05 июнь 2019 652

Пангасіус — акулячий сом: що за риба, її властивості та рецепти

Пангасіус – що за риба така і чому стільки розмов навколо неї? У цій статті ми спробуємо розповісти вам все, що потрібно знати про неї. (Pangasius) — найбільша прісноводна риба сімейства сомообразных. Може досягати півтора метрів в довжину, і в короткі терміни набирати у вазі до 45 кг і більше.

Виділяють не менше 30 видів пангасиевых сомів, які відрізняються один від одного розмірами і способом життя. Найпоширенішими і добре відомими є: Сіамський пангасіуса (Pangasius hypophthalmus) та пангасіус Бокорта (Pangasius bocourti).

Цікавим прізвиськом – акулячий сом — цю рибу нагородили за двома основними параметрами.

Зовнішній вигляд

Тіло риби витягнуте сіре з переливами кольору, що переходить від темного на спинці до світлого, майже білого на боках і черевці. Спинні променеві плавники, акулообразной форми чорного або темно-сірого забарвлення. Відмінні риси риби: плеската голова і великий рот в оточенні двох пар сомовьих усов.

Всеїдність

Пангасіус – хижа риба, в його раціон входить більш дрібна риба, комахи, ракоподібні, молюски, рослинні залишки, водорості, фрукти, зоопланктон і багато іншого. На рибних фермах його годують гранульованим кормом з висушених і перемелених рибних відходів, збагачений вітамінно-мінеральними добавками.

Середовище існування

Основною територією проживання для пангасиевых служать басейни великих річок Індокитаю — Меконг і Чаупхрае, географічно розташовані у В'єтнамі, Камбоджі, Королівстві Таїланд і Лаосі. До 80-90% пангасіуса вирощують штучно на спеціальних невеликих фермах і величезних сучасних підприємствах. Звідси ще одне прізвисько – канальний сом.

Рибні господарства являють собою численні водойми штучного і природного походження в рукавах і каналах дельти Меконгу. Лідером по штучній культивації пангасіуса став В'єтнам, щорічно реалізує на світовому ринку понад мільйон тонн річкового сома.

Пангасіус: хімсклад і користь

Біле соковите м'ясо пангасіуса дуже цінний продукт, у його складі:

  • життєво важливі для організму будь-якої людини жирні кислоти Омега-3, які нормалізують роботу головного мозку, серця і судин кровоносної системи;
  • вітаміни групи В сприяють правильному регулювання обміну речовин;
  • вітаміни А, С і Е – роблять благотворний вплив на зір, стан кісткової системи та шкірних покривів, уповільнюють процеси старіння і підвищують імунітет.
  • велика кількість мікро та макро–елементів, таких як: кальцій, фтор, фосфор, залізо, цинк, магній, натрій, калій, мідь, хром, селен тощо, впливає на життєдіяльність організму в цілому.
Крім всіх перерахованих достоїнств, філе пангасіуса низькокалорійні – 89-90 ккал на 100 грам продукту. Багато дієтологів рекомендують включати в меню філе канального сома не тільки для схуднення, але і для підвищення рівня стресостійкості.

Вживання в їжу річкового сома з В'єтнаму, як і будь-якої іншої продукції, безумовно, піде вам на користь, але лише при відповідності ряду факторів:

  • риба правильно вирощена з дотриманням усіх санітарних норм (продукт сертифікований);
  • не порушувалися правила транспортування та зберігання (температурний режим).

Міфи і факти про шкоду пангасіуса

У всіх на устах

Один з найпоширеніших міфів про шкоду пангасіуса – це те, що акулячий сом не тільки шкідливий для здоров'я, але й небезпечний для життя. Виною всьому води Меконгу – однією з найбільш забруднених річок в світі, і жадібність деяких недобросовісних виробників.

Світ потрясли кадри хроніки про рибної промисловості В'єтнаму, в яких умовах утримується, чим харчується і обробляється риба. У хід йдуть добавки для стимуляції росту та антибіотиків для запобігання мора. При заморожуванні використовується вода з річки багата патогенною флорою. У м'ясі канального сома може бути перевищено вміст кадмію (спадщина В'єтнамської війни), надає згубну дію на печінку і нирки.

Салат з ананасами з куркою і сиром — страва дивує своєю простою і вишуканим смаком.

Покроковий рецепт з фото визначних капкейків в різними начинками і цікавою прикрасою.

Тонкий хрусткий хмиз покрокові рецепт з фото і підказками. Візьміть рецепт на замітку.

До фактів

Россільгоспнагляд неодноразово протягом останніх 10 років виявляв у м'ясі пангасіуса перевищення показника кишкової палички і патогенних мікроорганізмів. В доступі на російський ринок таким виробникам було відмовлено. Так, наприклад, у 2012 і 2014 роках було заборонено ввезення акулячого сома для кількох найбільших виробників галузі. Залишається покладатися на пильність і працездатність контролюючих органів.

Дійсно шкідливий пангасіус:

  • для людей з харчовою алергією на рибу;
  • при індивідуальній непереносимості продукту;
  • для маленьких дітей через небезпеку вдавитися дрібними кісточками.

Якщо ви не зазначили у себе ніяких протипоказань, то можете сміливо вживати якісну рибу. Використовуйте пангасіуса для приготування різних страв на вашій кухні.

Зробити правильний вибір

Філе акулячого сома в глянцевому глазурі тягне покупців до прилавка презентабельним зовнішнім виглядом і невисокою вартістю. Ніжне і смачне м'ясо легко і швидко приготувати в домашніх умовах. Штучно вирощений пангасіус досягає 1-1,5 кг, тому шматочки філе і тушки відносно невеликі, що дуже зручно для приготування і зберігання в морозильній камері.

Якщо у вас є вибір, то візьміть філе, а тушку або стейк. У такому вигляді рибу не обробляють спеціальними складами, і за лід платити менше.

Але в 80% випадків пангасіус пропонують на прилавках саме у вигляді філе:

  1. Якісний продукт молочно-білого кольору з рожевим прожилкою по хребту і мінімальною кількістю жиру.
  2. Відмовтеся від придбання ламаного філе яскраво виражених червоного, жовтуватого або сірого відтінків – це риба низької якості, що не виправдано дешевизною.

Варто поставитися до купівлі пангасіуса, як і будь-якого іншого харчового продукту, з особливою увагою, важливо зробити правильний вибір – це запорука здоров'я вашої сім'ї.

Кілька рецептів приготування риби пангасіус

Філе пангасіуса в клярі
Інгредієнти Кількість
невеликих філе пангасіуса - 2-3 штуки
приправи для риби (на ваш смак) - 1-2 щіпки
перепелиних яєць - 3-4 шт.
молока - 100-150 мілілітрів
борошна - 100 грам
солі - за смаком
рафінованої рослинної олії - 4 столові ложки
свіжого салату - пучок листя
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 120 Ккал

Приготування страви.

  1. Вийняти філе пангасіуса з морозилки і дати відтанути в природних умовах.
  2. Промити рибу під струменем холодної проточної води, видалити надлишок вологи паперовими рушниками.
  3. У мисці приготувати кляр, збивши віночком (або міксером) до однорідної маси яйця, молоко, борошно і спеції для риби.
  4. Порізати філе на порційні шматочки, посолити.
  5. Нагріти на сковороді рослинне масло.
  6. Шматки підготовленого філе наколоти виделкою, занурити в кляр і відправити смажитися на сковороді.
  7. Обсмажити рибу в клярі 5-7 хвилин з кожного боку і викласти на паперовий рушник. Дати вбратися надлишків жиру і масла.
  8. Подати до столу готове філе в клярі порційно на листках зеленого салату.

Філе пангасіуса, запечене у фользі з овочами

Інгредієнти:

  • 1-2 штуки розмороженого філе пангасіуса (0,6-0,8 кг);
  • 1 кабачок молочної стиглості;
  • 1 середня морквина;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 невеликий помідор;
  • 1 стиглий болгарський перець;
  • 2-3 столові ложки 15% сметани;
  • пучок зелені петрушки;
  • 100-150 грам тертого твердого сиру;
  • 1 великий зубчик часнику;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • сіль і спеції за смаком.

Загальний час приготування страви складе близько 40-60 хвилин. У 100 грамах готового продукту — не більше 90-110 ккал.

Приготування страви.

  1. Філе пангасіуса промити і обсушити на паперовому рушнику.
  2. Підготувати форму для запікання з високими бортиками: застелити фольгою і змастити оливковою олією.
  3. Рибу посолити, обсипати спеціями і викласти на фольгу.
  4. Тонко нашаткувати півкільцями цибулю, моркву потерти на тертці.
  5. Кабачок, помідор порізати кружальцями, а болгарський перець — кільцями.
  6. Приготувати соус, змішавши, сметану, часник пропущений через часникодавку) і рубану зелень петрушки.
  7. Викласти на філе пангасіуса послідовно шарами: цибулю і моркву, кружечки кабачків, кільця перцю і нарізку томату. Кожен шар трохи посолити.
  8. Залити основу страви у фользі пряним соусом і посипати сиром.
  9. Загнути краї фольги, залишивши зверху невелике віконце, для одержання рум'яної скоринки.
  10. Запікати в добре розігрітій духовці 25-30 хвилин при температурі 180-200 градусів.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: