Як спекти домашній хліб без дріжджів в духовці
Багатьох прихильників традиційної російської кухні займає питання про те, як в домашніх умовах приготувати хороший хліб, не використовуючи дріжджі. Способів зробити це існує величезна кількість. Нижче наведено основні з них.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошно житнє - | 1 кг |
борошно пшеничне - | 0,1 кг |
олія соняшникова - | 0,1 л |
сіль - | 5-7 г |
мед - | 1 їдальня ложка |
Час приготування: 65 хвилин | Калорійність на 100 грам: 178 Ккал |
Цей рецепт хліба без дріжджів в духовці за бажанням можна змінювати, варіюючи співвідношення пшеничного і житнього борошна або додаючи сухофрукти. Але в перші рази краще практикуватися на первісному варіанті пропонованої рецептури.
Хід приготування:
- Підготуйте ємність з кераміки або скла, достатню для того, щоб вмістити 1,5 л рідини;
- В означену ємність вилити 0,1 л теплого окропу, додати 0,1 кг житнього борошна і перемішати з допомогою дерев'яної (!) ложки або лопатки, розбиваючи кожен клубок;
- Отриману масу прикрити серветкою і прибрати в тепло;
- До ранку наступного дня поверхню рідкої суміші повинна покритися невеликими бульбашками (у разі їх відсутності лякатися не потрібно, це говорить лише про те, що ємність перебувала у недостатньо теплому місці);
- В ту ж посудину влити ще теплу воду (0,1 л) і досипати житнє борошно (0,1 кг), знову перемішати, прикрити за допомогою серветки, залишити в теплі;
- Аналогічну процедуру повторити і на третій день;
- На ранок четвертого дня потрібно влити ще 0,5 л води і ввести борошно в такій кількості, щоб консистенція одержуваної суміші збігалася зі сметаною, в черговий раз прибрати ємність з вмістом в тепле місце;
- До п'ятого дня опара для хліба остаточно готова і три чверті від її обсягу потрібно перелити в ємність для замішування тіста;
- Залишився кількість опари* потрібно доповнити борошном (100 г) і водою так, щоб по густоті вона знову нагадувала сметану (через 5 днів її, як і відлиті ¾ можна буде використовувати для приготування хліба);
- У відокремлені ¾ опари треба додати меду, солі і масла, все перемішати, щоб маса придбала однорідність;
- Почати потроху всипати житнє борошно, замішуючи тісто (спочатку за допомогою віночка, а коли суміш стане більш густий – з допомогою ложки);
- Врахуйте, що не треба вимішувати вручну недостатньо круте житнє тісто, інакше очистити від нього шкіру або одяг буде досить важко (в цілому на замішування йде близько півгодини);
- Востаннє потрібно досипати борошно пшеничне (їй же присипати стіл, на якому буде вымешиваться маса);
- Коли житнє тісто майже не буде прилипати до рук, слід надати йому форму кулі, покласти на покритий шаром масла деко, прикрити паперовими серветками і залишити в теплі на наступні 180 хвилин;
- Через зазначений час можна приступати до випікання хліба в духовці при температурі 220С (верхню частину хліба, як і слід покрити деко олією);
- 50 хвилин хліб повинен приготуватися, але в кожному окремому випадку точний час буде відрізнятися (в процесі випікання духовку не відкривати);
- Вийнявши хліб з духовки, потрібно відразу ж обернути його в бавовняна або лляна рушник;
- Використовувати в їжу таку випічку можна лише на наступний день.
Хліб на кефірі без дріжджів і закваски в духовці
При приготуванні бездріжджового хліба не завжди потрібно чекати, поки дозріє опара. На рецепт з кефіром йде значно менше часу і сил, тому він підходить для тих, хто не збирається готувати хліб без дріжджів на постійній основі, а хоче просто трохи урізноманітнити своє меню.
Інгредієнти:
- борошно пшеничне – 0,8 кг;
- борошно житнє (висівки житні) – 70 г;
- сухе молоко -0,1 кг;
- кефір – 0,6 л;
- сіль – 2 чайні ложки;
- сода – 1 чайна ложка;
- цукор – 50 г;
- лимонна кислота – щіпка;
- коріандр, кориця – 1 чайна ложка;
- кардамон – 2-3 г;
- бадьян – 1/6 чайної ложки.
Час приготування: 170 хвилин (без урахування 8 годин на расстаивание тесту).
Калорійність: 222 ккал.
Хід приготування:
- Протрусити борошно з допомогою сита, додати до ній усі сипучі компоненти, змішати;
- Невеликими порціями, постійно помішуючи, влити в ємність з борошном кефір;
- Тісто має вийти густим, а після його потрібно викласти на присипану борошном поверхню і вимішувати протягом 10-ти хвилин;
- Змастити деко олією, покласти на нього отриману масу (оптимальна висота для замішаної коржі – 4 см) і поставити грітися в будь-якому теплому місці, наприклад на батареях;
- Основа під хліб буде доходити ще протягом 7-8 годин, після цього її потрібно поставити в прогріту до 180 ° с духовку і випікати протягом 1,5-2 годин (чим вище була коржик з сирого тіста, тим більше часу знадобиться);
- На останні 5-7 хвилин температуру потрібно підняти, щоб з хліба вийшли надлишки вологи і буханці з'явився рум'янець;
- Готовий хліб зберігає свої смакові якості ще протягом тижня.
Хліб на сироватці без дріжджів в духовці
Рівноцінною заміною кефіру може стати сироватка. Зазвичай її не купують спеціально, але якщо раптом цей інгредієнт з'явиться у вашому холодильнику, то можна скористатися ще одним рецептом.
Інгредієнти:
- борошно пшеничне – 0,5 кг;
- сироватка – 0,5 л;
- сода, цукор – 1 чайна ложка;
- сіль – 10 г;
- масло рослинне – 50 мл
Час приготування: 115 хвилин.
Калорійність: 217 ккал.
Хід приготування:
- У мисці змішати сироватку з содою, сіллю, цукром і олією;
- В іншу миску помістити просіяне борошно;
- Влити в борошно сироватку і змішувати компоненти, поки маса не придбає густоту і «тягучість»;
- На внутрішню поверхню стінок форми для випікання нанести шар рослинної олії, викласти в неї тісто і дати настоятися 40 хвилин в умовах кімнатної температури;
- Далі розігріти духовку до 180 і випікати хліб приблизно 50 хвилин (ступінь готовності перевіряється з допомогою протикання дерев'яною шпажкою, якщо вона суха випічка готова);
- Вийняті з духовки хліб деякий час остигає у формі (хвилин десять), після його потрібно викласти в рушник;
- Коли хліб остаточно охолоне, його можна вважати готовим до вживання.
Як приготувати смачні булочки на швидку руку з сирного тіста на молоці і не кефірі.
Покрокові рецепти оригінальних кей-попсов, які чудово підійдуть на дитяче свято.
Як приготувати смачну картоплю фрі без фритюру читайте в нашій статті.
Домашній житній хліб без дріжджів в духовці
Запах свіжозвареної, щойно з духовки, дріжджового хліба важко з чимось порівняти. Його можна вважати одним з найбільш затишних, а значить, він вартий витрачених зусиль.
Інгредієнти:
- опара – 0,5 кг;
- вода – 0,4 кг;
- борошно житнє – 0,6-0,7 кг;
- сіль – 5-7 г;
- соняшникова олія – 30 мл
Час приготування: 200 хвилин.
Калорійність: 165 ккал.
Хід приготування:
- Спосіб приготування опари було вказано в першому рецепті, тому повторно наводити його докладний опис немає необхідності;
- Змішати опару з борошном і сіллю, використовуючи дерев'яну лопатку, тісто має вийти дуже густим і без грудочок;
- Накрити ємність з тістом бавовняним рушником і відправити щоб підійшло;
- Через 2 години маса повинна додати обсяг і стати більш повітряної;
- Алюмінієву форму під хліб змастити зсередини рослинним маслом і помістити в неї першу частину заготовки (всього зазначеної кількості інгредієнтів повинно вистачити на 3 буханки хліба);
- Формувати буханця потрібно вручну, змочивши долоні в прохолодній воді, щоб тісто не липло так сильно, тесту потрібно дати підійти ще раз (потрібно приблизно 50 хвилин);
- Як тільки об'єм вмісту форми збільшиться в 2 рази – її можна ставити в духовку;
- Температура випікання — 180С;
- 40 хвилин потому готовий хліб вийняти з духовки і викласти на рушник остигати.
Цільнозерновий хліб без дріжджів в духовці
Приготування хліба з цільнозерновий борошна займає не дуже багато часу, крім того, це дуже корисний продукт, і ви завжди знаєте, з чого він виготовлений насправді.
Інгредієнти:
- борошно пшеничне (цільнозернові) — 150 г;
- пластівці вівсяні — 1 склянка;
- сироватка — 0,2 л;
- розпушувач — 10 г;
- цукор — 1,5 столових ложки;
- сіль — за смаком;
- масло рослинне — 30 мл
Час приготування: 90 хвилин.
Калорійність: 237 ккал.
Хід приготування:
- Сироватку змішати в склянці з сіллю і цукром;
- Вівсянку перемолоти за допомогою кавомолки або використовуючи блендер;
- У миску зсипати подрібнені пластівці, розпушувач, пшеничне борошно і змішати компоненти один з одним;
- По центру готової суміші зробити ямку;
- У ямку влити вміст склянки і додати рослинне масло;
- Вимішувати тісто в мисці, поки воно не стане однорідним;
- Духова шафа поставити на розігрів, а деко покрити шаром рослинного масла;
- Тісто викласти на поверхню листа, надавши йому форму хліба або батона;
- За допомогою ножа зробити на «буханці» надрізи» її і прибрати в духовку на півгодини (температура — 220);
- Випечений хліб трохи остудити і викласти на рушник.
Корисні поради
Якщо раніше вам не доводилося самостійно випікати хліб, то обов'язково ознайомтеся з наведеними нижче рекомендаціями:
- для того, щоб вперше попрактикуватися в приготуванні хліба, краще віддати перевагу один з найбільш простих рецептів, а мука повинна бути пшеничного (вона містить достатню кількість клейковини, що забезпечує достатній підйом тіста і збереження надається форми);
- щоб випічка вийшла більш пишною, борошно необхідно просіяти, краще всього застосовувати сито з дрібним вічком;
- найбільш підходяща для випічки хліба без дріжджів в духовці температура – 180-200С;
- під час випікання хліба духовку краще не відкривати (на початковому етапі цього робити точно не можна), інакше він осяде від надходження холодного повітря;
- при занадто високій температурі хліб, навпаки, може розірватися в верхній частині або збоку.
Час приготування і температура залежать від багатьох факторів, тому краще дотримуватися рекомендацій в рецепті, а надалі вже можна покладатися на свій досвід і інтуїцію.