Чим відрізняється паску від традиційної паски
Серед неодмінних традиційних ласощів, які прийнято готувати і їсти виключно на християнське свято, почесне місце займають паски і паски. Щоб не переплутати ці смачні, але все ж різні страви, потрібно знати їх відмінності.
Чим відрізняється від великодня паска
Обидва великодніх частування – це два самостійних десерту релігійного призначення, єдина схожість яких на цьому і закінчується.
Паску і паска не схожі один з одним за їх характерними ознаками, як:
ознаки | паска | великдень |
---|---|---|
Термічна обробка | випікається | сира, або «заварна» |
Основний інгредієнт | борошно | сир |
Основа рецепта | здобне дріжджове тісто | сирна маса |
Традиційна форма | Витягнутий циліндр із глазурованої верхівкою білого кольору (символ родючості) | У формі зрізаної чотирикутної піраміди (символ гробу Господнього), часто з літерами «х/у» («Христос Воскрес») |
Термін придатності | Близько тижня | Не більше 6 годин-для сирої, і 12 годин для «вареної» |
Таким чином, паска, — це здобна випічка особливої символічної форми, покрита білою помадкою або глазур'ю, а великдень – це одночасно і синонім самого свята, і назву сирного десерту, головне в якому – його особлива геометрична форма.

Покроковий рецепт олександрійського тесту для паски читайте в нашій статті.
Спробуйте приготувати паску в мультиварці — рецепт з фото і покроковими відео.
Чим відрізняється пасха від паски
У деяких регіонах Росії класичну великдень з сиру не прийнято готувати, тому паски там називають великоднем, або, у більш поширеному розмовному жанрі, пасками.
Зазвичай ці вироби випікаються:
- відразу у великій кількості;
- пропонуються в першу чергу до трапези після їх освячення в церкві;
- підносяться родичам і друзям всю пасхальну тиждень як їстівного сувеніра.
Виходить, пасками християни часто просторечно іменують паски, випечені з солодкого дріжджового тіста за всіма правилами, передбаченими для цієї обрядової кондитерської випічки.
Іноді циліндр із солодкого дріжджового тіста з білою верхівкою плутають з сирною пірамідою, яку готують не часто і не в усіх місцевостях, і, на відміну від здобних циліндрів, в однині.