12 май 2019 263

Риба путасу: користь і шкода, як смачно приготувати

Ні для кого не секрет, що гарне харчування – запорука прекрасного самопочуття і міцного здоров'я. Саме тому необхідно включати в свій раціон корисні продукти: крупи, картопля, овочі, фрукти.

Не обійтися і без риби, адже вона поєднує такі якості, як поживність і корисність. Риба багата білком, вітамінами і мінералами. Не випадково рибні страви рекомендують вживати хоча б раз на тиждень. І при цьому неважливо, буде це недорогий річковий карась або морська риба елітних сортів.

Особливої уваги заслуговує путасу. Це морська риба, в якій дивним чином поєднуються корисні властивості і неймовірний смак. А ще вона славиться численними варіантами приготування. Про це водному жителі ми і поговоримо в даній статті.

Путасу: що вона собою являє?

Путасу можна віднести до сімейства тріскових. Це, по своїй суті, нежирний сорт, розпізнати який дуже просто. Риба має невеликий розмір, довжина тулуба в середньому становить 20-35 див. А що стосується забарвлення, то путасу від природи наділена сріблястим кольором. Також трапляються особини з фіолетовим відливом.

Види риби і смакові особливості

Путасу штучно не виводять, природне середовище проживання такого сорту — океанічні і морські глибини. Харчується риба виключно планктоном, тому в її м'ясі відсутні токсини і антибіотики.

Продукт має невелику різновид. У живій природі помічено всього лише два види цієї рибки:

  • північна;
  • південна.

Північна різновид відрізняється розміром, так як максимальна довжина однієї особини досягає до 47 см. Водиться така рибка в Атлантичному океані, а також у водах Баренцева і Середземного моря. Прекрасні смакові особливості і корисні якості риби оцінили ще в 19 столітті, коли її вперше почали видобувати.

А що стосується південного жителя морських глибин, то на відміну від північного, він трохи крупніше. Нерідко зустрічаються риби довжиною 55 див. При цьому вага може бути більше кілограма.

Ця різновид у більшості випадків водиться біля берегів Оркнейських островів. Видобувати її почали давно. Промислове рибальство поклало початок вилову особин в 30-х роках 20 століття.

Путасу славиться приємним смаком і ароматом. Її м'ясо за смаком нагадує хека або навагу. При цьому продукт є поживним, корисним і порівняно недорогим. Його може дозволити собі придбати практично кожен.

Де використовується?

Знайти путасу дуже легко, адже вона продається в багатьох супермаркетах. На прилавках можна зустріти як свіжу тушу, так і заморожену рибу. Також нерідко путасу є сировиною для виготовлення рибних напівфабрикатів. Печінка такої риби використовують для виробництва консервів, і часто служить для отримання риб'ячого жиру, який визнаний медициною.

Користь і шкода

Як відомо, будь-яка морська риба надзвичайно необхідна кожній людині, адже вона має властивості, які приносять користь людському організму. Цей факт стосується і путасу.

У рибі міститься цілий коктейль вітамінів і мікроелементів. Це жирні кислоти Омега-3, йод, фосфор, фтор, натрій, кобальт, а також вітаміни A, B і D. Кожен з цих елементів має свої особливості. Наприклад, Омега-3 забезпечує нормальне функціонування імунітету.

Всі інші мікроелементи приводять у норму водний баланс, стабілізують жировий і холестериновий обмін, а також зміцнюють серце і судини.

Йод стабілізує роботу щитовидної залози, позитивно впливає на розумову діяльність, а також насичує організм енергією. А що стосується вітамінів, то про корисні властивості кожного з них потрібно розглянути окремо:

  • вітамін А допомагає організму побороти захворювання дихальної системи, сприяє поліпшенню зору, а також надає загоює і омолоджуючий ефект, надаючи шкірі, волоссю і нігтям здоровий вигляд;
  • вітаміни групи B відіграють важливу роль в енергетичному обміні, підтримуючи в нормі травну систему, а також стабілізуючи рівень цукру в крові. Крім того, вітаміни цієї групи сприяють нормальному функціонуванню нервової системи, не дозволяючи стресів взяти гору над собою.
  • вітамін D сприяє засвоєнню фосфору і кальцію. Іншими словами, він допомагає зміцнювати і формувати кістковий апарат.

Путасу – це природні ліки, адже така риба має безліч корисних властивостей, а саме:

  • зміцнює серцево-судинну систему;
  • стимулює роботу головного мозку;
  • усуває виснаження і перевтома організму;
  • є прекрасною профілактикою атеросклерозу, а також раку молочної залози і товстої кишки.

Крім того, рибу нерідко рекомендують вживати при лікуванні таких захворювань, як псоріаз, артрит і червоний вовчак.

Завдає шкоди путасу? Якщо рибу правильно зберігати й обробляти, то вона абсолютно нешкідлива для людського організму. Її можна вживати практично всім, окрім тих, хто страждає алергією на морські продукти. Також треба утриматися від прийому цієї риби при розладі кишечнику і серйозного захворювання травного тракту.

Вживати у великій кількості цей продукт не варто, при переїданні здуття живота, нудоти, болю і тяжкості в шлунку не минути. Оптимальна кількість однієї порції має становити 200 р.

Особливості вживання для вагітних і дітей

За рахунок наявності корисних властивостей, путасу як не можна до речі підходить дітям і вагітним. Діткам її можна починати давати вже з 10-го місяця життя. У цей період дуже важливо підтримати зміцнення зубів та кісток.

Але якщо дитина страждає алергією, то краще включати рибу в раціон, починаючи з дворічного віку. Якщо рибу будуть вживати діти шкільного віку, то цей продукт допоможе швидко думати і краще засвоїти вивчений матеріал.

Путасу – дуже корисна риба і для вагітних. Вона насичує організм майбутньої мами і малюка корисними мінералами і жирними кислотами.

Білий російський коктейль — один з найпопулярніших напоїв в США в минулому столітті. Його популярність і простота в приготуванні зробила його класикою.

Рецепт вівсяних котлет — просто дієтичне блюдо, яке чудово підійде до овочевого гарніру.

Як приготувати ніжне, тонке тісто на піцу читайте в нашій статті.

Застосування в дієтології

Риба путасу містить в собі мінімальну кількість насичених жирів. У 100 г відвареного філе знаходиться близько 82 ккал, а обсмаженого – 133 ккал. До того ж, в рибі є 19 г білка і 0,9 жирів.

Вуглеводи в цьому сорті відсутні. Саме тому путасу – прекрасне рішення для тих, хто дотримується дієтичний режим. Її нерідко вживають люди, що бажають схуднути, а також ті, хто страждає на гастрит і захворюваннями ШКТ.

Вибираємо якісну рибу

Як і будь-морський продукт, путасу потрібно вибирати особливо ретельно. При покупці краще вибирати тушку в охолодженому вигляді.

Вона не повинна мати ушкоджень, а також білі грудочки, спіралі і стрічки. Свіжий і якісний продукт має приємний рибним запахом (без затхлості), пружністю, світлими опуклими очима.

Як можна смачно приготувати?

Користь цього морського продукту важко переоцінити. Крім корисних властивостей, путасу також володіє приємним смаком, якщо її приготувати по-особливому. А готувати таку рибку можна по-різному: тушкувати, смажити, варити, запікати.

Традиційною стравою є рибні котлети. Також путасу нерідко використовується в якості начинки для млинців і пирогів.

Варто зауважити, що ця риба використовується для приготування не тільки друге, але і перших страв. Це можуть бути супи, салати і закуски. Нижче ми розглянемо рецепт тушкованої путасу з овочами, яку приготувати не складе особливої праці.

Тушкована путасу з овочами
Інгредієнти Кількість
путасу - 700 г
цибуля ріпчаста - 200 г
морква - 360 г
кріп - 10 г
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 45 Ккал

Готувати це блюдо цілком можна в домашніх умовах, головне – запастися всім необхідним для приготування. А потрібно не так багато продуктів.

Спочатку відокремлюємо рибу від кісток, потім нарізаємо цибулю кільцями.

Після цього потрібно натерти на крупній тертці моркву і порізати кріп.

Викладаємо все на глибоку і попередньо змащену олією сковорідку, солимо, перчимо і кладемо лавровий лист.

Заливаємо всі підготовлені інгредієнти водою (300 мл) і тушкуємо. Коли вода повністю випарується, страву можна вважати готовим.

Риба готова!

Як бачите, риба путасу – прекрасний продукт, купуючи який ви отримуєте поєднання корисних вітамінів і мінералів за невисоку ціну.

Що ще почитати: