13 март 2019 51

Що можна приготувати до святкового столу на Великдень

Великдень — одне з головних православних свят, як в Росії, так і у християн у всьому світі. Нарівні з Різдвом Христовим, Великдень святкується з «розмахом», з усією «широтою російської душі».

Цей Світлий свято наділений власними традиціями та особливими стравами, які готуються виключно у цей день.

Коли святкується Великдень 2018: дата і традиції

Однією з особливостей Світлої Пасхи є те, що вона не має конкретної дати святкування. Незмінним залишається лише день — неділя. Кожен рік православне свято справляється або в квітні або в травні. Від чого ж залежить такий розкид в датах?

Для з'ясування на яке число доведеться Великдень, використовують місячне календарне обчислення. Визначити це не складно, головне знати розклад всіх циклів Місяця. На перше воскресіння, яке настає після першої весняної фази повного Місяця, і випадає православне свято. На цій основі і складаються церковні календарі.

У 2018 році Пасхальна неділя випадає на 8 квітня.

Традиції свята

Що несе з собою Світле Свято Великодня? Це завжди світло, віра в краще і нескінченне перевагу життя і добра над світом пітьми та смерті.

Святкування супроводжується православними традиціями, починають свою історію з давніх часів. Звичайно, багато хто з них вичерпали себе або ж докорінно змінилися, але багато хто все-таки залишилися актуальними і донині.

Незмінним залишається поминання в цей свято покійних родичів, друзів та близьких. У деяких регіонах Росії, у цей день відбуваються на відвідування кладовища для вшанування пам'яті, не дивлячись на те, що за традицією це дія здійснюються через тиждень після дня Великодня.

Ще одним традиційним дійством є дотримання «Чистого четверга», який проходить за 3 дні до основного урочистості. У цей день православні люди наводять лад у своєму домі, свої думки і тіло, тобто наводять чистоту.

Але, мабуть, найголовнішою і улюбленою для всіх традицією, стала фарбування великодніх яєць і випічка паски, які є символами Великодня. Багато зараз полегшують підготовку до свята тим, що просто купують вже готові паски, вибір яких на полицях магазинів величезний.

Ще одним із символів свята є Великий піст, який за традицією повинен витримуватися 48 днів, а його завершення припадає саме на великодню неділю. Пост дотримується для духовного і фізичного очищення.

Однак, деякі в даний час строго дотримуються всі приписи Посту, оскільки сучасний ритм життя і відмова від їжі несумісні речі. Так і православна церква зараз лояльно ставиться до факту відмови від Посту, вважаючи, що головним для людини є очищення його помислів.

У перед великодній ніч, в храмах і церквах проходять богослужіння, супроводжуються освяченням святкової їжі — яєць і пасок, які потім ставляться на стіл. До речі, існує весела традиція у змаганні з розбивання яєць, сенс якого полягає в тому, хто більше їх розіб'є.

Ще одна християнська традиція під час святкування Пасхи — це ректи «Христос Воскрес!» на знак вітання.

Ці символічні дії, приурочені до святкування Великодня, з задоволенням дотримуються мільйонами православних росіян.

Поради щодо вибору меню

Великдень — це ще і день закінчення Великого Посту, тому святковий стіл рясніє різними стравами. Але, головні символи свята присутні на кожному столі в кожному будинку. Це великодні крашанки, паску і сирна пасха, яка готується з різними смачними, солодкими добавками.

Що приготувати на Великдень смачне? Оскільки яйця — це «цвях» святкового меню, то їх можна задіяти в різні страви, наприклад, салати, пиріжки і пироги, зробити з них холодець, нафарширувати різноманітними начинками.

Також не зайвим буде присутність м'ясних страв з яловичини та птиці. Кошики, наповнені різними фруктами і солодощами, стануть відмінним доповненням в якості частування.

У більшості російських сімей на Великдень прийнято готувати:

  • холодець;
  • холодець з м'яса;
  • всілякі салати;
  • різносоли;
  • ковбаси;
  • пироги.

Що потрібно обов'язково приготувати

Напередодні настання Великодня 2018 року, меню потрібно досконально продумати, щоб здивувати і порадувати рідних і гостей.

Але, обов'язковими стравами на столі є фарбовані яйця і паски. Рецепти їх приготування прості.

Фарбовані крашанки
Інгредієнти Кількість
яйця - 10 шт.
лушпиння - від 8 головок цибулі
вода - 2 л
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 78 Ккал

Для економії часу, харчовий барвник будь-якого кольору, можна придбати в магазині і, дотримуючись інструкції на упаковці, пофарбувати яйця.

А можна скористатися старим, народним рецептом фарбування, використовуючи цибульне лушпиння.

Фарбування:

  1. Лушпиння знімають з цибулин, складають у каструлю і заливають 1 літром води. Доводять до кипіння і фіксують процес на 40 хвилин;
  2. Після, забарвлену воду залишають трохи настоятися, приблизно на 15 хвилин;
  3. Лушпиння виймають з відвару, а в нього поміщають яйця і варять 10 хвилин.

Зварені і пофарбовані в червоно–коричневий колір яйця можна прикрасити термонаклейками або ж розписати спеціальною фарбою.

Рецепт паски з родзинками

Без паски, так само, як і без яєць, складно уявити собі великодній стіл. Тому ті, хто не вміє його піч, набувають символ свята в магазині, але його присутність на столі — незаперечно.

Але все одно, магазинний паска не зрівняється з домашньою, в який господиня вкладає душу і любов, що робить його ще більш смачним. Тому далі розглянемо один з рецептів домашнього паски.

Що потрібно:

Для тіста

  • борошно — 0,5 кг;
  • молоко з більшою жирністю — 0,5 л;
  • яйця — 2 шт.;
  • вершкове масло — 50 г;
  • цукор — 150 г;
  • родзинки — 50-100 г (в залежності від смаку);
  • упаковка сухих дріжджів — 15 г;
  • розпушувач — 10 г;
  • ванільний цукор — 1 упаковка;
  • сіль — 0,5 ч. л.;

Для крему (глазурі):

  • білок яйця — 2 шт.;
  • цукор — 100 г;
  • лимонний сік;
  • упаковка конфетті для випічки.

На приготування паски піде 50 хвилин.

Енергетична цінність 100 г виробу — 350 кКал.

А тепер сам процес приготування:

  1. Для початку потрібно замісити тісто. У миску з теплим молоком висипають дріжджі, сіль і цукор 4 ст. л. борошна. Все добре перемішують, накривають і прибирають в тепле місце на півгодини, щоб тісто «піднялося»;
  2. Через півгодини в тісто додають збиті яйця, розтоплене вершкове масло, розпушувач і ванілін. Перемішують і прибирають назад ще на 1 годину;
  3. Через годину дістають тісто, яке вже встигло «піднятися». У нього досипають борошно, родзинки і добре вимішують тісто до моменту, коли воно стане трохи еластичним;
  4. Далі, підготовлені формочки для запікання змащують маслом і поміщають в них тісто, заповнюючи їм приблизно половину обсягу. Відразу в духовку формочки з тістом не прибирають, а накривають і залишають ще на 30 хвилин, щоб тісто «піднялося» остаточно і заповнило весь обсяг;
  5. Через відведений час можна сміливо відправляти паски в духовку, досягати кінцевого вигляду. Для цього духова шафа розігрівають до 180о, ставлять туди формочки і засікають півгодини;
  6. Через півгодини перевіряють готовність зубочисткою: якщо сире тісто, то вона прилипне до зубочистці. В такому разі залишають паски запікатися ще на 15 хвилин;
  7. Готові паски дістають з формочок і залишають остигати;
  8. Поки охолоняю паски, готують крем. Для цього: збивають яєчні білки з цукром і лимонним соком, до тих пір, поки не утворюється густа піна;
  9. Верхівку пасок змащують приготованим кремом і посипають кондитерської присипкою.

Як присипку можна використовувати кокосову стружку, шоколадну крихту, подрібнені цукати і багато чого ще, все залежить від уподобань.

Читайте як приготувати глазур яка не обсипається в нашій статті.

Великодні традиції — коли можна робити на свято паски, фарбувати яйця і готувати інші страви, читайте в нашій статті.

Як приготувати смачне олександрійське тісто для пасок — спробуйте цей рецепт, він дуже смачний.

Що можна приготувати до свята?

Крім традиційних кулінарних символів Великодня, на столі повинні бути присутніми інші страви. Що ж можна приготувати до Великодня на стіл з інших страв? Розглянемо рецепти.

Печінковий пиріг

Ситне і смачне блюдо з печінки сподобається всім, його оцінять навіть ті, хто не любить цей субпродукт. Проте приготування печінкового пирога займе чимало часу, але результат того вартий.

Що потрібно:

Для печінкових млинців:

  • печінка яловича – 1 кг;
  • молоко — 200 мл;
  • яйця — 2 шт.;
  • борошно — 3 ст. л.;
  • ріпчасту цибулю середній — 1 шт;
  • сіль;
  • олія рослинна.

Для начинки:

  • морква — 3 шт.;
  • ріпчаста цибуля — 3 шт.;
  • часник — 4 зубчики;
  • майонез.

Час приготування — 60 хвилин.

У 100 г пирога міститься 434 кКал.

Спершу можна приготувати начинку для пирога:

  1. Цибулю і моркву чистять, подрібнюють на тертці (цибулю можна дрібно нарізати);
  2. У розігріту сковороду наливаємо трохи олії і обсмажують на ньому овочі:
  3. Після, обсмажені моркву і цибулю, заправляють майонезом.

Випічка печінкових млинців:

  1. Перед початком приготування, печінка потрібно помістити на декілька годин в холодну воду, щоб з неї вийшла вся кров;
  2. Вимочену печінку промивають, видаляють з неї судини та плівку. Далі її потрібно подрібнити до рідкого стану. Зробити це можна за допомогою м'ясорубки або блендера;
  3. Як тільки вся печінка буде подрібнена, в неї додають сіль, яйця, молоко і борошно, все добре перемішати, щоб домогтися консистенції млинцевого тесту;
  4. Після, на розігріту сковороду або блинницу, додають зовсім небагато масла і починають випікати печінкові млинці, по 3-4 хвилини з обох сторін;
  5. Як тільки всі млинці будуть готові, їх починають викладати в стопку, промазуючи при цьому кожен млинець начинкою, причому промазуючи рясно, щоб пиріг не був сухим;
  6. На самий верхній млинець, крім начинки, можна викласти нарізаний свіжий помідор, зелена цибуля або подрібнене яйце.

Традиційний весняний салат

Весняний салат — це «легке» додаток до ситним м'ясних страв великоднього столу.

Для приготування знадобиться:

  • пекінська капуста — 1 шт.;
  • свіжі огірки — 2 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • будь-яка зелень— 1 пучок;
  • цукор — 1 ч. л.;
  • гострий перець — половина стручка;
  • лимонний сік — 1 ст. л.;
  • сіль — за смаком;
  • олія соняшникова або оливкова олія.

Час на приготування займе 30 хвилин.

Калорійність 100 г салату — 115 кКал.

Кулінарний процес.

  1. Капусту нарізають смужками;
  2. Огірки і морква нарізають довгими смугами або ж використовують спеціальну терку;
  3. Перець нарізають тонкими кружальцями, зелень шаткують;
  4. Складають нарізані овочі в одну миску, перемішують;
  5. Салат заправляють маслом. Цукор розчиняють в лимонному соці і відправляють в салат. Усе ретельно перемішують.

Швидкі і смачні рецепти

Якщо немає часу, щоб готувати складні страви на свято Пасхи, а буденне меню використовувати не хочеться, можна скористатися експрес—рецептами, які належать до категорії тих, що виходять швидко і смачно.

Яйця, фаршировані сиром

Необхідні продукти:

  • яйця — 6-7 шт.;
  • сир — 100 г;
  • часник — 2-3 зубчики;
  • майонез — 3 ст. л.;
  • сіль;
  • зелень.

Час приготування — 15 хвилин.

Калорійність 100 г — 95 кКал.

Приготування:

  1. Яйця відварюють протягом 7 хвилин, остуджують, чистять і розрізають кожне яйце навпіл;
  2. Витягують жовтки і подрібнюють їх в окремій мисці;
  3. До жовтків додають терті сир і моркву;
  4. Часник подрібнюють на і відправляють до жовтків;
  5. Суміш жовтків, моркви, сиру та часнику заправляють майонезом;
  6. Всі солять і перчать. Готовою начинкою наповнюють білки;
  7. Посипати нафаршировані яйця зеленню.

Салат з шинкою і сиром

Ще один швидкий салат допоможе заощадити час і порадувати себе і близьких.

Необхідно:

  • копчений сир — 200 г;
  • шинка — 200 г;
  • свіжий огірок — 2-3 шт.;
  • болгарський перець червоного кольору — 1 шт.;
  • зелень;
  • майонез.

Часу буде потрібно небагато — 15 хвилин.

100 г салату містять 160 кКал.

Всі інгредієнти нарізати соломкою, заправляють майонезом і солять за смаком.

А які великодні страви готують у Європі?

Великдень — велике свято не тільки у православних віруючих, але і у католиків. В країнах Європи, де католицьке віросповідання існує на рівні з православ'ям, існують власні традиції, дотримуватися на Великдень. Це стосується і традиційних страв.

Жителі Англії, на Великдень, віддають перевагу такої страви, як «печеня», приготоване з молочного ягняти.

У Франції прийнято ставити на чільне столу» приготовану баранячу ногу.

У німців основним пасхальним блюдом є «Великодній баранчик».

Великдень у Хорватії супроводжується приготуванням «Пінці» — пирога з цитрусовими.

Італія — це великодня страва «Коломба Паскуале». Це різновид традиційного італійського пирога.

Італійці, на Великдень, готують «Торриху», інакше кажучи — аналог грінок, з різними солодкими добавками.

У Польщі готують «Мазурку» — пісочне печиво з добавками.

Болгари і румуни печуть святковий пасхальний хліб, який називається «Козунак».

Що ще почитати: