27 май 2019 1845

Як приготувати підливу для картопляного пюре

Незважаючи на те, що в Європі картопля з'явився відносно недавно, а в Росії взагалі був завезений лише Петром Першим, складно собі уявити справжній стіл без цього продукту. Зараз його готують у великій кількості варіантів: смажать, варять, але особливо всім сподобалось картопляне пюре.

Однак є його «голим» швидко приїдається. Саме тому почало з'являтися велика кількість різноманітних підливок, які з легкістю збагачують цей неймовірний гарнір. Правильно приготовлена підлива з легкістю може зробити навіть найпростіше страва неймовірно смачним. З даної статті ви дізнаєтеся, як же можна приготувати різні підливи з найрізноманітніших інгредієнтів.

Підлива для пюре зі свинини зі сметаною
Інгредієнти Кількість
свиняча вирізка - 200 г
цибулю - ½ Шт.
сметана - 100 г
борошно - 1 чайн. л.
вода - 100 мл
рослинна олія - 1 чайн. л.
часник - 1 зубець
сіль і спеції - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 276 Ккал

Такий варіант підливи щодо універсальний, тому його з легкістю можна додавати не тільки пюре, але і іншим гарнірів. На жаль, такий рецепт застосовується дуже рідко. Однак правильно приготовлена, вона стане неймовірним доповненням до картоплі.

Рецепт підливи з м'ясом свинини для пюре покроково:

  1. Свинину слід нарізати на невеликі шматочки. Покладіть їх на сковороду, яка була розпечена з рослинним маслом, і трохи обсмажте. Коли м'ясо змінить свій колір, додайте в сковороду води і дочекайтеся закипання;
  2. Покладіть борошно, сіль і спеції (відмінно підійдуть мускатний горіх, гвоздика, перець і лавровий лист). Все добре перемішайте і дочекайтеся, коли свинина буде повністю готова;
  3. Після цього слід влити сметану і зменшити вогонь на плиті. За цей час наріжте цибулю, злегка пасеруйте його і додайте до м'яса. Після цього злегка остудіть підливу і додайте часник. При бажанні для свіжості можна додати трохи свіжої зелені.

Підлива з яловичиною і грибами

Такий вид підливи неймовірно ситний, тому разом з картопляним пюре стане прекрасним варіантом обідньої страви. Звичайно, така їжа вийде досить калорійною, тому багато жінок відмовляться від неї. Втім, чоловіків таке мало цікавить, тому для них ця підлива здасться неймовірно смачною.

  • яловичина – 500 г;
  • цибуля – ½ шт;
  • морква – 100 г;
  • перець солодкий червоний – ½ шт;
  • перець зелений – ½ шт;
  • печериці – 200 г;
  • помідори – 1 шт.;
  • томатний соус – ½ скл.;
  • вода – 1 скл.;
  • сіль, перець і лавровий лист.

Час приготування: близько 45 хвилин.

Калорійність: 189 Ккал.

  1. Порізати яловичину на досить маленькі шматочки. Цибулю також слід порізати. На тертці натріть моркву, а обидва види перцю слід порізати кубиками;
  2. У сковороду налийте масло і поставте її на вогонь. Коли вона розжариться, покладіть яловичину. Дочекайтеся, поки м'ясо не стане сочитися. Залиште його готуватися хвилин на двадцять;
  3. Печериці і помідори наріжте кубиками. За цей час м'ясо буде наполовину готове. Після цього додайте моркву, перець і цибулю. Приправте і гарненько перемішайте. Після цього слід накрити сковороду кришкою. Тушкуйте 5 хвилин, після чого додайте гриби і помідори. Додайте соус з томатів і все знову перемішайте;
  4. Наступним кроком стане додавання води. Покладіть лавровий лист і тушкуйте ще 5 хвилин під кришкою. Після цього підлива буде готова.

Томатна підлива з додаванням фаршу

Така підлива з легкістю додасть картопляного пюре додаткові смакові нюанси, які зроблять цей гарнір дуже вишуканим і ситним. Не скупіться на свіжі трави і спеції, це зробить підливу пряної і цікавою.

  • свинячий фарш – 250 г;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • часник – 1 зубець;
  • рослинне масло – 1 стіл. л.;
  • паста томатна — 2 стіл. л.;
  • свіжа зелень – невеликий пучок;
  • сіль, перець і базилік.

Час приготування: половина години.

Калорійність: 170 Ккал.

Томатна підлива з фаршу до пюре готується так:

  1. Наріжте ріпчасту цибулю на невеликі кубики, а моркву натріть на крупній тертці. Після цього розжарте сковороду і налийте в неї невелику кількість масла. На ньому слід обсмажити цибулю до рум'яного кольору;
  2. Після цього додайте натерту моркву і також обсмажте разом з цибулею. Тепер прийшов час фаршу (свинячий можна замінити яловичим або курячим). Все добре приправити. Прикрийте сковороду кришкою і помішуйте;
  3. За цей час слід порізати обрану зелень. Також на цьому етапі підготуйте часник, пропустивши його через прес;
  4. Коли фарш приготується, в нього слід додати томатну пасту і все добре перемішати. Якщо ви хочете зробити підливку трохи більш рідкою, додайте трохи кип'яченої води. Додайте часник;
  5. Все перемішайте, додайте свіжу зелень. Посипте невеликою кількістю базиліка, щоб додати страві італійські нотки і готуйте ще пару хвилин. Після цього блюдо буде готово.

Підлива вершкова з курятиною

Це наипростейшая підлива відрізняється неймовірно ніжним смаком. При цьому приготувати її зможе навіть самий недосвідчений кулінар, який навіть ніколи не брав в руки ніж.

  • куряче філе – 300 г;
  • морква – 100 г;
  • цибуля – ½ шт;
  • вершки – ½ скл.;
  • вода – 100 мл;
  • борошно – 1 стіл. л.;
  • свіжа зелень – невеликий пучок;
  • сіль і спеції: куркума, паприка, перець.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 176 Ккал.

Як зробити вершкову підливу з курки до пюре:

  1. Куряче філе наріжте на шматочки середнього розміру. Моркву натріть на тертці, а цибулю поріжте півкільцями;
  2. Викладіть курку на розпечену сковороду і готуйте все протягом п'яти хвилин. Після цього додайте до м'яса моркву і цибулю. Всі приправте і готуйте ще п'ять хвилин;
  3. Додайте воду і прикрийте сковороду кришкою. Тушкуйте на малому вогні протягом двадцяти хвилин. Додайте борошно, перемішайте і готуйте ще три хвилини;
  4. Після цього настав час вершків. Після додавання доведіть все до кипіння, засипте нарізану зелень. Зніміть з вогню і дайте м'ясу підійти. Це займе хвилин 20. Після цього підливу можна подавати до столу.

Печінкова підлива

Якщо ви любите субпродукти, м'ясо цілком можна замінити чудовою печінкою. При цьому така страва буде мати величезну кількість різноманітних корисних речовин і вітамінів, тому крім смачного обіду ви отримаєте ще й користь для організму.

  • яловича печінка – 300 г;
  • цибуля – ½ шт;
  • морква – ½ шт;
  • вода – ¾ скл.;
  • рослинне масло – 1 стіл. л.;
  • борошно – 3 стіл. л.;
  • сіль і спеції.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 82 Ккал.

Як приготувати печінкову підливу до пюре:

  1. Печінка наріжте на дрібні шматочки. Після цього підготуйте овочі: цибулю також порізати досить дрібно, а моркву натріть;
  2. Печінка слід перед приготуванням обваляти в борошні. Розжаримо сковороду і викладіть печінку. Обсмажте її на дуже сильному вогні і перекладіть в окрему каструлю. Після цього обсмажте овочі;
  3. Візьміть каструлю з печінкою і перекладіть в неї цибулю з морквою. Приправте все і залийте водою. Поставте всі тушкуватися до тих пір, поки підлива не почне густіти. Коли підлива буде готова, то зніміть з вогню.

Букети з овочів і фруктів — оригінальне частування на будь яке свято.

Як приготувати смачний брауні з вишнею читайте в нашій статті.

Рецепт шоколаду з какао, який можна зробити в домашніх умовах.

Гарбузова підлива до картопляного пюре з котлетами

Якщо у вас на вечерю будуть чудові котлети, то м'ясна підлива буде тут явно зайвою. Саме тому гарною заміною стануть ті, що зроблені з овочів, адже вони додадуть страві легкість.

  • гарбузова м'якоть – 300 г;
  • цибуля – 2 шт;
  • вершки – 1 скл.;
  • часник – 2 зубці;
  • зелень – пучок.

Час приготування: 20 хвилин.

Калорійність: 58 Ккал.

Овочева підлива до пюре з котлетами готується так:

  1. У блендер покладіть м'якоть гарбуза і зробіть з нього пюре. Якщо його немає, то просто скористайтеся теркою, вичавіть сік. Після цього поріжте цибулю на невеликі шматочки;
  2. Вершки злегка розігрійте і додати цибулю. Готуйте все приблизно вісім хвилин, після чого процідіть через сито. Змішайте гарбузове пюре з вершками, потім додайте роздавлений часник. Зелень також слід гарненько розмолоти, після чого і можна додавати до пюре.

Корисні поради

Перед додаванням м'яса для підливи його бажано буде промаринувати. Це не тільки допоможе зробити його більш м'яким, але і дасть більший аромат.

В підливу обов'язково слід додавати борошно. Однак перед додаванням її необхідно трохи обсмажити в олії. Це допоможе уникнути грудочок.

Обов'язково спробуйте приготувати оригінальну підливу до пюре, щоб урізноманітнити свій звичайний раціон харчування. Зробити це зовсім нескладно, зате навіть просте картопляне пюре з нею стане шедевром.

Що ще почитати: