29 май 2019 361

Як приготувати запечену качку в фользі в духовці

Качка, приготована в фользі в духовці – це воістину розкішне святкове блюдо! Смак запеченого м'яса качки відрізняється від інших видів м'яса своєю пікантністю і незвичністю. Але для того, щоб приготувати по-справжньому смачну качку, слід дотримуватися певних усталених правил і норм.

Так як м'ясо качки досить жирне, його не варто смажити на відкритому вогні. В іншому випадку в процесі смаження птиці витопиться і стече весь жир, а м'ясо стане сухим, несмачним і жорстким. Качку можна гасити в товстостінному казані. Але все ж, з запеченої в духовці – їй не зрівнятися!

Запікання качки в духовій шафі – це своєрідний кулінарний ритуал. Його можна проводити декількома способами: у фользі, рукаві, тесті і навіть в глині. Звичайно ж, у сучасних умовах простіше всього запекти качку, загорнуту в харчову фольгу.

Так як фольга здатна тривалий час підтримувати заданий температурний режим усередині згортка, зберігаючи при цьому соковитість продуктів і не дозволяючи їм підгоріти зовні.

Створюється, так званий, ефект «російської печі». Та й, до того ж, це дуже зручно: не потрібно після закінчення приготування мити тару для запікання, немає необхідності возитися з тестом або ж глиною.

Так, звичайно ж, аромату запеченого тіста фольга не замінить, але це вже суто особистий вибір переваг.

Як зробити м'ясо качки м'яким і соковитим: поради

Для того, щоб м'ясо качки вийшло м'яким і соковитим, головне – вибрати правильну птицю. По-перше, вона повинна бути домашньою (фермерської), з помірним вмістом жиру. Соковите м'ясо у індокачок, так званих, мускусних качок.

Придбану качку необхідно перевірити на наявність пір'я або ж пір'яних пеньків. При наявності видалити. Потім тушку необхідно швидко осмолить над відкритим полум'ям. Якщо перетримати тушку над вогнем, то почне вытапливаться внутрішній жир, а це, в свою чергу, загрожує появою сухості в м'ясі.

Після проведення даної операції м'ясо придбає приємний димчастий аромат. Після цього птицю слід промити в гарячій воді, осушити за допомогою паперових рушників і приступати до розбирання і маринування.

Маринування – це дуже важливий етап приготування, який не можна оминути, якщо ви хочете, щоб ваша качка була соковитою і м'якою. Частково позбутися від жорсткості допоможуть винний маринад, маринад з соку вишень, цитрусових або лайма.

Так само додасть соковитості фарширование качки яблуками, нарізаними лимонними часточками або ж ягодами брусниці. Кислі інгредієнти надають жирного м'яса особливого пікантного відтінку, в поєднанні з ними м'ясо легше перетравлюється і засвоюється організмом.
Ну і на завершення: качку необхідно загорнути в харчову фольгу і запікати в духовій шафі протягом 3-4 годин при 1500С.

Покроковий рецепт (качка цілком)
Інгредієнти Кількість
тушка индоутки - 2,5 кг
цибуля біла - 1 кг
лимон - 1 шт.
сіль велика - 30 г
суміш перців - 30 г
гірчиця - 2 ст. л.
мед - 2 ст. л.
соєвий соус - 100 мл
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 307 Ккал

Як готувати качку в фользі в духовці:

  1. У невеликій піалі приготуйте маринад: змішайте мед, соєвий соус, гірчицю, сіль і суміш перців;
  2. Оброблену тушку индоутки натріть зовні і зсередини приготовленим маринадом;
  3. Білий солодкий цибуля наріжте крупною соломкою, а потім нафаршируйте їм птицю. Так само покладіть всередину і цілісний лимон;
  4. Далі тушку необхідно зашити і викласти на застелений фольгою деко, якщо в процесі фарширування у вас залишився нашатковану цибулю – розкладіть його навколо птахи. Приподымите краї фольги, міцно запечатайте качку і відправте на 5 годин в холодильник;
  5. Замариновану птицю запікайте при 1500С протягом 3 годин. За 12-15 хвилин до закінчення запікання, розгорніть верх фольги – птах зарум'яниться;
  6. Перед подачею до столу видаліть нитки, прикрасьте качку часточками лимона, запеченим цибулею і свіжою зеленню.

Качка з яблуками, запечена в духовці у фользі

Інгредієнти:

  • фільтрована вода – 3,5 л;
  • натуральний яблучний оцет – 0,5 л;
  • суміш перців – 10 г;
  • лист лавра – 7 шт.;
  • часникові зубки – 10 шт.;
  • кріп – пучок;
  • качка (оброблена) – 1 шт.;
  • кислі яблука – 6-7 шт.;
  • журавлина – 150 г;
  • лимонний сік – 2 ст. л.;
  • мед – 1 ст. л.;
  • сіль;
  • базилік (сухий) – 1 ч. л.;
  • рослинна олія – 2 ст. л.

Тривалість готування: 2,5 ч.

Енергетична цінність на 100 г: 310 кКал.

Покрокове опис:

  1. Приготуйте кислий маринад: розчиніть в холодній воді яблучний оцет і киньте в нього лаврові листи і кріп. Потім опустіть в нього випатрану качину тушку, надавіть вантажем і залиште маринуватися на 2 години;
  2. Тим часом підготуйте яблука. Наріжте їх на часточки, збризніть лимонним соком і змішати з ягодами журавлини;
  3. У невеликій піалі з'єднайте сіль, базилік, суміш перців. Приготованою сумішшю натріть замариновану качку (зовні і всередині);
  4. Потім наповніть животик птиці яблуками з журавлиною і зашейте нитками або ж сколите зубочистками;
  5. Окремо приготуйте соус: змішайте мед, рослинне масло і пропущені через прес часникові зубки. Розділіть соус на 2 частини. Однією частиною натріть верх качки, а другий відкладіть в сторону;
  6. Оберніть качку в декілька шарів фольги і поставте в розігріту до 1600З духова шафа. Випікайте протягом 2,5 годин;
  7. За 7-10 хвилин до закінчення запікання, розгорніть верх фольги, змастіть тушку другою частиною соусу і запечіть до рум'янцю.

Як приготувати котлети з овочів читайте в нашій статті.

А ви знаєте, як правильно варити суп з вешенками? Читайте тут.

Читайте як правильно приготувати тартар з яловичини. Незважаючи на незвичність страву, дуже смачне.

Фарширована птиця картоплею і грибами

Складові:

  • випотрошена качка – 1 шт.;
  • картопля – 1 кг;
  • печериці – 0,3 кг;
  • сіль крупна;
  • спеції «До картоплі» — 10 г;
  • цибулю-шалот – 1 шт.;
  • вино червоне – 0,5 л;
  • вода фільтрована – 2 л;
  • сметана – 100 р.

Тривалість готування: 3 ч.

Кількість кКал на 100 г: 322.

Поетапне опис приготування:

  1. Приготуйте винний маринад: з'єднайте фільтровану воду з червоним вином. Опустіть в приготований маринад випатрану качку і залиште на 1,5 години;
  2. Після закінчення відведеного часу вийміть тушку з маринаду, осушіть за допомогою паперових серветок і натріть зсередини і зовні крупною сіллю;
  3. Очищену картоплю наріжте на невеликі часточки і з'єднайте з нашаткованої цибулею і грибами. Приправте овочі сумішшю спецій «До картоплі», а потім наповніть ними качину тушку. Те, що не вмістилося – розкладіть навколо качки;
  4. Покладіть птицю на подвійний відріз фольги, навколо розкладіть залишився картопля з грибами і загорніть;
  5. Випікайте курку з картоплею і грибами протягом 3 годин при температурному режимі в 1400С. За 20 хвилин до закінчення приготування, розгорніть фольгу, змастіть качку сметаною і продовжуйте запікати до появи золотистої скоринки;
  6. Готову птицю подавайте до столу разом з картоплею, який запекался навколо неї. Окремо можна подати грибний соус.

Качка по-пекінськи, запечена у фользі

Компоненти для приготування:

  • тушка качки – 2,5 кг;
  • мед рідкий – 3 ст. л.;
  • велика кухонна сіль;

Інгредієнти для маринування:

  • кунжутна олія – 25 мл;
  • мед – 30 г;
  • соєвий соус «Класичний» — 50 мл;

Для приготування соусу «Хойсин»:

  • кунжутне масло – 1 ст. л.;
  • соєвий соус - 75 мл;
  • винний оцет – 10 мл;
  • сіль, чорний перець, гострий перець, часниковий порошок – по 1 ч. л.

Час готування: 2 ч.

Харчова цінність на 100 г: 306 кКал.

Покрокове опис:

  1. Оброблену качину тушку натріть крупною сіллю і відправте на ніч у холодильник;
  2. На наступний день кілька разів обдайте птицю окропом, а потім обколите з усіх боків повітрям. Це робиться за допомогою шприца з товстою голкою;
  3. Потім приготуйте маринад: з'єднайте кунжутне масло, мед і соєвий соус. Обтирайте даними маринадом качку кожен півгодини (протягом 4 годин);
  4. Духовку розігрійте до 2500С. В деко налийте води, поверх встановіть решітку. Покладіть замариновану качку на решітку, зверху накрийте фольгою і випікайте протягом 1 години. Потім зменшіть температуру до 1500С і запікайте ще протягом 1 години;
  5. Приготуйте соус «Хойсин»: з'єднайте всі необхідні інгредієнти і розітріть до однорідності;
  6. Готову качку наріжте на тонкі слайсы і подавайте до столу разом з соусом, маринованими огірками і зелені цибулею.

Рецепт з апельсинами

Інгредієнти для приготування:

  • індокачка – 2,5-3 кг;
  • апельсини – 7 шт.;
  • рідкий мед – 7-8 ст. л.;
  • соєвий соус – 25 мл;
  • суміш «Прованські трави» — 10 г;
  • гірчиця – 1 ст. л.;
  • часник – 1 головка;
  • брусниця – 150 г;
  • сіль крупного помелу;
  • суміш ароматних перців.

Тривалість приготування: 2,5 ч.

Харчова цінність на 100 г: 307 кКал.

Приготування:

  1. Підготуйте апельсини: 1 залиште для подачі до столу, а з інших зніміть цедру і вичавити сік. З'єднайте апельсиновий сік з медом і ½ частиною «Прованських трав». Поставте суміш на вогонь і варіть до загустіння, потім зніміть з вогню і змішайте з гірчицею і соєвим соусом;
  2. Качку натерти з усіх боків сіллю, перцем, залишилися травами і розчавленим часником. Всередину покладіть апельсинову цедру і брусницю. Защипайте животик зубочистками;
  3. Перекладіть качку на відріз фольги, ретельно обмажте приготованим раніше апельсиновим соусом і поставте випікатися при 1400С. За чверть години до закінчення приготування розгорніть фольгу, знову змастіть качку апельсиновим соусом і продовжите готування.
  4. Коли птах покриється апетитною скоринкою – вийміть її з духовки і подавайте до столу.

Рекомендації кулінарних експертів

Для того, щоб качка краще просочилася «зсередини» маринадом – скористайтесь шприцом з товстою голкою. Наповніть шприц маринадом і обколите тушку.

Більш затхлий запах і жорстке м'ясо у старих птахів. Саме тому, намагайтеся вибирати качку молодші.

Якщо для приготування буде використовуватися не домашня качка, а дика – її необхідно кілька годин вимочувати в чистій воді (воду варто кілька разів поміняти). Таким чином забирається запах твані.

Що ще почитати: