15 июнь 2019 27

Як приготувати м'ясо по-французьки з яловичини в духовці

Парадоксально, але «саме французьке» і популярне блюдо прийшло до нас з... Росії. І популяризував його відомий граф Орлов, причому і сам м'ясної шедевр після цього ще довго називали з використанням ім'я графа: «телятина по-орловскі». Як видно, оригінальний склад мав на увазі використання виключно телятини, тому рецепти сьогоднішньої теми намагатимуться дотримуватися первісного задуму авторів страви.

Як вибрати правильний шматок м'яса

Кілька порад з вибору м'яса, щоб не помилитись в його свіжості:

  • при купівлі м'яса, потрібно впевнитися, що воно не було до цього заморожено. Видати розморожений шматок може велика кількість вологи, що виступає при натисканні пальцем;
  • після натисканням пальцем на центр вирізки, не повинно залишитися ямки. Пухке, ніби знекровлене м'ясо – ознака тривалої заморозки в спеціальному гелієвому речовині для тривалого зберігання продуктів;
  • старе м'ясо легко розпізнати по насиченому, майже коричневого кольору і жовтуватим жировим наростам.
Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
свіжої яловичини - 500 г
слив. масла 82% - 45 г
помідор середніх розмірів - 4 шт.
борошна в/с - 5 повних ст. ложок
часнику - 3 зубки
сиру твердих сортів - 220 г
молока - 500 мл
солі і перцю - за смаком
доброго соняшникової олії - 3 ст. ложки
меленого мускатного горіха - 2 ч. ложки (без верху)
зелені петрушки - 5-6 гілочок
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал

У традиційному виконанні м'ясо по-французьки готують під соусом бешамель.

Яловичина по-французьки в духовці готується наступним чином:

  1. Для приготування вершкового соусу, в товстостінній посуді потрібно розтопити нарізане на шматочки масло і посолити його. Ввести видавлений часник;
  2. Коли масло повністю розтане, потрібно швидко, не даючи йому закипіти, просіяти туди борошно, розмішати до однорідності і всипати мускатний порошок. Не припиняючи помішування, щоб масло не почало підгоряти, тонкою цівкою влити в масу молоко. Вариться соус, поки не почне загусати (приблизно, до стану згущеного молока);
  3. Поки соус остигає, потрібно підготувати м'ясо: вимити, підсушити серветкою і нарізати на пластини поперек волокон. Кожен шматок, по черзі потрібно вкласти в прозорий фасувальний пакет, або накрити харчовою плівкою і відбити молотком з кожної сторони по черзі;
  4. В блюдечку змішати сіль і перець. Приготувати деко – з допомогою силіконової пензлика промазати його соняшниковою олією;
  5. Тепер залишилося ретельно обробити м'ясо – занурюючи у приправи кінчики пальців, обробити сіллю з перцем шматки з кожної сторони і відразу, послідовно викладати їх на деко. Можна не дотримувати велику дистанцію між м'ясними пластинами, при смаженні м'ясо трохи «сяде»;
  6. Зачерпнувши виделкою трохи молочного соусу, треба рівномірно нанести бешамель на м'ясо, трохи не домазывая до країв яловичини — інакше соус може стекти і почати пригорати;
  7. Пучкою присипати поверх соусу мускатним порошком, подрібненою петрушкою і укласти нарізані тонкими кружальцями помідори. Натертий в окремий посуд розподілити сир, також старанно дотримуючись меж м'ясних шматочків і не даючи йому прокидатися на деко;
  8. Лист необхідно прикрити зверху листом фольги (не дуже щільно) і встановити його в духовку, вже прогріту до 1900;
  9. Через 50 хвилин запікання можна зняти фольгу і підрум'янити м'ясо у відкритому вигляді близько 10 хвилин.

Візьміть на замітку рецепт торта на сковороді — це дуже простий варіант десерту, який не треба пекти.

Салат з грибами, печерицями та куркою — спробуйте приготувати цю закуску.

Візьміть на замітку рецепт смачного борщу з консервованою квасолею.

М'ясо по-французьки з яловичини з картоплею в духовці

Поєднуючи ситність і вишуканість в одному блюді, в сучасній кухні з'явилися рецепти на основі оригінального поєднання продуктів, але передбачають деякі відступи від нього на користь практичності.

Інгредієнти:

  • 700 г свіжої телятини;
  • 1,2 кг картоплі;
  • 2 середні цибулини;
  • 230 г твердого сиру;
  • 180 г оливкової майонезу;
  • 4 зубки часнику;
  • 1 ст. ложка соняшникової олії;
  • сіль, мелений чорний перець.

Час на приготування страви – 1 год 40 хв.

Зміст калорій на 100 г готового страви – 274 ккал.

Як готувати:

  1. Промити, обсушити і телятину нарізати на порційні шматки;
  2. Як можна тонше, порізати кільцями цибулини, а очищений картопля – гуртками по 7-8 мм завтовшки. Картоплю скласти в глибоку миску, присолити, ввести 3-4 столових ложок майонезу і добре перемішати руками все;
  3. Пензликом добре змастити деко і викласти шар картоплі в майонезі. На картопля рівномірно викласти цибульний ряд. Густо просипати все тертим сиром (половиною всієї кількості) і знову повторюємо ту ж рядність в тій же послідовності;
  4. Поверх повтореного шару акуратно укласти м'ясо і зверху – решту цибулі. На закінчення – розподіляємо зверху майонез і оканчиваем викладку другою половиною сиру;
  5. Зверху деко потрібно прикрити листом фольги і відправити все в духовку, вже нагріту до 2000. Запікати багатошаровий шедевр не потрібно приблизно 1 год 30 хв, а за 15 хв до того, як деко дістати, можна зняти фольгу.

Варіація страви з грибами

М'ясо по-французьки з печерицями — ще одна данина сучасних доробок старого рецепта.

Інгредієнти:

  • 700 г свіжої яловичини або телятини;
  • 1,5 кг картоплі;
  • 5 цибулин;
  • 12 печериць;
  • 0,5 кг сиру твердих сортів;
  • 300 г легкого майонезу;
  • 5 ст. л води;
  • сіль, мелений чорний перець;
  • 1 ст. ложка соняшникової олії.

Час на приготування страви – 1 год 40 хв.

Вміст калорій в 100 г готового страви – 280 ккал.

Рецепт яловичини по-французьки з грибами в духовці по крокам:

  1. Нарізане поперек волокон і розділене порційно м'ясо, потрібно добре відбити, приправити сіллю і перцем;
  2. Очищену картоплю можна нарізати довільно – кружальцями, скибочками, кубиками;
  3. Цибулини нарізати кільцями, не дуже тонко. Точно так, середньої товщини пластинами, нарізати і гриби;
  4. Для цієї страви, концентрацію майонезу потрібно знизити – розвести його водою, розмішати до однорідності. Сир потрібно натерти на середній тертці;
  5. На змащене соняшниковою олією деко викласти рядно: картоплю, яловичину, цибулю та печериці. Зверху виливаємо все добре майонезом і просыпаем сиром;
  6. Запікаємо страву при 1900 З близько години.

Правила подачі страви, кулінарні поради

  • м'ясо треба нарізати прямо на деку і викладати на блюдо, або на тарілки спеціальною лопаткою для тортів;
  • кулінарна етика передбачає лаконічне прикраса страви – кількох нарізаних кільцями маслин без кісточок, гілочок зелені цілком достатньо;
  • вдома м'ясо потрібно ретельно обмити і тільки потім видалити всі кістки;
  • перед тим, як почати відбивати порційний шматочок, можна покласти його в звичайний фасувальний пакет для харчових продуктів – при цьому бризки не запачкают одяг і кухонний стіл;
  • сучасні кухарі, щоб надати яловичині ніжність, на годину-півтора перед готуванням замочують її в соєвому соусі.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: