12 апрель 2019 72

Як маринувати телятину і смажити з неї шашлик

Шашлик – це традиційне блюдо кавказьких народів, яке з роками все міцніше і міцніше займає своє почесне місце на столах народів Росії, Білорусії, України, Польщі та інших країн Центральної та Східної Європи.

Що ж являє собою шашлик? Це крупно нарізані і замариновані шматки м'яса, які в подальшому нанизують на шампур і обсмажуються над розжареним вугіллям.

Як правило, на батьківщині шашлику (Кавказі) його готують з баранини, але існує й безліч інтерпретацій даного рецепту і тому, для приготування можна використовувати м'ясо, яке вам більше подобається за смаковими уподобаннями.

Сьогодні ми пропонуємо вам приготувати шашлик з телятини. Адже телятина відрізняється від інших видів м'яса (свинини, яловичини, баранини тощо) особливою соковитістю і ніжністю – так що шашлик виходить просто чудовим!

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
телятина (вирізка) - 3 кг
цибуля болгарський (великий) - 1 кг
суміш прянощів «Для шашлику» - 100 г
сіль кам'яна - 1 ст. л.
запашний перець - 10 горошин
лаврушка - 7 листочків
винний оцет - 250 мл
олія соняшникова - 100 мл
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 250 Ккал

Приготування шашлику з яловичини з цибулею:

  1. Підготуйте тару для маринування. Краще якщо це буде велика емальована каструля з кришкою;
  2. Охолоджену телячу вирізку наріжте на порційні шматки однакового розміру (4х4см). Посипте м'ясо сумішшю прянощів і сіллю. Додайте горошини запашного перцю, а так само лаврові листи, а потім ретельно перемішайте всі інгредієнти, намагаючись руками «втерти» прянощі в м'ясо;
  3. Для приготування шашлику, краще вибирати великі головки цибулі, так як його колечка в подальшому будуть нанизуватися на шампур. Очищений цибулю наріжте кільцями, а потім додайте до м'яса, ще раз все перемішайте і, накривши тару кришкою, залиште на 6-8 годин – м'яса необхідно як слід промаринуватися;
  4. Після закінчення зазначеного часу, м'ясо необхідно полити олією і винним оцтом. Потім знову гарненько вимісити і знову залишити в прохолодному місці на 1-2 години;
  5. Тим часом, займіться підготовкою вугілля (цього часу якраз вистачить на те, щоб розпалити багаття і довести деревні вугілля до необхідної кондиції);
  6. Приступайте до нанизыванию інгредієнтів на шампур, чергуючи шматочки телятини з цибульними кільцями;
  7. Розташуйте шампура над тліючим деревним вугіллям і постійно провертаючи, обсмажте шашлик до готовності (при надрізі шматка м'яса з нього повинен виступати прозорий сік);
  8. Готовий шашлик з телятини подавайте до столу безпосередньо з «вогню», доповнюючи свіжими овочами і улюбленими напоями.

Шашлик з телятини по-кавказьки

Традиційний шашлик з телятини по-кавказьки – це саме те блюдо, яке обов'язково варто навчитися готувати кожному! Адже більш ніжного, соковитого і ароматного м'яса ви вже точно не спробуєте!

Молода телятина і сама по собі відрізняється ніжністю й пікантністю смаку, а вино і трави, які за традицією використовується для маринування – ще більше доповнюють її і підкреслюють істинний, насичений смак і аромат справжнього кавказького шашлику, від якого просто неможливо відірватися!

Інгредієнти:

  • теляча лопатка або ж вирізка – 4 кг;
  • сухе червоне вино – 1 л;
  • цибулини (великі) – 6 шт.;
  • розмарин, хмелі-сунелі, кінза – по 1 ч. л.;
  • чебрець – за смаком;
  • м'ята – невелика щіпка;
  • кухонна сіль – за смаком;
  • суміш перцем – за смаком;
  • пісне масло – 200 мл

Активну час приготування страви: 60 хв.

Калорійність на 100 г: 249 кКал.

Приготування:

  1. Охолоджену телятину наріжте на шматки однакового розміру (5х5). Складіть їх в широку миску, посипте пряними травами, сіллю і сумішшю перців. Потім полийте маслом і вином;
  2. Очищені цибулини наріжте кільцями, введіть до м'яса, а потім ретельно все перемішайте. Затягніть миску відрізу харчової плівки і приберіть в прохолодне місце на 10-12 годин (краще готувати з вечора);
  3. Після закінчення часу, відведеного для маринування, підготуйте все необхідне для приготування шашлику: мангал, вугілля та шампури. Нанизуйте замариноване м'ясо на шампур (по 4-5 шматочком), чергуючи його з цибульними кільцями;
  4. Далі обсмажуйте м'ясо над вугіллям, періодично перегортаючи шампур навколо свого осі. Слідкуйте за тим, щоб м'ясо не пересушилось – як тільки при надрізі з нього почне виступати прозорий сік, відразу знімайте з вогню;
  5. Шашлик з телятини по-кавказьки готовий! Подавайте його до столу «з пилу-з жару», доповнюючи улюбленими прохолодними напоями, зеленню і овочами.

Як ще можна маринувати телятину на шашлик

Як тільки починають проглядатися перші травневі промінчики, відкривається пикниково-шашличний сезон, якого, мабуть, чекали всю зиму. З усіх боків починають

доноситися привабливі аромати смажених шашликів і свіжоскошеної трави. Отже, розглянемо з вами ще кілька чудових рецептів для маринування шашлику з телятини, від яких неодмінно все залишаться в захваті!

На мінеральній воді

Необхідні інгредієнти:

  • сильногазована мінеральна вода – 1,5 л;
  • майонез (67%) – 380 г;
  • сіль – 25 г;
  • суміш запашного і чорного перців (мелених) – 3 ч. л.;
  • спеції Для шашлику» (без солі) – 50 р;
  • цибуля – 5 шт.

Тривалість приготування: 10 хвилин.

Калорійність на 100 г: 57 кКал.

Приготування маринаду:

  1. Даної кількості маринаду буде достатньо для маринування 3 кг м'яса. Змішайте в глибокій тарі майонез, сіль, суміш перців і спеції;
  2. Очищені цибулини необхідно подрібнити як можна дрібніше, в ідеалі – краще пропустити його через прес або ж м'ясорубку (можна скористатися блендером). Введіть цибульну масу до майонезу;
  3. Нарізані шматочки телятини обмажте з усіх боків приготованим соусом, а потім залийте мінеральною водою і відразу ж закрийте кришкою. Залиште м'ясо в маринаді на добу;
  4. М'ясо для приготування шашлику, замариноване за цим рецептом, виходить неймовірно соковитим, можна навіть сказати «тане», так як мінеральна вода в процесі маринування розщеплює м'ясні волокна, а цибульний сік потім їх насичує. Обов'язково спробуйте, не пошкодуєте!

Читайте як приготувати тарталетки з червоною рибою.

Як приготувати стерлядь, запечену в духовці з овочами, сиром і пряними травами — за нашими рецептами страва вийде ще смачніше.

Візьміть на замітку рецепти простих і смачних кексів на кефірі.

Кефірний

Інгредієнти для приготування:

  • кефір (2,5%) – 1 л;
  • болгарський цибуля – 2 головки;
  • сіль – за смаком;
  • зелень кінзи – пучок.

Час приготування: 10 хв.

Калорійність на 100 г: 45 кКал.

Етапи приготування:

  1. Умийтесь пучок кінзи, обтрусіть від зайвої рідини, а потім дрібно нарубаєте;
  2. Болгарський цибуля необхідно нарізати півкільцями, а потім злегка помити руками – цибуля повинен пустити сік.
  3. Змішайте в глибокій піалі цибулю, кінзу, сіль і кефір;
  4. Нарізану молоду телятину (2 кг) опустіть в приготований маринад, перемішайте і витримайте протягом 8 годин.

Порада: для приготування смачного шашлику необхідно вибирати саме охолоджене м'ясо. Так як то, яке піддавалося попередній заморожуванню, втрачає свою соковитість, а парне має масу синців.

Що ще почитати: