22 июнь 2019 99

Як приготувати гороховий суп з куркою

Гороховий суп – одне з найулюбленіших страв в українській кухні. Його основна перевага в тому, що можна готувати на м'ясному бульйоні, так і на курячому. Варіюючи рецепт, додаючи або прибираючи копченості, можна кожного разу отримувати абсолютно новий смак.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
Курячий окорочок - 1 штука
Вода - 2 літра
Горох колотий - стакан
Цибулю - 1 штука
Морквина - 1 середня
Картопля - 3 невеликих бульби
Масло - для обсмажування
сіль і спеції - за смаком та бажанням
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 239 Ккал

Стегенце промиваємо, а потім заливаємо крижаною водою. Ставимо на вогонь. Як тільки вода кипітиме, зніміть піну, зменшіть вогонь і посоліть бульйон. Накриваємо кришкою і варимо близько 40 хвилин на повільному вогні.

Замочуємо Горох в проточній прохолодній воді.

Цибулю і моркву чистимо, потім натираємо на тертці. У сковороду наливаємо масло і підсмажити овочі до легкого золотистого відтінку.

Картоплю чистимо і нарізаємо кубиками маленького розміру.

Тим часом наш бульйон готовий. Кладемо в нього горох і варимо до напівготовності. У цей момент кладемо в наш майбутній суп картоплю і варимо до повної готовності всіх продуктів. І завершальний етап – додавання засмажки і регулювання кількості солі. За бажанням ви можете покласти в каструлю кілька штук перцю горошком.

Як приготувати гороховий суп з копченою куркою

Суп з копченою куркою – класика жанру. Приготувати його також просто, як і класичний суп.
  1. Копчений окорочок -1 штука;
  2. Вода – 2 літри;
  3. Картопля – 3 невеликих бульби;
  4. Горох колотий – 1 склянка;
  5. Цибуля - 1 велика цибулина;
  6. Морква – 1 середня штука;
  7. Сіль і перець за смаком.

Час — 1 година 20 хвилин. Калорійність -260 ккал на 100 грамів.

З стегенця зрізаємо все м'ясо. Відправляємо кісточку в киплячу воду і варимо близько 20 хвилин. Картоплю миємо й чистимо, нарізаємо кубиками. Як тільки бульйон буде готовий, додаємо в нього горох, а хвилин через 10 – картопля. Варимо до готовності всіх складових.

Тим часом займемося засмажкою. Моркву натираємо на тертці. Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями. На гарячій сковороді обсмажуємо овочі до м'якості. Стежте, щоб нічого не підгоріло, інакше це зіпсує зовнішній вигляд суп. Додаємо в овочі шматочки копченої курки.

Засмажку слід додати у суп в самому кінці, хвилин за 10 до вимкнення вогню. Спробуйте страву на сіль, при необхідності налаштуйте смак.

Ви можете приготувати бульйон з курки. У такому разі копчену курку можна просто покласти в суп в кінці. Рецепт такий же, тільки спочатку варимо з курячого стегенця або іншої частини.

Рецепт супу з гороху з часниковими грінками в мультиварці

Ми приготуємо гороховий суп, але на цей раз в мультиварці. У доповнення до нього зробимо часникові грінки в духовці. Починаємо:

  1. Стегенце курки – 1 штука;
  2. Трохи копчених ковбас (якщо є) – 100 грамів;
  3. Картопля – 3 бульби;
  4. Вода – 2,5 літра;
  5. Цибуля – 1 штука;
  6. Морква – 1 штука;
  7. Сіль, спеції;
  8. Горох колотий – 1 стакан.

Час — 1 година 20 хвилин. Калорійність — 220 ккал на 100 грамів.

Ви можете зробити цей суп із засмажкою, або без. Цибулю і моркву можна обсмажити на сковороді окремо, а потім вже додати в суп. Ми будемо готувати швидкий варіант, де овочі не будуть обсмажуватися.

Натираємо моркву на тертці або ріжемо смужками. Цибулю ріжемо півкільцями. Картоплю миємо й чистимо. Горох потрібно заздалегідь замочити. У чашу мультиварки кладемо стегенце, заливаємо водою. Включаємо режим «Суп» на 50 хвилин. Через 10 хвилин після початку кипіння, додаємо у воду цибулю, моркву, картоплю і горох, а також копченості (якщо вони є). Солимо і закриваємо кришку. Суп буде особливо смачним, якщо ви залишите його на підігріві ще на півгодини. Смак вийде, як з російської печі.

Займемося грінками. Скибочки білого або житнього хліба натираємо часником і трохи солимо. Відправляємо їх і сушимо в духовці при температурі 200 градусів близько 10 хвилин. Можна підсмажити їх на сковороді в невеликій кількості олії. Щоб хліб не вбирав занадто багато масла, його необхідно спочатку підсушити на сухій сковороді, а потім вже додавати масло.

Ще один варіант більш вишуканих грінок – сирні з часником. Шматочки хліба натираємо часником. Змащуємо майонезом, потім зверху посипаємо натертим сиром. Запікаємо в духовці до повного розплавлення сиру.

Подаємо готовий суп порційно, а до нього маленьку мисочку з сухариками. Якщо ви приготували грінки, подайте їх на красивому блюді.

Читайте як готувати смачні корисні цукерки з сухофруктів.

Рецепт баклажанів по китайськи — це дуже смачно і незвично, спробуйте!

Рецепт юшки з голови карпа — спробуйте зварити за нашим рецептом це блюдо.

Поради досвідчених кухарів

Гороховий суп буде ще більш смачним, якщо дотримуватися деякі хитрощі:

  1. Коли вариться в бульйоні горох, покладіть в нього половинку цілої очищеної моркви. Це додасть гарний колір і смак. Потім коренеплід можна порізати і додати засмажку.
  2. Курку для бульйону слід класти тільки в холодну воду. У бульйон також можна покласти цілу цибулину з лушпинням для гарного кольору, а також моркву і корінь петрушки.
  3. Колотий горох готується значно швидше. Ви можете взяти і звичайний, але тоді його треба замочити в гарячій воді на пару годин. Крім того, варити горох потрібно обов'язково в несолоної воді або бульйоні. Сіль сповільнює розварювання.
  4. Ще один момент – залишати горох на ніч дуже небезпечно. В такому разі він може розбухнути і закиснути. Такий горох буде варитися дійсно дуже довго! Тому залишаємо горох у воді на пару годин і виключно під наглядом.
  5. Іноді суп подають зі сметанним соусом. В такому разі у сметану додаємо розтертий часник і зелень.

Тепер ви знаєте, як приготувати смачний гороховий суп з куркою.

Що ще почитати: