24 апрель 2019 755

Як приготувати м'ясо для шаурми в домашніх умовах

Шаурма – це всім відомий вид швидкої закуски, популярний у всьому світі. Винайшли шаурму кочівники, які загортали смажене м'ясо і овочі, що були під рукою, в коржик, щоб було зручніше є без приладів і було при цьому ситно.

В Європі вона вперше з'явилася в Берліні і завоювала таку шалену популярність, що навряд чи хтось з жителів Європи і Росії не чув про шаурму або шаверме, як її ще називають. Незважаючи на те, що це блюдо відноситься до фастфуду, його можна приготувати так, що це буде здоровою їжею. Все залежить від підібраних інгредієнтів, їх якості та жирності соусу.

З якого м'яса роблять закуску

За канонами шаурму роблять з курятини, індички, баранини і яловичини. Тому що страва родом із близького сходу, а там сповідують іслам, а в цій релігії є свинину це гріх. М'ясо перед приготуванням маринують, а потім обсмажують на обертовому навколо своєї осі вертикальному рожні. Як бюджетний варіант деякі використовують смажену ковбасу чи сосиски.

Як маринувати

Приготування шаурми починається з маринування м'яса. Цей крок зробить м'ясо соковитим, ароматним і воно буде швидше прожариваться.

Маринувати його необхідно не менше 2-3 годин, а якщо є можливість, то не менше 12 годин. Маринад зазвичай складається з маринующего компонента, наприклад, лимонного соку або яблучного оцту, рослинного масла й пряностей.

Ще один безперечний плюс маринування в тому, що це вбиває хвороботворних бактерій і збудників кишкової інфекції. Після маринування дають стекти маринаду, м'ясо обсушують і тільки тоді насаджують на рожен.

Як насадити на рожен

Колись м'ясо насаджували на вертел і крутили вручну над відкритим вогнем. Тепер є спеціальний пристрій, що працює від електрики і крутить його автоматично. Але насаджувати м'ясо на рожен і раніше потрібно людині. Робиться це досі тим же способом, що і в часи смаження на відкритому вогні.

М'ясо протикають посередині і щільно насаджують шарами один на одного. На самому початку кладуть найбільші шматки, наступні шари кладуть хрестом. Солити або перчити м'ясо не треба, цим всім воно вже просочилося, поки маринувалося.

Необхідно чергувати м'ясо з жиром і пісне, так шаурма буде соковитіше. Вінчає цю вежу з м'яса зазвичай цибулина, половина лимона і інші овочі або фрукти для додання аромату.

Як приготувати м'ясо для страви

Приготувати справжню шаурму можна тільки за допомогою вертикального гриля. Під час того, як він крутиться, гострим ножем зрізається скоринка, якою покривається м'ясо.

Коли обрізане м'ясо знову покриється скоринкою, її знову зрізають і так цілий день. Виходить дуже просмажене і соковите м'ясо.

Вдома мало у кого знайдеться вертикальний вертел, тому треба придумати, чим її замінити. Можна просто посмажити, але смак буде не тим. Найкраще з побутових предметів посуду підійде сковорода-гриль з ребристою поверхнею.

Смажити треба, змастивши маслом і на сильному вогні, постійно помішуючи, до утворення рум'яної скоринки.

Салат з цвітної капусти на зиму — спробуйте приготувати закуску на зиму.

Як зварити борщ з буряком за класичним рецептом читайте в нашій статті.

Рецепт скумбрії гарячого копчення — покрокові рекомендації з приготування риби гарячого копчення.

Як готувати класичну шаурму в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
м'яса - 400 г
масла - 2 ст. ложки
помідори - 2 шт.
огірка - 2 шт.
цибулин шалот - 2 шт.
кефіру - півсклянки
яблучного або винного оцту - півсклянки
часнику - 2 зубчики
вірменських лаваша - 2 шт.
соку лимона - 50 мл
спеції та сіль - за смаком
кунжутною пасти «тахін» - півсклянки
часнику - 5 зубчиків
грецького йогурту або сметани - 2 ст. ложки
Час приготування: 85 хвилин Калорійність на 100 грам: 150 Ккал

Шаурма цілком замінити повноцінний обід, в ній є і овочі, і м'ясо і навіть хліб у вигляді лаваша. До того ж це дуже смачне ласощі. Побалувати себе їм можна і в домашніх умовах. Можливо, що смак буде відрізнятися від тієї, що подають в кафе, але зате можна бути впевненим на всі сто в якості продуктів.

Для початку готують маринад. У цьому рецепті для цього змішують кефір, оцет, сік лимона, роздавлений часник і спеції із сіллю. Маринують м'ясо не менше 2 годин.

Далі, обсушивши його паперовим рушником, його ріжуть і швидко обсмажують в олії, після обжарювання м'яса дають стекти. Всі інгредієнти для соусу змішуються. Ріжуть тонко овочі і змішують м'ясо, овочі і соус.

На середину лаваша викладається начинка, занадто багато класти не варто, інакше вона порветься.

Вже згорнута шаурма смажиться на сковороді гриль, попередньо змащену маслом, з обох боків до утворення смужок.

Повинно вийти дві великі шаурми. Краще всього відразу гарячими, поки не застиг жир.

Секрети приготування

Секрет приготування смачної шаурми криється в соковитому м'ясі з скоринкою і присмаком гриля, у свіжих та смачних овочі і соус.

Для основи соусу беруть кефір, йогурт, сметану або інший кисломолочний продукт. Багатьма використовується майонез, але це варіант не самої здорової їжі. Відмінний вихід використовувати домашній майонез.

Саме соус задає основний смак шаурму і робить її соковитою.

  1. Шаурма багатьма вважається шкідливою їжею, але її можна зробити дієтичної, якщо посмажити м'ясо без олії, а соус зробити з низькокалорійного кефіру і лимонного соку;
  2. Найкраще в домашніх умовах готувати з курки або індички. Частина краще взяти з ніжок, так як вона посочнее, але ретельно очистити від кісток;
  3. Лаваш повинен бути тонким і еластичним, потрібно використовувати вірменський або піту;
  4. Овочі повинні бути свіжими, різати їх необхідно як можна тонше і краще пластинами, так вони краще просочаться м'ясним соком і соусом;
  5. Щоб зробити шаурму ще ситніше, можна додати картоплю фрі і сир;
  6. Чим більше зелені, тим краще. Зелена цибуля, кріп, петрушка, базилік, кінза все це можна додавати в шаурму;
  7. Щоб зробити смак цікавіше, можна до свіжих огірків додати мариновані;
  8. Начинку шаурми можна приготувати на свій смак, наприклад, замість курячого м'яса додати смажений фарш або ковбасу, замість помідор додати баклажан. Експериментувати можна до нескінченності;
  9. Підігрівати варто виключно на сковороді, але сама смачна свіжа.
  10. М'ясо повинно бути дуже тонко порізане гострим ножем.

Щоб поекспериментувати, можна спробувати альтернативний рецепт соусу для шаурми — томатний. Цей соус додасть їй італійський відтінок.

Необхідні інгредієнти:

  • 4 середніх помідора;
  • 2 ст. ложки аджики;
  • півпучка зелені, добре підходить кінза;
  • рослинне масло — 2 ст. ложки;
  • сік половини лимона;
  • спеції.

Час приготування страви: 5 хв.

Калорійність на 100 г: 65 Ккал.

Очищені помідори очищають від шкірки і пюрируют з допомогою сита. Томатне пюре, зелень, рослинне масло, аджику, сік лимона кладуть в блендер і змішують. Додаються спеції за смаком і соус готовий. Приємного апетиту!

Що ще почитати: