30 июнь 2019 1616

Як приготувати «радянські» пиріжки з лівером

Напевно, багато хто ще з дитинства пам'ятають смак пиріжків з лівером. Смажені, ароматні, а головне — ніжні і смачні. Потрапляючи в рот, вони просто танули, а їх смак надовго залишався в пам'яті. Тільки чомусь останнім часом їх перестали робити, а даремно!

Ця випічка сподобається навіть тим, хто не любить субпродукти. Головне — правильно зробити начинку, тоді вийде відмінне частування, яке з'їдять в одну мить всі ваші члени сім'ї. А як його зробити, ви зможете дізнатись нижче наших легких рецептів.

Як приготувати начинку
Інгредієнти Кількість
субпродуктів – легені, печінка, серце - кілограм
цибулин - 3 шт.
вершкового масла - невеликий шматочок
рослинної олії - для смаження
солі - на свій смак
чорного перцю в молотом вигляді - 1 маленька ложка
лаврового листа - 2-3 шт.
часникових зубчиків - 5 шт.
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 г: 180 Ккал

Як готується смачна ліверна начинка:

  1. Для початку субпродукти ретельно миємо в холодній воді;
  2. Бажано видалити пліву, якщо вийде, то вирізаємо всі трубочки, судини і плівку. Ці компоненти не дуже то їстівні;
  3. Залишаємо субпродукти в прохолодній воді на деякий час;
  4. Після цього більш великі шматочки розрізаємо на невеликі;
  5. Наливаємо у велику ємність воду, ставимо на вогонь і прогріваємо;
  6. Як тільки вода почне закипати викладаємо в ємність збій і залишаємо отвариваться;
  7. Через 5 хвилин виливаємо воду, наливаємо чистої води і відварюємо на повільному вогні;
  8. Поки буде варитися збій, підготуємо печінку. Для початку її слід промити, видалити згустки крові і плівку;
  9. Бажано її розрізати і вимочити в молоці;
  10. Далі на вогонь ставимо сковорідку, підливаємо рослинного масла і розжарюємо;
  11. На гаряче масло викладаємо печінку і засмажуємо з усіх боків до готовності;
  12. Після цього викладаємо печінку на тарілку і приступаємо до цибулі;
  13. Лука повинно бути багато, саме цей овоч надає соковитість начинці і аромат. Для початку його очищаємо від лушпиння;
  14. Потім цибулю потрібно нарізати невеликими квадратиками;
  15. Знову поміщаємо на газ сковорідку з олією і засипаємо цибулю;
  16. Засмажуємо цибулю до м'якості і прозорості;
  17. В кінці смаження додаємо до цибулі чорний молоти перець і перемішуємо;
  18. Легені і серце повинні отвариваться не менше години. Як тільки ці компоненти будуть готові, знімаємо їх з плити і виймаємо з води;
  19. Теплі компоненти ріжемо невеликими шматочками;
  20. Після цього всі компоненти – легені, серце і печінка, прокручуємо м'ясорубкою;
  21. Далі в пропущений лівер викладаємо обсмажені цибулю з маслом, додаємо сіль і шматочок вершкового масла. Поки лівер тепле масло розтопиться;
  22. З часнику видаляємо шкірку і пропускаємо через часникодавку. Поміщаємо до інших компонентів і змішуємо;
  23. Якщо лівер вийшов сухим, то в нього можна додати трохи бульйону.

Читайте як приготувати неймовірно смачний пиріг з киселю.

Суп харчо — рецепт приготування з свинини. Спробуйте рецепти, які ми для вас приготували.

Візьміть на замітку рецепт сирників з бананом — це дивовижно смачне блюдо, яке можна ввести в дієтичний раціон.

Смажені пиріжки з лівером «Радянські»

Які компоненти потрібні для приготування тіста:

  • 700 грам борошна вищого сорту;
  • 6 грам сухих дріжджів з швидкою дією;
  • трохи солі;
  • цукор – 60 грам;
  • 2 склянки води;
  • 50 мл рослинного масла.

Що потрібно для начинки:

  • печінка яловичини – 350 грам;
  • 350 грам яловичого легені;
  • 350 грам серце яловиче або свиняче;
  • 3-4 цибулини;
  • пара дрібок солі;
  • перець духмяний в горошинах – 5-6 штучок ;
  • гвоздика — 2 штучки;
  • лаврушка – 1 штука;
  • морквина – 1штука невеликого розміру.

Час приготування складе близько 2 годин на варіння і тісто і 1 годину на приготування, калорійність – 370.

Виконуємо за схемою:

  1. Для початку робимо начинку для пиріжків. Збій ретельно промиваємо і очищаємо від усього непотрібного;
  2. Розрізаємо субпродукти середніми шматочками і викладаємо в каструлю. Також туди додаємо одну морквину, горошини запашного перцю, гвоздику та лавровий лист;
  3. Все заливаємо водою і ставимо на вогонь отвариваться;
  4. Як тільки закипить вода, зменшуємо вогонь, прикриваємо кришкою і залишаємо отвариваться не менше 2 годин;
  5. Поки відварюються субпродукти, приступаємо до приготування тіста. У воду викладаємо сухі дріжджі, сіль, цукровий пісок, олія;
  6. Все перемішуємо і залишаємо постояти хвилин 5;
  7. Після цього повільно засипаємо борошно і замішуємо тісто;
  8. Після того як тісто буде готове залишаємо його настоюватися протягом 2-3 годин, щоб воно підійшло, кожні 40 хвилин його слід підмішувати;
  9. Потім знову повертаємося до начинки. Печінку промиваємо, видаляємо плівку і нарізаємо невеликими шматочками;
  10. Цибулини очищаємо і ріжемо на дрібні шматочки;
  11. Ставимо на вогонь сковорідку, наливаємо масло і викладаємо на неї печінку з цибулею. Обсмажуємо до готовності печінки;
  12. Готовий збій виймаємо з води, остуджуємо і ріжемо невеликими шматочками;
  13. Всі компоненти разом з печінкою прокручуємо через м'ясорубку;
  14. Додаємо часник, підсолюємо і трохи бульйону, щоб начинка не була сухою;
  15. Потім приступаємо до приготування пиріжків. Тісто можна розділити на кілька шматочків, приблизно на 4;
  16. Беремо шматок тіста, викладаємо на поверхню столу заздалегідь присипаній борошном;
  17. Розкачуємо з тіста велику довгу коржик;
  18. Викладаємо начинку так, що зверху і знизу була відстань не менше 4 см;
  19. Потім склеюємо тісто і розрізаємо довгий пиріжок на невеликі пиріжки;
  20. Також робимо і з іншими шматками тіста;
  21. Вставимо на плиту сковороду, наливаємо велика кількість масла і прогріваємо;
  22. Викладаємо в гаряче масло пиріжки і обсмажуємо з двох боків до рум'яного кольору;
  23. Кожну сторону обсмажуємо протягом 7-10 хвилин.

Орские пиріжки з лівером

Що буде потрібно для начинки:

  • лівер – 1 кілограм;
  • цибуля ріпчаста – 2 головки;
  • сіль — пара пучок;
  • перець чорний у меленому вигляді – 1 ч. ложка.

Компоненти для тіста:

  • вода – 4 склянки;
  • борошно – 1 кілограм;
  • дріжджі свіжі приблизно 35 грам, якщо використовуються у сухому вигляді, то достатньо одну пачку 10-11 грам;
  • цукровий пісок – 1,5 ст. ложки;
  • сіль – ½ великої ложки;
  • рослинна олія для смаження – 0,7 літра.

Період готування — 1,5-2 години, калорійність – 320 ккал.

Як готувати:

  1. Для початку робимо тісто. У воду викладаємо дріжджі і розводимо;
  2. Засипаємо цукровий пісок і залишаємо постояти деякий час;
  3. Хвилин через 15-20 додаємо сіль і всипаємо всю муку;
  4. Вимішуємо тісто. В результаті воно повинно бути рідким;
  5. Далі накриваємо і ставимо в тепле місце, щоб воно приподнялось;
  6. Для начинки знадобиться курячий лівер – сердечка, печінка, шлунки;
  7. Всі компоненти для начинки добре промиваємо в холодній воді;
  8. Після цього лівер прокручуємо через м'ясорубку;
  9. Цибулю очищаємо від шкірки і також прокручуємо через м'ясорубку в окрему ємність;
  10. Після цього прокручений фарш без цибулі викладаємо в глибоку сковороду, додаємо масло і ставимо гаситися до готовності;
  11. Підсолюємо, перчимо;
  12. У готовий фарш додаємо цибулю і перемішуємо;
  13. Далі приступаємо до формування пиріжків. У невелику ємність наливаємо трохи рослинного масла для змазування рук;
  14. У фритюрницю наливаємо масло і прогріваємо;
  15. Далі відщипуємо від тесту 5 шматочків, руки змащуємо маслом і беремо один шматочок в руку, формуємо невелику коржик і викладаємо начинку, защипуємо краю;
  16. Викладаємо пиріжок обсмажуватися у фритюрі і робимо також інші пиріжки;
  17. Обсмажуємо їх до рум'яного кольору і викладаємо в глибоку чашку.

Сучасний рецепт покроково

Продукти:

  • 900 грам легені;
  • 900 грам яловичого серця;
  • печінка яловича – 900 грам;
  • 250 грам вершкового масла;
  • 4 головки цибулі;
  • трохи чорного меленого перцю;
  • сіль на свій смак;
  • пара лаврового листа;
  • рослинна олія;
  • селера сушений – 1 велика ложка.

Компоненти для тіста:

  • літр молока;
  • 5 курячих яєць;
  • стакан цукрового піску;
  • рослинне масло – 180 мл;
  • 2 маленькі ложки солі;
  • 1 пачка сухих дріжджів;
  • півтора кілограма борошна.

Скільки готувати – 3 години, калорійність – 380 ккал.

Схема готування:

  1. Для початку промиваємо всі субпродукти в холодній воді, очистити від крові, судин і плівки;
  2. Печінку ріжемо невеликими шматочками і заливаємо молоком, залишаємо замачиваться;
  3. Легко, серце ріжемо невеликими шматочками і покласти в каструлю;
  4. У каструлю викладаємо чорний перець, лавровий лист, селеру і одну цибулину;
  5. Заливаємо водою і ставимо отвариваться протягом 2 годин;
  6. Печінка обсмажуємо на сковороді до готовності;
  7. Лук очищаємо і шаткуємо дрібними кубиками;
  8. Обсмажуємо цибулю до готовності;
  9. Як тільки легке і серце будуть готові, виймаємо їх з води і охолодити до теплого стану;
  10. Всі компоненти разом з печінкою прокручуємо через м'ясорубку;
  11. Далі додаємо сіль, вершкове масло і все перемішуємо;
  12. Приступаємо до тесту. У чашку розбиваємо яйця, додаємо до них цукровий пісок і збиваємо;
  13. Після цього заливаємо молоко, додаємо сіль, рослинне масло і засипаємо борошно;
  14. Додаємо дріжджі і приступаємо до замішування тіста;
  15. Після цього ставимо тісто в тепле місце і залишаємо постояти хвилин 40;
  16. Потім робимо пиріжки, формуємо невеликі коржі, викладаємо начинку і заліплюємо;
  17. Обсмажуємо в олії з двох сторін по 10 хвилин;
  18. Викладаємо рум'яні пиріжки в глибоку ємність і ставимо на стіл.

Рецепт печених пиріжків з картоплею і субпродуктів

Які компоненти потрібні для тіста:

  • кілограм борошна;
  • дріжджі в сухому вигляді – 15 грам;
  • 5 великих ложок рослинного масла;
  • 600 мл води;
  • 40 грам цукрового піску;
  • 1 ч. ложка солі.

Інгредієнти для начинки:

  • 6-7 картоплин;
  • 700 грам яловичої печінки;
  • цибуля – 3 штуки;
  • сіль на свій смак.

Приготування займе 2 години, калорійність – 385 ккал.

Процес приготування:

  1. В теплу воду викладаємо сухі дріжджі, сіль, цукровий пісок і рослинно масло;
  2. Залишаємо постояти хвилин 10, щоб на поверхні води з'явилася піна;
  3. Після цього засипаємо борошно і приступаємо до вымешиванию тесту;
  4. Готове тісто ставимо на годину в тепле місце, щоб воно підійшло;
  5. Приступаємо до начинки. Картоплю очищаємо і відварюємо до готовності;
  6. Далі робимо з картоплі пюре;
  7. Печінку промиваємо, очищаємо від плівок і крові;
  8. Розрізаємо печінку невеликими шматочками і обсмажуємо до готовності;
  9. З лука чистимо шкірку і нарізаємо цибулю дрібними кубиками;
  10. Цибулю також обсмажуємо до готовності;
  11. Печінка прокручуємо через м'ясорубку;
  12. Змішуємо картоплю з фаршем і цибулею;
  13. Начинку підсолюємо;
  14. Далі з тіста робимо коржі і викладаємо начинку, краї заліплюємо;
  15. Ставимо на вогонь сковороду, наливаємо багато масла і прогріваємо;
  16. Обсмажуємо пиріжки з двох боків до рум'яного кольору;
  17. Викладаємо пиріжки в глибоку чашку.

Що ще може входити в начинку

В начинку з ліверу можна додати наступні компоненти:

  • відварену моркву;
  • зелень петрушки або кропу;
  • смажену капусту;
  • будь-яке м'ясо.

Корисні поради

  • відварювати серце і легені слід не менше години. Серце можна варити довше – 1,5-2 години;
  • тісто обов'язково в процесі настоювання підмішувати кілька разів, так воно вийде ще пишніше і ніжніше;
  • в начинку можна додати різні спеції, вони зіб'ють специфічний запах збою.

Пиріжки з лівером – це неймовірно смачне частування, які ще відомо всім з далекого СРСР. Але їх можна зробити самостійно, вони будуть нічим не гірше. Головне, потрібно дотримуватися рецептуру і правильно зробити начинку, тоді вийде смачна випічка, перед якою ніхто не зможе встояти!

Що ще почитати: