22 апрель 2019 26

З чим прийнято пити шампанське з етикету

Вперше ігристе вино з'явилося у французькому регіоні Шампань ще в часи Середньовіччя. Виноград для цього напою вирощували ченці, і шампанське застосовувалося при церковних ритуалах, наприклад, таких як причастя.

Через деякий час цей напій полюбили французькі королі. Він використовувався не тільки при коронації, але і регулярно подавався на стіл і при інших масштабних урочистостей.

Як правильно пити шампанське з етикету

Шампанське – улюблений напій для багатьох, який відмінно підходить для будь-якого торжества. При вживанні цього напою слід дотримуватися певний етикет.

  1. Шампанське не п'ють з чашок або чарок. Для цього існує спеціальний витягнутий келих на тонкій ніжці, скло у нього має бути прозорим, без декоративних елементів.
  2. Шампанське зберігають у темному і прохолодному місці. Ідеальна температура для подачі на стіл 7-9 градусів.
  3. Пити треба, не поспішаючи і маленькими ковтками.
  4. У компанії, перша взяти келих повинна жінка, і тільки після цього чоловік.
  5. Келих потрібно тримати в лівій руці, і не ставити його на стіл. Це сигнал для офіціанта, що пити ви більше не хочете.

З чим п'ють напій

Шампанське – чудовий напій, який має велику кількість варіацій. Для кожного з них слід дотримуватися певного списку закусок.

Солодке і напівсолодке біле:

  • фрукти (виноград, яблука, ананаси, ківі, та інші);
  • морозиво;
  • ягоди;
  • салати;
  • шоколад;
  • сир.

Солодке і напівсолодке рожеве:

  • м'ясо (баранина, телятина);
  • птиця (нежирна курка, індичка, качка).

Брют:

  • прості бутерброди з ікрою, скибочками сиру, запеченими ананасами, і іншими, нескладними варіаціями;
  • морепродукти.

Напівсухе:

  • горіхи;
  • сир;
  • птиця (курка);
  • морепродукти;
  • суші і роли.

В якості закуски ідеальним варіантом стають прості продукти. Складні страви з великою кількістю інгредієнтів, майонезу або масла, не підходять для такого благородного напою.

Шампанське та інші напої

Які напої можна поєднувати з шампанським? Шампанське – це індивідуальний напій, він рідко використовується в коктейлях з іншими видами алкоголю. Безалкогольний варіант – це свіжовичавлені соки, які чудово підходять до полусладкому шампанському.

На будь-якому торжестві рідко хто обмежується кількома келихами шампанського. В цьому випадку слід дотримуватися класичного правила для будь-яких алкогольних напоїв – кожен наступний повинен бути міцніше попереднього. Тобто, після шампанського, міцність якого, в середньому, 9-13 градусів, можна випити портвейн (від 20 градусів і вище), лікер (від 20 градусів і вище), горілку, текілу, коньяк.

З чим краще не пити ігристе вино

Для того, щоб не зіпсувати враження про напій, слід уникнути цих страв і продуктів:

  • цибулю і часник;
  • халва та інші східні солодощі;
  • страви з майонезом, в тому числі і салати;
  • жирне м'ясо;
  • ковбаса, шинка;
  • солона риба.

Корисні поради

Як вибрати

Більшість людей пред'являють найпростіші вимоги до цього напою – щоб було багато бульбашок і піни, і відкривалося з бавовною. За таке задоволення можна заплатити, починаючи від 150 рублів за пляшку.

Російське шампанське, випущене винзаводами Краснодарського краю, коштує в середньому 200-400 рублів. Пляшка ігристого вина зарубіжних винзаводів буде коштувати, починаючи від 2 тисяч рублів і закінчуючи кількома сотнями тисяч доларів.

Найдорожче шампанське у світі, було продано на аукціоні кілька років тому за 270 тисяч доларів.

У Росії регулярно постачають ігристі вина з провінції Шампань у Франції. Саме там зародився цей напій. Його вартість буде 3-4 тисячі рублів за пляшку.

Уважно вивчіть зовнішній вигляд пляшки. На місці всі наклейки, немає слідів клею, як щільно вставлена пробка. Якщо пробка з пластику, то це показник того, що шампанського низької якості.

Пластикові пробки не достатньо герметичні, і пропускають через себе повітря, що погано позначається на якості напою.

Як правильно відкрити пляшку

Перед подачею на стіл шампанське потрібно охолодити до 7-9 градусів. Це 3 години в холодильнику. На стіл подається у відерці з холодною водою і льодом. Перед відкриттям, ні в якому разі не можна струшувати пляшку.

Візьміть пляшку в руки і зніміть верхню плівку разом із захисною дротом, притримуючи пробку. Нахиліть пляшку під кутом 45 градусів. Почніть провертати пляшку, а не пробку, тоді вона відкриється з легким бавовною, а не пострілом.

Як наливати в келих

Напій наливають на стінки келиха, а не на дно. Це робиться для того, щоб не вийшла величезна шапка піни. Келих потрібно нахилити і наливати маленькою цівкою. Напій наливають у два підходу. Після першого необхідно почекати, щоб піна осіла, і долити таким чином, щоб напій займав ¾ келиха.

Як приготувати пряний глінтвейн в домашніх умовах читайте в нашій статті.

Як приготувати трикутники з м'ясом і картоплею — це татарське блюдо, яке готується дуже просто.

Пиріг зі сметаною і чорносливом — це неймовірно смачне блюдо, яке відрізняється соковитістю і насиченим смаком.

Як правильно пити

В руках тримати келих за ніжку. Це необхідно для того, щоб напій не нагрівався і не втрачав свій аромат і смакові властивості. Тримати келих в руці можна при розпиванні коньяку, який при нагріванні від людських рук стає ще більш ароматним. У випадку з шампанським, це зовсім не підходить.

Не варто відразу приступати до напою. Необхідно відчути аромат і поспостерігати за сотнею маленьких блискучих бульбашок.

Шампанське може виступати як аперитив перед основним банкетом. Але слід пам'ятати, що напої з вуглекислим газом, завдяки якому і з'являються бульбашки, всмоктується в кров набагато швидше. Тому на голодний шлунок пити шампанське у великих кількостях не рекомендується. Досить пари ковтків перед основним меню.

Цікаві факти

  1. Вилетіла пробка може розвинути швидкість до 110 км/год.
  2. Якщо в келих з шампанським опустити родзинки, то він буде опускатися на дно і спливати кілька разів.
  3. Спочатку виноторговці у середньовічній Франції вважали ігристе вино низькоякісним напоєм, думаючи, що бульбашки – це результат надмірного бродіння.
  4. 54 метри – саме стільки становить офіційно зареєстрований політ пробки із пляшки шампанського.
  5. Моряки розбивають пляшку з ігристим вином про корабель, коли спускають його на воду.
  6. Ритуал окроплення шипучкою з'явився в 1967 році, після того, як переміг у перегонах Ден Генрі растряс, подаровану йому пляшку з шампанським, і облив вмістом всіх оточуючих. З тих пір це постійний ритуал не тільки на автогонках, а й на простих вечірках.
  7. 4 серпня – день народження шампанського.
  8. Існує неофіційне дослідження, за результатами якого з'ясували, що в 1 пляшці шампанського об'ємом 0,75 мл міститься 50 мільйонів бульбашок.
  9. Шампанське в помірній кількості корисно для здоров'я. Ігристий напій покращує стан шкіри і позитивно впливає на пам'ять і спільну роботу мозку.

Висновок

  1. Шампанське – чудовий напій з провінції Шампань у Франції.
  2. Для шампанського найкраще підходять легкі закуски з нежирного м'яса та фруктів.
  3. Майонез і східні ласощі не повинні подаватися до шампанського.
  4. Вибирайте якісне шампанське в перевірених магазинах.
  5. Відкривати шампанське з піною і пострілом, розливати по чашках, і пити великими ковтками – все це поганий тон для такого чудового напою.
Що ще почитати: