12 март 2019 28

З чого роблять ячну крупу, чим вона корисна, як її смачно готувати

З чого роблять ячну крупу – питання просте, відповідь на який криється в її назві. Ячна крупа – це продукт, який виробляють з ячменю. Щоб її отримати, зерно ячменю дроблять, але не піддають шліфуванню, тому в крупі зберігається корисна клітковина і всі достоїнства цільнозернових продуктів.

Хімічний склад

Лікарі і дієтологи активно радять використовувати ячну крупу, і це не випадково, вона дійсно корисна. Вітаміни і мінерали, що входять в її склад надають неоціненну допомогу організму. Так з чого складається ячна крупа?

Хімічний склад продукту в розрахунку на 100 грам:

Вітаміни Кількість (мг) Мінерали Кількість (мг) Мінерали Кількість (мг)
B 2 0,08 сірка 82 магній 60
B 6 0,5 фосфор 341 мідь 365
B 9 33,0 залізо 1,7 фтор 90
B 1 0,4 калій 207
PP 2,6 кальцій 85
A 0,9 марганець 750
E 1,0 цинк Сто десять

Чим корисна ячна крупа, її калорійність

В ячній крупі високий вміст кремнію, калію і вітамінів групи B. Каші з цього злаку рекомендовані людям з проблемами серця і судин. Постійне вживання ячної крупи помітно поліпшить роботу серця, нормалізує кров'яний тиск і захистить від атеросклерозу – і все це завдяки калію, кремнію і вітаміну B3, що входять до складу крупи.

Зерно цього злака складається на 5-6% з грубого волокна (клітковини). Велика кількість грубих волокон покращують роботу кишечника. Тому ячна каша відмінно справляється з метеоризмом, закрепи і харчової інтоксикацією.

Грубі волокна, поступаючи в організм, не перетравлюються, а ніби губка вбирають в себе токсини і шкідливі речовини, потім виводять їх назовні природним шляхом.

Ячна крупа дуже поживний продукт, вона містить медленноусвояемые вуглеводи, білок, рослинний жир, мінерали і вітаміни A, E, B, D. Вона корисна людям, схильним до повноти і страждають ожирінням, її калорійність не перевищує 350 ккал.

Рекомендується включити в своє меню ячну кашу при таких хворобах, як діабет, артроз, артрит, недокрів'я, захворюваннях сечостатевої сфери і травної системи.

Шкоди та протипоказання

Продукти, марковані написом «не містить глютену» призначені для людей з рідкісним спадковим захворюванням – целіакія. А в насінні ячменю у великій кількості міститься цей цінний рослинний білок (глютен). У дослівному перекладі з латині це слово звучить як клей. Його наявність позитивно впливає на якість продуктів виготовлених з ячної крупи.

Але, якщо така їжа потрапляє в кишечник людини хворого целіакію, то глютен просто склеїть ворсинки, розташовані в тонкому кишечнику, виникне запалення, і всі живильні речовини, що надходять в організм, не будуть всмоктуватися.

При цьому захворюванні під забороною: ячмінь; ячна крупа; ячмінне борошно; пиво. На клейковину часто виникає алергічна реакція, особливо у дітей. Тому годувати дитину ячної кашею можна тільки з трирічного віку.

Ячмінна і пшенична крупа – чим відрізняються?

Чим же відрізняється ячна від пшеничної крупи? Представляємо коротку характеристику відмінностей:

  • ячна крупа – подрібнений, нешліфований продукт, виготовлений із зерен ячменю;
  • пшенична крупа – продукт дроблений, виготовлений з очищеного зерна пшениці;
  • звідси випливає, що грубих рослинних волокон в ячній крупі більше, за рахунок того, що її не шліфують, вона містить багато фосфору, який потрібен для метаболізму, тому вона більше підходить людям, котрі худнуть;
  • пшенична крупа містить у своєму складі 60% крохмалю і 22% білка, клітковину, рослинний жир, мінерали (фосфор, магній, кальцій, калій і інші), вітаміни групи B, PP, E і C, але ячна крупа є чемпіон серед всіх злакових за змістом кальцію, марганцю, калію; в ній більше вітамінів групи B, селену і білка;
  • білок в ячній крупі за своєю харчової значимістю перевершує білок в пшеничній крупі. Він засвоюється в людському організмі практично на 100%, на відміну від білка тваринного походження.

Вибір і зберігання

За зовнішнім виглядом крупи іноді просто неможливо визначити її свіжість. Є деякі правила, загальні для всіх круп, виготовлених з ячменю. Купувати крупу краще всього в картонній упаковці, зазвичай у неї термін придатності до 1 року.

Якщо вже запаслися ячної крупою в поліетиленовому пакеті, будьте уважні до терміну придатності, він повинен становити максимум 6 місяців. Купувати в такому пакеті ячну крупу, термін придатності якої підходить до кінця не рекомендується.

Вона може бути затхлою і гіркою. Не зберігайте крупу занадто довго в поліетиленовому пакеті, підберіть скляну банку з герметичною щільно прилягає кришкою. Поставте її в сухе і темне місце.

Пам'ятайте, що крупа повинна бути суха, в іншому випадку в ній розвиваються бактерії і цвіль. Неправильне зберігання ячної крупи – гарантовано зіпсована каша та інші, приготовані з неї страви.

Як приготувати шоколадний шифоновий бісквіт рецепти з покроковими фото і підказками кулінарів.

Рецепти приготування тунця — прочитайте як приготувати вишукану рибу в духовці, щоб вона залишалася соковитою і ніжною.

Читайте як приготувати обладнаний осетинський пиріг з соковитою начинкою з сиру, а тісто радимо вам приготувати на кефірі.

Як зварити смачну ячну кашу
Інгредієнти Кількість
свіжого молока - 1 літр
крупи ячної - 1 склянка
розм'якшеного (порізаного кубиками) вершкового масла - 50 грам
яєць - 3 шт.
сметани - 200 грам
приправ - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 310 Ккал

Ячну кашу не треба варити про запас. Найсмачніше блюдо – те, що прямо з плити подається на стіл.

Приготування:

  1. Промити крупу з особливою ретельністю, щоб вода, що стікає з неї, була чистою і прозорою;
  2. Викласти промиту крупу в сито, гарненько струснути і викласти в каструлю, залити гарячим молоком;
  3. На середньому вогні варити до закипання, потім встановити мінімальний режим і продовжувати готувати;
  4. Через півгодини крупа розвариться, в неї додати сіль, кубики масла і 200 грам сметани. Добре розмішати, прибрати з плити;
  5. Яйця збити віночком до пишної піни, влити цю суміш в гаряче блюдо, акуратно перемішати, використовуючи дерев'яну лопатку;
  6. Викласти кашу у форми для випічки або сковорідку. Відправити в духову шафу, розігрітий до 160 градусів. Через 15 хвилин блюдо буде готово.

Інші рецепти

Що ще можна приготувати з ячної крупи? Найчастіше з ячної крупи готують каші, але з неї можна зробити незвичайні котлети і приготувати страву з грибами.

Незвичайні котлети

Для приготування котлет вам знадобиться:

  • 100 г панірувальних сухарів;
  • головка цибулі ріпчастої;
  • 100 г дробленого льоду;
  • зелень петрушки – за смаком;
  • 300 г яловичої м'якоті;
  • 100 г крупи ячної;
  • черрі і листя салату в якості прикраси.

Вам буде потрібно для приготування страви 50 хвилин. Розрахунок продуктів на 3 порції, кожна по 315 ккал.

Приготування розглянемо покроково.

Крок 1. Протягом 10 хвилин відварювати крупу в підсоленій воді. В цьому блюді крупа замінює шматочки булки, замочені в молоці.

Крок 2. Для фаршу, подрібнити м'якоть на невеликі шматочки, з них приготувати фарш з додаванням ріпчастої цибулі. Приправити за смаком і перцем і сіллю, додати дрібно нашатковану зелень, 4 столові ложки вареної крупи. Ретельно всі інгредієнти змішати, потім скачати в кулю і відбити об стіл, щоб прибрати зайве повітря.

Крок 3. Фінальний штрих – подрібнений лід або крижана вода для добавки в фарш. Розділити отриману масу на однакові частини (приблизно). З них сформувати овальні котлети, всередину кожної покласти кубик олії. На тарілку насипати сухарі і обваляти в них котлети.

Крок 4. З двох сторін підрум'янити котлети в розігрітому маслі. Після чого зменшити вогонь, закрити сковороду кришкою, готувати ще 10 хвилин. Подавати з листям салату і помідорами черрі.

Гриби з ячкой

Необхідні інгредієнти:

  • цибулина;
  • 1 склянка нарізаних свіжих грибів;
  • або 8 штук сухих;
  • 1 склянку крупи;
  • додавати спеції – за смаком.

На приготування страви знадобиться 35 хвилин, порція не перевищить 290 ккал.

Як зробити:

  1. Влити в каструлю 500 мл води, покласти гриби і відварити до готовності. Якщо використовуєте сушені гриби, то їх слід варити, після попереднього замочування і вже в готовому вигляді нашаткувати соломкою;
  2. У грибному відварі приготувати крупу. Поки вона готується обсмажити в олії цибулю, додати гриби, через 3 хвилини вимкнути плиту;
  3. При подачі на стіл кашу додати смажену цибулю, гриби і вершкове масло.

Поради і факти

Ячмінь належить до найдавнішим злакам на землі. Ще в часи неоліту людина окультурил ячмінь. І вже в той період його вважали не тільки їжею, але ліками і навіть мірою ваги і довжини.

У Росії з нього готують відоме з давніх пір ритуальне коливо – рідка каша, в яку додають мак, мед або варення. А ось в Японії з ячменю заварюють чай.

Два важливих ради:

  1. Їжте ячну кашу, щоб надовго залишатися ситим і струнким. Механізм дії простий, коли в крові цукор в нормі, то наш мозок не сигналізує нам, що пора їсти. Але коли людина з'їдає булочку або цукерку, цукор різко підвищується, після чого в кров викидається інсулін, що надійшов цукор перетворюється в жир, а він потім відкладається на нашому тілі. Так ось, у складі ячменю величезна кількість клітковини (грубих волокон), які не дадуть цукру миттєво підвищитися і вступити в кров;
  2. Щоб поліпшити розумову і організаційну діяльність, позбутися від дратівливості, неуважності додайте в свій раціон злак від забудькуватості. Мова йде про ячної крупі, у складі якої вітаміни групи В, особливо хочеться відзначити В1, В2, В12, а також В9 (фолієва кислота).

Підводячи підсумки, хочеться відзначити, що страви з ячменю позитивно впливають на кишечник, роботу шлунка й серця. Завдяки цій крупі підвищується розумова діяльність, знижується вага і поліпшується настрій. Тому включайте її в свій раціон регулярно і будьте здорові!

Що ще почитати: