30 апрель 2019 1513

Як спекти домашній хліб без дріжджів в духовці

Багатьох прихильників традиційної російської кухні займає питання про те, як в домашніх умовах приготувати хороший хліб, не використовуючи дріжджі. Способів зробити це існує величезна кількість. Нижче наведено основні з них.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
борошно житнє - 1 кг
борошно пшеничне - 0,1 кг
олія соняшникова - 0,1 л
сіль - 5-7 г
мед - 1 їдальня ложка
Час приготування: 65 хвилин Калорійність на 100 грам: 178 Ккал

Цей рецепт хліба без дріжджів в духовці за бажанням можна змінювати, варіюючи співвідношення пшеничного і житнього борошна або додаючи сухофрукти. Але в перші рази краще практикуватися на первісному варіанті пропонованої рецептури.

Хід приготування:

  1. Підготуйте ємність з кераміки або скла, достатню для того, щоб вмістити 1,5 л рідини;
  2. В означену ємність вилити 0,1 л теплого окропу, додати 0,1 кг житнього борошна і перемішати з допомогою дерев'яної (!) ложки або лопатки, розбиваючи кожен клубок;
  3. Отриману масу прикрити серветкою і прибрати в тепло;
  4. До ранку наступного дня поверхню рідкої суміші повинна покритися невеликими бульбашками (у разі їх відсутності лякатися не потрібно, це говорить лише про те, що ємність перебувала у недостатньо теплому місці);
  5. В ту ж посудину влити ще теплу воду (0,1 л) і досипати житнє борошно (0,1 кг), знову перемішати, прикрити за допомогою серветки, залишити в теплі;
  6. Аналогічну процедуру повторити і на третій день;
  7. На ранок четвертого дня потрібно влити ще 0,5 л води і ввести борошно в такій кількості, щоб консистенція одержуваної суміші збігалася зі сметаною, в черговий раз прибрати ємність з вмістом в тепле місце;
  8. До п'ятого дня опара для хліба остаточно готова і три чверті від її обсягу потрібно перелити в ємність для замішування тіста;
  9. Залишився кількість опари* потрібно доповнити борошном (100 г) і водою так, щоб по густоті вона знову нагадувала сметану (через 5 днів її, як і відлиті ¾ можна буде використовувати для приготування хліба);
  10. У відокремлені ¾ опари треба додати меду, солі і масла, все перемішати, щоб маса придбала однорідність;
  11. Почати потроху всипати житнє борошно, замішуючи тісто (спочатку за допомогою віночка, а коли суміш стане більш густий – з допомогою ложки);
  12. Врахуйте, що не треба вимішувати вручну недостатньо круте житнє тісто, інакше очистити від нього шкіру або одяг буде досить важко (в цілому на замішування йде близько півгодини);
  13. Востаннє потрібно досипати борошно пшеничне (їй же присипати стіл, на якому буде вымешиваться маса);
  14. Коли житнє тісто майже не буде прилипати до рук, слід надати йому форму кулі, покласти на покритий шаром масла деко, прикрити паперовими серветками і залишити в теплі на наступні 180 хвилин;
  15. Через зазначений час можна приступати до випікання хліба в духовці при температурі 220С (верхню частину хліба, як і слід покрити деко олією);
  16. 50 хвилин хліб повинен приготуватися, але в кожному окремому випадку точний час буде відрізнятися (в процесі випікання духовку не відкривати);
  17. Вийнявши хліб з духовки, потрібно відразу ж обернути його в бавовняна або лляна рушник;
  18. Використовувати в їжу таку випічку можна лише на наступний день.
При використанні опари у випічці, необхідно пам'ятати про те, що однією склянкою опари можна замінити приблизно 40 г дріжджів.

Хліб на кефірі без дріжджів і закваски в духовці

При приготуванні бездріжджового хліба не завжди потрібно чекати, поки дозріє опара. На рецепт з кефіром йде значно менше часу і сил, тому він підходить для тих, хто не збирається готувати хліб без дріжджів на постійній основі, а хоче просто трохи урізноманітнити своє меню.

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне – 0,8 кг;
  • борошно житнє (висівки житні) – 70 г;
  • сухе молоко -0,1 кг;
  • кефір – 0,6 л;
  • сіль – 2 чайні ложки;
  • сода – 1 чайна ложка;
  • цукор – 50 г;
  • лимонна кислота – щіпка;
  • коріандр, кориця – 1 чайна ложка;
  • кардамон – 2-3 г;
  • бадьян – 1/6 чайної ложки.

Час приготування: 170 хвилин (без урахування 8 годин на расстаивание тесту).

Калорійність: 222 ккал.

Хід приготування:

  1. Протрусити борошно з допомогою сита, додати до ній усі сипучі компоненти, змішати;
  2. Невеликими порціями, постійно помішуючи, влити в ємність з борошном кефір;
  3. Тісто має вийти густим, а після його потрібно викласти на присипану борошном поверхню і вимішувати протягом 10-ти хвилин;
  4. Змастити деко олією, покласти на нього отриману масу (оптимальна висота для замішаної коржі – 4 см) і поставити грітися в будь-якому теплому місці, наприклад на батареях;
  5. Основа під хліб буде доходити ще протягом 7-8 годин, після цього її потрібно поставити в прогріту до 180 ° с духовку і випікати протягом 1,5-2 годин (чим вище була коржик з сирого тіста, тим більше часу знадобиться);
  6. На останні 5-7 хвилин температуру потрібно підняти, щоб з хліба вийшли надлишки вологи і буханці з'явився рум'янець;
  7. Готовий хліб зберігає свої смакові якості ще протягом тижня.

Хліб на сироватці без дріжджів в духовці

Рівноцінною заміною кефіру може стати сироватка. Зазвичай її не купують спеціально, але якщо раптом цей інгредієнт з'явиться у вашому холодильнику, то можна скористатися ще одним рецептом.

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне – 0,5 кг;
  • сироватка – 0,5 л;
  • сода, цукор – 1 чайна ложка;
  • сіль – 10 г;
  • масло рослинне – 50 мл

Час приготування: 115 хвилин.

Калорійність: 217 ккал.

Хід приготування:

  1. У мисці змішати сироватку з содою, сіллю, цукром і олією;
  2. В іншу миску помістити просіяне борошно;
  3. Влити в борошно сироватку і змішувати компоненти, поки маса не придбає густоту і «тягучість»;
  4. На внутрішню поверхню стінок форми для випікання нанести шар рослинної олії, викласти в неї тісто і дати настоятися 40 хвилин в умовах кімнатної температури;
  5. Далі розігріти духовку до 180 і випікати хліб приблизно 50 хвилин (ступінь готовності перевіряється з допомогою протикання дерев'яною шпажкою, якщо вона суха випічка готова);
  6. Вийняті з духовки хліб деякий час остигає у формі (хвилин десять), після його потрібно викласти в рушник;
  7. Коли хліб остаточно охолоне, його можна вважати готовим до вживання.

Як приготувати смачні булочки на швидку руку з сирного тіста на молоці і не кефірі.

Покрокові рецепти оригінальних кей-попсов, які чудово підійдуть на дитяче свято.

Як приготувати смачну картоплю фрі без фритюру читайте в нашій статті.

Домашній житній хліб без дріжджів в духовці

Запах свіжозвареної, щойно з духовки, дріжджового хліба важко з чимось порівняти. Його можна вважати одним з найбільш затишних, а значить, він вартий витрачених зусиль.

Інгредієнти:

  • опара – 0,5 кг;
  • вода – 0,4 кг;
  • борошно житнє – 0,6-0,7 кг;
  • сіль – 5-7 г;
  • соняшникова олія – 30 мл

Час приготування: 200 хвилин.

Калорійність: 165 ккал.

Хід приготування:

  1. Спосіб приготування опари було вказано в першому рецепті, тому повторно наводити його докладний опис немає необхідності;
  2. Змішати опару з борошном і сіллю, використовуючи дерев'яну лопатку, тісто має вийти дуже густим і без грудочок;
  3. Накрити ємність з тістом бавовняним рушником і відправити щоб підійшло;
  4. Через 2 години маса повинна додати обсяг і стати більш повітряної;
  5. Алюмінієву форму під хліб змастити зсередини рослинним маслом і помістити в неї першу частину заготовки (всього зазначеної кількості інгредієнтів повинно вистачити на 3 буханки хліба);
  6. Формувати буханця потрібно вручну, змочивши долоні в прохолодній воді, щоб тісто не липло так сильно, тесту потрібно дати підійти ще раз (потрібно приблизно 50 хвилин);
  7. Як тільки об'єм вмісту форми збільшиться в 2 рази – її можна ставити в духовку;
  8. Температура випікання — 180С;
  9. 40 хвилин потому готовий хліб вийняти з духовки і викласти на рушник остигати.

Цільнозерновий хліб без дріжджів в духовці

Приготування хліба з цільнозерновий борошна займає не дуже багато часу, крім того, це дуже корисний продукт, і ви завжди знаєте, з чого він виготовлений насправді.

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне (цільнозернові) — 150 г;
  • пластівці вівсяні — 1 склянка;
  • сироватка — 0,2 л;
  • розпушувач — 10 г;
  • цукор — 1,5 столових ложки;
  • сіль — за смаком;
  • масло рослинне — 30 мл

Час приготування: 90 хвилин.

Калорійність: 237 ккал.

Хід приготування:

  1. Сироватку змішати в склянці з сіллю і цукром;
  2. Вівсянку перемолоти за допомогою кавомолки або використовуючи блендер;
  3. У миску зсипати подрібнені пластівці, розпушувач, пшеничне борошно і змішати компоненти один з одним;
  4. По центру готової суміші зробити ямку;
  5. У ямку влити вміст склянки і додати рослинне масло;
  6. Вимішувати тісто в мисці, поки воно не стане однорідним;
  7. Духова шафа поставити на розігрів, а деко покрити шаром рослинного масла;
  8. Тісто викласти на поверхню листа, надавши йому форму хліба або батона;
  9. За допомогою ножа зробити на «буханці» надрізи» її і прибрати в духовку на півгодини (температура — 220);
  10. Випечений хліб трохи остудити і викласти на рушник.

Корисні поради

Якщо раніше вам не доводилося самостійно випікати хліб, то обов'язково ознайомтеся з наведеними нижче рекомендаціями:

  • для того, щоб вперше попрактикуватися в приготуванні хліба, краще віддати перевагу один з найбільш простих рецептів, а мука повинна бути пшеничного (вона містить достатню кількість клейковини, що забезпечує достатній підйом тіста і збереження надається форми);
  • щоб випічка вийшла більш пишною, борошно необхідно просіяти, краще всього застосовувати сито з дрібним вічком;
  • найбільш підходяща для випічки хліба без дріжджів в духовці температура – 180-200С;
  • під час випікання хліба духовку краще не відкривати (на початковому етапі цього робити точно не можна), інакше він осяде від надходження холодного повітря;
  • при занадто високій температурі хліб, навпаки, може розірватися в верхній частині або збоку.

Час приготування і температура залежать від багатьох факторів, тому краще дотримуватися рекомендацій в рецепті, а надалі вже можна покладатися на свій досвід і інтуїцію.

Що ще почитати: