02 май 2019 190

Оповите міфами і страшилками ГМО — що це таке?

ГМО – що це таке і чим небезпечні продукти з ним? А якщо не небезпечні, то яку користь вони можуть принести людині? У всіх продуктах міститься ГМО?

Про міфи і реальних фактах продуктів з ГМО розповімо в цій статті.

Що таке ГМО

ГМО — генетично модифікований організм. Розробкою ГМО займається генна інженерія і з допомогою спеціальних штучних методів вносить зміни в генотип організму.

Такі зміни найчастіше виробляють у сфері науки, і термін «ГМО» може бути застосований до рослин, тварин і мікроорганізмів.

На сьогоднішній день лідерами з вирощування ГМО культур є США й Аргентина: близько 70% генетично модифікованих продуктів виростає в Сполучених штатах Америки і близько 25% в Аргентині.

Дослідження вчених показали, що на російському ринку близько 75% імпортованих продуктів є генетично модифікованими.

Користь і шкода

Незважаючи на результати постійних досліджень вчених та фахівців з подальшим висновком про малу ймовірність присутності небезпечних речовин у продуктах ГМО, існує безліч доказів, що в їх користь, так і на користь відмови від використання генетично модифікованих продуктів.

До корисним сторонам ГМО можна віднести:

  1. Використання ГМО в сільсько-господарській промисловості підвищує відсоток рослин, стійких до шкідників, комах і хвороб, що позначається на підсумковому кількості отримуваної продукції;
  2. Рослини з ГМО стійкі до високих і низьких температур, що дозволяє пристосувати раніше не підходили землі для вирощування багатьох культур;
  3. Використання ГМО дозволяє поліпшити склади рослин, додати їм корисних властивостей;
  4. Готові для вживання людиною продукти з ГМО мають більш яскравими смаковими характеристиками, в порівнянні з продуктами без їх використання;
  5. Продукти з ГМО довгий час залишаються свіжими;
  6. Використання ГМО дозволяє вирішувати проблеми з доставкою і безпосереднім розповсюдженням продовольства у регіони, в яких його не вистачає;
  7. Генетично модифікована їжа має покращений хімічний склад, завдяки якому багато продукти можна використати як лікарські засоби. Наприклад, існує особливий вид рису – золотий, в якому завдяки британським вченим перевищено складу вітаміну «А» майже в 20 разів, що дозволяє боротися з гиповитаминозомА, настільки поширеним в країнах, що розвиваються.

Багато і тих, хто відмовляється від вживання генетично змінених організмів на користь звичайних, наводячи такі аргументи:

  1. Непередбачуваний ефект від вживання продуктів ГМО. Прикладом може служити вирощування картоплі з генотипом проліска, впровадженого для стійкості до шкідників. Завдяки модифікації урожай картоплі виходить багатий, але при цьому вся продукція насичений рослинними лектинами, які в свою чергу надають несприятливий вплив на імунітет, нирки, печінка, кишечник;
  2. Виникнення екологічної катастрофи через проникнення ГМО рослин у природне середовище;
  3. Виникнення алергічних реакцій у людини на продукти, які раніше не викликали її. Наприклад, у хімічному складі помідора присутній ген риби, але при цьому він настільки малий, що організм людини з алергією на рибу його просто не відчуває. У разі збільшення присутності гена риби в тому ж помідорі, алергіку доведеться викреслити ще один продукт зі свого раціону;
  4. Постійне вживання продуктів ГМО призводить до вироблення стійкої реакції на дію антибіотиків, а значить у кризовій ситуації, коли необхідний прийом антибіотиків, вони можуть просто не подіяти і не стабілізувати стан людини.

Також нашим законодавством не врегульовано питання інформування населення про продаж продуктів ГМО, а, значить, магазини не тільки можуть, вони і продають їх без спеціальних позначень та людина, яка виступає проти їх вживання, зможе зрозуміти про наявність ГМО в придбаному товарі тільки шляхом власних щоденних спостережень.

Як створюються генетично змінені продукти

Як і будь-який процес, створення генетично змінених продуктів має кілька етапів:

  1. Виділення відокремленого гена за допомогою спеціального обладнання;
  2. Введення виділеного гена в молекулу нуклеїнової кислоти (у більшості випадків ДНК) для подальшої передачі генетичного матеріалу клітини іншого організму. Для вбудовування гена в молекулу нуклеїнової кислоти використовують 2 ферменту — рестриктази і лігази. З допомогою перших стає можливо розділення молекули нуклеїнової кислоти на частини, а з допомогою лигаз, навпаки, можливе з'єднання її частин в одне ціле, при цьому частини можна комбінувати в різній послідовності, створюючи велику кількість нових ген;
  3. Перенесення в організм, який необхідно піддати модифікації. У разі, коли модифікації схильні одноклітинні організми або багатоклітинні організми рослин даний етап можна назвати моментом клонування: відбувається відсів всіх організмів, які вже модифіковані і залишають «чистий» склад. У разі, якщо метою є отримання многоклеточного організму, клітини з модифікованим генотипом використовують для вегетативного розмноження рослин;
  4. Перетворення клітин модифікується організму;
  5. Відсів ГМО, які не показали позитивні результати після модифікації.
Варто сказати, що модифікації піддаються виключно рослини, адже генетичні перетворення дають можливість з 1 окремо взятої клітини виростити ціле рослина, т. е. клонувати. В цей же час клонування тварин в сучасному світі неможливо.

Тому якщо в магазині на свинини або яловичини красується приваблива напис «Не містить ГМО», то в голові розумної людини повинно виникнути сумнів щодо компетенції керівництва і продавців даної організації, а значить варто придивитися і до інших товарів з привабливими закликами.

Продукти, В яких є ГМО

На території Росії діє цілий ряд законів, який регулює ввезення, виробництво і проведення наукових досліджень генетично модифікованих продуктів. Зокрема існує список продуктів, який схвалено для використання у нашій країні:

  • Соя. Вона входить до складу величезної кількості продуктів, серед яких олія соняшникова і маргарин, майонезні продукти і соуси для салатів, ковбасні, макаронні вироби. У деяких виробників соя включена до складу дитячого харчування замість сухого молока;
  • Картопля. Сюди можна включити абсолютно всі його різновиди: чіпси, сухе картопляне пюре, крекери і т. д.;
  • Кукурудза. Найпоширенішим 100% модифікованим виробом є поп-корн;
  • Овочі і фрукти. До них належать помідори, перець, полуниця і багато інших, які привезені до нас з інших країн;
  • Рис і його різновиди (борошно, пластівці і т. д.);
  • Напівфабрикати;
  • Газовані напої («Пепсі», «Кока-кола». «Фанта», «7up " @ " та інші);
  • Цукрові буряки.
Улюблений багатьма попкорн: користь і шкода, приготування домашньої повітряної кукурудзи. Дізнайтеся про його властивості і навчитеся самостійно готувати різними способами.

Про те, як правильно пити воду, щоб схуднути, читайте тут. Дотримуйтеся порад експертів!

Повну характеристику препарату Турбослім День і Ніч можна подивитися тут. Робіть висновки!

Чисто зовні іноді досить складно визначити, чи містить продукт ГМО чи ні. Але це можливо.

При виборі не варто віддавати перевагу «ідеальним» продуктів: на прилавку часто можна побачити, наприклад, помідори одного відтінку і одного розміру, що нагадують клонів один одного, про яких можна сказати «один в один». Такий продукт точно містить ГМО.

Варто також звернути увагу і на країну експортера: практично всі овочі і фрукти Росія імпортує, а отже, з упевненістю можна сказати про їх раніше проведеної генетичної модифікації.

Багато противники відмовляються від покупок в магазинах, воліючи здійснювати їх у бабусь на ринку. Але тут теж потрібно бути акуратним: продукти з ГМО – це не готові, а вже створені.

І всі красиві і справжні бабусині картоплини можуть бути вирощені за допомогою насіння трансгенних сортів.

Чорний список виробників таких продуктів

Згідно авторитетної організації Greenpeace, до виробників ГМО-продуктів можна віднести наступні:

  • Heinz;
  • Coca-Cola;
  • PepsiCo;
  • Cola;
  • Mars;
  • Cadbury;
  • Unilever;
  • Товариство з обмеженою відповідальністю «Дарина — напівфабрикати»;
  • Товариство з обмеженою відповідальністю «М'ясокомбінат Клинський»;
  • М'ясопереробний завод «Таганський»;
  • М'ясопереробний завод «КампоМос»;
  • Закрите акціонерне товариство «Вичюнай»;
  • Товариство з обмеженою відповідальністю «МЛМ-РА»;
  • Товариство з обмеженою відповідальністю «Талосто-продукти»;
  • Товариство з обмеженою відповідальністю «Ковбасний комбінат «Богатир»;
  • Товариство з обмеженою відповідальністю «РОС Марі Лтф».

Міфи і факти

  • Продукти з ГМО викликають рак.

Цей міф виник і поширився з блискавичною швидкістю завдяки проведеному експерименту французьких вчених.

Ними були проведені наукові дослідження на щурах, де частина з них годували зерном з ГМО, другу частину -обробленої гербіцидом генномодифікованої кукурудзою, а третю — звичайним зерном.

Результатом дослідження показав, що перші дві групи щурів протягом 2 років померли від виникнення пухлин в печінці і нирках. Правди заради варто сказати, що у щурів, які їли звичайне зерно померли також від пухлин, що утворилися в інших органах.

Експеримент можна вважати невдалим вже тільки тому, що вид піддослідних було вибрано невдало – усі щури даного різновиду спочатку володіли схильністю до утворення пухлин в їх організмах.

Тим не менш, першу частину інформації противники ГМО продуктів підхопили досить швидко і рознесли по всьому світу.

  • Генетично модифіковані продукти небезпечні для людини.

Чи можливо небезпечні, або взагалі не небезпечні. Для того, щоб визначити ступінь небезпеки таких продуктів, необхідно провести дослідження довжиною 40-50 років.

Дослідження повинно проходити в ідеальних умовах, тобто піддослідного треба годувати тільки одним видом продуктів з ГМО, наприклад, тільки генетично модифікованими помідорами. І цей піддослідним повинен бути людиною.

Чи потрібно говорити, що на сьогоднішній день немає жодної людини, яка погодилася на такий експеримент і відповідно дослідження, яке було б таким чином проведено?

  • Великі магазини намагаються нажитися на покупцях, продаючи ГМО продукти.

Таким способом наживаються не тільки великі мережі, але і дрібні підприємці.

На ринку продовольчих товарів конкурентоспроможність зараз важлива як ніколи і тому за «місцем під сонцем» борються не тільки великі, але й дрібні підприємці, використовуючи одні і ті ж методи вирощування продуктів.

  • Обмін генами приносить шкоди рослинам.

По правді кажучи, обмін генами відбувається в живій природі постійно, без відома людини, а назва цього процесу «еволюція».

  • Всі цивілізовані країни заборонили використання продуктів з ГМО.

Це твердження вірно, тільки якщо вважати голодуючі країни Африки цивілізованими через відсутність у них продуктів харчування як таких. Всі інші країни використовують «дешеву» їжу.

Висновок

На сьогоднішній день можна з упевненістю сказати, шкідливі або корисні продукти з ГМО.

Ні досліджень, ні наукових доказів з цього питання проведено і висловлено не було.

Тому вживати в їжу продукти з ГМО чи ні, може вирішити тільки сама людина.

Що ще почитати: