12 апрель 2019 1671

Рецепти приготування смачних страв із судака

По своїй структурі судак відноситься до нежирної і некостлявой рибі. Із-за сухості його незаслужено обходять стороною. Завдяки добірці кращих рецептів готувати хазяєчки почнуть судака з любов'ю. Риба ця не тільки смачна, але й корисна.

Дієтичне м'ясо судака містить всього 84 калорії. Жиру в ній практично немає. У продажу зустрічається в свіжому, охолодженому або замороженому вигляді. На відміну від прісноводного судака, біля морського забарвлення м'яса темніше.

Секрети досвідчених кулінарів дозволять готувати судака правильно. З смачної риби можна варити юшку, супи, її запікають в духовці і смажать.

Смажений судак на сковороді
Інгредієнти Кількість
свіжий судак - 1 шт.
олія для смаження - 70 мл
сіль - за смаком
пшеничне борошно - 5-6 ст. л.
цибулина - 1 шт.
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 105 Ккал
  1. Судака потрібно акуратно почистити, випатрати нутрощі. Відрізати голову або хвіст. Цей процес для багатьох видасться складним, тому легше купити вже чищену тушку.
  2. Отримані тушки нарізати на порційні шматочки. Додати сіль, перемішати, залишити на 5-7 хвилин. Цього часу буде достатньо, щоб м'ясо риби просалилось.
  3. Утворився сік краще злити. Обваляти шматочки судака в борошні.
  4. Смажити шматочки на гарячій сковороді з додаванням рослинної олії. Підсмажений бік перевернути. Для посилення смаку покласти на сковороду великі часточки лука.
  5. Під кінець смаження сковорідку накрити кришкою, трохи протомитися, щоб м'ясо стало соковитіше. Довго тримати судака під кришкою не потрібно.
  6. Подавати з гарніром, овочами або маринадами.

Як приготувати наваристий суп з риби

Необхідні інгредієнти:

  • голова і хвіст судака;
  • морква -1 шт;
  • цибулини — 2 шт;
  • картопля — 2 шт;
  • білий рис — 2 ст. л.;
  • сіль, лавровий цільний аркуш;
  • запашний і гіркий перець;
  • зелень.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність: в 100 грамах 92 ккал.

  1. Почистити частини риби від луски, видалити зябра. Усе ретельно вимити під холодною водою.
  2. Укласти рибу всередину каструлі, залити її питною водою, поставити варитися. Після закипання додати цілу цибулину, лавровий лист, перчик, сіль.
  3. Варити голову і хвіст до готовності. Поки вони готуються, зробити піджарку з лука з морквою. Очистити, нарізати картоплю. Промити рис.
  4. Рибу з каструлі вибрати, процідити бульйон. Поставити на піч довести до кипіння, всипати нарізану картоплю з рисом. При необхідності підсолити за смаком.
  5. Зменшити вогонь, під кінець готування додати піджарку з зеленню.
  6. Подавати як гарячу страву зі сметаною.

Судак по-польськи

Необхідні інгредієнти:

  • стейки судака — 3 шт;
  • морква — 1 шт;
  • цибуля — 1 шт;
  • корінь селери — 30 гр;
  • картопля — 3-4 шт;
  • масло вершкове — 1 ст. л.;
  • молоко — 60 мл;
  • яйця варені — 3 шт;
  • сіль, спеції, зелень.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: в 100 грамах 91,9 ккал.

  1. З цілої моркви, цибулі, картоплі, селери зварити овочевий бульйон (овочі різати не потрібно). Підсолити його і приправити спеціями. Під кінець варіння у воду помістити рибні стейки. Варити до готовності риби, стежити, щоб не переварити.
  2. Вийняти варена картопля і селеру, розім'яти його вилкою з додаванням гарячого молока, вершкового масла. Велика кількість картоплі розминають толкушкой для пюре.
  3. На порційні тарілки викладають товчена картопля, шматочки вареної моркви, рибні стейки. Зверху заливають бульйоном. Краще це робити через сито, раптом кісточка або луска попадеться.
  4. Завершальний штрих страві додає натерте яйце, їм потрібно рясно посипати вміст тарілки.
  5. Прикрасити судака по-польськи гілочками свіжої зелені.

Читайте як приготувати смачне блюдо, яке до нас прийшло з Середньо Азії — лагман з яловичини.

Що таке соус ткемалі, з чого його роблять і до чого подавати читайте в нашій статті.

Що можна приготувати з кабачка і картоплі — ми зібрали кілька цікавих рецептів, які можна готувати кожен день.

Рецепт приготування цілого судака у фользі

Необхідні інгредієнти:

  • судак вагою до 5 кг;
  • лимон — 1 шт;
  • гілочки розмарину;
  • сіль, спеції для риби;
  • морква — 2 шт;
  • цибуля порей — 100 гр;
  • майонез — 50 гр;
  • зелень для прикраси;
  • масло для змащування.

Час приготування страви: 1, 5 години.

Калорійність: 83, 5 ккал.

  1. Запікають рибу зазвичай цілком з головою і хвостом. З голови видалити зябра, інакше вона буде гірчити. Зробити зручний надріз по черевцю. Очистити від луски і нутрощів.
  2. Рибу добре промити, просушити серветкою. Рясно посолити, натерти спеціями.
  3. Поки судак просолюється, потрібно нарізати кружечками цибулю з морквою.
  4. Змастити шматок фольги рослинним маслом, щоб при запіканні не прилипла шкура.
  5. Покласти фольгу всередину форми, в якій буде запікатися риба. Покласти судака, полити його соком лимона.
  6. Всередину викласти моркву з цибулею пореєм. Навколо тушки покласти гілочки розмарину.
  7. Фольгу загорнути. Помістити вміст всередину розігрітій духовки на 40-45 хвилин. Готовність перевіряти лучиною.
  8. Готову рибу акуратно дістати з духовки, розгорнути і прибрати фольгу.
  9. Якщо подаватися судак буде на окремому блюді, потрібно туди його перекласти.
  10. Зверху прикрасити сіточкою з майонезу, обкласти по краях овочами з зеленню.
  11. Подавати в охолодженому або гарячому вигляді.

Рецепт приготування філе судака з картоплею

Необхідні інгредієнти:

  • картопля — 1 кг;
  • філе судака — 700 гр;
  • цибуля — 250 гр;
  • сир російський — 150 гр;
  • майонез — 180 мл;
  • сіль, спеції;
  • масло для змазування дека.

Час приготування: 1 годину 15 хвилин.

Калорійність: 117, 9 ккал.

  1. Начистити норму картоплі, цибулі. Нарізати картоплю і цибулю кружечками.
  2. Змастити деко будь-яким маслом. Викласти шар цибулі з картоплею. Все посолити, посипати спеціями. Залити майонезом.
  3. Зверху шар цибулі з шматочками рибного філе. Посолити і поперчити. Залити майонезом.
  4. Накрити рибу шаром картоплі, змішаного з залишками майонезу. Посипати сиром, запікати усередині духової шафи до готовності.
  5. Подавати з овочами, маринованими грибами або квашеною капустою.

Маринована риба на швидку руку

Інгредієнти:

  • очищений від кістки судак — 700 гр;
  • цибуля ріпчаста — 250 гр;
  • оцет 9% 2 ст. л.;
  • рослинна олія — 2 ст. л.;
  • сіль — 1 ст. л.;
  • перець горошком, лавровий цільний аркуш;
  • охолоджена кип'ячена вода.

Час приготування страви: 30 хвилин (плюс 3-4 години для маринування)

Калорійність: 97, 9 ккал

  1. Очищену рибу нарізати не великими шматочками. Викласти їх в ємність, у якій буде все зручно перемішувати. Засипати її сіллю зі спеціями, вилити половину оцту. Все добре змішати, дати трохи постояти.
  2. Поки інгредієнт маринується, нарізати півкільцями цибулю. Пережати його руками, додати до риби.
  3. Маринувати судака потрібно в скляних банках або нержавіючої каструльці. Пластмасову або алюмінієвий посуд брати не можна.
  4. У підготовлені ємності викласти рибу з цибулею, періодично додавати лаврові листочки, перець. Поверхня добре утрамбувати. Утворився сік вилити туди ж, зверху додати решту оцет з рослинним маслом.
  5. Якщо рідини буде недостатньо, можна влити до потрібного об'єму холодної кип'яченої води.
  6. Накрити кришкою відправити всередину холодильника на 3-4 години. Готова рибка повинна змінити колір, вона стане білою. Завдяки цибулі, спецій і оцту її смак знайде пікантність. Рослинна олія подарує сухій рибі соковитості.
  7. Мариноване на швидку руку страва стане ідеальним варіантом закуски до картоплі.

Корисні поради

  1. Щоб рибні страви виходили соковиті, перед закінченням готування потрібно накривати кришкою або пропарювати тощо.
  2. Не варто готувати судака на вершковому маслі, воно швидко застигає, краще брати рослинні сорту.
  3. Смажена риба дуже добре поєднується з томатною підливою, кетчупом, сметаною, майонезом.
  4. Рибні бульйони рекомендується додатково проціджувати. Якщо цього не зробити, в супі або вусі можуть попастися кісточки.
  5. Готувати виключно свіжу рибу, якщо є неприємний запах, значить, вона зіпсована.
  6. Посилити смак рибних страв допоможуть розмарин і спеціальні набори спецій.
  7. Солити рибу судак перед смаженням треба заздалегідь. Інакше вона не встигне всередині просолитися.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: