16 май 2019 467

Як спекти пряники в домашніх умовах

Назва цієї солодкої і ситної випічки походить від слова «пряність», так як обов'язкова складова – це прянощі: кориця, запашний перець, гвоздика, аніс, мускатний горіх, аніс і кардамон. Раніше, на Русі пряники їли тільки на святах або підносили їх в дар, дуже майстерно при цьому прикрашаючи.

А вони відомі ще з часом Стародавньої Греції та Риму. Сьогодні вони не дуже популярні, можливо, з-за того, що в магазинах вони продаються сухими, майже позбавленими смаку. Приготувати їх можна і в домашніх умовах, нічого складного в цьому немає.

Домашні пряники – це зовсім інша річ, вони соковиті і ароматні. Існує класичний рецепт і різні його варіації. Об'єднує випічку пряний аромат, коричневий колір, особлива консистенція тіста і нанесена поверх глазур.
Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
борошна - півкіло
меду - стакан
жовтки яєць - 4 шт.
масла вершкового - 130 г
соди - 1 ч. л.
спецій для пряникового тесту - пакетик
білок яйця - 1 шт.
цукрової пудри - 150 г
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 310 Ккал

Пряники вважаються стравами російської кухні, на Русі у них завжди додавали дуже багато меду і вони були дуже ситними. Борошно тоді найчастіше використовувалася житнє, зараз вона є рідкістю і тому можна використати і пшеничну.

У підігріте на водяній бані мед всипати соду.

Зняти з вогню і всипати туди борошно зі спеціями, ті, які не були молоти спочатку, перемолоти самостійно в ступці. Влити туди ж розтоплене масло, ретельно перемішати і тільки тоді додати жовтки.

Місити тісто до того моменту, поки воно не перестане липнути. В процесі замісу можна ще додавати борошно, але не захоплюватися, інакше пряники будуть сухими.

Відправити тісто в холодильник.

Сформувати медові пряники, але не дуже товсті. І відправити їх в гарячу духовку, випікати при 180-200 градусах.

Після того як вони испекутся, потрібно обмазати їх глазур'ю і дочекатися її висихання.

Глазур робиться так: збиваються білки до міцної піни і до них всипається цукрова пудра.

Тульський

Тульські пряники були завжди знамениті візерунками і навіть цілими картинами на них, які виводилися сиропом з глазур'ю. Їх завжди роблять з начинкою. Рецепт приготування тульського пряника в домашніх умовах довгий час тримався в таємниці, щоб не піти за межі Тули. Тепер їх легко приготувати на будь-якій кухні світу. На 12 порцій знадобиться:

  • півкіло борошна;
  • 350 г цукру;
  • 4 ст. л води;
  • 150 г меду;
  • 4 яйця;
  • 70 г вершкового масла;
  • розпушувач;
  • трохи солі;
  • спеції для пряникового тесту;
  • 400 г повидла;
  • білок 1-го яйця;
  • 150 г цукрової пудри.

Приготування займе: 40 хв.

Калорійність на 100 г: 260 Ккал.

Змішати разом 150 г цукру, мед і воду. Прогріти на водяній бані до моменту утворення пінки і вимкнути, процідити через марлю.

Після того як маса трохи охолоне, висипати через сито потроху борошна з содою і почати замішувати тісто.

В процесі замісу додати масло, 2 яйця, прянощі. Прибрати мінімум на 30 хв в плівці в холодне місце. Розкачати тісто і нарізати пластинами в 2 рази більше потрібного розміру, намазати половину повидлом і прикрити другою, краю запечатати, щоб не вилилося.

З обрізків зверху можна викласти візерунки у вигляді листочків і т. п. Випікати в розігрітій до 200 г духовці до готовності. Після того як спеклися змастити їх збитим білком з цукром. Остудити до висихання глазурі.

Пряники на кефірі

А цей рецепт для тих, хто не любить багато морочитися або обмежений у часі. Процес приготування пряників на кефірі у домашніх умовах такий же простий, як і набір інгредієнтів.

Так, смак буде не зовсім канонічним, але спеції зроблять свою справу і пряний аромат додасть специфічний пряниковий смак. Підійде будь-який кисломолочний продукт: ряжанка, простокваша, катик, але краще все ж кефір.

Інгредієнти для цього рецепта такі:

  • пів-літри кефіру;
  • 750 р борошна;
  • півкіло цукру;
  • 3 яйця;
  • 50 мл растительногомасла;
  • розпушувач;
  • сіль;
  • пакетик ваніліну;
  • спеції для пряникового тесту;
  • 100 г цукру для сиропу.

Приготування займе: 30 хв.

Калорійність на 100 г: 278 Ккал.

Змішати кефір, цукор, яйця, масло, соду, спеції і сіль. Замісити тісто, поступово додаючи все борошно з розпушувачем і ваніліном.

Сформувати пряники, вирізати кружечки келихом з тонкими краями з пласта розкатаного тіста. Підігріти цукор на водяній бані, трохи розбавивши водою. Змастити пряники цукровим сиропом.

Імбирні

Розглянемо рецепт імбирних пряників. Вони завжди асоціюються із зимою, теплою затишком і передноворічної суєтою.

Краще всього для підтримки цього антуражу формувати їх спеціальними різдвяними формочками у вигляді людини, зірочки і т. п. Можна погратися, прикрашаючи підфарбованою глазур'ю. Знадобиться:

  • півкіло борошна;
  • 170 г меду;
  • півпачки вершкового масла;
  • 150 г цукру;
  • 2 яйця;
  • розпушувач;
  • спеції для пряникового тесту;
  • 5 г подрібненого імбиру;
  • білок 1-го яйця;
  • 150 г цукрової пудри.

Приготування: 40 хв.

Калорійність на 100 г: 388 ккал.

Цукор, спеції і мед довести до кипіння на водяній бані, вимкнути. Додати соду. Після перемішування маса спіниться і туди додати яйця, масло і борошно.

Отримані тісто розкачати півсантиметра товщиною. І вирізати формочками або тонким стаканом пряники. Випікати на пергаментним папері в духовці при 200 градусах 20 хвилин.

Потім змастити їх глазур'ю.

Рецепт кляру для риби — кілька цікавих варіантів, які зроблять страву ще пікантніше.

Візьміть на замітку нашу добірку рецептів корисних цукерок із сухофруктів і горіхів.

Читайте як правильно приготувати домашню ковбасу з курки своїми руками.

Глазуровані пряники з начинкою

Пряники можна робити з різними начинками. Це може бути варення, шоколад, повидло і навіть варена згущене молоко. Дуже смачними виходять пряники з вишневою та шоколадною начинкою.

Взагалі, з начинкою завжди робиться тульський, але він має строгу рецептуру і відхилення від неї не дозволяють називати всі пряники з начинкою тульскими. Але існують й інші рецепти. Наприклад, цей:

  • півкіло борошна;
  • стакан цукру;
  • склянку меду;
  • півпачки вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • трохи розпушувача;
  • спеції для пряникового тесту;
  • 400 г начинки;
  • білок 1 яйця;
  • 150 г цукрової пудри.

Приготування: 50 хв.

Калорійність на 100 г: ккал.

Збовтати яйця з цукром. Додати до них мед і масло. І прогріти все разом на водяній бані, помішуючи, до однорідності. Зняти з вогню і всипати 1/5 від всієї борошна, перемішати. До цієї маси додати спеції і соду і додати поступово всю решту борошно.

Тісто в плівці прибрати в холодне місце. Начинка повинна бути густою, якщо в наявності тільки рідке його можна уварити до густоти. Начинити можна один великий пряник.

Для цього розділити тісто на дві рівні частини і розкачати обидві, одну намазати начинкою і накрити зверху другою, защепити краї. Робити це краще відразу на деко.

Можна зробити кілька маленьких, для цього потрібно виконати подібну процедуру, але з маленькими кружечками. Змастити глазур'ю.

Випічка на сметані з цитрусовими нотками

Можна робити пряники і зі сметаною. Це теж дуже швидкий і легкий рецепт з невеликим відхиленням від класичного рецепту, як і пряники на кефірі. На сметані вони виходять дуже легкими і ніжними. Необхідно:

  • півкіло г борошна;
  • склянка сметани;
  • 170 г цукру;
  • півпачки масла вершкового;
  • 2 яйця;
  • цедра 1 апельсина;
  • щіпка розпушувача;
  • пакетик ваніліну;
  • спеції для пряникового тесту;
  • щіпка солі;
  • білок 1-го яйця;
  • 150 г цукрової пудри.

Приготування: 40 хв.

Калорійність на 100 г: 308 ккал.

Як підготувати тісто і спекти пряники на сметані? Розтопити масло, влити яйця, ванілін і цукор, перемішати. У цю масу додати спеції. Тепер додати сметану і знову перемішати.

Додати борошно з розпушувачем і замісити тісто. Прибрати його під плівку в холодне місце. Дістати і сформувати з нього прянички. Далі все як у класичному рецепті.

Випікати 20 хвилин при 10 градусах, дістати і змастити глазур'ю. Охолодити до застигання глазурі і можна подавати.

Корисні поради

Пряники робляться не перше сторіччя і господині помітили собі деякі хитрощі, які допоможуть у правильному приготуванні пряникового тіста.

  1. Співвідношення пряникових спецій приблизно таке 55% кориці, по 10% гвоздики, запашного перцю, бадьяна, мускатного горіха, 5% кардамону.
  2. Можна намішати суміш з пряникових спецій відразу у великій кількості і використовувати її кожен раз при приготуванні пряників, додаючи за смаком.
  3. Швидко змастити глазур'ю можна так: налити глазур харчової контейнер з кришкою і висипати туди пряники, закрити кришкою і добре струснути. А коли глазур підсохне дістати готові пряники з контейнера.
  4. При малому бюджеті вершкове масло завжди можна замінити маргарином.
  5. Цукру можна додати більше або менше, залежно від уподобань, а от інших інгредієнтів має бути рівно за рецептом.
  6. Замість пергаменту можна присипати борошном деко.
  7. Перед випіканням непогано б змастити пряники жовтком або молоком.
  8. Глазур для пряників потрібно робити безпосередньо перед намазуванням.
  9. Для глазурі можна використовувати і цукор, але з цукровою пудрою глазур зробиться швидше й ніжніше на смак.
  10. До будь-якого з рецептів завжди можна додати апельсинову цедру, родзинки або марципан, їх присмак відмінно поєднується зі спеціями.
  11. Чим довше пролежить тісто в холодильнику, тим краще, можна залишити навіть на добу.
  12. Секрет смачних пряників боргом замісі, робити це треба довго і старанно.
  13. Існує спеціальна пряникове дошка для формування друкованого пряника, придбати її можна у умільців російської народної творчості. Замінити її можна силіконової фігурною формою для кексів.
  14. Пряники довго зберігаються, в прохолодному місці в закритому посуді до 2 тижнів. І навіть при заморожуванні не втрачають смакових якостей.
  15. Як розпушувач можна використовувати коньяк (приблизно 30 мл на півкіло борошна).
  16. Зберігати випічку потрібно при кімнатній температурі або заморозивши.

Приємного чаювання з приготованими пряниками!

Що ще почитати: