З чим прийнято пити шампанське з етикету
Вперше ігристе вино з'явилося у французькому регіоні Шампань ще в часи Середньовіччя. Виноград для цього напою вирощували ченці, і шампанське застосовувалося при церковних ритуалах, наприклад, таких як причастя.
Через деякий час цей напій полюбили французькі королі. Він використовувався не тільки при коронації, але і регулярно подавався на стіл і при інших масштабних урочистостей.
Як правильно пити шампанське з етикету
Шампанське – улюблений напій для багатьох, який відмінно підходить для будь-якого торжества. При вживанні цього напою слід дотримуватися певний етикет.
- Шампанське не п'ють з чашок або чарок. Для цього існує спеціальний витягнутий келих на тонкій ніжці, скло у нього має бути прозорим, без декоративних елементів.
- Шампанське зберігають у темному і прохолодному місці. Ідеальна температура для подачі на стіл 7-9 градусів.
- Пити треба, не поспішаючи і маленькими ковтками.
- У компанії, перша взяти келих повинна жінка, і тільки після цього чоловік.
- Келих потрібно тримати в лівій руці, і не ставити його на стіл. Це сигнал для офіціанта, що пити ви більше не хочете.
З чим п'ють напій
Шампанське – чудовий напій, який має велику кількість варіацій. Для кожного з них слід дотримуватися певного списку закусок.
Солодке і напівсолодке біле:
- фрукти (виноград, яблука, ананаси, ківі, та інші);
- морозиво;
- ягоди;
- салати;
- шоколад;
- сир.
Солодке і напівсолодке рожеве:
- м'ясо (баранина, телятина);
- птиця (нежирна курка, індичка, качка).
Брют:
- прості бутерброди з ікрою, скибочками сиру, запеченими ананасами, і іншими, нескладними варіаціями;
- морепродукти.
Напівсухе:
- горіхи;
- сир;
- птиця (курка);
- морепродукти;
- суші і роли.
В якості закуски ідеальним варіантом стають прості продукти. Складні страви з великою кількістю інгредієнтів, майонезу або масла, не підходять для такого благородного напою.
Шампанське та інші напої
Які напої можна поєднувати з шампанським? Шампанське – це індивідуальний напій, він рідко використовується в коктейлях з іншими видами алкоголю. Безалкогольний варіант – це свіжовичавлені соки, які чудово підходять до полусладкому шампанському.
На будь-якому торжестві рідко хто обмежується кількома келихами шампанського. В цьому випадку слід дотримуватися класичного правила для будь-яких алкогольних напоїв – кожен наступний повинен бути міцніше попереднього. Тобто, після шампанського, міцність якого, в середньому, 9-13 градусів, можна випити портвейн (від 20 градусів і вище), лікер (від 20 градусів і вище), горілку, текілу, коньяк.
З чим краще не пити ігристе вино
Для того, щоб не зіпсувати враження про напій, слід уникнути цих страв і продуктів:
- цибулю і часник;
- халва та інші східні солодощі;
- страви з майонезом, в тому числі і салати;
- жирне м'ясо;
- ковбаса, шинка;
- солона риба.
Корисні поради
Як вибрати
Більшість людей пред'являють найпростіші вимоги до цього напою – щоб було багато бульбашок і піни, і відкривалося з бавовною. За таке задоволення можна заплатити, починаючи від 150 рублів за пляшку.
Російське шампанське, випущене винзаводами Краснодарського краю, коштує в середньому 200-400 рублів. Пляшка ігристого вина зарубіжних винзаводів буде коштувати, починаючи від 2 тисяч рублів і закінчуючи кількома сотнями тисяч доларів.
Найдорожче шампанське у світі, було продано на аукціоні кілька років тому за 270 тисяч доларів.
У Росії регулярно постачають ігристі вина з провінції Шампань у Франції. Саме там зародився цей напій. Його вартість буде 3-4 тисячі рублів за пляшку.
Уважно вивчіть зовнішній вигляд пляшки. На місці всі наклейки, немає слідів клею, як щільно вставлена пробка. Якщо пробка з пластику, то це показник того, що шампанського низької якості.
Пластикові пробки не достатньо герметичні, і пропускають через себе повітря, що погано позначається на якості напою.
Як правильно відкрити пляшку
Перед подачею на стіл шампанське потрібно охолодити до 7-9 градусів. Це 3 години в холодильнику. На стіл подається у відерці з холодною водою і льодом. Перед відкриттям, ні в якому разі не можна струшувати пляшку.
Візьміть пляшку в руки і зніміть верхню плівку разом із захисною дротом, притримуючи пробку. Нахиліть пляшку під кутом 45 градусів. Почніть провертати пляшку, а не пробку, тоді вона відкриється з легким бавовною, а не пострілом.
Як наливати в келих
Напій наливають на стінки келиха, а не на дно. Це робиться для того, щоб не вийшла величезна шапка піни. Келих потрібно нахилити і наливати маленькою цівкою. Напій наливають у два підходу. Після першого необхідно почекати, щоб піна осіла, і долити таким чином, щоб напій займав ¾ келиха.

Як приготувати трикутники з м'ясом і картоплею — це татарське блюдо, яке готується дуже просто.
Пиріг зі сметаною і чорносливом — це неймовірно смачне блюдо, яке відрізняється соковитістю і насиченим смаком.
Як правильно пити
В руках тримати келих за ніжку. Це необхідно для того, щоб напій не нагрівався і не втрачав свій аромат і смакові властивості. Тримати келих в руці можна при розпиванні коньяку, який при нагріванні від людських рук стає ще більш ароматним. У випадку з шампанським, це зовсім не підходить.
Не варто відразу приступати до напою. Необхідно відчути аромат і поспостерігати за сотнею маленьких блискучих бульбашок.
Шампанське може виступати як аперитив перед основним банкетом. Але слід пам'ятати, що напої з вуглекислим газом, завдяки якому і з'являються бульбашки, всмоктується в кров набагато швидше. Тому на голодний шлунок пити шампанське у великих кількостях не рекомендується. Досить пари ковтків перед основним меню.
Цікаві факти
- Вилетіла пробка може розвинути швидкість до 110 км/год.
- Якщо в келих з шампанським опустити родзинки, то він буде опускатися на дно і спливати кілька разів.
- Спочатку виноторговці у середньовічній Франції вважали ігристе вино низькоякісним напоєм, думаючи, що бульбашки – це результат надмірного бродіння.
- 54 метри – саме стільки становить офіційно зареєстрований політ пробки із пляшки шампанського.
- Моряки розбивають пляшку з ігристим вином про корабель, коли спускають його на воду.
- Ритуал окроплення шипучкою з'явився в 1967 році, після того, як переміг у перегонах Ден Генрі растряс, подаровану йому пляшку з шампанським, і облив вмістом всіх оточуючих. З тих пір це постійний ритуал не тільки на автогонках, а й на простих вечірках.
- 4 серпня – день народження шампанського.
- Існує неофіційне дослідження, за результатами якого з'ясували, що в 1 пляшці шампанського об'ємом 0,75 мл міститься 50 мільйонів бульбашок.
- Шампанське в помірній кількості корисно для здоров'я. Ігристий напій покращує стан шкіри і позитивно впливає на пам'ять і спільну роботу мозку.
Висновок
- Шампанське – чудовий напій з провінції Шампань у Франції.
- Для шампанського найкраще підходять легкі закуски з нежирного м'яса та фруктів.
- Майонез і східні ласощі не повинні подаватися до шампанського.
- Вибирайте якісне шампанське в перевірених магазинах.
- Відкривати шампанське з піною і пострілом, розливати по чашках, і пити великими ковтками – все це поганий тон для такого чудового напою.