29 апрель 2019 72

Як приготувати млинці на кефірі і молоці

Млинці — улюблене багатьма блюдо російської кухні. Вони можуть бути як ласощі до чаю, так і закускою до обіду. Їх можна їсти як самостійно, так і додаючи різні начинки: ікру, варення, згущене молоко, м'ясний фарш, смажені з цибулею гриби.

Традиційно млинці на Русі робили на дріжджовому тесті, але зараз популярнішими піч їх без дріжджів. На бездрожжевом тесті робити їх швидше, простіше і вони виходять тонше. Найпопулярнішими варіантами є на кефірі, молоці і заварні.

Тонкі ажурні млинці на кефірі та молоці з дірочками
Інгредієнти Кількість
цукру - мінімум 2 ст. л.
масла - 80 мл
борошна - 280 р
соди - 12 р
молока - 900 мл
яєць - 3 шт.
солі - щіпка
Час приготування: 100 хвилин Калорійність на 100 грам: 158 Ккал
  1. Яйця і молоко збовтати, розігрітому до 40 градусів, посластіть і посолити;
  2. Підмішати борошно з содою і збивати до однорідної консистенції;
  3. Додати масло;
  4. Випікати на змащеній маслом, попередньо розпеченій сковороді.

Молоко завжди можна замінити на кефір, тоді смак вийде іншим, а структура готових млинців з дірочками більш пухкою. Сказати, який варіант краще, не можна, це виключно справа смаку. А якщо тісто залишилося, то його можна накрити кришкою і відправити в холодильник, а продовжити піч у найближчу добу.

Заварні млинці на кисляку з молоком і окропом

Ефект дуже пишного тесту дає сода гашене не оцтом, а окропом. Так млинці виходять тоненькі, красиві і в дірочку, як з картинки.

Необхідні інгредієнти:

  • куряче яйце — 3 шт.;
  • мінімум 2 ст. л цукру.;
  • сода — 12 г;
  • 600 мл молока;
  • півсклянки окропу;
  • борошно — 270 г;
  • трохи солі.

Час приготування: 100 хв.
Калорійність на 100 г: 160 Ккал.

  1. Розбити яйця і збовтати їх до пишної піни разом з цукром і сіллю;
  2. Далі, влити половину заготовленого молока кімнатної температури і розмішати;
  3. Всипати просіяне борошно;
  4. Розвести її молоком;
  5. В окропі розмішати соду і як тільки шипіння припиниться різко вилити в тісто;
  6. Випікати на вершковому маслі з двох сторін.

У цього тесту є особливість, що воно не може стояти. З нього треба випікати одразу ж. І якщо в планах зробити небагато, то варто зробити менше тіста, пропорційно зменшити всі інгредієнти.

Що таке цільнозернові борошно, як її отримують і що з неї можна приготувати.

Як приготувати смачні м'ясні фрикадельки з підливою в мультиварці читайте тут.

Візьміть на замітку рецепти смачного і корисного киселя з вівса. Кілька варіантів приготування цього напою.

Рецепт млинців без молочних продуктів

Якщо вдома немає ні молока, кефіру, або у кого-то на них алергія, то можна зробити млинці на воді.

Необхідні інгредієнти:

  • борошно — 270 г;
  • 12 г соди;
  • 2 склянки води;
  • 60 мл соняшникової олії;
  • мінімум 2 ст. л цукру.;
  • куряче яйце — 3 шт.;
  • трохи солі.

Час приготування: 100 хв.
Калорійність на 100 г: 189 Ккал.

  1. Збити яйця з цукром, посолити;
  2. Склянку води підігріти до 60 градусів;
  3. Продовжуючи збивати влити воду в яйця;
  4. Додати всю муку, перемішати;
  5. У склянці окропу розмішати соду;
  6. В самому кінці влити олію;
  7. Випікати на розпеченій сковорідці, змащеній олією.

Якщо дотримуватися рецептуру і послідовність, то млинці вийдуть ніжними і ажурними.

Корисні поради

Мудрими господинями за багато століть випікання млинців вироблено чимало секретів. Ось кілька з них:

  1. Для млинців на кефірі і молоці тісто має бути рідким, з товстого вийдуть оладки;
  2. Якщо промащувати кожен млинець шматком вершкового масла, наколотим на виделку або ніж, то млинці будуть соковитими і неломкими;
  3. Якщо млинці ламкі, швидше за все, мало яєць, молока або кефіру;
  4. Кожен раз змащувати маслом сковороду зручно половиною цибулини, наколотой на вилку або ножа;
  5. При наливанні тесту на сковороду робити це потрібно починаючи з країв і заповнюючи центр в самому кінці;
  6. Інгредієнти не повинні бути холодними;
  7. Якщо додати 50 мл олії вершкового, то скоринка буде рум'яна і хрустка;
  8. Перевертати блін пора, коли перестали з'являтися нові дірочки, а тісто схопилося і стало кольору топленого молока;
  9. Дуже багато залежить від сковороди. В ідеалі вона повинна бути чавунної, але якщо такої немає, то обов'язково з товстим дном.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: