11 март 2019 287

Як приготувати варену ковбасу в домашніх умовах

У магазинах продається велика кількість ковбас, але смак часто не відповідає очікуванням, так і з'являються сумніви в наявності м'яса серед інгредієнтів, з яких її готують. Домашні ковбаси продаються на ринках, але нерідко їх ціна дещо завищена. Залишається тільки приготувати її самим і в даній статті буде розказано, як це зробити.

Класичний рецепт вареної ковбаси в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
Яловичина вищого сорту - 400 г
Свинина середньої жирності - 350 г
Сіль - 17,5 г
Чорний мелений/запашний мелений перець - 1-3 г
Мелений коріандр - 1-2 р
Яйця - 2-3 шт.
Суміш цукру і мускатного горіха - по 3 г
Шпик - 100 г
Перетертий часник - 2-3 г
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 257 Ккал

Також для приготування класичної вареної ковбаси в домашніх умовах знадобляться кишки яловичі або свинячі на оболонку діаметром 50-65 мм, які можна замінити штучними.

Спочатку м'ясо потрібно промити і перекрутити дрібний фарш.

Шпик дрібно нарізати і додається в фарш. Далі фарш добре вимішується зі спеціями, яйцями і шпиком, після чого їм заповнюється оболонка.

Тут є два методи: вручну або зі спеціальним пристроєм для вироблення ковбас, якщо таке є.

Далі потрібно зав'язати ковбасну оболонку по краях дуже міцно і герметично, після чого можна надсилати на обробку.

Термообробка йде в два етапи: копчення і варіння. Копчення краще робити на підвісі в коптильні при 70-110С, поступово підвищуючи від нижчого значення до вищого протягом 30 хвилин.

Можна також проводити таку обробку в духовій шафі. Далі слід варіння в діапазоні від 70 до 90С також 30 хвилин. В кінці ж треба охолодити батони ковбаси під холодною водою.

Спрощений рецепт вареної ковбаси в домашніх умовах

Варена ковбаса до чаю, сніданку або з собою на рибалку чи в поїздку – відмінна річ. З нею можна робити бутерброди, приготувати омлет, просто підсмажити з грінками, тому можна трохи потрудитися і зробити свою власну ковбасу, причому це не займе не сильно багато часу, ні стає дорогим задоволенням.

А, враховуючи, що багатьом не байдуже, з чого зроблена їжа, то тут вже впевненість у відсутності шкідливих складових може бути не менше, ніж стовідсотковою.

Отже, щоб приготувати класичну просту варену (або «чайну») ковбасу, знадобиться:

  1. 20%-е молочні вершки – 1 склянка;
  2. Яєчні білки – 2 шт;
  3. Куряче м'ясо – 0,5 кг;
  4. Варений язик – 200 г;
  5. Мелена зіра – 0,5 ч. л.;
  6. Паприка мелена – 1 ч. л.;
  7. Гострий перець мелений – 0,5 ч. л.;
  8. Часник – 1 зубчик;
  9. Сіль – за смаком;
  10. Перець – за смаком.

За часом рецепт займе 1,5 – 2 години. Калорійність — близько 220 ккал на 100 р.

Спеції в даному випадку можна варіювати за кількістю в залежності від уподобань або додавати інші.

Приготування починається з підготовки м'яса – його знімають з кістки, потім подрібнюють будь-яким методом. В якості варіантів подрібнення м'яса можуть бути перемелювання з вершками і білками в блендері або виключно м'яса в м'ясорубці з подальшим додаванням всього іншого. Перед цим можна замаринувати курку в якому-небудь маринаді. Кінцева консистенція не повинна прилипати до рук.

Наступний крок – формування власне ковбаси. На пергаменті розкладається маса, потім акуратно обертається. Зверху накладається від п'яти шарів харчової плівки, яку зав'язують по краях шпагатом в декількох місцях. Кінці самої папери потрібно добре закрутити.

При варінні важливо, щоб усередині не виявилася вода, для чого краї харчової плівки можна занурити в збиті білки. Ось такий батончик ковбаси опустити в киплячу воду і варити близько 40 хвилин на самому повільному вогні у великій кількості води.

Щоб проварилася вона рівномірно іноді можна перевертати, або навантажити зверху невеликий тарілкою, щоб вона повністю пішла під воду. Можна також приготувати її на пару, тільки потрібно на 20 хвилин більше.

Як зробити докторську варену ковбасу по ГОСТу в домашніх умовах

Насправді приготувати за Гостом не так-то й складно, причому дуже цікаво дізнатися, як виглядає ковбаса з магазину, але приготовлена вдома за тією ж технологією. До речі, сучасні російські Гости, не мають чіткого регламенту додавання тих чи інших продуктів, а обмежуються лише регламентом якості всіх підряд інгредієнтів для ковбас, сосисок, сардельок, м'ясних зельцев і так далі.

Тому на допомогу приходять джерела з країн СНД, де рецептури багатьох продуктів ще збереглися, або Гостів СРСР.

Отже, інгредієнти для приготування 1 кг ковбаси:

  1. Яловичина вищого сорту – 250 г;
  2. Напівжирна свинина – 700 г;
  3. Яйця – 1-2 шт;
  4. Молоко – 1 ст. л.;
  5. Рівноважна суміш чорного меленого перцю запашного перцю, цукру і мускатного горіха – 3 г;
  6. Шпик – 100 г;
  7. Перетертий часник – 2-3 р.

Для оболонки знадобиться штучна плівка, або натуральна оболонка. Час приготування складе близько двох годин, а калорійність такої ковбаси буде на рівні 250 ккал на 100 р.

Першим ділом робиться фарш з м'яса і дрібно нарізати шпик. Фарш краще всього приводити в пастоподібна стан. Потім все змішується в максимально гомогенну структуру, після чого масою необхідно набити оболонку. Це можна зробити за допомогою спеціального інструмента або вручну. Наприкінці даного етапу краю кишки або штучної плівки зав'язуються джгутом як можна щільніше.

Після настає черга термічної обробки. За стандартом вона йде в два етапи – спершу гаряче копчення протягом півгодини, потім обварювання рівно такий же час. Першу частину можна зробити в духовці при температурі 70С, яку потрібно підвищувати періодично і до закінчення етапу довести до 110.

Варка здійснюється в каструлі при повному зануренні у воду. В даному випадку температура не змінюється і може становити від 70 до 90С в залежності від виду м'яса. Відповідно, чим більше яловичини – тим вище температура.

Варено-копчена ковбаса в домашніх умовах

Варено-копчені ковбаси досить часто зустрічаються в магазинах, але приготувати подібний продукт вдома також можна. Однак, тут вкрай важлива наявність коптильні, інакше нічого не вийде. Отже, для приготування з розрахунку на один кілограм свинини знадобиться:

  1. Сало – 600 г;
  2. Сіль – 1 ст. л. з гіркою;
  3. Цукор – 1 ч. л.

І на один кілограм яловичини:

  1. Цукор – 1/5 ч. л.;
  2. Сіль – 1 ст. л. без гірки.

Часу рецепт вимагає багато – 10 годин на всі операції з настоюванням. Калорійність такої ковбаси буде в районі 250-270 ккал на 100 р.

Спочатку робиться яловичий фарш, який змішують з зазначеними кількостями солі і цукру, після чого його складають у тару, накривають плівкою і настоюють 6 годин при температурі 3-4С.

Тим часом нарізається свинина з салом дуже дрібно, а коли яловичий фарш настоїться, — змішується з ним. Далі наповнюється вже готовою сумішшю оболонка, обв'язуються кінці. Обов'язково потрібно голкою проколоти кишку в декількох місцях. Ковбаски далі потрібно помістити в коптильню при температурі близько 90-100С на 2 години. Основний ознака готовності – коричневий з червоним колір. І в кінці їх ошпарюють близько години. Перед подачею 10 хвилин охолодити у воді і готово.

Смузі з бананом — ну хто не любить ці смачні напої, які дарують нам відчуття ситості і енергії, що особливо важливо в період дієти.

Цікавий рецепт сосисок з макаронами у вигляді восьминогів порадує малюків. Спробуйте приготувати.

Курка в сметані на сковороді — це відмінний варіант швидкого м'ясної страви до будь-якого гарніру.

Як приготувати курячу варену ковбасу в домашніх умовах

Самий простий і відносно недорогий варіант приготування домашньої ковбаси – це ковбаса з курки. Можна взяти курячі грудки і зробити з них непогану бутербродную ковбаску, причому досить легко і без зайвих труднощів.

Необхідно;

  1. Куряче філе – 1 кг;
  2. Яйця – 4 шт;
  3. Сметана – 350 мл;
  4. Спеції та сіль – за смаком;

Час приготування – 1,5-2 години. Калорійність – 230 ккал на 100 р.

Як і з усіма ковбасами – готування починається з перемелювання м'яса у фарш. Шкіру, надлишковий жир потрібно прибрати. В даному випадку фарш повинен бути пастоподібним. Можна збити міксером з гвинтоподібними віночками. Білки відокремити від жовтків, додати до маси. Нарешті, додаються спеції, сіль і сметана. Отриману суміш необхідно зробити максимально однорідною.

На столі розстелити харчову плівку, на яку викладається маса. Кількість його має бути таким, щоб готовий батон мав діаметр приблизно 60-120 мм, оскільки при термічній обробці це вивірений оптимум. Далі загорнути, обв'язати герметично і додатково закрутити кінці, щоб не потрапила вода. Після цього скласти в каструлю з водою і кип'ятити при невеликому вогні годину. Після охолодження на тарілці продукт готовий.

Способи приготування варенки в мультиварці та духовці

Сам по собі спосіб приготування вареної ковбаси в мультиварці мало відрізняється від звичайного. Найбільша відмінність – це програмований режим варіння на приладі. Сам же рецепт може повторювати будь-який з вище запропонованих, але можна зупинитися на одному цікавому, про який можна прочитати нижче.

Інгредієнти:

  1. Яловичина – 2 кг;
  2. Вода – 300 мл;
  3. Індичка (філе) – 2 кг;
  4. Сіль – за смаком;
  5. Часник – до 4 головок;
  6. Чорний мелений перець – за смаком;
  7. Мускатний горіх – за смаком;
  8. Лавровий лист (мелений) – за смаком;
  9. Прованські трави – за смаком;
  10. Солоні кишки.

Час приготування – 3 години. Калорійність – 250-280 ккал на 100 р.

Вручну м'ясо подрібнюється, змішується, до нього додаються спеції і вода, все ретельно перемішується. Потім готову суміш потрібно пропустити через м'ясорубку відразу в підготовлені кишки. Довжину ковбас можна варіювати за своїм розсудом.

У чашу мультиварки укладаються ковбаски, заливаються водою повністю і в режимі «гасіння», або аналогічному на інших моделях «варка», варяться 1 годину. Далі змінюється режим на «Смаження» і по 10 хвилин з кожного боку доводяться ковбаски. Блюдо готове.

Даний рецепт можна трохи модифікувати, якщо перед варінням помістити в духовку і в гарячому повітрі потримати заготовки близько півгодини, як у класичному рецепті, після чого проварити і, не обсмажуючи, подавати до столу.

Кулінарні секрети

Отже, запропоновано кілька рецептів домашньої вареної ковбаси, тепер кілька порад щодо приготування:

  • при варінні ковбасного пастоподібного фаршу важливо не допустити потрапляння води під плівку;
  • якщо ж мова йде про більш великому помелі, то невеликі дірочки потрібно зробити, особливо, якщо мають фази копчення, смаження та ін., так як повітря може розірвати оболонку і зіпсувати страву;
  • коли мова йде про курку, то потрібно прибрати всі кістки, зайві шматочки жиру і шкіру перед приготуванням фаршу;
  • зберігання домашніх ковбас не повинно тривати більше тижня.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: