29 май 2019 33

Як приготувати картоплю «Айдахо» в духовці

Існує безліч американських музеїв, де головним експонатом є такий улюблений і поширений у всьому світі овоч – картопля. Його появу пов'язують з тисячолітньою історією, а страви, до складу яких він входить, мають свої незвичайні назви. Саме так з'явився чудовий рецепт картоплі «Айдахо».

Що за страва, історія появи

Над своїм розповсюдженням картоплі довелося добряче поборотися в Євразії. Його називали «чортовим яблуком», «плодом блудниць» і селяни вперто відмовлялися вирощувати даний овоч, влаштовуючи бунти.

Картопля отримав найбільш широке поширення в царській Росії тільки після скасування в 70-х роках 19 століття кріпосного права і значно цьому посприяв журнал «Економічний магазин», випускається А. Болотовим – одним з перших провідних вчених агрономів країни середини 18 століття.

На американському ж континенті до овочу ставилися набагато краще і навіть приносили жертви в його честь (Південна Америка). Завдяки цьому почали з'являтися різноманітні страви з ним, про існування і поширення яких можна довідатися лише зараз.

Картопля «Айдахо», за назвою північного штату, представлений у вигляді швидко приготованої страви в духовій шафі.

Поява смачного і ароматного «Айдахо» відносять до початку виготовлення картоплі фрі та чіпсів. Адже для того, щоб приготувати їх, овочі очищають від шкірки на початку, а ось картопля «Айдахо» передбачає запікання в цілому вигляді, бажано молодого овоча.

Корисні вітаміни, мікроелементи містяться не тільки в ньому, але і його шкірці. Єдиним протипоказанням використання картоплі в шкірці в страві відносять до старого або проросшему овочу, який містить зелені ділянки і оченята.

Але це ніяк не впливає на створення картоплі «Айдахо». Вибравши молоді овочі, блюдо готується в лічені секунди – миється, приправляється спеціями і запікається. Його можна подати замість шкідливих чіпсів як солонувату закуску, зробивши чудесним ситним гарніром до будь-якого м'яса або взяти з собою на пікнік.

Рецепт картоплі «Айдахо» в духовці
Інгредієнти Кількість
картопля (стара) - 1 кг
томатний соус - 50 мл
гірчиця - 25 мл
спеції (паприка, куркума, приправа для картоплі сіль) - по 10 г
часник - 10 г
кріп сушений - 10 г
масло пісне (оливкова) - 80 мл
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 117 Ккал

Початковий рецепт страви зазвичай багаторазово доопрацьовується, переробляється. Блюдо «Айдахо» не оминула ця традиція – овочі спочатку готували в цілому вигляді. А от більшу популярність картопляне блюдо отримало тільки після розрізання овоча, що сприяло його краще просякання ароматами спецій, пряних трав.

Головний овоч страви потрібно добре помити. При цьому очищати його від шкірки не потрібно. Вибравши бульби однакового розміру, картоплю нарізати на однакові за розміром, не занадто дрібні часточки. Після викласти їх у каструлю, залити водою і відправити прокипіти, трохи проваритися, не втрачаючи твердості, буквально три хвилини.

Вийнявши часточки з води, розкласти їх на піднос, видаливши з них тим самим непотрібну рідину. В цей час зробити маринад для картоплі. В одній глибокому посуді змішати гірчицю, соус, спеції з більшою частиною масла і подрібненим часником.

У підготовлений маринад потрібно викласти картопляні часточки, перемішати їх руками для просочування спеціями поки духовка розігріється до температури 180°.

Форму обов'язково спочатку застелити папером для запікання, змащену олією, викласти поверх картоплю і випікати її тридцять хвилин. Подати можна з гострим або кисло-солодким соусом, кетчупом, томатної італійською пастою з фаршем.

Швидкий спосіб

Чудовим варіантом приготування страви «Айдахо» може стати швидка варіація створення запеченої картоплі. Для цього будуть потрібні обов'язково молоді овочі, однакового розміру і всього кілька загальнодоступних спецій. Щоб приготувати картоплю будуть потрібні такі продукти:

  • молода картопля – 0,5 кг;
  • часник – 15 г;
  • пісне масло – 30 мл;
  • спеції (паприка, сіль) – по 10 р;
  • кріп – 20 р.

При готуванні блюда «Айдахо» часу буде потрібно тридцять хвилин, а калорійність ста грам молодий, ароматною, запеченої картоплі складе 107 ккал.

Молоду картоплю потрібно акуратно промити, не пошкодивши шкірку і прибрати з неї залишки зайвої води. Потім розрізати кожен бульба на 4 шматочки і викласти в глибоку ємність.

Для соусу змішати масло, спеції з дрібно нарубаної свіжої зеленню і часником, пропущеним через землянку. Цієї ароматної заправкою полити овочеві часточки і добре перемішати руками картоплю. На деко викласти шкіркою донизу картопляні частини і відправити на 20 хвилин у ще не розігріту до 200° духовку.

Подати можна з томатним соусом, гострим кетчупом, свіжими овочами та салатами. Якщо блюдо не дуже гостре, з ним чудово поєднується просте домашнє молоко.

«Мохіто» — рецепт безалкогольного напою — рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.

Як приготувати ковбасу з курки в домашніх умовах читайте в нашій статті.

Як спекти запашний житній хліб в духовці читайте тут.

Кулінарні висновки

Страва — картопля «Айдахо» — американське і його краще подавати з соковитим, ароматним стейком. При виборі овоча краще зупинитися на товстій шкірці, але молоді коренеплоди готуються швидше і виходять більш соковитими, особливо якщо накрити їх при запіканні відрізу фольги.

Запечена картопля містить найменше калорій, а в його шкірці є додаткові мікро - і макроелементи (калій, марганець, залізо, цинк, а також ніацин, тіамін, рибофлавін), тому при приготуванні картоплі «Айдахо» позбавляти організм додаткових корисних речовин не потрібно.

Що ще почитати: