13 апрель 2019 43

Як приготувати рис з яйцем по-китайськи

Китайська кухня з кожним днем стає все популярнішим і отримує велике поширення в домашньому приготуванні. Невід'ємною частиною будь-якого східноазіатського страви є рис, який компонується з різними овочами, яйцями і може готуватися кількома, досить простими і нескладними способами.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
рис (дліннозерновой) - 150 г
консервований зелений горошок - 150 г
цибулю - 200 г
вода - 0,5 л
пісне дезодорована олія - 50 мл
яйце - 3 шт.
часник - 10 г
соєвий соус - 20 г
спеції, сіль, зелень - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 115 Ккал
Урізноманітнити харчування, збільшити і розширити кругозір страв, які будуть насиченими, соковитими, досить низькокалорійними і корисними, можна з допомогою приготування кулінарних шедеврів китайської кухні, одним з яких є рис з яйцем.

Цей рецепт не потребує особливих кулінарних здібностей, містить доступні кожному смачні продукти, його можна приготувати на сніданок, легкий обід.

Крупу перед початком всіх термічних процесів слід промити, змінивши кілька разів воду, злити зайву рідину з допомогою друшляка. Воду довести на плиті до кипіння, присолити і всипати рис. Відварити крупу десять хвилин майже до повної готовності, знову промити прохолодною водою і залишити охолоджуватися при кімнатній температурі.

В цей час у глибокій посуді збити яйця. Цибулю почистити, нарізати у вигляді кубиків, часник подрібнити під пресом.

Яйця повільно обсмажити до утворення грудочок з однією столовою ложкою олії. Цибулю обсмажити окремо також на маслі, коли він стане прозорим всипати часник, а через дві хвилини горошок, рис, влити соєвий соус, додати спеції і сіль. Загасивши масу протягом трьох хвилин, додати в неї яйця, швидко перемішати і повільно обсмажувати поки страва не стане практично однорідною консистенцією.

Блюдо прийнято прикрашати зеленню і подавати на стіл окремими порціями. У Китаї немає чіткого рецепту при створенні цієї страви, тому можна експериментувати, додаючи до класичним рецептом варену курячу грудку, крабове м'ясо, креветки, улюблені спеції і зелень.

Паста карбонара — спробуйте це неймовірне блюдо з італійської ноткою, яке завоювало весь світ.

Спробуйте приготувати неймовірно смачну курку фаршировану млинцями на нашу фото-рецептом.

Пишні оладки на кефірі — читайте секрети досвідчених кулінарів.

Рис по-китайськи з яйцем і овочами

В кожній країні є улюблена страва, що вважається національним і популярним – в Італії готують піцу, в Америці гамбургери, в Угорщині гуляш, в Росії борщ, а в Китаї їдять рис у будь-якому вигляді: смаженому, вареному, тушкованому.

Зараз практично на будь-якій кухні можна приготувати цікаве і оригінальне блюдо традиційної китайської кухні – рис з овочами і яйцем. Воно дуже швидке і просте, легке і смачне. При цьому головною особливістю є те, що страва з рису за рецептом є повноцінною і дуже корисною їжею. Для створення цієї страви потрібно:

  • довгозерний рис – 200 г;
  • яйце – 2 шт.;
  • вода – 0,6 л;
  • морква – 100 г;
  • солодкий червоний перець – 150 г;
  • цибуля – 200 г;
  • олія (без запаху) – 20 г;
  • зелений горошок (свіжий) – 150 г;
  • солодка кукурудза (консервована) – 100 г;
  • соєвий соус — 25 р.

Приготування страви займає сорок хвилин (при цьому, рис до нього слід відварити за дванадцять годин до початку готування). Харчова цінність ста грам складе всього 88 ккал.

Можна не варити рис з вечора, але промити крупу і підготувати її слід хоча б за дві години до створення страви – рис повинен бути холодним і розсипчастим. Для цього його потрібно всипати в киплячу воду, варити в трохи підсоленій воді десять хвилин, а потім промити окропом і висипати у друшляк для видалення непотрібної рідини.

Всі овочі очистити, нарізати кубиками одного розміру. На сковороду влити олію і по черзі всипати і обсмажувати по дві хвилини – спочатку цибулю до прозорості, потім моркву, перець до м'якості. Слідом можна одночасно всипати горошок, кукурудзу і згасити п'ять хвилин.

Яйця потрібно збити, обсмажити окремо або, трохи відсунувши овочі, на цій же сковороді до розсипчастого стану, постійно помішуючи. Після додати рис, влити соус і добре перемішати. Гасити треба ще протягом трьох хвилин.

Наприкінці слід спробувати страву на сіль, а розклавши по окремих тарілках, прикрасити страву можна зеленою цибулею і зеленню.

Як приготувати смажений рис з яйцями

У Китаї кулінари готують найрізноманітніші страви з використанням рису. Він може бути поданий у вигляді гарнір до основного блюда, а може бути і самостійним. Таким смачним, ароматним обідом, ситним, корисним сніданком або легким, швидким вечерею може послужити смажений рис з яйцем. Для створення страви по-китайськи знадобляться такі продукти:

  • білий рис (довгі зерна)– 250 г;
  • великі яйця – 4 шт.;
  • олія соняшникова 50 г;
  • горошок зелений (свіжий або заморожений) – 150 г;
  • часник – 10 г (2-3 зубчики);
  • світлий соєвий соус – 20 р;
  • сіль, перець – по 3 г (по щіпці);
  • пір'я зеленої цибулі – 40 р.

Процес приготування страви займає зовсім мало часу – близько тридцяти хвилин, додатковий час потребуватиме підготовка рису для страви. Калорійність страви зовсім невелика, враховуючи його ситність, — 149 ккал.

Підготовка рису полягає в його попередньої варінні і охолодженні. Для цього крупу потрібно добре промити, залишити у воді на півгодини. Злив холодну рідину, відправити рис у воду, яка повинна кипіти і бути трохи присоленной. Варити, не часто помішуючи рисову крупу, слід п'ятнадцять хвилин до випаровування рідини, а потім поставити її в прохолодне місце.

Замороженого горошку слід дати природно відтанути при кімнатній температурі. Часник нарізати пластинками, зелений лук малими шматочками.

 

Яйця збити в окремому посуді, додавши перець, сіль.

На сковороді в маслі обсмажують часник протягом хвилини, потім додати горошок, тушкувати ще хвилини три. До них на сковороду влити яйця, часто помішуючи зробити масу подібну розсипчастої каші (не млинця).

Окремо також обсмажувати на олії протягом п'яти хвилин рис, влити до нього соус, підготовлені яйця з горошком і, загасивши дві хвилини, добре перемішати.

Після цього страву зазвичай відразу ділиться на порції, посипається цибулею і подається до столу.

Кулінарні підказки

У Китаї при приготуванні рису з яйцем кулінари використовують різноманітні традиційні спеції – шавлія, каррі, кунжут, чебрець, барбарис, коріандр. А ось основними підказками, якими вони користуються, є:

  1. Крупу потрібно варити в казані, а страва з яйцем готувати в ньому або в воке – китайської глибокій сковорідці;
  2. Якщо вибраний зелений горошок свіжий – його все ж слід проварити три хвилини в трохи підсоленій воді перед основною приготуванням страви, адже на сковороді всі продукти тушкують зовсім недовго;
  3. Страва вийде більш смачним при використанні вершкового масла;
  4. Рис для поліпшення ароматності можна відварити в м'ясному бульйоні;
  5. Для різноманітності можна використовувати й інші овочі – спаржу, кабачки, квасоля, селера, помідор.


З рисом і яйцем по-китайськи можна і потрібно експериментувати, адже тільки так можливо приготувати справді чудовий кулінарний шедевр.

Що ще почитати: