16 май 2019 26

Як приготувати торт «Золотий ключик» в домашніх умовах

Цей торт любимо багатьма ласунами, але тільки народжені в СРСР знають, чому бісквітні коржі, перешаровані кремом з вареного згущеного молока, називають «Золотий ключик». Адже смак цього десерту так нагадує смак ірисок з однойменною назвою, які випускалися кондитерською промисловістю.

Рецепт по ГОСТу покроково
Інгредієнти Кількість
меланжу - 400 г
кристалічного цукру - 310 г
вершкового масла - 360 г
розпушувача - 20 г
ваніліну - 15 г
пшеничного борошна - 200 г
какао-порошку - 45 г
вареного згущеного молока («іриси») - 450 г
коньяку - 50 мл
очищеної води - 120 мл
Час приготування: 720 хвилин Калорійність на 100 грам: 369 Ккал

Скільки б не намагалися господині повторити рецептуру улюбленого ласощі на домашній кухні, все одно смачніше, ніж у випічці за пропорціями Госту не вийде. Торт «Золотий ключик» відноситься до тих десертів, які нескладно приготувати в домашніх умовах, витримавши всі вимоги Госту.

Послідовність приготування торта «Золотий ключик» в домашніх умовах:

  1. Замішування тіста і випікання темного і світлого бісквітів здійснюється за однаковою технологією. Єдина відмінність – для шоколадного коржа частину борошна замінюється какао-порошком. А на початку меланж протягом п'яти хвилин збивають міксером, вводячи невеликими порціями цукор і ваніль;
  2. Після цього просіяти під збитий меланж суміш з борошна, розпушувача і какао (для темного бісквіту). Вмішати акуратними рухами лопаткою знизу вгору, щоб тісто не опало;
  3. Останнім у тісто влити тепле (не гаряче) розтоплене рідке масло, знову перемішати;
  4. Випікати коржі в рознімної формі, попередньо вистеливши її дно пергаментом. Кількість продуктів розрахована на діаметр 18 див. Тривалість випічки при 180 градусах в середньому буде становити 30 хвилин;
  5. Готові охолоджені бісквіти обернути харчовою плівкою і покласти в холодильник для дозрівання 12 годин або ніч;
  6. Вершкове масло для крему розм'якшити до кремоподібного стану, потім збити міксером, вводячи невеликими порціями зварене згущене з цукром молоко. В самому кінці збивання влити коньяк. 1/3 готового крему змішати з какао. На півгодини – годину крем потрібно поставити в холодильник для стабілізації;
  7. Для просочення змішати разом воду, цукор і коньяк. Поставити суміш на вогонь, довести до кипіння і проварити 5-10 хвилин. Щоб отримати саме сироп для просочення, а не просто солоденьку водичку, потрібно після закипання суміш проварити. Потім остудити;
  8. Світлий і темний корж розрізати навпіл на два більш тонких коржа, кожен з яких просочити сиропом. На блюдо для подачі торта покласти темний корж, змастити його кремом, потім знову шоколадний бісквіт, шар крему і ще два світлих коржа перемазанних кремом;
  9. Боки і верх крему прикрасити кремом, використовуючи темний і світлий. Після кількох годин у холодильнику десерт готовий прикрасити собою святковий стіл або доповнити чаювання.

Лінивий торт зі згущеним молоком і кукурудзяними паличками

У цього десерту є інша назва – ледачий «Чак-чак». Традиційно він готується з кукурудзяних паличок, але замість них можна використовувати будь-які солодкі пластівці для сухих сніданків. Пропорції інгредієнтів для ледачого «Золотого ключика» будуть наступними:

  • 250 г кукурудзяних паличок;
  • 300 р вареного згущеного молока;
  • 300 г цукерок ірисок;
  • 100 г подрібненого смаженого арахісу;
  • 250 г вершкового масла;
  • 15 мл рослинного масла для змащування форми.

Щоб приготувати десерт «Золотий ключик», навіть у самої ледачої господині піде 15-20 хвилин.

Енергетична цінність готового торта – 491,3 ккал/100 р.

Як приготувати:

  1. Вершкове масло разом з цукерками розтопити на паровій бані або в мікрохвильовій печі. Потім додати варену згущенку і гарненько розмішати, щоб крем став однорідним;
  2. В одній посудині змішати разом кукурудзяні палички, подрібнений арахіс. Залити кремом і добре перемішати, щоб він обволік кожну паличку і шматочок арахісу;
  3. Роз'ємну форму вистелити пергаментом і змазати рослинним маслом. Потім перекласти в неї отриману масу, розрівняти і прибрати в холод для застигання.

Читайте як приготувати пряний салат з консервованої квасолею і корейською морквою.

Спробуйте приготувати салат з печінки минтая — рецепти з фото і покроковими відео.

Салати зі свіжих сирих кабачків — дуже цікаве і смачне блюдо.

Торт «Золотий ключик» з вершковим кремом і коньяком

Варена згущене молоко (вона ж «іриска»), яка надає торту характерний присмак радянських ірисок, може входити не тільки до складу крему, але і до складу коржів, як в рецепті з вершковим кремом і коньяком.

Пропорції продуктів будуть наступними.

Для коржів:

  • 250 мл кефіру;
  • 125 мл рафінованої рослинної олії;
  • 200 мл молока;
  • 250 г вареного згущеного молока;
  • 10 г ваніліну;
  • 10 г крохмалю;
  • 50 г какао-порошку;
  • 15 г розпушувача;
  • 375 г пшеничного борошна.

Для вершкового крему:

  • 200 мл вершків жирністю від 30%;
  • 200 р вареного згущеного молока;
  • 50 г цукрової пудри.

Для коньячної просочення:

  • 30 мл коньяку;
  • 45 мл згущеного молока;
  • 90 мл кип'яченої води.

Тривалість приготування складе 3-4 години плюс час на просочення десерту в холодильнику.

Калорійність (або енергетична цінність), розрахована на 100 г, складе 325,2 ккал.

Хід роботи:

  1. Варене згущене молоко, кефір і рафіновану олію з'єднати разом за допомогою міксера. Коли ці інгредієнти будуть збиті, додати сухі продукти борошно, крохмаль, розпушувач, ванілін. В результаті вийде густа маса;
  2. Отримане тісто розвести до наливна консистенції молоком. Потім поділити його навпіл і в одну половину і всипати какао розмішати. Спекти два коржі – світлий і темний. Для цього потрібно перелити тісто в роз'ємну форму і відправити на півгодини в духовку, температура якої на рівні 180 градусів;
  3. Для приготування вершкового крему необхідно охолодити всі інгредієнти, а також посуд і віночок міксера. У холодну миску вилити охолоджені вершки і збивати міксером до ніжної піни. Під час збивання в крем спочатку невеликими порціями потрібно ввести цукрову пудру, а потім по одній столовій ложці варену згущенку. Готовий крем для стабілізації прибрати в холодильник;
  4. Для коньячної просочення змішати охолоджену кип'ячену воду, згущене молоко і коньяк. Після охолодження кожен бісквіт необхідно розділити вздовж на два пласти і просочити, підготовленим сиропом;
  5. Просочивши коржі можна збирати торт. Коржі можна викладати, як в рецепті за Гостом, а можна чергувати темні і світлі. На кожен корж потрібно покласти приблизно за три-чотири столові ложки вершкового крему;
  6. Верх і боки торта обмазати залишилися кремом. Прикрасити торт по своєму смаку. Для цього можна використовувати горіхову крихту, шоколадну глазур, згущене молоко збиту з вершковим маслом. Традиційне прикраса цього десерту – тонка біла сіточка на темному тлі.

Рекомендації кондитерів

Щоб какао-порошок при випічці темних бісквітних коржів не збивався грудками, його обов'язково потрібно змішувати з цукром або борошном. Це забезпечить рівномірне фарбування готовим бісквіту.

Якщо торт «Золотий ключик» готується виключно для дітей, коньяк зі складу інгредієнтів можна виключити або замінити есенцією.

Варену згущенку для торта потрібно вибирати тільки відмінної якості, без включення рослинних жирів та інших домішок. Інакше маса погано зіб'ється.

Якщо не вдалося знайти якісну згущенку, її можна зварити самостійно, поклавши жерстяну банку в каструлю з водою і проваріть два – три години після закипання. Щоб банку не вибухнула, потрібно стежити за рівнем води, якщо необхідно доливати воду.

Бісквітні коржі для торта можна спекти не тільки в духовці, але і в мультиварці. Потрібно лише попередньо відкоригувати кількість інгредієнтів на діаметр мультикастрюли.

Відео-рецепт торта «Золотий ключик» від Ірини Хлебниковой

Що ще почитати: