29 апрель 2019 209

Як готувати кільку в томатному соусі в домашніх умовах

Кілька в томатному соусі в Росії має свою велику історію. Вона з'явилася в нашій країні в часи Хрущова, і відразу ж завоювала популярність серед студентів, малозабезпечених і представників середнього класу. Це пояснюється, насамперед, низькою вартістю цих консервів.

На їх виробництво не вплинув ні один економічний спад, і навіть у часи повної дефіциту продуктів, на прилавках магазинах завжди можна було знайти баночку кільки. Першим у світі виробником цієї консервованої риби став Керченський рибопереробний завод.

Риба, яку використовують для приготування консервів з кільки, переважає в Норвезькому, Балтійському, Чорному морях. Кілька — це загальна назва для риб сімейства оселедцевих. Для виробництва консервів використовують шпроти і тюльки.

Якщо для росіян кілька — це недорога і доступна риба, то в деяких країнах вона вважається делікатесом. Правда, в томатному соусі її готують тільки у нас, причому існує близько 30 рецептів приготування такого соусу.

Кілька в томатному соусі

Кілька в томатному соусі, приготовлена в домашніх умовах, не тільки смачне, але і корисне блюдо, яке чудово поєднується з гарнірами. Крім того, для її приготування будинку можна вибрати найкращу і велику рибу, а соус можна приготувати різними способами.

Перший рецепт
Інгредієнти Кількість
килька - півкіло
томатний сік - один стакан
цибулю - одна штука
морква - одна штука
соняшникова олія - три столові ложки
запашний перець - три — чотири горошини
коріандр (мелений) - половина чайної ложечки
лист лавровий - три штуки
цукор - одна столова ложка
борошно - одна столова ложка
сіль, перець - за смаком
оцет - дві столові ложки (9%)
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 182 Ккал

Рецепт приготування домашньої кільки в томатному соусі по кроках:

  1. Готуємо кільку. Якщо куплена заморожена риба, то її потрібно попередньо розморозити. Після цього необхідно кільку очистити від нутрощів, відрізати голову і добре промити рибу;
  2. Цибулю ріжемо полуколечками, моркву очищаємо і ретельно натираємо на будь крупній тертці;
  3. Обсмажуємо овочі на сковороді шість — сім хвилин;
  4. Для приготування краще використовувати казан або сковороду з товстими стінками. В цей посуд помістити кільку, додати овочі, перець, лавровий лист, коріандр;
  5. У ємності розвести борошно томатним соком, перемішати, щоб не залишалися грудочки;
  6. Рибу з овочами залити отриманою томатною сумішшю, ретельно перемішати;
  7. Розігріти духовку до 200 градусів і готувати там кільку близько півтора годин;
  8. Якщо кільку в томаті планують влаштовувати в банку на тривалий час, тоді хвилин за 10 до готовності страви додати оцет. Якщо страва буде відразу подаватися до столу, додавати його не обов'язково;
  9. Кільку в томатному соусі перекласти в простерилизованную банку, закатати кришкою і зберігати кришкою вниз в теплі до охолодження. Потім можна переставити в холодильник.

Другий рецепт

Любителі овочевих страв можуть приготувати смачну кільку в томаті з овочами, яка особливо хороша на природі в якості доповнення до вареної картоплі або яєць.

Інгредієнти:

  • кілька — один кілограм;
  • морква — триста грам;
  • помідори — один кілограм;
  • цибуля — триста грам;
  • болгарський перець — триста грам;
  • соняшникова олія — три столові ложки;
  • оцет — тридцять мілілітрів;
  • сіль — за смаком;
  • цукор — п'ять — шість чайних ложок.

Час приготування – одна година тридцять хвилин.

Калорійність на сто грам – 186 кілокалорій.

Як готувати кільку в томатному соусі з овочами:

  1. Помідори дрібно порізати або подрібнити за допомогою блендера, болгарський перець настругати тоненькою соломкою, моркву подрібнити ножем або натерти, цибулю порізати полуколечками;
  2. Обсмажити цибулю, моркву і перець на олії п'ять — сім хвилин;
  3. У казан або сковороду з високими товстими стінками викласти обсмажені овочі і додати до них томат. Овочеву суміш тушкувати близько години;
  4. Заздалегідь очищену кільку викласти в казан з овочами, перемішати і тушкувати ще протягом години;
  5. За п'ять хвилин до готовності додасть сіль, перець, цукор і оцет;
  6. Рибу в томаті з овочами закатати в простерилізовані банки і залишити в теплому місці до охолодження, попередньо обернувши банки ковдрою.

Рецепти страв з додаванням концентрованих

Що приготувати з кільки в томатному соусі? Рибку в томаті можна подавати як самостійне блюдо, але також вона може стати основою для приготування супів, закусок, салатів або других страв.

Наваристий суп

Інгредієнти:

  • картопля — три — чотири штуки;
  • морква — одна штука;
  • цибуля — одна штука;
  • кілька — одна банка;
  • рис — один стакан;
  • спеції, сіль — за смаком;
  • соняшникова олія — три столові ложки.

Час приготування – тридцять хвилин.

Калорійність на сто грам – 50 кілокалорій.

  1. Морква ріжемо овочерізкою, цибулю ріжемо полуколечками. Обсмажуємо овочі на соняшниковій олії з появи золотистої скоринки;
  2. Картоплю очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими шматочками;
  3. У каструлю засипаємо склянку рису, заливаємо холодною водою і ставимо на вогонь. Через п'ять — сім хвилин додаємо обсмажені овочі, спеції та сіль;
  4. Після цього ще через п'ять хвилин додаємо рибу в томаті і проварюємо десять хвилин до готовності;
  5. Суп можна подавати з дрібно нарізаною зеленню.

Тарталетки з томатно-рибною начинкою

Інгредієнти:

  • тарталетки — одна упаковка;
  • рис — півсклянки;
  • кілька в томаті — одна банка;
  • яйця — одна штука;
  • солоні огірки — дві штуки;
  • цибуля — одна штука;
  • майонез для заправки;
  • сіль — за смаком.

Час приготування – тридцять хвилин.

Калорійність на сто грам – 389 кілокалорій.

  1. Рис відварити до готовності, цибулю дрібно нарізати;
  2. Рибу вийняти з банки і подрібнити, варене яйце і огірки дрібно порізати;
  3. Змішати всі інгредієнти, посолити і заправити майонезом;
  4. Отриманою сумішшю начинити тарталетки. Цим же салатом можна нафарширувати варені яйця.

Листковий салат

Інгредієнти:

  • картопля — дві — три штуки;
  • морква — одна штука;
  • кілька в томаті — одна банка;
  • цибуля — одна штука;
  • яйце — дві штуки;
  • соняшникова олія — три столові ложки;
  • сіль — за смаком;
  • майонез для заправки.

Час приготування – сорок хвилин.

Калорійність на сто грам – 350 кілокалорій.

  1. Картоплю, моркву і яйця відварити і дрібно нарізати;
  2. Цибуля очистити від лушпиння, нарізати і обсмажити на соняшниковій олії до золотистого кольору;
  3. Кільку перекласти з банки і розім'яти виделкою;
  4. Салат викладаємо шарами:
  • 1 шар: картопля;
  • 2 шар: майонез;
  • 3 шар: кілька в томаті;
  • 4 шар: морква;
  • 5 шар: майонез;
  • 6 шар: цибуля;
  • 7 шар: яйця.

Для прикраси салату можна використовувати зелень.

Макарони по флотськи з тушонкою — це блюдо люблять всі. Готувати його просто, але в той же час воно дуже ситне і смачне.

Як приготувати традиційні пельмені в мікрохвильовці читайте тут.

Рецепт безе з фото і покроковими рекомендаціями, яке дуже легко можна приготувати в мікрохвильовій печі.

Спагетті з рибної заправкою

Інгредієнти:

  • спагетті — двісті п'ятдесят грам;
  • цибуля — одна штука;
  • болгарський перець — одна штука;
  • кілька в томаті — одна банка;
  • морква — одна штука;
  • томатна паста — одна столова ложка;
  • соняшникова олія — три столові ложки;
  • сіль — за смаком;
  • зелень.

Час приготування – сорок хвилин.

Калорійність на сто грам – 272 кілокалорій.

  1. Цибуля очистити від лушпиння, дрібно нарізати і пасерувати на олії до появи золотистої скоринки;
  2. Моркву дрібно натерти і додати до смаженій луку. Туди ж покласти нарізану дрібною соломкою болгарський перець. Тушкувати овочі близько десяти хвилин;
  3. В тушковані овочі додати ложку томатної пасти, залити овочі водою, посолити за смаком і тушкувати ще хвилин п'ятнадцять;
  4. В отриманий соус додати рибу разом з томатом, перемішати і потримати на повільному вогні десять хвилин;
  5. Спагеті відварити, відкинути на друшляк. Розкласти на тарілки, зверху полити соусом і посипати зеленню.

Котлети

Інгредієнти:

  • яйце — дві штуки;
  • кілька в томаті — одна банка;
  • манна крупа — чотири — п'ять столових ложок;
  • соняшникова олія — сто мілілітрів;
  • морква — одна штука;
  • сіль, перець — за смаком.

Час приготування – тридцять хвилин.

Калорійність на сто грам – 220 кілокалорій.

  1. Вміст банки з кількою перекладаємо в миску і розминаємо виделкою до однорідної маси. Додаємо до кільці яйця, манку, сіль і перець. Отриману масу ретельно перемішуємо;
  2. Розігріваємо сковороду, додаємо масло. Столовою ложкою або невеликим ополоником викладаємо масу у формі котлет і обсмажуємо з двох боків до утворення скоринки;
  3. Моркву натираємо на крупній тертці. Викладаємо частину моркви на дно сотейника, зверху кладемо котлети і посипаємо другою половиною тертої моркви. Тушкуємо на слабкому вогні протягом п'яти хвилин.

Картопля, фарширована консервованої кількою

Інгредієнти:

  • картопля — вісім штук;
  • кілька в томаті — одна банка;
  • сир — двісті грам;
  • соняшникова олія — три столові ложки;
  • сіль, перець — за смаком.

Час приготування – одну годину десять хвилин.

Калорійність на сто грам – 310 кілокалорій.

  1. Велику картоплю очищаємо і розрізаємо на дві половинки. Кладемо в каструлю з водою і відварюємо після закипання близько десяти хвилин;
  2. Після того як картопля трохи охолола, чайною ложкою робимо в кожній половинці поглиблення зразок чашечок;
  3. На змащене соняшниковою олією деко викладаємо картопляні чашечки;
  4. Що залишилася після формування чашечок картоплю розминаємо разом з кількою в томаті. Викладаємо цю начинку в кожну чашечку;
  5. Сир натираємо на крупній тертці і посипаємо картоплю з начинкою зверху;
  6. Розігріваємо духовку до двохсот градусів і випікаємо картопля сорок хвилин.

Запорука смачної страви з кільки в томатному соусі — це правильно вибрані консерви. Досвідчені кулінари рекомендують обирати консерви з тюльки, а не з салаки. У них менше нутрощів і смакові характеристики краще.

У відповідності з ГОСТом в таких консервах повинно міститися не менше 70% риби, а все інше — томатний соус. Після розтину банки риба повинна бути добре видна, а не бути схожим на рибне пюре.

Що ще почитати: