10 июнь 2019 58

Як приготувати салат «Мімоза» з картоплею

Серед безлічі салатів, популярних в Росії, «Мімоза» займає перше місце, нарівні з широко відомим на просторах нашої країни «Олів'є». Цьому сприяють такі якості, як простота приготування, мінімальні витрати часу, доступність і відносна дешевизна продуктів, з яких складається це смачне, поживне і «ошатне» блюдо – салатниця з Мімозою завжди доречна як на святковому столі, так і в повсякденному меню сім'ї.

Свою назву страва отримала, завдяки яскравому жовто-білій гамі, забезпеченої одним з головних компонентів – курячим яйцем. Шар золотистого жовтка на тлі яєчного білка і справді нагадує квітки мімози на снігу – адже її букетики з'являються у нас в перший весняний свято, на самому початку березня, коли зима ще почуває себе повною господаркою на вулицях більшості російських міст.

Але, звичайно, до складу страви, крім яєць, входять і інші складові, які роблять його дуже різноманітним і різноманітним – як кажуть, на будь-який смак.

Рецепт салату «Мімоза» з картоплею та морквою
Інгредієнти Кількість
великих курячих яєць - 5 шт.
картопляні бульби середнього розміру - 3 шт.
моркви звичайної величини - 1 шт.
рибних консервів в олії - 1 банку
ріпчастої цибулі - 1 середня головка
майонезу, зелені - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 345 Ккал

Картопля – другий російський хліб – є важливим складовим елементом безлічі традиційних російських страв, і сонячний салат – не виняток. А якщо додати моркву, стане більш насиченим не тільки смакова, але і колірна гамма страви.

Можливо, смак картопляно-морквяної «Мімози» комусь здасться дещо незвичним, але цей варіант, безумовно, варта того, щоб, як мінімум, зняти пробу. Можливо, саме такий салат стане вашим улюбленим.

Ймовірно, тим, хто сидить на дієті, таке поживна страва не цілком підходить, але, зрештою, з кожного правила є винятки, і можна ж іноді і побалувати себе, улюблених. Тому махнемо рукою і почнемо готувати.

Підготовчий етап:

  1. Поставити на плиту всі три перших інгредієнта в окремих ємностях. Воду для варіння злегка підсолити, овочі варити неочищеною, яйця – круто;
  2. Відкрити консервну банку і викласти рибу в глибоку миску, окремо злив масло;
  3. Ретельно консерви розім'яти виделкою;
  4. Відварені елементи очистити, яєчні розрізати навпіл, відокремивши один від одного білки і середину;
  5. Всі інгредієнти натерти на тертці: моркву, картоплю і яєчні білки – на великій, жовтки – на дрібній.
  6. Цибулю очистити і нарізати кубиками.

Заключний етап – укладання шарами в глибоку салатниці:

    • перший – картопля плюс майонез;
    • другий – риба, цибуля і майонез;
    • третій – морквина і знову-таки майонезний соус;
    • четвертий – білкова складова, змішана з майонезом.

На завершення – посипати цей шедевр кулінарного мистецтва тертим яєчним жовтком і прикрасити гілочками зелені – краса!

«Сонячне» страва з картоплею і сиром

Інгредієнти:

  • яйця курячі – 5 штук;
  • 3 картопляні бульби середнього розміру;
  • консервована горбуша – 1 банка;
  • сир – 100 гр.;
  • олія слив. – 50 гр.;
  • цибуля ріпчаста – 1 невелика головка;
  • майонезний соус – хто скільки любить.

Приготування займе 20 хвилин.

Поживність – 380 калорій на 100 грам.

Процес приготування:

  1. Перший інгредієнт відварити круто, очистити і відокремити білки від жовтків;
  2. Зварити картоплю в мундирах, остудити і очистити шкірку;
  3. Рибу вийняти з банки і як слід розкришити за допомогою вилки;
  4. Сир потерти на тертці з дрібними вічками;
  5. Масло і білок натерти на крупній стороні тертки;
  6. Цибулю дрібно покришити.

Інгредієнти шарами укладаються в глибоку салатницю в такому порядку:

  • на дно – тертий яєчний білок, змішаний з майонезом;
  • потім – картопля і майонез;
  • потім – сир, також з майонезній складової;
  • на нього – вершкове масло;
  • далі – рибні консерви з цибулею.

Зверху все полити майонезом і посипати дрібно натертим жовтком, красиво уклавши на нього гілочки петрушки і кропу.

Можна гарантувати, що, побачивши і спробувавши такий мальовничий натюрморт, і домашні, і гості будуть в повному захваті, а ваш кулінарний авторитет підніметься на недосяжну висоту. Приємного апетиту!

Класичний рецепт улюбленого салату

«Мімоза» без картоплі готується набагато швидше, адже не доводиться витрачати час на приготування овоча. Цей варіант страви складається з:

  • яйця – 4 шт.;
  • майонезу – 5-6 ст. ложок;
  • консерви сардин – 100 гр.;
  • цибулі-ріпки – 1 шт.;
  • зелені і солі за смаком.

Час приготування – чверть години.

Калорійність в 100 грамах – 312 ккал.

Приступаємо до готування.

  1. Відварюємо і очищаємо інгредієнт салату, згаданий у списку першим, відокремлюючи білок від жовтка;
  2. Цибулю чистимо і дрібно рубаємо;
  3. Сардини виймаємо з банки, але не мнемо, а акуратно ріжемо на шматочки;
  4. Білки натираємо на крупній тертці, жовтки на дрібній;
  5. Укладаємо цибуля на дно салатниці;
  6. На нього кладемо сардини і змащуємо майонезним соусом;
  7. Потім – шар білків, змащений ним же;
  8. У фіналі посипаємо жовткової крихтою і прикрашаємо зеленню.

Страва готова – можна подавати на стіл.

Читайте як приготувати вишуканий суп-пюре з цвітної капусти.

Надзвичайно смачні баклажани запечені в духовці з сиром і овочами. Рецепт тут.

Читайте як правильно зробити смачне тісто для чебуреків, кілька смачних рецептів.

Смаковий феєрверк

Якщо кому-то «приїлися» картопля і морква, професійні кулінари-експериментатори пропонують додати до звичайних інгредієнтів класичної «Мімози» фруктову нотку у вигляді яблук, і запевняють, що вони надають страві абсолютно новий, оригінальний смак. Хочете спробувати? Візьміть:

  • 2 банки консервів горбуші в маслі;
  • 5 зварених круто яєць;
  • 200 гр. відвареного розсипчастого рису;
  • стільки ж сиру твердого сорту;
  • соковиту салатну цибулину;
  • 2 яблука антонівки, або інших кислих сортів;
  • майонез.

Період приготування – 15-20 хв. (за умови, що яйця та рис заздалегідь відварені).

Калорії – 270/100 гр.

Етапи приготування салату «Мімоза» з консервою без картоплі і моркви:

  1. Консерви викласти в глибоку миску і гарненько пом'яти виделкою;
  2. Яйця очистити, кожне розрізати навпіл і вийняти жовток;
  3. Білки і сир труться на крупній тертці, жовтки – на дрібній;
  4. Яблука обчищають, видаляють серединку і ріжуть соломкою;
  5. Цибулину ріжуть кубиками.

Складові викладаються шарами у такому порядку:

  • нижній шар – яблука, вкриті майонезом;
  • слідом – рис з таким же покриттям;
  • потім шари консервів та цибулі, змащеного майонезним соусом;
  • після – шари білків і сиру;
  • знову майонез;
  • на завершення густо посипати все тертими жовтками і дати салату добре просочитися.

Можна приступати до трапези!

У фіналі – маленькі хитрощі, які спростять приготування і допоможуть зробити страву більш красивим і смачним:

  1. Якщо консерви сухуваті, їх можна пом'якшити, додавши трохи масляного вмісту банки;
  2. Перед тим, як додавати вершкове масло, його потрібно потримати в морозильній камері – тоді воно натрется без праці;
  3. Сир для страви потрібен слабо солоний, оскільки в консервах солі, як правило, цілком достатньо;
  4. Якщо гірчить цибулю, залити його окропом на чверть години – вся гіркота зникне.

Ось і все, що потрібно знати жінці, яка побажає побалувати себе і своїх близьких салат «Мімоза». Завдяки легкості приготування, це вдається навіть тим, хто тільки починає освоювати премудрості кулінарного мистецтва

Що ще почитати: