність з відваром укутати рушниками і дочекатися поки рідина повністю охолоне;
  4. Готовий засіб від кашлю перелити в тару зі скла (банку, пляшку) і прибрати в холодильник.

Зберігати напій можна тільки 24 години, після цього він вже не придатний для лікування. Випивати 5 разів протягом дня по 1/3 склянки. Перед кожним прийомом відвару його слід розігрівати, роблячи приємно теплим.

У всіх рецептах замість цілого плоду можна використовувати перемелений на м'ясорубці. В цьому випадку дорослі можуть вживати інжирне молоко, як тільки воно звариться і охолоне, а для маленьких дітей його доведеться проціджувати, щоб позбутися від насіння винної ягоди, які можуть потрапити «не в те горло».

Макарони по флотськи з тушонкою — це блюдо люблять всі. Готувати його просто, але в той же час воно дуже ситне і смачне.

Як приготувати традиційні пельмені в мікрохвильовці читайте тут.

Рецепт безе з фото і покроковими рекомендаціями, яке дуже легко можна приготувати в мікрохвильовій печі.

Рецепт №3 – Жувальні цукерки

Засіб від кашлю, приготоване за таким рецептом, найбільше порадує дітей. Зовнішнім виглядом і консистенцією воно дуже схоже на іриски, а по лікарським властивостям ні в чому не поступається звичайному відвару молока з інжиром.

Інгредієнти:

  • плоди інжиру – 4 штуки;
  • масло топлене – 1 столова ложка;
  • молоко – 0,4 л;
  • цукор – 0,15 кг

Хід приготування:

  1. Інжир ретельно перемолоти (у загальній масі не повинні відчуватися насіння плоду) і викласти в невелику каструльку;
  2. Залити фруктове пюре молоком і поставити на повільний вогонь;
  3. Після закипання томити рідина, не вимикаючи вогонь, протягом 20-30 хвилин;
  4. В окрему металеву мисочку викласти цукор і розплавити його, дочекавшись появи темно-золотистого відтінку;
  5. Вміст мисочки змішати з топленим маслом і отриману масу тонким струменем перелити в що нудяться інжирне молоко;
  6. Не вимикати плиту, поки маса не загусне;
  7. Розподілити гущу за формами і дати їй охолонути.

Приємний смак і позитивний результат – цього зовсім неважко досягти, в точності дотримуючись даного рецептом.

Сушений інжир з молоком від кашлю

Дія засобу від кашлю на основі сушеної смоковниці спостерігається вже на 2-3 день його вживання. Харкотиння відкашлюється, проявляється помітне відхаркувальну дію.

Інгредієнти:

  • інжир (сушений) – 1 плід;
  • молоко (з найбільшою можливою жирністю) – 0,2 л.

Хід приготування:

  1. Максимально подрібнити сухофрукт з допомогою ножа або блендера, викласти в каструлю, туди ж влити молоко;
  2. Дати суміші закипіти і почекати близько півгодини (регулярно помішуючи її);
  3. Загуслу (але не пригоріла) суміш слід вилити в термос і дочекатися її повного остигання.

Готовий засіб тримати в холодильнику не більше двох діб. Дітям рекомендується випивати приблизно 200-250 мл засобу, а дорослим – до 0,5 л протягом дня. Перед кожним вживанням (яке здійснюється до їжі) молочний напій потрібно розігрівати.

Чи можна приймати напій при вагітності?

Протипоказань до застосування молочного відвару смоковниці під час виношування дитини, як і в період лактації – ні. Плоди смокви гіпоалергенні, але в надлишку містять клітковину, а тому в чистому вигляді не дуже підходять для лікування маленьких дітей.

Зважаючи на те, що більшу частину лікарських засобів під час вагітності використовувати заборонено, молочний інжир стає відмінним виходом із ситуації, забезпечуючи профілактику та швидке одужання починається простудного кашлю. Крім того, він допоможе заспокоїти нерви, зміцнити суглоби і серцево-судинну систему, вилікувати безсоння і полегшити депресивні стани, залишаючись безпечним як для дитини, так і для матері.

Як правильно зберігати ліки

Молочну смоковницю слід тримати в скляних банках, закритих поліетиленовими кришками і поміщених в холодильник. Найтриваліший термін зберігання – 3 дні.

Протипоказання

Смакові якості і корисність інжиру не ставляться під сумнів, однак у нього є ряд протипоказань, що обумовлено його хімічним складом. Таким чином, вживання плодів смоковниці протипоказане:

  • при цукровому діабеті (оскільки в інжирі у великій кількості присутні прості цукру);
  • при хворобах нирок (цей орган дратується щавлевої кислотою, що значно погіршує стан хворого);
  • при подагрі (також з-за щавлевої кислоти);
  • при порушеннях в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту (проблема в надлишковому вмісті клітковини, що може ставати причиною подразнення слизових оболонок кишечника і шлунку, а також загострення пов'язаних з цією галуззю хронічних хвороб).

Також молочний інжир не варто вживати людям, у яких спостерігається непереносимість молока (наприклад, діагностовано лактозна недостатність). У цьому випадку можна трохи змінити вищенаведені рецепти, відваривши інжир в звичайній воді і приправивши його соком лимона і імбиром.

Відгуки про ліки

Інжирне молоко використовується для лікування кашлю вже дуже давно, а тому відгуків про цей засіб накопичилося досить багато:

Молоко інжиром і правда допомагає, хоча я разом зі своїми домашніми пристрастилася пити його не в лікувальних, а в профілактичних цілях. Тому що ну дуже смачно. До того ж пішов не тільки кашель, особисто у мене майже пройшла анемія, а у чоловіка менше болить серце.
Не звернула уваги на протипоказання і майже відразу взялася за приготування відвару. А потім жорстоко за це поплатилася черговим нападом гастриту. Хоча кашель і правда пройшов, та й на смак такий засіб куди приємніше аптечних.
Приготувала своєї дочки цукерки з інжиром. У неї була застуда, і вона постійно кашляла. Начебто не смертельно, але я вирішила, що треба щось робити. Перший раз дала «іриску» ввечері. Ранок вже стало легше. Ще через два кашель зник взагалі. Хоча цукерочки я ще деякий час давала, на всяк випадок, але жодних рецидивів не сталося.

Як видно, лікуватися від кашлю молочної смоківницею можна з великим задоволенням, але все ж не варто забувати про наявність певних протипоказань, інакше результати можуть виявитися не зовсім такими, як хотілося.

Що ще почитати: