08 июнь 2019 38

Прості рецепти приготування вівсяного киселю з геркулесу

Користь киселя з вівсяної крупи складно недооцінити – в ньому безліч мікроелементів і поживних речовин, які надають сприятливу дію на організм людини та його здоров'я. Як же приготувати цей напій?

Кисіль — це стародавнє блюдо, чия назва походить від процесу його приготування — «вкисания». Цей напій зустрічається від західних Карпат до російської Півночі, і хоч називається по-різному, але користь його скрізь однаково величезна. Особливо, коли кисіль приготований з самої корисної крупи – геркулеса.

Користь і шкода

Кисіль – це блюдо, яке виходить шляхом бродіння його інгредієнтів і найчастіше асоціюється з тягучим солодким напоєм з ягід і фруктів. Тому, коли мова заходить про такому напої з крупи, багато здивовано знизують плечима, не знаючи наскільки це смачний і корисний напій!

До корисних речовин, крім необхідних білків, жирів та вуглеводів, що містяться в киселях з геркулесу відносяться:

  • вітаміни В1, В5, РР, А;
  • кальцій;
  • магній;
  • залізо;
  • калій;
  • фтор;
  • корисні амінокислоти.

Всі ці речовини є незамінними для організму, тому дуже важливо отримувати їх в достатній кількості, який міститься в одній порції вівсяного киселю.

Поряд з цим, мікроелементи виводять шлаки з шлунка, які накопичилися в ньому за роки неправильного харчування. Всю користь цього напою важко навіть перерахувати:

  • регулює роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • покращує обмінні процеси;
  • знижує кількість холестерину;
  • виводить з організму шлаки;
  • позитивно впливає на підшлункову залозу;
  • знижує больові відчуття при різних шлункових захворюваннях;
  • покращує загальний стан шкіри;
  • допомагає зміцнювати імунітет.

Чи варто говорити, що з шкідливих наслідків вживання цієї страви є тільки алергічна реакція у людей, які сприйнятливі до певних інгредієнтів?

Рецепти вівсяного киселю з геркулесу

За довгу історію існування вівсяний кисіль безліч разів видозмінювався, готувався з додаванням різних інгредієнтів, тому сьогодні у господинь є великий вибір рецептів цього напою. Варто знати найбільш корисні і смачні!

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
вода - 1 склянка
крупа геркулес - 250 г
чорний хліб - 50 г (скоринки)
Час приготування: 720 хвилин Калорійність на 100 грам: 186 Ккал

Самий простий і швидкий рецепт цього напою включає в себе три простих інгредієнта. У підсумку виходить дієтичний і аскетичний напій, який можна вживати для оздоровлення тіла і пити навіть у Великий Піст.

  1. Пластівці геркулеса " залити холодною водою;
  2. Додати скоринку хліба;
  3. Залишити настоюватися на ніч, при бажанні можна настояти всього ніч, але ефект і смак буде краще якщо дати пластівцям постояти довше;
  4. Вийняти з загальної маси хліб, а пластівці перетерти через сито (можна використовувати занурювальний блендер);
  5. Отриману однорідну масу перекласти в залізну посуд і варити, поки маса не закипить. Вогонь повинен бути маленьким;
  6. Якщо кисіль виходить дуже густим, необхідно додати ще трохи води;
  7. Як тільки напій закипить – відразу ж зняти його з вогню;
  8. Охолодити і пити!

При бажанні в кисіль можна додавати цукор або сіль, доводячи смак напою до свого ідеалу.

Кисіль з додаванням вівса

Для закваски використовують різні продукти – кефір, квас, молоко, але цей рецепт відрізняється своєю простотою – в ньому використовують звичайний житній хліб. А вівсяні зерна збільшують корисні властивості напою.

Інгредієнти:

  • вівсяні зерна – 70 гр;
  • кип'ячена вода – 4,5 л;
  • хліб (житній) – 75 гр;
  • геркулес – 400 гр.

Час приготування: 3 дня.

Калорійність: 198 калорій.

  1. Вівсяні зерна перемолоти на кавомолці або блендері;
  2. У скляну банку (3 л) засипати овес, геркулес і залити 2/3 ємності постигла кип'яченою водою;
  3. Банку закрити папером або капроновою кришкою і залишити в темряві блукати на пару діб;
  4. Краще всього вибирати найтепліше місце в будинку, тоді закваска забродить швидше;
  5. У результаті в банку повинні бути дві маси – рідина і гуща;
  6. Рідину злити в іншу банку, а гущу перекласти в окрему ємність і розбавити водою;
  7. Наступні 16 годин рідини повинні розшаровуватися;
  8. В кожній банці виходить два шари – квас і гуща для киселю. Квас можна вживати відразу;
  9. 5 ст. ложок гущі необхідно розчинити в 0,4 л води;
  10. Варити на середньому вогні протягом 5 хвилин;
  11. Чим довше кисіль вариться, тим густіше він стає.

З початкових продуктів у підсумку виходить відразу два якісних і корисних напою – квас і кисіль.

Кисіль з вівсянки на молоці

Кисіль на молоці виходить більш поживним, але і калорійність його збільшується. Приготувати її не складно, а вживати його корисно, особливо спортсменам. Так як він добре впливає на м'язову масу.

Продукти:

  • вода – 350 мл;
  • цукор – за смаком;
  • геркулес – 250 гр;
  • молоко – 200 мл;
  • вершкове масло – 10 г;
  • сіль – за смаком.

Необхідний час: 15 годин.

Калорії: 280 ккал.

  1. Воду закип'ятити і охолодити. Залити нею пластівці;
  2. Залишити масу набухати на всю ніч;
  3. Вранці процідити вівсяну кашу через ситечко і злити зайву рідину;
  4. Залишок на ситі крупу викласти в каструльку і поставити на повільний вогонь;
  5. Молоко заздалегідь підігріти і влити до каші;
  6. Додати сіль або цукор за бажанням;
  7. Варити близько 5 хвилин постійно помішуючи;
  8. Коли кисіль почне загусати – зняти з плити і додати вершкове масло.

Вживати кисіль можна з цукром, медом, варенням – будь-яким улюбленим продуктом. Його корисні якості від цього не зникнуть.

Напій на кефірі з додаванням чорносливу

Геркулес і кефір – це два продукти, які надають саме позитивний вплив на шлунок людини. Тому їх вкрай необхідно поєднувати і кращий варіант для цього – вівсяний кисіль.

Склад:

  • пластівці вівсянки – 1 склянка;
  • чорний хліб – 50 гр;
  • кефір – 5 ст. л;
  • вода – 1 склянка;
  • чорнослив – 30 гр;
  • сіль, цукор за бажанням.

Час приготування: 2,5 доби.

Калорії: 300.

  1. У воду кинути пластівці і всипати до них цукор або сіль, поставити варитися на повільний вогонь протягом 10 хвилин;
  2. Процідити пластівці через сито і злити воду, що залишилася;
  3. Помістити кашу в 3-літрову банку і залити водою так, щоб рівень води був вище пластівців на 4 см;
  4. Додати до пластівців кефір і чорний хліб;
  5. Накрити банку кришкою і прибрати в тепле місце. Бродити маса повинна не менше двох днів;
  6. Через 2 доби дістати банку і всю масу подрібнити блендером;
  7. Злити зайву рідину, використовуючи сито;
  8. Отриману закваску помістити в банку і відправити в холодильник (2-3 години);
  9. В банку буде два шари – рідкий і густий;
  10. Верхню рідину злити, а гущу залишити – це закваска для киселю;
  11. 2 столові ложки гущі розмішати в невеликій кількості води і закип'ятити на повільному вогні;
  12. Додати подрібнений чорнослив і підсолоджувачі за смаком.

Чорнослив найкраще попередньо замочувати у гарячій воді, а сам кисіль додавати мед або олію.

Крабові палички — користь і шкода, з чого їх роблять і як вибрати якісний продукт.

Читайте як приготувати качині стегенця на сковороді — наші підказки допоможуть вам приготувати кулінарний шедевр.

Візьміть на замітку рецепт шоколадних мафінів з вишнею — прекрасний десерт для вечірнього чаювання.

Швидкий рецепт

Цей рецепт підійде тим, хто хоче з ранку їсти свіжий кисіль і не витрачати час на його бродіння.

Продукти:

  • вода – 1 л;
  • мед – 2 ст. л;
  • пластівці вівсяні – 200 гр.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорії: 150 ккал.

  1. Пластівці залити водою;
  2. Поставити всю масу вариться на повільному вогні протягом 35 хвилин;
  3. Збити блендером отриману масу;
  4. Додати мед і довести до кипіння.

Блендер в даному випадку можна замінити ситом, але тоді зварену кашу спочатку треба процідити, пластівці перетерти до одноманітного стану і знову змішати з сцеженной рідиною.

Рецепт Ізотова

Цей рецепт дуже популярний, завдяки своїм смаковим якостям і корисної дії. Готувати його дуже просто.

Інгредієнти:

  • крупа геркулес – 250-300 гр;
  • овес – 0,5 склянки;
  • вода – 2 л;
  • кисле молоко – 0,5 склянки.

Необхідний час: 48 годин.

Калорійність: 150 калорій.

  1. У скляну банку на 3 літри засипати пластівці так, щоб вони займали 1/3 банки;
  2. Овес попередньо подрібнивши засипати поверх пластівців;
  3. Влити в банку кисле молоко і воду;
  4. Вся маса повинна бути розташована в банку, щоб в ній залишилося 7-10 вільних сантиметрів;
  5. Накрити банку і відправити в тепле місце на кілька діб;
  6. Як тільки закваска буде готова вона почне пахнути кислим;
  7. Процідити всю масу через сито, вівсяні залишки викинути, а отриману рідину відправити на 2 години в холодне місце;
  8. Рідина буде розшаровуватися і знизу буде залишатися закваска;
  9. Пару столових ложки закваски змішувати з парою ложок теплої води і доводити до кипіння – кисіль готовий.

Краще всього пити кисіль, не додаючи в нього зайвих інгредієнтів – саме витриманий чистий вівсяний кисіль чинить на організм позитивний вплив. Але при бажанні або якщо дозволяє дієта, можна додавати до нього оливкову олію або мед.

Поради по приготуванню

Кисіль з геркулесу вийде неймовірно смачним, якщо дотримуватися деякі рекомендації:

  1. Хліб для заготівлі киселя необхідно брати тільки чорний, ні сірого, ні з білого кисіль не вийде;
  2. Чим довше настоюється кисіль, тим м'якше і смачніше він у підсумку вийде;
  3. Для напою необхідно брати крупу геркулес. Швидкі пластівці «Екстра» та інші не підійдуть;
  4. Кефір варто брати не менше 2,5% жирності;
  5. Додавати в напій варто тільки корисні натуральні інгредієнти: мед, варення, оливкова олія;
  6. Із залишків вівсянки можна пекти корисні печива або їсти просто так.

Напій готується дуже просто, а користь приносить людині неймовірну.

Чи можна вживати кисіль з геркулеса в пост?

Піст – це особливий час, коли йде очищення не тільки тіла, але і душі, тому важливо вибирати не тільки заняття, але і продукти харчування правильно. Вівсяний кисіль з геркулесу прекрасно підійде до пісного меню, оскільки не містить в собі ніяких скоромних продуктів.

Великий піст перед Великоднем поділяється на декілька етапів в харчуванні: сухоїдіння, гаряче харчування без олії, водні дні та інше. Вибирати страви для кожного етапу необхідно вдумливо і заздалегідь, оскільки потрібно виключити всі заборонені продукти харчування, а в різні дні посту вони можуть змінюватись. Напій з вівсянки можна вживати практично кожен день Великого Посту.

Що ще почитати: