08 март 2019 81

Що можна приготувати на обід легко, швидко і смачно

Кожна господиня хоча б раз стикалася з ситуацією, коли часу на приготування залишається обмаль, а домочадців або раптово наскочили гостей хочеться порадувати ситним обідом.

У подібних випадках виручить добірка рецептів, використовуючи які, вдасться створити справжні кулінарні шедеври без шкоди для сімейного бюджету і необхідність тривалого проведення часу на кухні. Отже, що приготувати на обід швидко і смачно?

Сирний суп з печерицями
Інгредієнти Кількість
Вода - 1 літр
Плавлений сирок - 1 упаковка
Морква - 140 г
Гриби печериці - 230 р
Зелень - 1 пучок
Дрібна вермішель - 3 ст. ложки
Сіль, спеції - за бажанням
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 54 Ккал

Смачний обід складно уявити без порції супу. Для правильної роботи травної системи і підтримки життєвих сил в тонусі фахівці дієтології рекомендують включати цю страву в щоденний раціон.

  1. Ємність, наповнену водою поставити на включену конфорку;
  2. Моркву подрібнити за допомогою терки;
  3. Свіжі печериці, попередньо почистивши, нарізати на тонкі пластинки. Якщо використовуються заморожені гриби, то їх необхідно промити і дати воді стекти;
  4. Після закипання води, завантажити моркву та печериці в сотейник. Варити на тихому вогні, під кришкою близько 10 хвилин;
  5. Додати улюблені спеції і сіль;
  6. Сирок порізати на шматочки і покласти до овочів;
  7. Кинути в каструлю вермішель і продовжувати варіння до повного розчинення сиру і готовності макаронних виробів. Процес займе не більше 5 хвилин;
  8. Зняти страву з плити і розлити по тарілках, присипавши нарубаною зеленню.

Курячий суп з овочами

Для любителів більш ситні перших страв на обід можна приготувати суп з використанням в якості основи курячого бульйону. Його приготування не вимагає серйозних тимчасових витрат.

Для страви потрібно: Кількість
Курячий бульйон 1 л
Морква 1 шт.
Зелень опціонально
Куряче філе 180 гр
Цибулина 2 невеликі головки
Картопля 350 гр
Перець і сіль згідно з уподобанням

Термін приготування: 45 хвилин.

Енергетична цінність на 100 г: 125 ккал.

  1. Бульйон поставити на плиту, дочекатися закипання;
  2. Тим часом, моркву і цибулю подрібнити. Картоплю порізати на маленькі брусочки;
  3. За фактом закипання, завантажити в бульйон овочі (крім цибулі) та м'ясо птиці. Додати сіль. Варити на тихому вогні до готовності картоплі;
  4. Через 20 хвилин дістати з каструлі куряче м'ясо і, нарізавши його на тонкі пластинки, повернути назад в бульйон;
  5. Додати цибулю. Поперчити. Дати супу поваритися ще 5 хвилин.
  6. Зняти страву з плити. Подавати в порційних тарілках, попередньо посипавши свіжою зеленню.

При бажанні або для різноманіття замість картоплі в цьому рецепті можна використовувати будь-який інший наповнювач, наприклад, крупу, макаронні вироби або галушки з тіста.

Риба в вершково-огірковому соусі

Пікантний соус, який використовується в цьому рецепті нікого не залишить байдужим, а звичне, на перший погляд, блюдо з ним заграє новими фарбами.

Інгредієнти Кількість
Філе риби (тріска, пангасіус) 500 гр
Борошно 75 гр
Свіжі огірки 150 гр
Олія соняшникова 3 столові ложки
Йогурт натуральний 100 гр
Сметана 25% 100 гр
Зелень опціонально
Часник 1 головка
Спеції і сіль за індивідуальним перевагам

Для приготування знадобиться 35 хвилин.

Калорійність на 100 гр: 144 ккал.

  1. Рибу поділити на порції. Приправити спеціями і сіллю. Припудрити борошном;
  2. На сковороді прогріти масло. Духовку включити для розігріву;
  3. Покласти філе на сковорідку і обсмажити з усіх боків до рум'яної скоринки. Цей процес займе не більше 5 хвилин;
  4. Загорніть рибу у фольгу і відправити в духовку, нагріту до 200 градусів, на 25 хвилин;
  5. Тим часом, приготувати соус: сметану з'єднати з йогуртом без добавок в рівних пропорціях, в отриману масу додати попередньо натертий огірок, дрібно нарубану зелень і подрібнені зубчики часнику, ретельно перемішати;
  6. Дістати рибне філе з духовки, рясно полити соусом і подати до столу на обід.

У ролі гарнір до цього блюда може грати рис або запечена картопля.

Курячі оладки

Дуже просте і ніжне блюдо, яке вимагає мінімум часу на приготування, припаде до смаку усій родині.

Інгредієнти Кількість
Філе курки 320 гр
Яйце 1 шт.
Картопляний крохмаль 30 гр
Сметана 80 гр
Прованські трави при бажанні
Сіль щіпка
Борошно 70 гр
Рослинна олія 35 мл

Час, який піде на приготування: 15 хвилин.

Харчова цінність: 189 кілокалорій на 100 гр.

  1. Грудку порізати на невеликі, тонкі пластинки;
  2. У філе додати яйце, сметану, борошно і крохмаль. Посолити. За бажанням суміш посипати прованськими травами. Все ретельно перемішати;
  3. Зачерпуючи столовою ложкою, викласти масу на сковороду з розігрітим маслом.
  4. Обсмажити оладки до золотистої скоринки. Смачний обід готовий.

Це блюдо можна також приготувати в духовці, без використання масла. Таким чином, вийде дієтичний продукт, що підходить також і для дитячого харчування.

Лазанья з лавашем

За досить стислі терміни будь-яка господиня зможе приготувати не тільки блюдо для скромного сімейного обіду, але і кулінарне творіння на випадок домашньої вечірки або раптово наскочили гостей.

Інгредієнти Кількість
Фарш яловичий 400 гр
Болгарський червоний перець 3 шт.
Томати червоні 4 шт.
Цибуля червоний або фіолетовий 1 голівка великого розміру
Баклажан 2 шт.
Лаваш 6 аркушів
Оливкова олія 45 мл
Голландська або російський сир 140 гр
Спеції опціонально

Термін приготування: 60 хвилин.

Калорійність: 263 кілокалорії на 100 гр.

  1. Дрібно нашаткувати перець, томати і жовтий лук. Баклажани порізати соломкою. Натерти сир;
  2. Розігріти дві сковороди з рослинним маслом. На одній необхідно обсмажити фарш з цибулею, на другий — загасити інші овочі. Вміст обох сковорідок приправити спеціями;
  3. Духовку нагріти до температури 200 градусів;
  4. Змастити деко олією і укласти в якості основи лист лавашу, потім частину овочевої начинки. Присипати тертим сиром;
  5. Масу накрити лавашем і викласти частину фаршу;
  6. Продовжувати послідовно чергувати лаваш з овочевими і м'ясними прошарками;
  7. Прибрати лазанью в духову камеру на 10 – 15 хвилин.

Бефстроганов з яловичини

Це блюдо користується популярністю за порівняно простий спосіб приготування і незмінно приголомшливий результат. Що може бути смачніше соковитого м'яса, буквально тане в роті? Не варто позбавляти себе і свою сім'ю такого задоволення навіть у робочі будні, адже на готування піде всього годину.

Інгредієнти Кількість
Яловичина (філейна частина) 470 гр
Цибулина 1 шт.
Масло вершкове 15 гр
Соняшникова олія 25 мл
Вершки 23% 250 мл
Сіль, паприка, чорний перець індивідуально
Гірчиця 15 мл
Зелень для подачі
Борошно 50 гр

Необхідний час: 60 хвилин.

Енергетична цінність на 100 г: 247 ккал.

  1. М'ясо порізати невеликими смужками упоперек волокон. Панірувати в борошні і струсити зайве;
  2. Цибуля розділити на тонкі півкільця і обсмажити, використовуючи обидва масла;
  3. У казані обсмажити шматочки вирізки до рум'яності, покласти цибулю і влити вершки. Приправити спеціями і сіллю;
  4. Тушкувати на слабкому вогні 45 хвилин. За кілька хвилин до завершення готування, в блюдо додати ложку гірчиці;
  5. Подавати порційно на обід, прикрасивши бефстроганов листком зелені.

Як зварити згущене молоко за 15 хвилин в домашніх умовах читайте в нашій статті.

Рецепт кулеб'яки з капустою — спробуйте цей пиріг і ви назавжди полюбите цю страву.

Приготуйте томатний суп з морепродуктів — чудове італійське блюдо з насиченим смаком.

Страви з картоплі

Наступні рецепти страв для ситного обіду допоможуть заощадити не тільки час, але і гроші. Адже не рідкісні випадки, коли в холодильнику знайдеться кілька нез'їдених на вечері відварених картоплин або залишки сирної і м'ясної нарізки.

Господиня, яка цінує свій час і вміє розпоряджатися фінансами, зможе дати цим продуктам другу життя, використовуючи нижченаведені способи приготування.

Картопля з начинкою

Інгредієнти Кількість
Бекон 220 гр
Відварну картоплю 8 шт.
Сир російський або голландський 120 гр
Сметана або майонез 5 ст. ложок
Зелень за смаком
Масло оливи 20 мл
Паприка опціонально

Час, необхідний для приготування: 30 хвилин.

Калорійність: 215 ккал на 100 гр.

  1. Бекон порізати на шматочки і обсмажити на сковороді без додавання жиру або олії;
  2. Сир подрібнити. Зелень порубати;
  3. Картоплю розрізати навпіл. За допомогою ложки акуратно дістати центральну частину;
  4. Отриману м'якоть потовкти, додати в неї сир, сметану та зелень;
  5. Готовою сумішшю начинити картопляні половинки;
  6. Розігріти духову камеру до 180 градусів;
  7. Картоплю покласти на деко, присипати паприкою і скропити рослинним маслом;
  8. Запікати близько 15 хвилин.

Картопляні кульки з сиром

Інгредієнти Кількість
Відварну картоплю 600 гр
Нарізка з шинки 220 гр
Борошно 60 гр
Сир твердий 140 гр
Олія рослинна 100 мл
Подрібнені сухарі 70 гр
Сушений кріп опціонально
Яйце 2 шт.
Сіль, перець індивідуально

На приготування піде 25 хвилин.

Харчова цінність: 205 ккал/ 100 гр.

  1. Картопля стовкти в пюре. Присипати перцем і сіллю, додати сушений кріп, борошно і яйця. Грунтовно збовтати;
  2. Шинку подрібнити і трохи проварити на вогні. Додати її до картопляної маси;
  3. Сир нарізати кубиками;
  4. Сформувати з пюре невеликі кульки, вкладаючи в середину шматочок сиру. Обваляти в сухарях.
  5. Отримані кульки обсмажити з усіх боків на заздалегідь розігрітій сковорідці з необхідною кількістю масла.

Це блюдо буде добре поєднуватися з вершковою заправкою на базі натурального йогурту, подрібненого часнику та зелені.

Поради щодо швидкої і смачною готуванні

На жаль, не існує якогось універсального секрету, придатного для будь-якої господині. Однак, кожна хранителька вогнища, беручи до уваги пункти, описані далі, і, грунтуючись на кількості вільного часу на приготування їжі та на перевагах домочадців, зможе підібрати для себе вірну стратегію поведінки, яка допоможе витрачати тимчасові ресурси максимально раціонально.

  1. Планування. Приділивши лише 10 хвилин складання щотижневого меню, можна значно скоротити своє перебування на кухні і позбутися від постійних і настирливих думок про те, що приготувати на обід;
  2. Купівля продуктів на тиждень вперед. Цей пункт є наслідком попереднього. Маючи уявлення про страви, які належить готувати в найближчі дні, господиня зможе завчасно скласти список покупок і придбати все на вихідних. Тим самим, оберігаючи себе і членів сім'ї від можливості виникнення екстрених ситуацій, пов'язаних з походом у магазин у зв'язку з відсутністю вдома необхідного продукту;
  3. Організація робочого простору і підтримання порядку на кухні. Дуже важливо, щоб стільниця, на якій планується приготування обіду, завжди була чистою і вільною від сміття, а часто використовувані прилади і пристосування завжди були під рукою. Раціональне використання кухонного простору дозволить значно скоротити час, проведений господинею за плитою;
  4. Відмова від смаження на користь запікання і гасіння. Смажені на сковороді страви вимагають до себе набагато більше уваги, ніж ті, які готуються в процесі тушкування і запікання. Відправивши блюдо в духовку або мультиварку, можна приділити час улюбленому заняттю або приступити до підготовки продуктів для наступного кулінарного шедевра;
  5. Підготовка і заморожування напівфабрикатів. Заморожувати можна практично все: попередньо промиті і порізані овочі, засмажку для супів, м'ясні і курячі бульйони, пельмені, котлети і навіть тісто. Цей метод рятує багатьох домогосподарок від тривалого проведення часу на кухні та економить не тільки час, але і гроші. Адже кожен продукт має свою сезонність — період, коли ціна на нього максимально знижена.
  6. Кип'ятіння води в чайнику. Не секрет, що електричний чайник в змозі довести до кипіння 2 літри води практично за пару хвилин, в той час як в каструлі на плиті цей процес займе не менше 10 хвилин. Висновок очевидний: в екстрених ситуаціях, коли воду для варіння необхідно підготувати максимально швидко, не варто нехтувати допомогою кухонної техніки;
  7. Розмір компонентів. Чим дрібніше нарізані або натерті інгредієнти страви, тим менше часу потрібно на їх термічну обробку;
  8. Використання спецій. Перець, сушений кріп і прованські трави зможуть стати відмінними помічниками в тому випадку, якщо немає достатньої кількості часу на довгий ловлення страви під кришкою.

Ось і всі основні підказки господиням, які бажають правильно використовувати свій час на кухні. При грамотному підході навіть працює, зайнятої жінці цілком під силу вести домашнє господарство і радувати близьких гастрономічними шедеврами.

Тепер ви знаєте, як приготувати смачний обід швидко і смачно. Сподіваємося, що наведені рецепти в цій статті, вам сподобаються, і ви будете не раз втілювати їх в життя! Приємного апетиту!

Що ще почитати: