30 май 2019 43

Як зварити кисіль із свіжої або замороженої журавлини

Кисіль — традиційний російський напій, який готується споконвіку і аж до наших днів. У даній статті мова піде про киселі з журавлини, який цінуються не тільки чудовим смаком, але і своїми корисними властивостями.

Рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
ягоди журавлини - 400 г
порошок крохмальний - 50 г
вода - 2 л
цукор - 200 г
вода для розчинення крохмалю - 100 мл
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 58 Ккал

Приготувати журавлинний напій по даному рецепту зможе навіть новачок кулінарної справи.

Кулінарний процес:

  1. Для початку необхідно промити ягоди теплою водою;
  2. Вимиту журавлину складають у блендер і перетворюють її в пюре. Як альтернативний варіант, ягоди можна перекрутити на м'ясорубці;
  3. Далі, ягідне пюре викладають у друшляк і за допомогою ложки перетирають його більш ретельно, щоб у друшляку залишився макуха, а в миску потрапила однорідна журавлинна маса;
  4. Після виконаної процедури макуха викладають у каструлю, наливають води і ставлять на плиту. Як тільки настане процес кипіння, вогонь злегка зменшують, висипають відміряну кількість цукру і варять 15 хвилин;
  5. Через 15 хвилин проціджують отриманий сік, а макуха більше не знадобиться;
  6. В 100 мл теплої води розчиняють крохмаль;
  7. У каструлю наливають зварений журавлинний сік і доводять його до 100⁰. Як тільки сік закипить, вогонь зменшують і вливають в каструлю розчинений крохмаль. Щоб домогтися однорідності, вміст каструлі перемішують, поки не відбудеться загустіння;
  8. Як тільки кисіль придбає потрібну консистенцію, в нього вливають перетерте ягідне пюре;
  9. Все ретельно перемішують і знімають напій з плити. Трохи остудивши напій, ним можна насолоджуватися.

Як приготувати журавлинний кисіль з яблуками

Посилити смак і користь журавлинного киселю можна, якщо зварити з додаванням свіжих яблук. А як це зробити — піде мова далі.

Необхідно наступне:

  • плоди журавлини — 50 г;
  • яблука — 0,5 кг;
  • крохмаль — 50 г;
  • цукор — 120 г;
  • вода — 1 л.

Зварити напій можна за 35 хвилин.

100 мл містять 206 ккал.

Приступаємо до опису рецепту:

  1. Ягоди миють, за необхідності перебирають;
  2. Заливають журавлину водою і кип'ятять, продолжительно15 хвилин. Потім проціджують;
  3. Яблука миють і нарізають часточками;
  4. У зварений журавлинний морс насипають цукор і відправляють туди ж нарізані яблука;
  5. Ставлять знову на плиту і варять до тієї миті, поки яблука не розм'якшаться;
  6. Як тільки все буде готово, у відвар додають крохмаль і перемішують. Доводять напій до кипіння;
  7. Як тільки кисіль загусне, його прибирають з плити, охолоджують і подають до столу.

Курка з картоплею в казані — ситне, наваристое блюдо, простий і смачний обід для всієї родини.

Читайте як приготувати царський салат з ікрою і сьомгою в нашій статті.

Спробуйте приготувати налисники з сиром та родзинками.

Як зварити кисіль з журавлини, полуниці і крохмалю

Журавлино–полуничний мікс «завоює» серця багатьох. Яскравий, насичений смак ягід особливо сподобається дітям.

  • журавлина — 200 г;
  • полуниця — 200 г;
  • вода — 1 л;
  • порошок крохмальний — 60 г;
  • цукор — 200 р.

Готується напій за 30 хвилин.

В 100 мл киселя міститься 144 ккал.

Вариться кисіль наступним чином:

  1. Ягоди журавлини і полуниці промивають;
  2. Після, ягоди подрібнюють до стану кашки або пюре, заливають водою і кип'ятять хвилин 5;
  3. Через 5 хвилин напій проціджують через друшляк, макуха перетирають, щоб отримати з нього однорідну м'якоть;
  4. Далі, макуха утилізують, а сік з м'якоттю повертають на вогонь, насипають у нього цукор і кип'ятять;
  5. Крохмаль розчиняють в 100 мл води і в такому вигляді його доливають до ягодному відвару. Перемішують і варять до загусання.

Рецепт киселя з замороженої журавлини

Журавлина заморожена нітрохи не гірше свіжою. Кисіль з неї вийде такий же корисний і смачний.

  • заморожені плоди журавлини — 200 г;
  • вода — 2 л;
  • крохмаль — 100 г;
  • цукор — 200 г;
  • лимонна кислота — додається за смаком.

Кількість витраченого часу складе 30 хвилин.

Енергетична цінність 100 мл — 56 ккал.

Вариться кисіль наступним чином:

  1. У відміряну кількість води додають цукор і кип'ятять 7 хвилин;
  2. У солодкий сироп відправляють заморожену журавлину, кип'ятять кілька хвилин;
  3. Пробують напій на смак, якщо необхідно, то додають лимонну кислоту;
  4. Розчинений у воді крохмаль доливають відвар і доводять до кипіння, але при цьому воздерживают кисіль від закипання. Після 2 хвилин напій можна вживати.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: