27 март 2019 221

Як приготувати борщ з грибами і свіжою капустою

Щі — споконвічне російське блюдо. Популярність щей пояснюється доступністю продуктів і простотою приготування.

Щі зазвичай готують з білокачанної капусти c м'ясом, рибою, грибами, на овочевому і круп'яному відварах. Густота щей залежить від кількості капусти, інших овочів і борошняний і круп'яної добавок.

Вважається, що правильні щі можна зварити тільки в російської печі в глиняному посуді. Але чудові щі виходять і на плиті, якщо дотримуватися певні правила приготування.

Нижче ми розглянемо деякі рецепти щів із свіжої білокачанної капусти на різних бульйонах, але з обов'язковим додаванням грибів. У кожному рецепті наведена приблизна калорійність страви (на 100 г) з урахуванням деякого википання води. Проте слід врахувати, що при тривалому упарюванні калорійність щей трохи підвищиться.

Покроковий рецепт пісного страви
Інгредієнти Кількість
свіжі гриби - 220 г
капуста - 550 г
морква - 180 г
цибуля-ріпка - 75 г
томат-паста - 35 г
соняшникова олія (для обжарювання) - 35 мл
сіль - за смаком
вода - 1,8 л
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 25 Ккал

Кращими грибами для приготування перших страв є білі, маслюки, підосичники, підберезники, моховики, печериці. Покращують смак будь-якого супу лисички. Але молочники для супів не використовують.

Щоб приготувати пісні щі з грибами і свіжою капустою, для початку грибочки потрібно очистити від трави і листя, ретельно вимити, нарізати шматочками, залити водою і відварити. Готовність можна визначити по тому, що вони будуть опускатися на дно каструлі.

Цибулю з морквою потрібно почистити. Морква нашаткувати на тертці або порізати дрібними шматочками, цибулю подрібнити.

Підготовлені овочі обсмажити з маслом. Додати води і тушкувати близько п'яти хвилин.

Нашатковану капусту покласти в каструлю з гарячою водою, варити на невеликому вогні до напівготовності.

Коли гриби стануть м'якими, треба помістити їх в каструлю з капустою, посолити і проварити все разом до готовності.

Далі щі потрібно заправити томатною пастою і прокип'ятити. Можна подавати до столу.

Борщ з сушеними грибами та свіжою капустою

Використання сушених грибів додадуть страві особливого смаку та аромату.

Інгредієнти:

  • капуста – 450 г;
  • 5 сушених грибів середньої величини;
  • картопля – 280 м;
  • 1 цибулина;
  • 1 середня морква;
  • 1 корінь свіжої петрушки (або пів-ложки сушеної);
  • цибуля ріпка – 100 г;
  • сіль;
  • спеції;
  • вода – 1,8 л.

Час приготування – 50 хв.

Калорійність страви – 25 ккал.

Відмити гриби від пилу і помістити у воду на 8-9 годин (можна на ніч), поки вони не стануть зовсім м'якими. І лише після цього починати процес приготування. Гриби варто відварити в тій же воді, де вони замочували.

Капусту відварити приблизно півгодини, додати скибочки картоплі, порізані коріння і цибулю.

Грибний відвар разом з порізаними грибами влити в каструлю з овочами, додати сіль і варити до готовності. В самому кінці покласти перець.

Щи зі свіжої капусти з м'ясом і грибами

Це традиційний рецепт щей, але додавання грибів додасть страві родзинку.

Інгредієнти:

  • капуста – 350 г;
  • яловичина 450 г;
  • 0,5 склянки сушених грибів;
  • картопля – 170 г;
  • морква – 120 г;
  • часник – 1/2 головки;
  • цибуля ріпка – 1 шт.;
  • масло вершкове – 35 г;
  • коренева петрушка – 1 шт.;
  • спеції;
  • сіль;
  • вода – 2,8 л.

Час приготування – 1 год 20 хв.

Калорійність страви – 50 ккал.

М'ясо помістити в каструлю з водою разом з цибулею і половиною коріння і відварити до готовності. Потім м'ясо вийняти, порізати на шматки, бульйон процідити.

Капусту нашаткувати, помістити її в окремий посуд з окропом, покласти масло і тушкувати під кришкою до розм'якшення капусти. Далі з'єднати її з м'ясом і залити яловичим бульйоном.

Окремо відварити заздалегідь розмочені гриби. Потім їх порізати і покласти в бульйон з капустою, туди ж влити грибний відвар, додати подрібнені коріння і цибулю, картоплю, нарізану часточками, посолити і варити ще приблизно хвилин 15. Перед вимиканням вогню додати спеції.

Зняти з вогню, додати розтертий часник, дати настоятися.

Щі «Боярські» зі свіжої капусти з грибами

Такі щи готуються в духовці в глиняних горщиках з різних видів м'яса, чому вони виходять особливо наваристими.

Інгредієнти:

  • свинина – 150 г;
  • яловичина – 180 г;
  • шинка – 150 г;
  • капуста – 450 г;
  • картопля – 220 г;
  • печериці – 180 г;
  • цибуля ріпка – 70 г;
  • морква – 180 г;
  • спеції;
  • олія соняшникова 20 г;
  • сіль;
  • 3 л води.

Час приготування – 1 год 45 хв.

Калорійність страви – 58 ккал.

Яловичину і свинину відварити до напівготовності, процідити, м'ясо порізати шматками. Капусту злегка згасити. Печериці обсмажити з цибулею та морквою. Картоплю і шинку порізати.

У порційні горщики (або в один великий горщик) розкласти м'ясо, овочі, шинку, залити все бульйоном, посолити і додати спеції. Закрити кришечками або фольгою, поставити нудитися в духовку приблизно на годину.

Рецепт щей з грибами та квасолею

Такі щи можна використовувати в якості вегетаріанського або пісного страви. А за вмістом білка вони не поступаються м'ясним.

Інгредієнти:

  • капуста – 350 г;
  • квасоля червона – 75 г;
  • печериці – 170 г;
  • помідори – 170 г;
  • морква – 170 г;
  • 1 цибулина;
  • томат-паста – 35 г;
  • спеції;
  • олія соняшникова – 25 г
  • сіль;
  • 2,2 л води.

Час приготування – 1 год 40 хв.

Калорійність страви – 35 ккал.

Слід замочити квасолю на 10-12 годин. Потім її треба відварити. Квасолю слід варити довго, не менше години, щоб позбутися отруйних речовин, воду після варіння обов'язково злити.

Підготовлені і нарізані печериці обсмажити моркву з цибулею спасерувати в олії.

Залити капусту киплячою водою і трохи поварити. Потім додати гриби з овочами, квасоля, подрібнені помідори, посолити і все разом варити до готовності. На завершення покласти спеції і заправити томатною пастою. Для гостроти у готові щи добре додати подрібнений часник.

Як приготувати дуже смачний і ситний салат.

Тушковане м'ясо з овочами і картоплею — добірка рецептів тут.

Читайте як приготувати суп-пюре з кабачків в капустою, сиром або грибами.

Фермерське блюдо

Ще один рецепт пісних щів. А щоб блюдо стало більш ситним, в борщ додають пшоно.

Інгредієнти:

  • капуста – 450 г;
  • гриби свіжі – 220 г;
  • морква – 220 г;
  • ріпа – 180 г;
  • картопля – 220 г;
  • пшоно – 1 / 3 склянки;
  • сіль;
  • 2,2 л води.

Час приготування – 45 хвилин.

Калорійність страви – 30 ккал.

Такі щі готують в тій же послідовності, як за першим рецептом.

Підготовлені гриби відварюють і нарізують на шматочки. Нашатковану капусту відварюють приблизно 15 хвилин, додають нарізані овочі, пшоно всипають і продовжують варіння. Коли гриби зваряться, їх кладуть з відваром в щі, солять і варять до готовності.

Поради професійних кухарів

  1. Щі вийдуть відмінними, якщо їх упаривать на повільному вогні.
  2. Якщо капуста дуже міцна, перед варінням попередньо покласти її в окріп на кілька хвилин.
  3. Свіжі лісові гриби після чищення бажано кілька хвилин потримати в підсоленій холодній воді, тоді непомічені черв'яки спливуть на поверхню.
  4. Для відварювання грибів можна використовувати тільки емальований, нікельовану та алюмінієвий посуд.
  5. Щоб підосичники і печериці в процесі варіння не почорніли, потрібно попередньо промити їх у воді, підкисленою оцтом.
  6. Не слід виливати воду після замочування сушених грибів, так як в ній залишаються цінні ароматичні речовини. Цю воду рекомендується використовувати для подальшої обробки грибів: тушкування, варіння. На її основі можна приготувати різні соуси і підливи.
  7. Кращою травою для грибів вважається кріп. Він посилює їх смак і аромат. Тому при подачі до столу в готові щі з грибами добре додавати зелень кропу. Також можна використовувати сушену траву при варінні.
  8. Коріння для супів бажано обсмажувати з додаванням жирів, так як жир здатний утримувати каротин і ароматичні речовини.
  9. Суху квасолю обов'язково треба довго вимочувати протягом кількох годин. Це допоможе кращому засвоєнню містяться в ній білків, а також дозволить уникнути газоутворення в кишечнику.
  10. Перед подачею на стіл у готові щи кладуть сметану і рубану зелень. Добре до щам подати пиріжки з картоплею або рисом.

Про своєму улюбленому страва російський народ склав безліч прислів'їв і приказок. Одна влучна приказка говорить: «Від щів добрі люди не йдуть». Так що варіть борщ, їжте на здоров'я і кличте добрих людей в гості.

Що ще почитати: