18 апрель 2019 44

Що таке раф-кава, як його приготувати в домашніх умовах

Як називається дивно смачний і освіжаючий напій на основі еспрессо, вершків і ванільного цукру? Капучино? Зовсім ні. Раф-кава – це той самий смачний і ароматний еліксир бадьорості, який так часто замовляють відвідувачі кава-шопів.

Історія появи

Як вже говорилося раніше, раф-кава складається з трьох основних компонентів – це вершки, еспрессо і ванільний цукор. Однак, на відміну від інших подібних напоїв, все три елемента тут додаються в чашу і змішуються одночасно, в той час, як для інших кавових напоїв вершки і молоко збиваються окремо.

Готується раф-кави за допомогою паровідводу еспресо-машини, а за підсумком у чашу з напоєм виходить повітряна пінка з вершковим смаком.

На сьогоднішній день існує як мінімум десяток способів приготувати звичайний кави, і кожен окремо взятий містечко має кава-шоп з усім необхідним обладнанням та безліччю сортів кави.

Але всього якихось 20 років тому раф-кава стала справжнім проривом у цій сфері. Батьківщиною його вважається Росія в період 90-х років, коли одна невелика московська кав'ярня «Кава Бін» стала пропонувати своїм відвідувачам покуштувати підбадьорливий напій на вибір, а тоді цей заклад мав близько 30-ти сортів зернового кави.

В той час люди були настільки вражені таким великим вибором, що «Кава Бін» дуже швидко знайшов постійних відвідувачів. Але був серед них один, на ім'я Рафаель, який звичайний кави чомусь не пив. Тоді бариста вирішив урізноманітнити меню бару, змішавши ванільний цукор з вершками 11% і заваривши їх з кавою, тим самим переконати-таки Рафаеля скуштувати каву.

Дивно, але виборчий відвідувач оцінив творіння, а через деякий час його друзі стали відвідувати цей бар і замовляти каву, називаючи його «як для Рафаеля», «як Рафаелю», «як для Рафа». Саме звідси й пішло це незвичайна назва «раф-кава».

Візьміть на замітку рецепти для ледачих. Ці страви не займають багато часу, і вони точно стануть у пригоді тим, хто не любить проводити багато часу на кухні.

Як приготувати незвичайні фрикадельки в сметанному соусі читайте в нашій статті.

Печиво на кефірі — ароматна, проста випічка за домашніми рецептами.

Як приготувати раф-каву в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
Натуральна мелена кава - 1 ч. л.
Вода - 50 мл
Вершки (11%) - 100 мл
Звичайний цукор - 1 ч. л.
Ванільний цукор - 1 ч. л.
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 160 Ккал

Традиційно даний напій готується за допомогою спеціальної еспресо-машини та паровідводу, однак, справжній раф-кави можна приготувати вдома навіть без особливого устаткування, маючи тільки турку.

  1. У турку помістити мелений кави, залити його водою, поставити на середній вогонь;
  2. Як тільки кава почне закипати вогонь необхідно відключити;
  3. В окрему посудину влити вершки, додати обидва види цукру, поставити на повільний вогонь і розігріти до гарячого стану, безперервно помішуючи, домагаючись повного розчинення цукру;
  4. Напій необхідно процідити від гущі за допомогою дрібного сита або марлі, після чого влити його в гарячі вершки;
  5. Отриману суміш перелити в високий чашу блендера і перемішати все за допомогою спеціальної насадки;
  6. Розмішувати до тих пір, поки на поверхні напою не почне утворюватися рясна вершкова піна;
  7. Як тільки піни буде достатньо, напій необхідно перелити в келих і подавати на стіл негайно, інакше пінка може осісти.

Інші рецепти

За 20 років раф-кава знайшов кілька варіантів приготування, в яких додаються, або замінюються деякі інгредієнти. Кілька з них буде описано нижче.

Варіант №1 – з додаванням апельсинового соку

Що необхідно Скільки потрібно
Кава «еспрессо» 50 гр
Вершки 10-11% 100 мл
Цукор ванільний 5 гр
Цукор звичайний 5 гр
Сік апельсина 2 ч. л.

Якщо готувати такий напій кава-машині, то буде потрібно не більше 10 хв на всі. При використанні турки і блендера приготування займе близько 20 хв. Калорійність в одній чашці напою буде дорівнює 263 ккал.

Як приготувати в турці:

  1. За традицією, спочатку необхідно всипати в турку каву, додати туди воду і поставити на вогонь. Як тільки вона закипить, зняти з вогню;
  2. Окремо розігріти вершки, додати до них простий і ванільний цукор, розмішати;
  3. Напій процідити від гущі і влити у високу чашу;
  4. Вершки і апельсиновий сік додати до кави і за допомогою довгої насадки блендера розмішати всі три інгредієнти до утворення високої пінки.

Варіант №2 – з апельсиновим лікером і гарячим шоколадом

Продукти Їх кількість
Кава натуральний 50 гр
Лікер апельсиновий 150 мл
Вода 100 мл
Апельсинова цедра 10 гр
Збиті вершки 100 мл

Час приготування подібного варіанту напою – також 20 хв. Калорійність на одну чашку – 574 ккал.

Як приготувати:

  1. Окремо вариться кава і проціджують від гущі;
  2. За допомогою звичайного віночка кави і апельсиновий лікер змішуються разом в окремій чаші;
  3. На готовий напій фігурним чином видавлюються збиті вершки;
  4. Поверх вершків присипається цедра апельсина.

Варіант №3 – Раф-кава медовий

Що необхідно В якій кількості брати
Вершки 10% 100 мл
Кава «еспрессо» 50 гр
Вода 100 гр
Мед будь-якого сорту 1 ч. л.

Готується такий напій близько 15 хв. В одній чашці кави міститься 268 ккал.

Покрокове приготування:

  1. Кава і воду змішати в турці, відварити, дати йому трохи охолонути і потім процідити через марлю;
  2. Окремо підігріти вершки, розчинити в них ложку меду і влити каву;
  3. Всю суміш влити в високу посудину і за допомогою заглибного блендера розмішати до утворення піни.

Правила подачі кавового напою

Перш за все, потрібно відразу відзначити те, що після приготування напій необхідно відразу подавати гостю, не чекаючи, коли пінка почне осідати, а сам кава – остигати.

Існує ще декілька важливих секретів правильної подачі раф-кави:

  1. Напій розливається в порцелянові чашки, які попередньо підігріваються;
  2. Не виключається також подача у високих прозорих келихах, в яких напій буде виглядати її апетитніше;
  3. Якщо напій готується з додаванням апельсинового соку або лікеру, то на шапочку зі збитих вершків необхідно помістити невелику часточку апельсина, щоб підкреслити нестандартний рецепт раф-кави.

Корисні поради

Щоб приготувати раф-кави в домашніх умовах, без блендера не обійтися, адже без повітряного вершковою пінки це вже буде інший напій.

Ще один маленький рада – це використання кави виключно дрібного помелу. Важливо купувати саме якісні сорти, які можна знайти в спеціальних магазинах, що спеціалізуються на продажу імпортної кави і чаю. Також вода повинна бути або фільтрованої, або кип'яченою, інакше смак оригінального напою буде зіпсований.

При варінні кави в турці потрібно пам'ятати, що напій ні в якому разі не повинен закипати. Як тільки кавова гуща почне підніматися, турку необхідно моментально знімати з вогню.

Що ще почитати: