26 май 2019 30

Як приготувати м'ясну запіканку в духовці

М'ясні запіканки в духовці – ситні і смачні страви. Вони підійдуть як для повсякденного обіду, так і для званої вечері.

Рецепт на швидку руку
Інгредієнти Кількість
вершкове масло - 1 ст. л.
фарш (будь-м'ясний) - 300 г
сіль - за смаком
сир - 100 г
улюблена приправа - за смаком
сметана - 3 ст. л.
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 286 Ккал
  1. В посудину, призначену для запікання, розкладаємо вершкове масло. Перед цим його варто подрібнити кубиком;
  2. Поверх рівномірно розміщуємо фарш, притрушиваем приправою і підсолюємо;
  3. Духовка розігрівається до 180°С, а ми тим часом натираємо сир і розташовуємо його верхнім шаром;
  4. На 40 хвилин поміщаємо блюдо в духовку.

Картопляно-м'ясна запіканка в духовці

  • молоко – 50 мл;
  • цибулина – 2 шт.;
  • яловичина – ½ кг;
  • 2 яйця;
  • приправи;
  • картопляні бульби – 1 кг;
  • сіль;
  • масло вершкове;
  • борошно – 20 р.

Час: 70 хвилин.

Калорії: 118,3.

  1. Картопляні бульби позбавляємо від шкірки, ретельно вимиваємо і подрібнюємо. До готовності проварюємо у воді;
  2. Зливаємо зайву рідину, вливаємо підігріте молоко і перетворюємо на пюре;
  3. Присипаємо борошном і сіллю, присмачую вершковим маслом;
  4. Також відправляємо туди і яйця. Ефективно вимішуємо;
  5. М'ясну складову страви подрібнюють топірцями або м'ясорубкою подрібнюємо;
  6. Вершковим маслом промазуємо сковорідку і протушиваем отриманий фарш до зникнення червоності;
  7. Цибулю шаткуємо довільним способом, окремо підсмажити і відправляємо до підсмаженої м'яса;
  8. Посипаємо сіллю і притрушиваем спеціями;
  9. Форму, змащену маслом, наповнюємо картопляним пюре (половиною);
  10. Укладаємо цибульно-м'ясну суміш поверх;
  11. Залишився потовчений картопля маємо верхнім шаром;
  12. На півгодини в духовку відправляємо;
  13. Пропекаем 35 хвилин.

Картопляна запіканка з м'ясним фаршем і баклажанами в духовці

  • часник – 2 зубки;
  • оливки – 1 б. без кісточок;
  • томат – 2 шт.;
  • 300 г картоплі;
  • масло;
  • майонез – 3 ст. л.;
  • сіль;
  • 200 г баклажанів;
  • сметана – 3 ст. л.;
  • сушені трави;
  • сир – 150 г;
  • 250 г суміші фаршів;
  • перець.

Час: 70 хвилин.

Калорії: 163,7.

  1. Вибираємо картоплю приблизно однакового розміру, очищаємо його і обмиваємо;
  2. Шаткуємо товстими слайсами, товщиною в 5 мм;
  3. Від шкірочки звільняємо промиті баклажани;
  4. Нарізаємо кружальцями, кожен з яких приправляємо сіллю і так на 15 хвилин відкладаємо;
  5. Кулінарної пензликом промазуємо форму маслом;
  6. Укладаємо на дно картопля, залишивши третю частину від нього;
  7. Присипаємо сіллю і відповідними травами;
  8. Кружечки баклажана вистилаємо наступним шаром;
  9. Розкладаємо по всій овочевий поверхні рівномірно фарш, також присмачуючи його спеціями;
  10. Оливки виймаємо з банки, виливаючи всю рідину, і рубаємо кільцями;
  11. Ще один шар формуємо з них;
  12. Промиті помідори нарізаємо нетовстими кружечками і розкладаємо в 1 ряд;
  13. Залишки картоплі поміщаємо наверх;
  14. У мисочку видавлюємо часникові зубці, присмачую майонезом і приєднуємо сметану;
  15. Енергійно помішуємо і заливаємо цим соусом мясоовощные шари;
  16. Завершальний етап укладання страви – посипання поверхні тертим сиром;
  17. Розігріту до 200°С духовку відкриваємо і на середньому рівні розміщуємо форму;
  18. 40 хвилин очікування і апетитне блюдо готове.

М'ясна запіканка з макаронами в духовці

  • 3 яйця;
  • макарони – ½ кг;
  • вершки – 50 мл;
  • сир – 150 г;
  • фарш – 350 г;
  • соус томатний – 2 ст. л.;
  • приправи, сіль;
  • цибулина;
  • зелень;
  • масло.

Час: 70 хвилин.

Калорії: 274,2.

  1. Слідуючи вказівкам на упаковці, відваріть макарони;
  2. Позбавтеся від води і злегка підсушіть їх;
  3. Глибокий лист обдайте маслом і розкладіть в ньому ½ продукту;
  4. Подрібніть цибулину, очистивши її перед цим;
  5. З маслом сковороду накалите, і пасеруйте овоч;
  6. Приєднайте фарш, добре вимішайте і 7 тушкуйте хвилин, накривши кришку;
  7. Приготовану субстанцію розмістіть над макаронами;
  8. Замішайте окремо томатний соус з яйцями і спеціями;
  9. Приєднайте вершки і збийте до однорідності;
  10. Покладіть ще один шар макаронів і залийте томатно-вершковим соусом;
  11. Перед відправкою в духовку до 200°С присипте натертим сиром;
  12. 35 хвилин пропекайте і потім притрусіть зеленню, вимитої і посіченою.

М'ясна запіканка з рисом в духовці

  • сулугуні – 100 г;
  • 2 томата;
  • російський сир – 100 г;
  • рис – 300 г;
  • 2 яйця;
  • перець солодкий – 1 шт.;
  • фарш з м'яса – 1 кг;
  • базилік – 1/3 пучка;
  • масло;
  • морква – 1 шт.;
  • перець;
  • чебрець сухий;
  • сіль;
  • петрушка – ½ пучка.

Час: 90 хвилин.

Калорії: 223,8.

  1. Вимитий рис заливаємо 600 мл води, присаливаем і доводимо до готовності;
  2. Вбиваємо яйця у фарш, приправляємо спеціями;
  3. Відправляємо морква туди ж, потерши її теркою;
  4. Сулугуні шаткуємо кубиками, змішуємо з рубаною зеленню і доповнюємо цим морквяно-м'ясну субстанцію;
  5. Перемішуємо, надаючи суміші однорідну консистенцію;
  6. Проварений рис розміщуємо на дні форми, яку змащуємо перед цим маслом;
  7. Фарш викладаємо поверх звареної крупи;
  8. Зверху розкладаємо слайсы помитих скибочки томатів і перцю;
  9. Покриваємо потертим сиром;
  10. На годину ставимо форму в духовку, напружену на 160°С.

М'ясна запіканка з овочами

  • морква – 200 г;
  • сир – 100 г;
  • кабачок – 400 г;
  • з м'яса фарш – 500 г;
  • масло – 20 мл;
  • капуста – 400 г;
  • сіль;
  • цибуля – 150 р.

Час: 50 хвилин.

Калорії: 132,8.

  1. Кришимо почищену цибулину півкільцями;
  2. Напружену сковорідку поливаємо олією і надаємо золотавості підготовленим овочу;
  3. Закладаємо туди фарш і смажимо 7-10 хвилин;
  4. З кабачків чистимо шкірку, також і з морквою чинимо. Потім подрібнюємо на тертці;
  5. Тонкими скибочками кришимо капусту і руками проминаем;
  6. Сковорідку прогріваємо, промазуємо маслом, завантажуємо морква, яку злегка протушиваем;
  7. Приєднуємо кабачково-капустяну суміш і пасеруємо хвилин 10;
  8. Піджарку овочеву перекладаємо в ємність до фаршу;
  9. Перемішавши, розкладаємо субстанцію у форму, обмазавши її жиром;
  10. Розрівнявши, устеляємо потертим сиром;
  11. 20 хвилин при 180°С доготавливаем в духовій шафі.

Читайте як приготувати смачну свинину з чорносливом — це вишукане м'ясо з приємною кислинкою, а копчені сливи надають присмак диму.

Читайте рецепти пишних оладок з покроковими підказками з фото.

Смачний рецепт різотто з креветками у вершковому соусі. Читайте як правильно готувати страву з морепродуктів.

М'ясна запіканка з капустою і грибами

  • петрушка – ½ пучка;
  • сир – 200 г;
  • капуста (краще молода) – 10 листків;
  • томат – 4 шт.;
  • печериці – 200 г;
  • 2 цибулини;
  • масло;
  • фарш – 600 г;
  • сіль;
  • часник — 2 зубки;
  • борошно – 3 ст. л.;
  • молоко – 700 мл;
  • перець;
  • 30 г вершкового масла.

Час: 90 хвилин.

Калорії: 157,3.

  1. Листя капусти занурюємо в окріп і 3 хвилини проварюємо;
  2. Позбавляємо від шкірки томати. Для цього розміщуємо їх в окропі на 2-4 хвилини;
  3. Бланшовані помідори кришимо кубиком;
  4. Дуже дрібно розфарбовуємо часник і 1 цибулину;
  5. Викладаємо в сковороду овочі-прянощі, поливши жиром;
  6. Подзолотились – заправляємо помідорами, приперчиваем і підсолюємо;
  7. 20 хвилин выпариваем;
  8. Середньої товщини слайсами печериці шаткуємо;
  9. Окремо доводимо фарш до коричневого відтінку, підсмажуючи на сковороді;
  10. Соус з томатів доповнюємо шинкованными грибами і рум'яним фаршем;
  11. Всю цю суміш усыпаем порубаними листочками петрушки;
  12. Цибуля (який залишився) дрібно нарізаємо;
  13. Сотейник з маслом розміщуємо на плиті і в ньому пасеруємо цибулю;
  14. Борошном притрушиваем, перемішуючи, вливаємо молоко, трохи протушиваем;
  15. Капустяні листи розміщуємо на формі;
  16. Змащуємо білим соусом;
  17. Тепер черга м'ясного компонента;
  18. Сиром тертим присипаємо;
  19. І знову розкладаємо капусту;
  20. Шари повторюємо, завершуючи листям;
  21. Завершальний шар – молочний соус;
  22. Засікли 40 хвилин при 180°С пропекаем в духовці;
  23. Потім злегка можна ще притрусити сиром і 5 хвилин подзолотить.

Запіканка зі свинини з авокадо

  • стейки зі свинячої м'якоті – 200 г;
  • вершки – 50-70 мл;
  • 1 часниковий зубець;
  • масло;
  • 1 авокадо;
  • соєвий соус – 35 мл;
  • сир – 70 р.

Час: 50 хвилин.

Калорії: 249,7.

  1. Вимиті і підсушені стейки трохи відбиваємо;
  2. Розкладаємо їх на сковороді, полив маслом дно;
  3. Розподіляємо соєвий соус по м'ясу;
  4. Золотисту скоринку надаємо з 2 боків;
  5. Покришити авокадо кубиком, попередньо вийнявши кісточку і позбувшись від шкірки;
  6. Дрібна терка підійде для подрібнення часнику;
  7. Подостывшие шматки свинини розрізаємо на середні шматочки;
  8. Невелику форму обдаємо жиром, розкладаємо в ній м'ясо;
  9. Присипаємо часником, усыпаем шматочками авокадо і виливаємо вершки;
  10. Устеляємо сиром і поміщаємо на 20 хвилин у духовку, заздалегідь нагріту на 180°С.

Корисні поради

  • якщо якогось інгредієнта (зазначених в рецептах) у вас не виявилося вдома, то не варто вирушати в магазин (звичайно, якщо це не м'ясна складова). Його з легкістю замінюйте іншим якимсь компонентом або виключити зовсім;
  • придбане м'ясо виявилося занадто сухуватим? Додайте в отриманий фарш 2-3 ст. л. сметани;
  • спробуйте форму, обмащений жиром, притрусити також і панірувальними сухарями, так буде набагато легше витягти м'ясну запіканку з форми;
  • розмоклий в молоці білий хліб ще можна приєднати до фаршу;
  • готовність м'ясної запіканки в духовці перевіряємо ножем, якщо в ній присутні овочі, то крізь них цей кухонний інвентар повинен проходити легко;
  • у покупної або домашнього перемелювання фарш обов'язково кришити цибулю, так готова куховарство отримає додаткову соковитість;
  • промита і покрошенная зелень стане відмінним доповненням вершків або соусу, яким заливається запіканка.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: