16 март 2019 43

Як приготувати тушковану рибу з овочами

Тушкована риба з овочами – специфічне блюдо, можна сказати на любителя. Не всі сприймають поєднання помідорів, капусти або баклажанів з морепродуктів. Але якщо ви відноситесь до шанувальників такої їжі, то просто безліч рецептів і експериментувати можна завжди, починаючи з овочів і закінчуючи рибою.

Найчастіше для цієї страви використовують нежирні сорти: хек, минтай, тріску, камбалу. За рахунок овочів і юшки, яка утворюється в процесі приготування, їжа виходить соковитою і смачною.

Приготувати таку страву дуже просто, достатньо рибу почистити, нарізати на бажані шматки, укласти шарами з підготовленими овочами і протушкувати будь-яким зручним для вас способом.

До неї гарнір можна подати у вигляді пюре або каші, і навіть у вигляді самостійного блюда її можна їсти з шматочком хліба. Так як це повсякденне блюдо, його можна включити в свій раціон пару раз в тиждень.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
хек - 1 кг
морквина - 2 шт.
цибулю - 2 шт.
томатний соус - 4 ст. л.
масло пісне - 3 ст. л.
сіль - 1 ч. л.
борошно - 3 ст. л.
перець болгарський - 2 шт.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 139 Ккал

Для втілення цього рецепта краще всього взяти хек, в ньому мало кісток – тільки хребет. При гасінні риба стане м'якою, ніжною і соковитою.

Хек розморожуємо, зчищають ножем лушпиння, розрізаємо черевце, видаляємо нутрощі, обрізаємо хвіст і плавники. Промиваємо її в воді і нарізаємо на шматочки, занурюємо в миску і просолюємо.

Овочі миємо і знімаємо шкірку. Цибулини і моркву нарізаємо півкільцями, перець – кубиками. Беремо казанок, наливаємо туди трохи олії і складаємо підготовлені овочі.

У тарілку насипаємо борошно, обвалюємо в ній рибу і підсмажуємо на прогрітій сковороді. Готового хека викладаємо до овочів і ставимо казан на плиту.

Томатний соус розводимо з кип'яченою водою, щоб вийшло подобу соку, і виливаємо до риби з овочами. Протушиваем блюдо двадцять хвилин.

Риба тушкована у томаті з овочами на сковороді

Бюджетна, але дуже смачна страва виходить з підсмаженої риби, наприклад, минтая і набору свіжих овочів.

Склад:

  • минтай – 1 кг;
  • помідори – 3 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • олія – 4 ст. л.;
  • борошно – 5 ст. л.;
  • сіль – 2 ч. л;
  • вода – 50 мл

Готування: 75 хвилин.

Калорії: 141 Ккал/100 р.

Свіжозаморожену минтай миємо та очищаємо. Гострим ножем розрізаємо навпіл уздовж хребта. Виймаємо хребет і натираємо сіллю вийшло філе. Складаємо пірамідою і даємо просолится двадцять хвилин.

З цибулини знімаємо піну, шаткуємо соломкою. Моркву миємо і за допомогою металевої сітки очищаємо. Тремо на тертці.

У миску насипати борошно. У сотейник наливаємо масло і добре розігріваємо. Обвалюємо заготовки з риби в борошні і акуратно, щоб не бризнуло масло, кладемо обсмажуватися. Перевертаємо на другу сторону і зверху розподіляємо порізані овочі.

Помідори занурюємо в окріп на кілька секунд, знімаємо шкірку і рубаємо на кубики. Відправляємо в сотейник до підготовлюваних продуктів. Вливаємо п'ятдесят грамів води, зменшуємо вогонь, накриваємо герметично кришкою і даємо страви тушкуватися тридцять хвилин.

Квасоля тушкована з овочами — блюдо, яке популярне у всьому світі. Читайте як готувати його.

Круасани з листкового тіста з шоколадною начинкою — читайте як приготувати вишуканий сніданок французьких кав'ярень.

Як приготувати гречку по-купецькому з фаршем — ситне блюдо російської кухні.

Як загасити рибу з цукіні в мультиварці

Для гасіння з овочами в мультиварці відмінно підійде нежирна скумбрія. За рахунок поєднання її з морквою, цибулею і цукіні страва вийде соковитим і ніжним.

Склад:

  • скумбрія – 2 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • цукіні – 1 шт.;
  • олія – 30 мл;
  • сіль – 1 ч. л;
  • томатний морс – 1 стакан.

Готування: 65 хвилин.

Калорії: 134 Ккал/100 р.

Розморожуємо рибу, вичищаємо нутрощі, обрізаємо хвіст і плавники, обов'язково відрізаємо голову. Складаємо на тарілку і просолюємо. Запускаємо електроприлад у режим гасіння. У чашу наливаємо олію. Цибулини, цукіні і моркву чистимо. Нарізаємо однаковими кубиками або соломкою.

Шматочки скумбрії кладемо на одне агрегату, трохи підсмажуємо і засипаємо щільним шаром підготовлених овочів. Герметично закриваємо кришкою і тушкуємо двадцять хвилин. Відкриваємо, перемішуємо, заливаємо томатним морсом і продовжуємо готувати ще двадцять хвилин.

Після вимкнення приладу залишаємо постояти хвилин десять, щоб риба остаточно наситилася ароматами.

Це блюдо відмінно підійде до відварним рожкам або розсипчастої гречаної каші.

Рецепт тушкованої риби з овочами в духовці

Швидке і дуже ситне блюдо для домашнього застілля – тушкована тріска з картоплею в духовці. Тріска, порізана скибочками, і картопля під щільним шаром майонезній заливки порадують усіх присутніх гостей.

Склад:

  • тріска – 750 г;
  • бульби картоплі – 1 кг;
  • цибуля – 1 шт.;
  • майонез – 100 мл;
  • олія – 4 ст. л.;
  • борошно – 3 ст. л.;
  • спеції, сіль – 1 ч. л.

Підготовка: 70 хвилин.

Калорії: 146 Ккал/100 р.

Картоплю чистимо і нарізаємо на середні шматочки. Тріску чистимо, підсолюємо, обвалюємо в борошні і злегка підсмажуємо в рослинному маслі, буквально по одній хвилині, щоб з'явилася гарна скоринка.

Почищену цибулину нарізаємо кільцями. Картоплю викладаємо в глибоке деко, посипаємо спеціями, на неї в хаотичному порядку розкладаємо шматочки риби і цибульні кільця. Включаємо електродуховку на 185 °С.

Вивалюємо весь майонез по центру заготовки, акуратно ложкою розподіляємо по всіх площі продуктів, щоб утворювався щільний шар з соусу. Відправляємо готуватися на п'ятдесят хвилин. В кінці можна посипати свіжої або сушеної зеленню.

Корисні поради

  1. Щоб отримати смачну страву, необхідно підібрати якісні продукти. Основний компонент – риба. При покупці зверніть увагу на її зовнішній вигляд, на ній не повинно бути товстого шару льоду, тушка повинна бути цілісною, без пошкоджень, білого або блакитного відливу. Не жовтого або коричнюватого – це ознака несвіжого продукту, кілька разів перемороженного;
  2. Досвідчені кулінари рекомендують перед гасінням рибу замаринувати. Зазвичай використовують домашній майонез, жирні вершки або вино;
  3. Щоб морепродукт не пересушити, його обов'язково панірують перед обсмажуванням, щоб весь сік залишався всередині м'яса;
  4. Рідини для гасіння повинно бути достатньо, щоб продукти не пригоріли і виходили соковитими;
  5. Якщо ви використовуєте мерзлу рибу, не варто розморожувати її в теплій воді. Вона вийде сухою і жорсткою. Краще залишити в холодильнику на ніч;
  6. Рибні стейки залишаться цілими і не буде розвалюватися, якщо попередньо занурити їх у підсолену воду на тридцять хвилин;
  7. Якщо для гасіння ви взяли дрібні сорти риби, не варто обтяжувати себе видаленням з неї кісток. У процесі гасіння вони стануть м'якими і зовсім не будуть відчуватися в страві;
  8. Морквину беріть товсту з тупим кінцем, вона яскравіше і краще за смаком. Цибулини потрібно використовувати білих або фіолетових сортів, у них менше гіркоти;
  9. Якщо рибу попередньо не обсмажувати, а сирої починати тушкувати з овочами, вона вийде за смаком як варена;
  10. Овочі повинні бути нарізані шматочками однакових розмірів, щоб рівномірно протушились;
  11. Жирні сорти риби краще тушкувати з капустою, кабачками і буряком. Низькокалорійні овочі будуть відмінно поєднуватися з пеленгасом або сомом.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: