20 июнь 2019 23

Як приготувати шашлик будинку на сковороді

Шашлики – невід'ємна частина поняття «літній вихідний день на природі». При одному спогаді про ніжних м'ясних шматочках, нанизаних на шампур і просочених ароматом деревного вугілля, рот наповнюється слиною, і хочеться скоріше відправитися на пікнік в ліс, на берег річки, або просто на дачну ділянку.

Але, на жаль, така можливість надається нам далеко не завжди: часто заважають невідкладні справи, погода та інші непереборні обставини. Звичайно, шашличок набагато приємніше і романтичніше їсти на свіжому повітрі, сидячи у паруючого мангалу.

Але якщо вирватися за міську межу ніяк не виходить, а шашличка дуже хочеться, можна приготувати і на домашній кухні, у звичайній сковороді. Тоді смаком цієї страви можна насолоджуватися круглий рік, не чекаючи літнього тепла.

Правда, такий шашлик не пахне димом, але це, мабуть, єдина відмінність від домашнього того, що приготований на природі.

Свинячий шашлик - смак літа
Інгредієнти Кількість
свинина (нежирна м'якоть) - 1 кг
цибулини - 3 шт.
лимона - ½ Частину
раст. масла - 3 ст. л.
води - 1 склянка
сіль, перець, спеції - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 470 Ккал
Традиційний шашлик на Сході прийнято готувати з баранини, але нашій людині ніжна молода свинина, покрита хрусткою скоринкою, куди звичніше. Саме вона найчастіше і виступає в якості головної складової російського варіанту страви.

Рецепт шашлику з свинини на сковороді покроково:

  1. М'ясне філе як слід вимити під проточною водою, обсушити порізати на середні шматки;
  2. Цибулю почистити і також помити, потім нарізати кільцями, посолити сіллю грубого помелу, пом'яти, щоб дала сік;
  3. Укласти м'ясо в миску, змішати з цибулею;
  4. Вичавити половинку лимона в склянку, долити водою до верху;
  5. Вилити лимонну воду в суміш м'яса і цибулі, посолити, додати перець і інше, перемішати, гарненько обім'яти все руками;
  6. Залишити маринуватися в холодильнику (не менше 5 годин);
  7. На розігріту поверхню сковороди вилити раст. масло;
  8. Дістати миску з м'ясом і укласти шматки без цибулі в сковороду, попередньо злегка віджимаючи;
  9. Збільшити вогонь і смажити м'ясо до появи рум'яної скоринки, перевертаючи на обидві сторони;
  10. Накрити сковороду, зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати таким чином близько півгодини;
  11. Якщо не вистачає м'ясного соку, долити в сковороду маринад;
  12. Викласти на м'ясо кільця цибулі і тушкувати ще 5 хвилин.

Шашличок готовий, додайте свіжих овочів і їжте на здоров'я.

Сало в духовці у фользі — смачний рецепт, який буде доречний на будь-якому столі.

Візьміть на замітку рецепт персиків у власному соку. Їх смак нагадує медовий нектар.

Як заготовити на зиму буряк в банках читайте в нашій статті.

Класичний рецепт

Ну, а тепер спробуємо класичний шашлик – з баранчика, який ми, як і свинячий, теж будемо смажити на сковорідці. Краще всього для цього підійде молода бараняча грудинка. Склад рецепта наступний:

  • баранина – 1 кг;
  • цибуля-ріпка – 2 шт.;
  • сл. масло – 100 гр.;
  • сіль – ½ чайн.л.;
  • перець чорний мелений – 2-3 щіпки;
  • сік свіжого граната – 100 гр.

Готувати доведеться досить довго – приблизно 3 з половиною години.

Число калорій на 100 гр. – 300.

Кількість порцій – 5.

Як смажити шашлик з баранини на сковороді:

  1. Баранину промити під струменем проточної води, обсушити і порізати на невеликі шматочки – по 50-60 грамів;
  2. Цибулини почистити і покришити кільцями;
  3. Все скласти в глибокий посуд, посолити, поперчити, додати інші спеції, якщо хочеться. Залити гранатовим соком, добре змішати і прибрати в холодильник не менше ніж на 2 години;
  4. Діставши м'ясні шматочки, нанизати на прутики-шпажки і обсмажити на сковорідці в сл. олії. Спочатку вогонь повинен бути великим, але після того, як шматочки зарум'яняться, полум'я потрібно скоротити. Необхідно постійно повертати шпажки, щоб воно обсмажувалося рівномірно, тому доведеться постояти біля плити.
  5. Після закінчення обжарювання шпажки покласти один на одного, додати в сковороду води, прикрити кришкою і тушкувати на повільному вогні півгодини.

Таке блюдо припаде до смаку навіть фахівцю.

Яловичий шашлик

Яловичина – ще один поширений вид м'ясного продукту в Росії. Вона не така ніжна, як свинина, але зате більш пісна, тому шашличок з неї підходить навіть прихильникам строгих дієт.

Люблять яловичий шашлик і у Вірменії, де його називають хоровац. Набір необхідних продуктів:

  • півкіло яловичини/телятини (філейної);
  • 300 гр. стиглого граната;
  • 2-3 цибулини;
  • 100 гр. слив. масла;
  • 1 ч. л. солі;
  • 0,5 ч. л. молот. перцю (будь-якого);
  • кінза, петрушка – скільки хочеться.

Період готування – 1 - 1,5 години.

Калорії – 295/100 гр.

Як посмажити шашлик з яловичини на сковороді:

  1. Філе прополоскати у проточній воді, почекати, поки підсохне, порізати однаковими шматочками;
  2. У сковорідці з товстим дном розігріти сл. масл.;
  3. Укласти туди філе, посипавши кожен шматок сіллю грубого помолу, і поперчив (чим свіже буде перець, тим краще);
  4. Обсмажувати близько 40 хвилин, постійно перевертаючи шматки для рівномірності процесу;
  5. За чверть години до вимкнення плити покласти в сковороду цибулю – готовий, він повинен стати м'яким і придбати золотистий колір;
  6. Заздалегідь приготувати гранатовий сік: відлущити зерна, покласти їх у чашу блендера і «пробити» на великих обертах, потім процідити;
  7. Вилити сік у сковороду і залишити філе потомитися в ньому хвилин 7-10: така просочення зробить яловичину ніжною і додасть їй особливий аромат.

Страву подають на стіл. посипавши свіжою зеленню і гранатовими зернятами. До нього додають овочі: помідори, солодкий болгарський перець, свіжі, або запечені.

Шашлик з курки на сковороді

Курятина – найбільш доступний споживачам продукт, як за ціною, так і за різноманітністю: завжди можна купити і цілу курячу тушку, і її «складові частини»: стегенця, крильця, грудки.

Тому, якщо немає часу для ґрунтовного походу на ринок з метою ретельного вибору шашликового м'яса, можна просто забігти в найближчий магазин і купити що-небудь з «курячого набору».

І якщо ви хочете порадувати гостей, або вам і вашим домочадцям «приїлася» звичайна смажена курка, можете не сумніватися в тому, що таке страву в будь-якому випадку буде смачніше. Для нього ідеально підійде ніжне біле філе курячої грудки. Отже:

  • грудка кур – півкіло;
  • майонез і кетчуп – по 50 гр. того і іншого;
  • цибулина – одна;
  • часник – пара зубчиків;
  • зелень, перчик, сіль, соняшн. олія – за смаком.

Приготування займе не більше 40 хвилин.

Харчова цінність у 100 гр. – 183 ккал.

Черговість дій:

  1. Нарізати цибулю великими шматками, скласти в емальовану каструлю або досить глибоку миску;
  2. Філе промити і порізати на невеликі шматочки;
  3. Скласти їх в посуд з цибулею, додавши попередньо нарізаний часник (ще краще – пропустити через чеснокодавку, щоб аромат був сильніше), а також сіль і перець. Якщо вам не подобається запах часнику, можна обійтися і без нього;
  4. Ретельно поєднати майонез і кетчуп, залити сумішшю курятину, все як слід перемішати руками і прибрати в холодильну камеру на пару годин;
  5. Витягти каструлю/миску з м'ясними шматочками, акуратно нанизати шматочки на дерев'яні шпажки (продаються в будь-якому «маркеті», як супер-, так і міні);
  6. Укласти «знизки» на сковороду, змащену маслом, і обсмажити з усіх сторін, повертаючи;
  7. Посипати блюдо рубаною зеленню і поставити на стіл.

Приємного апетиту!

«Сердечний привіт»

Шашличок можна зробити не тільки з м'яса курки, але і з «субпродукту», точніше, з курячих сердечок. Ось що для цього потрібно:

  • 1 кг курей. сердечок;
  • 50 мл соєвого соусу;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • оливкова олія;
  • перцева суміш, сіль – на ваш смак.

Готується 15-20 хв., не рахуючи маринування.

Калорійність – 163/100 гр.

Курячий шашлик з сердечок на сковороді готується дуже просто:

  1. Готуємо основний компонент: миємо, очищаємо від плівок, згустків крові, залишків судин;
  2. Заливаємо сумішшю соєвого соусу, оливкової олії і перців, витримуючи півтора-дві години в холодильнику;
  3. Виймаємо, нанизуємо на шпажки і викладаємо в сковороду з розігрітим маслом;
  4. Обсмажуємо під кришкою, повертаючи туди-сюди, протягом 7-10 хв.;
  5. Викладаємо на блюдо, посипавши зеленню.

Виходить ніжне, практично дієтичне, і дуже смачне блюдо.

«Золота рибка»

А тепер – про рибному шашлички на сковорідці і про те, чим він відрізняється від просто смаженої рибки. Найкраща риба для цієї страви – щука, але якщо щуки немає, зійде і скумбрія.

Інгредієнти:

  • свіжа риба – близько 1 кг;
  • несолоне свиняче сало – 100 гр.;
  • цибуля репч. солодкий – 200 гр.;
  • масло (будь-яке) – 60-70 гр.;
  • ябл. оцет – 1 ст. ложка.

Як приготувати вдома шашлик з риби на сковороді:

  1. Почистити рибу, приготувавши філе, або купити вже готове;
  2. Порізати на невеликі шматки – грамів по 40-50;
  3. Скласти рибу в емальований посуд, полив яблучним оцтом;
  4. Додати туди ж нарізану кільцями цибулю і шматочки сала, посолити, поперчити, перемішавши все руками;
  5. Поставте посуд з рибою в холодильник мінімум на 2 години;
  6. Через певний час, дістати рибу і нанизати шматки на дерев'яні шпажки, чергуючи їх з цибулею і салом;
  7. Обсмажити спочатку на сильно вогні, потім зменшити полум'я і смажити ще 20 хвилин, постійно повертаючи;
  8. До повної готовності доводити в духовій шафі протягом 5-10 хвилин.

Подавати зі свіжими овочами.

Ось яке смакове різноманітність передбачає таке звичне нам всім страву, як шашлик. Спробуйте – не пошкодуєте! І наостанок – пару корисних порад для тих, хто захоче приготувати його на сковороді:

  1. М'ясо найкраще маринувати з вечора: простоявши ніч в маринаді, воно стане тільки ніжніше і смачніше.
  2. Дерев'яні шпажки для нанизування шашлику рекомендується перед вживанням замочувати на 20-30 хвилин у холодній воді, щоб дерево як слід просякнув вологою і не займалась.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: