22 март 2019 23

Як приготувати буженину з яловичини в домашніх умовах

Буженину зазвичай готують з м'яса свині. Маринують, шпигують морквою і часником, запікають в духовій шафі. Часто використовують мультиварку. Таким же способом можна готувати буженину з яловичини, хоча це і не класичний варіант. В цьому випадку добре підійде телятина.

Буженина – це яловичина або свинина? Це питання часто задають недосвідчені кулінари. Ми звикли вважати, що буженина – це приготована в духовій шафі свинина. Так, це м'ясний запечений шматок, але не обов'язково свинина.

Буженину можна зробити з м'яса будь птахи і тварини, але класичну – тільки з м'яса свині. Можна сказати, що буженина – це не страва, а спосіб готування.

Рецепт буженини з яловичини в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
яловичина одним шматком - близько 3 кг
домашній квас або вино - 2 літра
часник - ціла головка
цибулю - 3 шт.
сіль - 120 г
перець горошком - 11 шт.
лаврушка - 5 аркушів
гвоздика - 4 шт.
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 240 Ккал

Як приготувати:

  1. За три дні до приготування яловичину треба замаринувати. Для цього очистити головку часнику (залишити 4 зубчики цілими), решту порізати на чотири частини. Цибулини почистити і нарізати крупно;
  2. Гвоздику, горошинки перцю розчавити товкачем або дерев'яним товкачем. Увага, спеції не треба молоти. Лаврушки помити, поламати на шматочки. Якщо подобається смак розмарину, ялівцю, коріандру і кмину – їх можна додати по своєму смаку;
  3. У велику каструлю налити квас (вино), всипати сіль, ретельно розмішати, щоб вона розчинилася повністю. Після цього додати часник, подрібнену цибулю, спеції і викласти підготовлений шматок яловичини. Він повинен бути покритий рідиною повністю. Якщо недостатньо рідини, то додайте. Каструлю поставити на два дні в холод;
  4. Перед готуванням яловичину вийняти з маринаду, обсушити рушниками і залишити на столі, щоб шматочок став кімнатної температури і повністю висох. До речі, маринад треба залишити, він потрібен при готуванні буженини;
  5. Розігріти духову шафу, його температура від 200 до 210 градусів. Зробити гострим ножиком у шматку м'яса невеликі надрізи. Нашпигувати м'ясо, шматочками часнику, вставляючи їх в розріз. Якщо яловичина недостатньо жирна, в ці надрізи можна вставити маленькі шматочки сала. Додадуть аромат поламані листочки лаврушки і чорного перцю;
  6. На деко налити маринад (трохи) і викласти буженину. У процесі готування м'ясо слід поливати маринадом і додавати його на деко, якщо він випарувався;
  7. В дуже розігрітій духовій шафі яловичина повинна запікатися тільки перші 20 хвилин. Потім поміняти температурний режим, знизивши до 160 градусів. Готовність залежить від ваги м'ясного шматка – на 1 кг потрібно 40 хвилин, додати ще півгодини на весь процес. Разом на рекомендований шматок яловичини піде 2 години. Під час готування зверху на буженину лити маринад, а якщо м'ясо зверху занадто присмажилося закрити його кулінарної папером або фольгою;
  8. Готовність яловичини перевірити просто, взяти кулінарну вилку і проткнути шматок. Прозорий сік, значить м'ясо готове;
  9. Залишається вийняти його з духовки, загорнути на 15 хвилин у фольгу. Подавати з соусами по своєму смаку. Це може бути хрін, томат або гірчиця.

Читайте як приготувати соковиті фрикадельки з підливою — рецепт з покроковими фото і підказками.

Як правильно приготувати маринад для свинини, запеченої одним шматком зі спеціями.

Як варити компот з кураги читайте в нашій статті.

Як зробити буженину у фользі в духовці

Коли на Русі ще не було духовок, буженину готували в дуже натопленій російської печі, щоб гаряче повітря відразу охопив м'ясної шматок, а потім він повільно готувався в остигає печі, простіше кажучи, нудився. Таким же чином можна протомитися шматок яловичини, якщо загорнути його у фольгу.

Вам знадобиться:

  • 1 кг телятини;
  • ціла головка часнику;
  • 60 грам гірчиці;
  • 70 грам рідкого меду;
  • за смаком лук.

М'ясо можна приготувати за 2 години 10 хвилин, в одній порції — 230 ккал.

Приготування:

  1. Поєднати в мисці гірчицю з медом, ретельно розмішати до однорідності. Телятину промити, обсушити паперовими рушниками. Намазати медово-гірчичною сумішшю. Поставити в холодильник на 24 години, можна тільки на одну ніч;
  2. Вийняти м'ясо з холодильника нашпигувати рубаним часником, з усіх боків обсипати сіллю, перцем, поставити ще на 60 хвилин у холодильник;
  3. Загорнути телятину у фольгу, готувати одну годину в гарячій духовці. Температура від 230 до 250 градусів. Після виключення, залишити буженину в духовці, шлях ще потомитися, поки шафа повністю не охолоне.

Як запекти м'ясо в мультиварці

Ніжна, соковита і ароматна буженина виходить в мультиварці. Це найпростіший спосіб готування. Мультиварка не дає яловичині пережариваться або сохнути, і стежити за процесом не потрібно, і поливати маринадом теж.

Вимагається:

  • телятина – шматок 1 кг;
  • 6 часточок часнику;
  • 15 грам приправи для яловичини;
  • 40 г рафінованої олії;
  • спеції (сіль і перець) тільки по смаку;
  • плануєте наповнювати яловичину, додайте:
  • морквину;
  • 2 лаврушки;
  • 2 часникового зубчики.

Буженина готується 2 години 35 хвилин, порція містить 245 ккал.

Покрокове приготування:

Крок 1

Морквину, очищений часник нарубати у вигляді брусочків. Помытое м'ясо обсушити на рушнику. Щоб приготувати буженину в мультиварці, краще взяти яловичу вирізку, в якій немає прожилок, і при обсмажуванні вона не деформується;

Крок 2

М'ясо обсипати сіллю і приправами, руками втерти їх у м'якоть. Зверху розкласти поламані листочки лаврушки. Залишити на півгодини, щоб яловичина наситилася прянощами та ароматами.

Крок 3

Гострим ножем зробити в м'ясному шматку отвори, приблизно на відстані 2 см один від одного. В ці дірочки вставити порізані часник і моркву.

Крок 4

У чашу приладу влити рафінована олія. Не треба додавати воду. Яловичину покласти в чашу, встановити режим «Смаження». Після обжарювання, вимкнути і поміняти режим «Гасіння-м'ясо». Запікати 45 хвилин.

Крок 5

Дати буженини охолонути, приблизно півгодини. Покласти її у фольгу, зверху поспати великими шматочками часнику і чорного перцю, загорнути. Щоб м'ясо стало більш щільним, прибрати його в холодильник на 1, 5 години.

Крок 6

Нарізати шинку з яловичини на скибочки. Подати до неї томатні соуси, російську гірчицю, хрін, салати зі свіжих овочів, нарізку з овочів або колечка маринованої цибулі.

Корисні поради

  1. Головне, що потрібно для хорошої буженини – це свіже м'ясо. Розморожений шматок поступається в смаку і ароматі;
  2. Перед готуванням яловичину обов'язково треба замаринувати. Знадобиться справжній житній квас. Він не має нічого спільного з напоєм в пластмасових пляшках. Якщо немає справжнього квасу, краще замінити його червоним вином;
  3. Щоб оберегти яловичину від підгоряння, треба на деко покласти дерев'яні палички;
  4. Якщо буженину з яловичини подаєте у вигляді гарячої закуски, навіть не намагайтеся нашаткувати її тоненькими шматочками, м'ясо під ножем буде просто кришитися. А ось з холодним шматком впоратися буде легше.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: