23 июнь 2019 62

Як посмажити котлети в панірувальних сухарях

Котлети – це своєрідна кулінарна класика серед величезної різноманітності других страв. А ви знаєте, як швидко, спритно і смачно приготувати котлети? Самим популярним і найбільш вдалим способом приготування котлет вважається той, в якому вони перед обсмажуванням піддаються попередній обвалюванні в панірувальних сухарях.

Що ж там хороша паніровка? Котлети в панірувальних сухарях завжди виходять соковитими всередині і, обов'язково, з рум'яною хрусткою скоринкою зовні!

Котлети можна готувати з декількох видів фаршу: м'ясного, рибного і навіть овочевого. В окремих випадках можна приготувати котлети з використанням рисової та манної крупи.

Найбільш виходять соковитими м'ясні котлети, приготовані з мішаного фаршу (40% свинини+40% яловичини+20% сала). Найніжнішими виходять, звичайно ж, курячі котлетки, а ось рибні виходять настільки незвичайними і смачними, що їх полюблять навіть ті, хто зазвичай рибу не вживає. Овочеві котлетки більше підходять для вегетаріанського або ж пісного столу.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
свинина (м'якоть) - 300 г
яловичина - 400 г
несолоне сало свиняче - 200 г
ріпчаста цибуля - 3 шт.
часник - 4 зубчики
білий пшеничний хліб - 2 скибочки
молоко - 100 мл
панірувальні сухарі - ¾ Склянки
сіль поварена - за смаком
мелений чорний перець - за смаком
запашний перець - за смаком
мелений червоний гострий перець - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 250 Ккал

Як готувати традиційні котлети в панірувальних сухарях:

  1. Пропустіть обидва види м'яса через м'ясорубку. Таким же чином подрібніть і шматок сала. З'єднайте інгредієнти подрібнені між собою і ретельно зганяйте;
  2. Очищену цибулю дрібно нашаткуйте за допомогою гострого ножа. Пропускати його через м'ясорубку або подрібнити за допомогою блендера – не рекомендується. Рясне виділення цибульного соку зробить фарш більш рідкої консистенції, і він буде погано тримати форму;
  3. Хлібні скибочки звільніть від скоринки, а м'якуш залийте молоком. Після того, як він розмокне, розімніть його до однорідної маси (можна навіть просто руками);
  4. Часник пропустіть через прес, а можна дрібно нашаткувати. Вибирайте той спосіб, який вам більше підходить;
  5. З'єднайте всі підготовлені інгредієнти. Приправте їх сіллю, усіма видами перцю і приступайте до вымешиванию. Вимішувати фарш необхідно як можна інтенсивніше, періодично «відбиваючи» про краї миски або ж про робочу поверхню. Якісно приготовлений фарш повинен мати досить в'язку консистенцію і добре тримати форму;
  6. З приготованого фаршу сформуйте невеликі котлетки (краще це робити мокрими руками), а потім обваляйте кожну з них з усіх сторін в панірувальних сухарях;
  7. Викладіть запаніровані м'ясні котлетки на сковороду з розпеченим рослинним маслом і швидко обсмажте протягом 3 хвилин з кожного боку. Поверхня котлет повинна придбати красивий яскравий відтінок і покритися легкої скоринкою;
  8. Готові котлети викласти на блюдо і подавайте до столу в якості доповнення до гарніру з картоплі, круп або ж макаронних виробів. Соус подається окремо, за бажанням.

Курячі котлети в панірувальних сухарях

Інгредієнти:

  • куряче філе – 400 г;
  • свіжі гриби (гливи/печериці) – 300 г;
  • білий цибуля – 3 шт.;
  • часник – 2 зубки;
  • сир «Голландський» — 100 г;
  • сіль кам'яна;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • суміш перців;
  • панірувальні сухарі.

Тривалість приготування: 40 хв.

Кількість кКал на 100 г: 247 кКал.

Приготування:

  1. Свіжі гриби ретельно промийте, злегка осушіть і наріжте невеликими шматочками;
  2. Куряче філе подрібніть за допомогою блендера або м'ясорубки з крупною решіткою;
  3. Цибулю з часником нарубаєте, як можна дрібніше;
  4. Сир натріть на тертці з звичайними зубцями;
  5. З'єднайте всі інгредієнти в глибокій мисці, заправте 1 курячим яйцем, сіллю і сумішшю перців. Ретельно вимісіть, рівномірно розподіляючи інгредієнти між собою. Фарш має вийти в'язким;
  6. Мокрими руками починайте формувати невеликі круглі котлетки – обов'язково всі одного розміру, щоб ступінь прожарювання була однаковою;
  7. Панірувальні сухарі висипте в широку тарілку з високими бортиками, а потім приступайте до паніровці курячих котлет;
  8. У товстостінній сковороді доведіть до кипіння невелику кількість рослинної олії, а потім, виклавши в нього запаніровані котлети, обсмажте до рум'яної скоринки. Як правило, це займає по 2-3 хвилини з кожного боку. З рештою фаршем повторіть ті ж самі дії;
  9. Готові курячі котлети подаються до столу неодмінно в гарячому вигляді – так вони найбільш смачні й апетитні (за рахунок використання в їх складі сиру). Як гарнір чудово підійдуть відварені макарони, доповнені салатом зі свіжих овочів і зелені. Легкий, але ситний обід – готовий!

Крем для вафельних коржів — кілька варіантів для смачного і ніжного десерту.

Спробуйте приготувати неймовірно смачну курку фаршировану млинцями на нашу фото-рецептом.

Як приготувати простий, солодкий пиріг на швидку руку читайте в нашій статті.

Рецепт котлет з рибного фаршу

Інгредієнти для приготування:

  • рибний фарш (будь-який) – 0,5 кг;
  • манна крупа – 3 ст. л.;
  • червоний болгарський цибуля – 2 шт.;
  • крохмаль – 1 ст. л.;
  • сіль кам'яна;
  • суміш мелених перців;
  • свіже несолоне сало – 200 г;
  • суміш прянощів «Для риби» — 10 г;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • сухарі панірувальні.

Тривалість приготування: 40 хв.

Кількість кКал на 100 г: 172 кКал.

Приготування:

  1. Так як рибний фарш буде використовуватися вже готовим, залишається тільки додати в нього манну крупу, крохмаль і свіже яйце. Перемішайте масу і залиште на 15 хвилин до набухання манки;
  2. Тим часом займіться підготовкою інших інгредієнтів. Свіже сало подрібніть через м'ясорубку (без сала рибні котлети виходять сухими і не смачними). Цибулю наріжте невеликими кубиками;
  3. Введіть подрібнене з цибулею сало до вже разбухшему рибного фаршу. Приправте його сумішшю прянощів, сіллю, а так само меленим перцем;
  4. Вимісіть масу до однорідності, відбийте і приступайте до формування довгастих овальних котлет;
  5. Викладіть сформовані вироби в блюдо з сухарями і запаніруйте;
  6. Обсмажте котлети на середньому вогні під закритою кришкою, протягом 5-7 хвилин з кожного боку. Рибний фарш більш ніжний, але для впевненості в тому, що котлети, як слід, просмажиться, краще їх готувати саме таким чином;
  7. Готові рибні котлети подаються до столу з гарніром з картопляного пюре і свіжих овочів. За бажанням, їх можна доповнити томатним соусом.

Печінкові котлети з сухарями

Компоненти для приготування:

  • печінка (будь-яка) – 0,5 кг;
  • свиняче сало свіже – 0,2 кг;
  • цибуля – 3 шт.;
  • часник – 1 головка;
  • сухарі панірувальні – 3 ст. л.;
  • яйця курячі – 2 шт.;
  • кам'яна сіль;
  • чорний перець;
  • хмелі-сунелі.

Тривалість приготування: 30 хв.

Кількість кКал на 100 г: 166 кКал.

Приготування:

  1. Печінку промити, обсушити, наріжте невеликими шматочками і покладіть в чашу блендера. Туди ж відправте та цибуля з часником. Подрібніть інгредієнти до однорідності і перекладіть у відповідну за розмірами миску;
  2. Окремо подрібніть за допомогою блендера свіже свиняче сало. Його рекомендується попередньо нарізати на шматочки. Якщо у вас немає блендера – можете всі ці операції провести за допомогою м'ясорубки;
  3. З'єднайте печінку і сало;
  4. Додайте до печінковому фаршу панірувальні сухарі, свіжі курячі яйця, сіль та інші спеції. Гарненько вимісіть. Маса не повинна вийти занадто рідкою;
  5. У сковороді розжарте рослинне масло, а потім столовою ложкою починайте викладати в нього приготовлений печінковий фарш;
  6. Обсмажуються печінкові котлети по 3-4 хвилини з кожного боку, перетримувати – не рекомендується, інакше вони можуть вийти сухуватими. Як тільки котлетка «схопиться» і покриється рум'яною скоринкою – відразу ж перевертайте на іншу сторону, а потім і знімайте з вогню;
  7. Печінкові котлети виходять дуже соковитими і ароматними. Добре поєднуються з макаронними виробами на гарнір, наприклад, з макаронної запіканкою.

Картопляні котлети в паніровці

Інгредієнти для приготування:

  • картопля – 0,5 кг;
  • цибуля – 2 шт.;
  • «Російський» сир — 100 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • сіль;
  • перець чорний духмяний;
  • шинка – 100 г;
  • сухарі панірувальні (крупного помелу).

Тривалість приготування: 50 хв.

Кількість кКал на 100 г: 150 кКал.

Приготування:

  1. Картопля умийтесь і відваріть в мундирі. Потім, не чекаючи охолодження, очистіть від шкірки і розімніть за допомогою товкачика;
  2. Шинку наріжте невеликими кубиками, цибулю довільно нашаткуйте;
  3. Сир натріть на тертці;
  4. З'єднайте картоплю, сир, шинку і цибулю. Введіть свіжі курячі яйця, сіль (за смаком) і перець. Перемішайте масу до однорідності;
  5. Мокрими руками наберіть картопляну масу, сформуйте котлетку, розміром з куряче яйце і обваляйте її в великих панірувальних сухарях. Те ж повторіть і залишилася картопляною масою;
  6. Запаніровані картопляні котлети розкладіть в один ряд в сковороду і обсмажте на олії до утворення рум'яної скоринки;
  7. Котлети, приготовлені з картоплі, виходять поживними і досить смачними. Це оригінальний спосіб урізноманітнити своє повсякденне меню. Подавайте їх до столу зі сметаною або грибним соусом. Особливо вони гармонійно поєднуються зі свіжими помідорами й огірками.

Чим можна замінити панірувальні сухарі

Якщо у вас немає в наявності панірувальних сухарів, ви цілком можете замінити їх:

  • кукурудзяною крупою дрібного помелу;
  • подрібненими вівсяними або кукурудзяні пластівці (не солодкі);
  • сумішшю з лляних і кунжутного насіння;
  • натертим на тертці свіжим картоплею;
  • манною крупою.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: