01 апрель 2019 352

Як правильно приготувати замороженого кальмара в домашніх умовах

Кальмари в кулінарії являють собою цінний продукт. Ніжне м'ясо містить багато легкозасвоюваного білка. Його смак нагадує краба. Як і всі продукти моря, кальмар багатий йодом, фосфором, магнієм і калієм.

Що в ньому містяться поліненасичені жирні кислоти – це незамінна речовина для підтримки ваги в нормальному стані. Кальмарів готують різними способами: варять, запікають і навіть обсмажують у фритюрі. В магазині зустрічаються кальмари копчені, сушені й консервовані. Але найбільш корисними вважаються заморожені морські мешканці.

Докладніше про те, як вибрати продукт саме з таким видом обробки, а також всі способи його приготування можна прочитати нижче.

Як правильно вибрати заморожені кальмари в магазині і на ринку

Треба відзначити, що в Росії промисел кальмарів розвинений лише на Далекому Сході. Ще їх нам можуть привезти з прибережних країн атлантичного океану. Як правило, займаються виловом корабельні суду. На борту і відбувається обробка кальмарів і їх заморожування.

Після не можна розморожувати і знову піддавати низьких температур кальмар, так він може в гіршому випадку завдати шкоди організму, а в кращому – просто не задовольнити своїм смаком покупця.

Розпізнати, чи піддавався кальмар повторному заморожуванню, дуже легко. Для цього потрібно подивитися на зовнішній вигляд. У якісного продукту м'ясо повинно бути білого кольору, але не жовтого. Допускається той факт, що шкірка може бути коричневою або бордовим.

Якщо морепродукти заморожувалися один раз, то одна тушка до іншої приліплена бути не може. Важливий критерій для вибору – це наявність упаковки та інформації на ній. Не варто купувати заморожений кальмар, якщо на пачці інформація суперечить один одному.

Отже, можна зробити висновок, що при виборі правильно замороженого морського продукту треба звернути увагу на такі факти:

  • Колір м'яса;
  • Вид замороженої тушки;
  • Наявність злиплих між собою тіл;
  • Інформація на упаковці.

Коли вже якісні заморожені кальмари виявляються на кухні, виникає питання — як правильно розморозити і почистити.

Як розморозити і кальмари почистити

Способів розморожування багато, але найбільш корисними вважаються два ось таких методів:

  1. Якщо господиня має намір вранці або вдень приготувати страву з кальмарів, то вона повинна подбати про це з вечора. Потрібно покласти заморожені тушки на полицю холодильника з найвищою температурою. Вранці кальмари будуть готові для подальшої обробки;
  2. Якщо часу не так багато, то потрібно просто розморожувати продукт при кімнатній температурі. Можна залити тушки водою, але не гарячою. Так, у морепродукте збережеться максимум вітамінів. Через 2-3 години можна буде приступати до варіння кальмарів.

Не можна використовувати для розморожування гарячу воду. Є ризик, що кальмар придбає жовтий колір і неприємний присмак.

Після розморожування треба вичистити всі нутрощі в тілі молюска. Це тонкий і прозорий хребет морепродукта – хорда та інші пластини. З зовнішньої сторони тушки потрібно зняти шкірку і помити водою. На білому м'ясі все одно є ще тонка плівочка, його теж треба видалити. Для цього потрібно обдати окропом морепродукт. Після цього помістити його в холодну воду і приступити до видалення прозорою шкурки.

Якщо тушку не треба фарширувати або різати кільцями, то для зручності обробки можна розрізати її вздовж.

Як і скільки варити кальмари, щоб зберегти їх корисні властивості

Варять даних морських мешканців в киплячій воді зі спеціями або без них протягом нетривалого часу – максимум до 3 хвилин.

Насправді зварити кальмари зможе не кожен досвідчений кухар. Потрібно дотримати точний час варіння – 1-3 хвилини в киплячій воді. І це залежить від багатьох факторів: сорт, розмір і вік морського мешканця.

Тому кулінари рекомендують не варити кальмари традиційним способом в каструлі з киплячою водою, а використовувати такий спосіб:

помістити тушки в металеву миску і залити їх окропом до верху. Накрити кришкою і через хвилину злити воду і знову залити окріп. Знову потримати їх 1 хвилину і далі приступити до приготування салатів.

Такий спосіб гарантує – приготоване м'ясо кальмара буде ніжним.

Давайте розберемося, що ж смачного можна приготувати в домашніх умовах з заморожених молюсків.

Рецепт салату з кальмарів з фірмовим соусом

Дуже смачний і оригінальний салат виходить з кальмарів і свіжих огірків. Але родзинка цього салату в спеціальному соусі. Для його приготування знадобиться:

  • Кетчуп;
  • Майонез;
  • Сіль;
  • Кунжутна олія;
  • Часник;
  • Цибуля.

Приблизно на 3-4 столових ложок майонезу потрібно взяти одну ложку кетчупу. У підсумку виходить рожева маса. Часник тремо на тертці рівно стільки, щоб в результаті його кількості вийшло на чайну ложку.

З цибулею проробляємо таку ж дію, але його має бути в два рази більше, ніж часнику. Головним інгредієнтом в цьому соусі є кунжутне масло. Його потрібно вливати в суміш поступово, краще в два або три етапи. Після кожного додавання робити дегустацію.

Спочатку додати чайну ложку цього масла, а потім підливати в разі браку. Сіль можна і не додавати, якщо, наприклад, майонез або кетчуп вже були досить солоними.

Для самого салату нарізати кальмари соломкою. З очищених огірків вирізати середину з насінням. Це можна зробити з допомогою ложки, проведеної вздовж половинки овоча.

Далі його потрібно нарізати поперек тонкими скибочками. В результаті повинні вийти маленькі С-образні шматочки. До салату можна додати ще й пару маринованих огірків.

В кінці змішати соус з інгредієнтами салату і розкласти блюдо по креманкам.

Фаршировані тушки кальмарів: ситно і корисно

З кальмарів можна готувати не тільки салати. Ось рецепт фаршированого і запеченого у фользі морепродукту.

Знадобиться:

  • Очищені за всіма правилами тушки кальмарів, зварений рис для начинки;
  • Цибулю і моркву, обсмажені на сковороді в маслі;
  • Потертий на тертці твердий сир;
  • Вершки в такій кількості, щоб начинка не вийшла занадто рідкою;
  • Сіль.

Етапи приготування:

  1. Змішати всі інгредієнти для начинки і помістити суміш в тушку кальмара;
  2. Загорнути отриманий напівфабрикат у фольгу;
  3. Розігріти духовку до 180 градусів, кальмари посипте тертим сиром;
  4. Випікати рівно 10 хвилин.

Простий рецепт приготування кільця кальмара

Для цієї страви знадобиться невелике кількість найменувань продуктів:

  • Сам кальмар, зварений і нарізаний кільцями;
  • Сметана будь-якої жирності;
  • Олія рослинна;
  • Спеції: перець і сіль;
  • Цибуля-ріпка, порізану кільцями.

Товщина кілець повинна бути близько 5 мм. Цибулю нарізати якомога тонше. Розігріти сковороду. Смажити кільця кальмара і цибулі на соняшниковій олії протягом 2 хвилин під кришкою.

Після, додати суміш із сметани, солі і чорного перцю. Готувати на сковороді ще п'ять хвилин. Охолоджене блюдо зверху можна посипати дрібно нарізаним кропом.

Відбивні з кальмарів: незвичайний і простий рецепт

Таке блюдо можна подавати з рисом і грибами, відвареною картоплею і простими макаронами. Готується протягом 10-15 хвилин, якщо не вважати чистку молюска.

Для відбивних знадобиться:

  • Розрізане на плоскі шматки філе кальмара – 400 гр;
  • Яйця – 2 шт;
  • Часник;
  • Вершкове масло для смаження;
  • Паніровка;
  • Сіль.

Часник в кількості 2 зубчики часнику видавити через прес і додати його в два яйця. Міксером збити складу. Шматки кальмарів потрібно відбити молотком, але, не докладаючи при цьому великих зусиль. Опустити філе в яйця з часником на 2 хвилини.

Сковороду з вершковим маслом розжарити. Морепродукти в клярі обваляти в паніровці і смажити 2 хвилини з одного і 1 хвилину з іншого боку. Таке блюдо подається гарячим.

А нижче дізнаємося, як приготувати заморожені кільця кальмара в клярі.

А ви знаєте як варити раків в домашніх умовах?

Гриби гливи — кращі рецепти приготування на зиму, читайте тут.

Дізнайтеся, як правильно і просто приготувати сир «Філадельфія» в домашніх умовах.

Апетитні кільця, смажені в клярі

Кальмари кільцями в клярі – відмінна закуска. На приготування йде мінімум часу, і навіть самі зайняті господині зможуть включити цю страву в своє меню. Найпростішим способом приготування є наступний: кільця вмочити в яйця, обваляти в борошні або панірувальних сухарях, смажити до золотистого кольору.

Але є і більш цікавий рецепт приготування цієї страви.

Етапи приготування:

  1. Нарізана тушка кальмара кільцями змішується зі спеціями і сіллю. П'ять хвилин м'ясо просочується сіллю і чорним перцем;
  2. Підсохлий батон натирається на тертці в дрібну крихту (знадобиться для панірування);
  3. Яйця збиваються з додаванням меленого імбиру і оцту. Все по одній чайній ложці на два яйця;
  4. При появі пінки додати в суміш борошна – 4 чайні ложки;
  5. Розігріти сковороду з маслом до бульбашок;
  6. Кільця вмочити спочатку в клярі, потім обваляти в подрібненому батоні;
  7. Смажити з двох сторін по 2-3 хвилини, не більше.

Готові кільця можна помістити в друшляк, дати стекти маслу і промокнути в паперовому рушнику. Викласти кільця на великому плоскому блюді і подавати зі сметаною та зеленню.

Рецепт хрустких кілець в клярі з сиром

Таке блюдо сподобається любителям витончених смаків. Союз сиру і кальмара вишукано поєднується в цьому рецепті. Рекомендовано для приготування брати сулугуні. Але підійдуть і інші сорти м'якого молочного продукту. Сиру потрібно взяти 250 грам на 400-500 грам кільця кальмара.

Сулугуні ріжеться на кубики і його панірують у борошні. Кільця кальмара обвалюються в борошні з додаванням паприки. На половину склянки борошна береться столова ложка перцю.

Яйця, в кількості 4 штук збиваються з двома столовими ложками молока. Потім і сир, і кільця потрібно вмочити в яєчну суміш. Знову обваляти все заготівлі кукурудзяного або пшеничного борошні, обсмажити.

Готову страву можна вживати з маслинами і оливками.

Корисні поради та замітки від кухарів і кулінарів

  1. М'ясо плавників кальмара трохи жорсткіше решті тушки.
  2. Чим менше тушка, тим ніжніше і смачніше м'ясо. Іноді навіть є солодкуватий присмак.
  3. Якщо час варіння молюска перевищила 3 хвилини – кальмар вважається перевареним і жорстким. Але виправити ситуацію допоможе подальша його варіння – до 30 хвилин. Після м'ясо знову стане м'яким, але вітамінів в ньому практично не залишиться.
  4. М'ясо даних морепродуктів вимагає багато солі, але важливо знати міру і не пересолити, інакше смаку морепродукта можна не відчути.
  5. Смаження кальмарів теж повинна відбуватися швидко – не більше двох хвилин, краще 1 хвилину, а після залишити філе або кільця під кришкою на 5 хвилин.

Простий і смачний салат з кальмарів від шеф кухаря, дивіться вигляді майстер-клас:

Приємного апетиту!

Що ще почитати: