31 март 2019 295

Як спекти незвичайну шарлотку з вишнею

Що може бути краще теплого домашнього затишку, а саме: теплий плед, чашка гарячого чаю, ласкавий кіт і, звичайно ж, ні з чим незрівнянний запах свіжої спеченої шарлотки. Звідки ж прийшов рецепт цього затишного домашнього пирога?

Спочатку його готували німці і рецепт складався з хліба білого, заварного крему і лікеру...хм, привабливий рецепт. Далі перейняли виготовлення шарлотки і англійці. В їх десерт входив розмочений білий хліб на дні форми, нарізані яблука і «шапка» з моченого хліба. Подавали його з морозивом і у вигляді пудингу.

У Росії цей пиріг прийшов з Лондона, приготував його французький кухар для Олександра I, але і цей рецепт відрізнявся від нинішньої шарлотки, так як складався з бісквіту, баварського крему та вершків. І тільки в 1952 році рецепт пирога «шарлотка» придбав звичний нам вид.

У справжній вік гастрономічного достатку цей простий десерт можна зустріти з яблуками, вишнями, грушею, полуницею, малиною та іншими фруктами, ягодами, приправлений шоколадними мусами, лікерами, морозивом.

Розглянемо кілька варіантів приготування домашнього пирога!

Покроковий простий рецепт
Інгредієнти Кількість
яйця - 4 шт.
ягоди вишні (без кісточок) - 500 г
цукор - стакан (регулювати за смаком)
сметана - 150 г
сода харчова - чверть чайної ложки
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 315 Ккал

Вишня додає десерту маленьку пікантність у вигляді кислинки, пиріг дуже простий у приготуванні. Але має свої секрети. Свіжі ягоди вишні легше придбати влітку, так що цей варіант більше підходить до літньої пори.

Спосіб приготування:

  • крок 1. Готуємо вишню – моєму, позбавляє від кісточок;
  • крок 2. Збиваємо в густу піну яйця з цукром. Вводимо повільно борошно;
  • крок 3. До попередньої маси додаємо сметану і харчову соду, трохи солимо;
  • крок 4. У готове тісто кидаємо вишню, добре замішуємо;
  • крок 5. Виливаємо тісто у форму для випікання. Печемо до готовності;
  • крок 6. Вже готову шарлотку можна приправити цукровою пудрою або натерти зверху шоколад. Готово!

Шарлотка з замороженої вишнею – для зимової пори

Якщо ж дуже захотілося вишневої шарлотки взимку, то можна використовувати заморожені ягоди вишні. Отже, створимо «шарлотку з замороженої вишнею» в зимовому варіанті.

Що потрібно:

  • заморожена вишня – 400 г;
  • стакан цукрового піску;
  • сметана – 200 г;
  • курячі яйця (білки) – 5 шт;
  • маргарин – 2 столові ложки;
  • ванілін – пакетик;
  • розпушувач – чайна ложка.

Час приготування – 50 хвилин.

Калорійність десерту: 275 ккал на 100 р.

Збиваємо білки з цукром до стійких пік. Поступово всипаємо борошно і розпушувач, розмішуємо до розчинення грудочок. На дно форми для випікання викладаємо вершкове масло і вишню, присипаємо її ваніліном, викладаємо сметану (можна підсолодити). Випікаємо пиріг при 180 градусах.

Шарлотка з «п'яної» вишнею

А ось і ще один рецепт на замітку господиня – шарлотка з «п'яної» вишнею. З'явився цей десерт у пострадянський час, багато жінок робили настоянку на вишні. Настоянку випивали, а ягоди відмінно підходили для різних десертів.

Інгредієнти:

  • склянка борошна;
  • 3 яйця;
  • яблуко;
  • 3 ст. ложки вишні;
  • 3 ст. ложки вишневої настоянки;
  • стакан цукру;
  • підлогу пакетика кориці (регулювати за смаком);
  • какао-порошок за смаком.

Час приготування – годину.

Калорійність страви 287 ккал на 100 р.

Почнемо з тіста — збиваємо яйця з цукром. Засипаємо борошно, розмішуємо до розчинення грудочок. Сюди ж висипаємо какао-порошок, розпушувач і спеції. Додаємо вишню і настойку. Форму рясно змащуємо олією (бажано вершковим).

Виливаємо у форму отримане тісто. Яблуко очищаємо, нарізаємо часточками, викладаємо поверх тіста. Рекомендована температура випікання – 180 – 190 градусів.

Яловича печінка, смажена з цибулею — це смачне і ситне блюдо.

Рецепт обалденного пирога з киселя. Створіть цей шедевр вже сьогодні!

Як варити смачний молочний суп з макаронами читайте в нашій статті.

Шоколадна шарлотка з вишнею в мультиварці – для ласунів

Яка ж ласун відмовиться від пирога з шоколадом і додаванням шоколадної глазурі? Таких просто немає. Ще один цікавий і смачний рецепт шарлотки в скарбничку. Так само готувати її ми будемо в мультиварці.

Отже, нам знадобиться:

  • яйця – 2 шт;
  • екстра борошно – півсклянки;
  • цукор – пів склянки;
  • вишня (в якому вигляді) – півсклянки;
  • темний шоколад – пів плитки;
  • масло вершкове – 3 столові ложки;
  • сіль (на смак) – на кінчику ножа.

Для шоколадної підливи:

  • шоколад темний – 70 г;
  • жирні вершки (33%) – столова ложка.

Час приготування – 55 хвилин.

Калорійність пирога на 100 г – 389 ккал.

Почнемо з тіста. Для цього віночком збиваємо цукор з яйцями до пишної маси. Для кращого розчинення цукру можна перемолоти його в кавомолці або блендером в дрібний пил. Дістати вершкове масло з холодильника і дати йому постояти до розм'якшення. Додати масло в тісто. Тепер поступово вводимо просіяне борошно в тісто, так, щоб не було грудочок.

Обробляємо вишню, моєму, при необхідності виймаємо кісточки. Якщо вишню розморожували, то сік зливаємо. Шоколад ламаємо або натираємо на тертці, змішуємо з вишнею. Вишнево-шоколадну суміш додаємо в тісто.

Готуємо форму для мультиварки, змастивши маслом, заливаємо в неї тісто. Закриваємо і вибираємо програму «Випічка» або «Пиріг». Після приготування, залишити пиріг у мультиварці, що б він трохи охолов. Витягаємо десерт і викладаємо на блюдо.

Готуємо шоколадний соус: для цього беремо весь залишився шоколад. Ламаємо його на шматочки. Вливаємо ложку вершків і ставимо на водяну баню, чекаємо повного розчинення шоколаду.

Заливаємо шарлотку шоколадною глазур'ю. Щоб пиріг був посочнее, варто залишити його на кілька годин для просочення.

Шарлотка з ягідним асорті – для гурманів

Так само пиріг шарлотка добре поєднується з кількома фруктами або ягодами, наприклад, грушею і яблуком або смородиною і вишнею, чому б не спробувати? Отже, шарлотка зі смородиною і вишнею, ягода надає пирога кислинку, і досить соковитий смак. Так само не соромимося приправляти пиріг різними добавками, наприклад, шоколадом, кокосовою стружкою або горішками.

Що знадобиться:

  • борошно – стакан;
  • смородина (чорна, червона на вибір) – склянка;
  • вишня – стакан;
  • цукор – стакан;
  • яйця – 3 шт;
  • горіхи волоські – жменя;
  • маргарин – 1 ст. л.

Час приготування – годину.

Калорійність страви – 321 ккал на 100 р.

Тісто для пирога — змішуємо цукор з яйцями, і добре збиваємо міксером до пишної піни. Всипаємо борошно обережно маленькими порціями, не допускаючи грудочок. Тісто готове. Готуємо форму для пирога, краще використовувати круглу, змащуємо її маслом.

Ягоди можна змішати, а можна викладати шарами. Наприклад, на дно закладаємо смородину, присипаємо цукром (за бажанням), зверху наливаємо частину тіста, на нього викладаємо вишню і доливаємо залишки тіста. Поверх кидаємо горіхи.

Ставимо пиріг в духовку при 180 градусах, перевіряємо готовність зубочисткою.

Корисні поради

Багато гурманів сходяться в єдиній думці про те, що чим простіше блюдо, тим воно більш точно передає свій неповторний смак. Але щоб пиріг вийшов смачним, є свої секрети в приготуванні, навіть в самому звичайному рецепті:

  • що б шарлотка вийшла більш ароматна можна в процесі приготування додавати різні спеції: корицю, розмарин, ванілін або цедру лимона;
  • є ще одна хитрість, якщо додається за рецептом сода, то гасимо її свіжим лимонним соком;
  • яєчні білки збиваються окремо лише для того, щоб тісто вийшло більш повітряними і м'яким;
  • якщо ви бажаєте високий пиріг, то потрібно готувати бісквітне тісто заварне, тобто збивати цукор з яйцями на водяній бані;
  • щоб десерт менше кришився, одну чверть борошна замінюємо на крохмаль.

І пам'ятайте, шарлотка з вишнею — це не просто пиріг до чаю, а ціла історія домашнього і такого теплого затишку!

Що ще почитати: