13 июнь 2019 529

Як робити настоянки на самогоні в домашніх умовах

Домашня настоянка на самогоні – напій для настрою, який, якщо постаратися, можна приготувати самостійно на власній кухні.

Солодка, гірка, з яскравим смаком ягід і різних трав, вона допоможе розслабитися під час святкового застілля або відновити сили після робочого тижня.

Переваги і види домашніх настоянок

Мабуть, жоден напій не викликав стільки суперечок про своєї корисності і небезпеки. Мова самогонки. Про те напій, який в Росії традиційно використовували і продовжують використовувати для приготування настоянок. Їх готують, як правило, в літній та осінній періоди зі свіжих фруктів і ягід. Тому смак у них виходить багатий і ароматний.

Види домашніх настоянок на самогоні:

  • солодкі, в них міститься на 100 мл напою від 16 до 25 грам цукру;
  • напівсолодкі напої містять від 2 до 10 грамів цукру;
  • гіркі (або взагалі не містять цукор, або містять мінімальну кількість).

Настоянки на самогоні

У складі – самогон (ягідний, виноградний або фруктовий) і натуральні ароматичні добавки. Це можуть бути трави, ягоди і фрукти. Наприклад, тархун, журавлина, брусниця, морошка, смородина, вишня. Розглянемо докладно рецепти.

Плодово-ягідна
Інгредієнти Кількість
самогон (70 градусів) - 1,5 літра
кориця і гвоздика - по 2 г
смородина червона - 500 г
вишня (без кісточки) - 1 кг
малина - 500 г
пісок цукровий - 2 кг
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 г: 290 Ккал

Як приготувати:

  1. Всі ягоди, які вказані в рецепті, потовкти, а потім перемішати. Отриману ягідну масу на 5 годин залишити, щоб з'явився сік;
  2. По закінченню цього часу віджати сік з ягід і розчинити в ньому цукор, додати самогон, гвоздику, корицю, (за бажанням ягідну м'якоть). Цей напій перелити в скляну банку (пляшку), щільно закрутити;
  3. Настоянка готується близько 2 місяців, коштує вона в теплому приміщенні, при цьому кожні три дні її потрібно збовтувати;
  4. Готовий продукт обов'язково процідити. До необхідного градуси фортеці можна настоянку розвести кип'яченою холодною водою. Зберігати краще в холодильнику, приймати в охолодженому вигляді.

Дріжджовий пиріг з варенням — візьміть на замітку цей незвичайний рецепт.

Як приготувати безалкогольний прохолоджувальний напій «Мохіто». Ви просто не уявляєте наскільки це просто!

Прості і смачні салати на швидку руку. Ці рецепти завжди повинні бути під рукою!

На північних ягодах

Необхідний набір інгредієнтів:

  • 1,5 кг ягоди (журавлина, брусниця і морошка) – разом чи окремо;
  • 1,3 л домашнього самогону;
  • цукор 1кг.

Час приготування — 30 хвилин, 100 грам напою містить 250 ккал.

Як готувати:

  1. Для приготування такої настойки необхідно ягоди перебрати, видалити природний сміття (листя, хвоя) та гілочки. Скласти ягоди в друшляк, промити під проточною водою. Щоб ягідки швидше обсохнули, їх краще розкласти на тканинному рушник тонким шаром;
  2. Злегка розім'явши, скласти ягоди в глибоку ємність (непрозору) з щільно прилягає кришкою;
  3. Залити ягоди самогоном, злегка струсити ємність, щоб перемішати вміст. Щільно прикрити кришкою. Якщо вона прилягає погано, то для надійності зверху можна обернути звичайною харчовою плівкою. Залишити північні ягідки в самогоні на п'ять тижнів;
  4. В пляшки злити самогонний настій з ягід, закрити і відправити в прохолодне місце, куди не потрапляє сонячне світло;
  5. З цукрового піску і води приготувати сироп. Рекомендоване співвідношення 3:1. Всі інгредієнти скласти в каструлю, поставити на вогонь, коли сироп закипить, зменшити полум'я і готувати п'ять хвилин.
  6. Ягоди залити сиропом (гарячим), який повинен покрити їх повністю, потім перемішати, закрити ємність щільною кришкою і поставити в прохолодну кімнату. Настоянка буде готова через 4 тижні;
  7. Після закінчення цього часу настоявшийся ягідний сироп злити і змішати з самогонным настоєм. Розлити по бутлях, закупорити, поставити на 3 тижні в темне прохолодне приміщення.

На червоній смородині

Інгредієнти:

  • 500 мл хорошого самогону;
  • 0,1 кг цукрового піску;
  • 0,2 кг червоної смородини.

Час виготовлення: 15 хвилин, в 100 грамах – 164 ккал.

Простий рецепт приготування:

  1. Заздалегідь підготувати ягоди, помити, очистити від гілочок і розкласти на рушник, щоб вбралася вода;
  2. Покласти смородину в чисту скляну ємність, всипати цукор;
  3. Влити самогон, ємність струсити. Поставити на 14 днів в приміщення, в якому не тільки прохолодно, але й темно. Ці 2 тижні пляшку необхідно періодично струшувати. В подальшому настоянка зберігається в холодильнику.

Напівсолодка настоянка на горобині

Для неї знадобиться:

  • цукор — 25 грам;
  • на кінчику ножика – кислота лимонна;
  • горобина – 2 пензлика;
  • самогон — 0,5 л.

На приготування настоянки піде всього 20 хвилин, калорійність складе не більше 160 ккал.

Як готувати:

  1. Спочатку зняти ягідки горобини з кисті, обполоснути водою. Потім налити в каструлю літр води, засипати ягоди, поставити на вогонь, коли рідина закипить, горобину треба вийняти і посипати цукром, лимонною кислотою, добре перемішати;
  2. Покласти горобину в чисту ємність, влити самогон. Щільно закрити, настояти 6 днів.

З тархуном

Знадобиться:

  • свіжа зелень тархуну – 50 грам;
  • 0,5 л самогону;
  • 1 ч. ложка цукрового піску.

Час — 25 хвилин, калорії 170 ккал.

Як готувати:

  1. Перебрати гілочки тархуну, видаливши мляві листя. Обполоснути водою, розкласти тонким шаром на рушник. Коли листя просохнуть, їх дрібно подрібнити, скласти в миску, посипати цукром, перемішати. Затягнути плівкою ємність з тархуном. Щоб виділився сік, треба потримати листя під плівкою 20 хвилин;
  2. Перекласти листя тархуна в пляшку, влити самогон, закрити і струсити. Наполягати напій 3 дні, періодично збовтувати;
  3. Готову настоянку процідити. Важливо, щоб дрібне ситечко було, інакше напій вийде каламутним.

На калині

Знадобиться:

  • 500 грам калини;
  • 500 мл самогону.

Щоб приготувати настоянку, потрібен час – 25 хвилин, енергетична цінність – 170 ккал.

Простий спосіб:

  1. Перебрати ягоди калини, причому невеликі кисті дозволяється використовувати цілими, а з великих пензликів доведеться ягоди зняти. Скласти підготовлені ягоди в друшляк, промити водою, розкласти на бавовняну рушник, залишити для просушування;
  2. У підготовлену чисту і просушену банку скласти ягоди калини, наповнити тільки половину. Ущільнювати не треба. Залити ягоди самогоном так, щоб вони були повністю в рідині;
  3. Для отримання інтенсивного (яскравого) настою, можна наповнити ємність калиною не наполовину, а заповнити повністю, але, при цьому слід враховувати, що ці ягоди мають насичений лікарський аромат;
  4. Закриту ємність щільно на 21 день поставити в тепле місце.

З гострим перцем

Знадобиться:

  • червоний гострий перець – 1 великий стручок;
  • 0,5 л домашнього самогону;
  • гострий перчик (червоний) – 1 маленький стручок.

Гірку настойку можна приготувати за 35 хвилин, кількість калорій — 195 ккал.

Рецепт приготування гіркої настоянки:

  1. Великий гострий перець розрізати, видалити насіння, а м'якоть посікти довільними шматочками. Скласти в скляну банку і залити самогоном. Банку щільно закрити, залишити на кухні, достатньо буде 5 годин. Після чого процідити самогон через марлю або сито;
  2. Гострий перчик (маленький) помити, обсушити паперовим рушником. У цілому вигляді покласти в пляшку, влити самогон, щільно закрутити. Настоювати від 5 до 7 днів.

На хроні

Знадобиться:

  • самогон – 0,5 л;
  • 10 грам – натуральний мед;
  • свіжий корінь хрону – 10 см;
  • 1 лимон.

Час приготування: 25 хвилин. Кількість калорій: 180 ккал.

Як готувати:

  1. Корінь хрону помити, очистити, нашаткувати гуртками розміром 4 мм;
  2. Подрібнений корінь, мед і лимонний сік (2 чайні ложки) помістити в скляну ємність, влити трохи самогону. Ретельно перемішати, щоб мед розчинився;
  3. Додати решту самогон. Закрити ємність пробкою (кришкою). Наполягати 4 дні, час від часу струшувати пляшку (банку). Через марлеву тканину готовий напій процідити в іншу пляшку.

Корисні поради

  1. Гірка ягода калина збирається для настоянок після перших морозів. В цей час вона набуває солодкуватий смак. Настоянку на калині застосовують при застуді і гіпертонії;
  2. При використанні засушених рослин і трав, їх заливають алкогольним напоєм, зазвичай наполягають 20 днів;
  3. Для свіжих ягід або фруктів застосовується вимочування – готують з інгредієнтів сік, заливають міцним самогоном. Настоюють до 6 місяців, при кімнатній температурі;
  4. В гіркі настоянки для поліпшення смаку кладуть трохи цукру. Його можна замінити екстрактом солодки (буквально кілька крапель);
  5. Для приготування настоянок, за винятком цитрусових всі інгредієнти подрібнені заливають самогонкою і витримують 2 тижні, в теплому приміщенні, часто збовтуючи.

Протипоказання

Настоянки на самогоні – один із стародавніх напоїв, і в бідах алкоголіків ці напої не винуваті. При правильному до них відношенні вони можуть лікувати і тішити. Головне – пам'ятати, що домашні настоянки на самогоні п'ють не для того, щоб сп'яніти, а для того, щоб відчути смак напою, який поклали ягоди, фрукти або трави.

Обмежимося лише переліком хвороб, при яких категорично заборонено приймати самогонні настоянки, тому що вони можуть спровокувати загострення:

  • алергічні захворювання;
  • серцево – судинні хвороби;
  • гастрит і виразка (при цих хворобах особливо небезпечно вживати настойки);
  • будь-яка патологія печінки;
  • вірусний гепатит.

Незважаючи на величезну кількість рецептів домашніх настоянок, у них практично всі загальні принципи приготування. Алкогольна основа, ароматичні компоненти і цукор використовуються в різних поєднаннях. Тому в домашніх умовах можна легко приготувати і навіть самим придумати багато різних настоянок.

Що ще почитати: