20 март 2019 155

Як приготувати смачну юшку з карася

Карась – риба сімейства коропових, широко поширена в Росії як на річках, так і в стоячих водоймах. На ринку має популярність за свій смак, м'яке м'ясо і низьку ціну.

Дуже часто його купують у рибалок чи у продавців з рибних господарств на корм домашнім тваринам, а якщо більший, то і посмажити або зварити юшку.

Один недолік у цієї риби – аж надто костистая, але це не біда. У даній статті будуть розглянуті рецепти юшки з карася, які не залишать байдужими любителів цього продукту.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
Вода - 2 л
Картопля - 200 г
Ріпчаста цибуля - 2 шт.
Чорний мелений перець - 1 ч. л.
Лимонний сік (необов'язково) - 20 мл
Кріп (сухий або свіжий) - 1 ст. л.
Горілка - 50 мл
Перець чорний горошком - 10 кульок
Карась - 1 кг
Лавровий лист - 3-4 шт.
Сіль - 3 ч. л.
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 40 Ккал
Звичайнісінька вуха може бути виготовлена з будь-якої риби, але іноді краще поєднувати різні породи. У випадку з карасем можна нічого не додавати, тому що він досить жирний для отримання наваристого бульйону, який застигне при охолодженні.

Дрібні кістки – ось основна проблема, але це можна вирішити за допомогою двох прийомів – перебирання вареної риби і тривалого варіння її до пом'якшення цих самих кісточок.

Свіжу распотрошенную рибу з головою і хвостом потрібно порізати великими шматками і скласти в каструлю. Залити водою і покласти порізану навпіл цибулину, перець горошком і лавровий лист.

Варити потрібно 15-20 хвилин до того, як голова не почне легко розбиратися на кісточки. На даному етапі витягуються голова і хвіст, м'ясо можна перебрати і підготувати овочі.

Моркву, цибулю, картоплю слід нарізати кубиками середнього розміру і покласти в бульйон. Далі він доводиться до кипіння і, коли овочі будуть м'якими, додається лимонний сік і чарка горілки.

Через п'ять хвилин можна вимикати газ і розливати вуха по тарілках. Рибна юшка подається тільки гарячою.

Як варити юшку з карася з крупою

Приготування юшки c крупою – поширений і ситний варіант. Багатьом подобається додавати пшоно, перловку, манну крупу та інші. Ось рецепт з додаванням перлової крупи.

  1. Риба – 500 г;
  2. Ріпчаста цибуля – 1-2 шт.;
  3. Картопля – 2-4 шт.;
  4. Перлова крупа – 30 г;
  5. Вода – 900 мл;
  6. Морква – 1 шт.;
  7. Сіль, перець – за смаком.

Час приготування – 40 хвилин. Калорійність – 38,5 ккал.

Рибу попередньо чистять, миють і нарізають шматками середнього розміру. У воду кладуть голова і хвіст, щоб бульйон вийшов наваристим.

Потрібно дати йому закипіти, після чого додати порізане навпіл цибулю, нашатковану моркву і картоплю. Перловку заздалегідь необхідно зварити до напівготовності, оскільки ця крупа досить довго вариться, і додати разом з овочами.

Варитися все має не більше 25 хвилин. За 5 хвилин до готовності вуха приправляється перцем і сіллю, після чого гарячої подається на стіл.

Рецепт маринаду для курки допоможе вам приготувати птаха ще більш соковитою і ніжною.

Як приготувати плавлений сир в домашніх умовах читайте в нашій статті.

Креветки з макаронами — спробуйте це неймовірне блюдо, яке пахне море.

Як приготувати юшку в мультиварці

Для того, щоб порадувати домашніх смачною наваристою юшкою з карасів, знадобиться мультиварка, інгредієнти і трохи часу на їх підготовку – інше виконає програма. Отже, необхідні продукти:

  1. Риба – 1 кг;
  2. Морква – 1 шт.;
  3. Цибуля – 2 шт.;
  4. Картопля – 4 шт.;
  5. Пшоно – 40 г;
  6. Горілка – 50 мл;
  7. Лавровий лист – 2-4 шт;
  8. Сіль, перець – за смаком;

Часу на приготування піде не більше однієї години, а калорійність такої юшки буде становити ті ж 40 ккал на 100 р.

Чищенную рибу нарізати середніми шматками, і разом з головою покласти в чашу мультиварки. Налити води і поставити режим «Варка» на 15-20 хвилин, попередньо посоливши.

Тим часом можна зайнятися овочами. Моркву почистити і нарізати полукружками, картопля середньої соломкою, а цибулю — на чотири частини.

Коли бульйон приготується, присмачити лавровим листом і поперчити, додати овочі, потім у тому ж режимі залишити на 20 хвилин. Через половину цього часу потрібно додати пшоно.

Однак, якщо ж є любителі розвареної крупи, то можна додати її і раніше – тут немає строгих обмежень, оскільки важливіше всього, щоб крупа проварилася.

І за п'ять хвилин до закінчення виставленого часу в юшку вливається горілка.

Карась – риба костистая, тому варто перед додаванням в бульйон овочів ще вручну перебрати відварене м'ясо або відварювати його довше на 10-15 хвилин, щоб дрібні кістки розм'якли.

У разі, якщо в рибі була ікра, то її можна також покласти в юшку з м'ясом, причому не порушуючи плівку, щоб вона проварилася цілком.

Після закінчення роботи режиму вуха краще настояти близько п'яти хвилин і подавати ще гарячою, інакше при охолодженні вона норовить згорнутися в стан холодцю.

Як зварити смачне блюдо рибалок на багатті

Багато хто з нас бували в походах або їздили на природу. Що може зрівнятися з юшкою, приготовану на вогнищі в кінці дня, проведеного на повітрі в контакті з навколишнім світом?

З цим рецептом можна буде приємно здивувати друзів і знайомих на спільному виїзді, а так як карась зустрічається в більшості водойм, то багато проблем з основним інгредієнтом на риболовлі не буде точно.

  1. Риба – 1 кг;
  2. Картопля – 4 шт.;
  3. Морква – 1 шт.;
  4. Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.;
  5. Лавровий лист – 2-3 шт.;
  6. Сіль, перець – за смаком;
  7. Свіжа петрушка – 1 пучок.

Час приготування – півтори години. Калорійність – 40 ккал.

Для початку потрібно розібрати рибу і повністю очистити її від луски і нутрощів. Ікру викидати не потрібно – вона згодиться і в вусі, і в смаженому вигляді. Поки порізана риба вариться в казанку, порізати овочі і покласти їх у воду до моменту закипання. Разом з ними кладуть лавровий лист.

Коли морква стане м'якою, то можна додати сіль і перець. Якщо риба не дуже жирна, то можна додати, при наявності, пару тушок або шматочків інший, щоб вийшов більш тягучий бульйон.

За п'ять хвилин до зняття з вогню вливається горілка, а потім можна розливати по тарілках готову похідну вуха. Свіжа петрушка може бути додано як під час варіння, так і під час подачі – тут як більше подобається.

Як доповнення до вусі обов'язково повинен бути хліб, оскільки страва досить жирне.

Кулінарні поради

Як згадувалося на початку – риба містить дуже багато дрібних гострих кісток, тому проварювати її потрібно трохи довше або після приготування м'яса вручну його перебрати.

Якщо є бажання і можливість, то м'ясо можна позбавити від усіх кісток, а бульйон додати його чистим. Щоб полегшити завдання, можна проварити карасів тридцять хвилин, потім вийняти великі кістки, а дрібних вже не залишиться.

У разі, якщо в рибі є ікра, її можна або обсмажити на сковороді, додати в юшку. У карасів нерідко ікра має легкий запах твані, що залежить від його місцеперебування, тому тут вже питання дуже індивідуальний для кожного.

Коли юшка з карася готується на вогнищі, потрібно врахувати, що вода буде закипати повільніше, ніж на плиті будинку. Тут важливо стежити за ступенем готовності самостійно і не покладатися тільки на час – потрібно враховувати всі фактори.

Стосовно спецій – тут хто на що здатний. Додавання таких трав і спецій, як розмарин, чабер, хмелі-сунелі не зіпсує, а лише додасть незвичайності і пікантності страві. Немає канонічного рецепта юшки, а тому у кожного можуть бути свої «фішечки» і «секретні інгредієнти» — експерименти лише вітаються.

Що ще почитати: