27 апрель 2019 43

Як приготувати розсольник в мультиварці

Розсольник – це традиційне перше блюдо російської кухні. Готують його практично так само, як і будь-який інший суп, тільки з додаванням солоних, точніше, бочкових огірків і розсолу.

З круп найчастіше додають перловку, але її можна замінити гречкою чи рисом. Основою страви є м'ясний бульйон, курячий, свинячий або яловичий – без різниці, але бувають випадки, коли його варять на воді – вегетаріанський.

Існує два принципово різних способу приготування розсольнику:

  • огірки кладуть безпосередньо в зажарку до овочів, а потім всі разом – в суп;
  • огірки очищають від шкірки, виймають насіння, кладуть в сотейник і бланшують в готовому бульйоні протягом двадцяти хвилин, щоб овочі віддали свою кислоту. Але саме блюдо потім огірки вже не кладуть.

Зазвичай їдять суп гарячим, з чорним хлібом і домашньою сметаною або майонезом.

Пісний розсольник з перловкою
Інгредієнти Кількість
картопля - 2 шт.
цибулина - 1 шт.
морквина - 1 шт.
томатний соус - 3 ст. л.
огірки - 3 шт.
вода - 2 л
масло - 2 ст. л.
перловка - 2 ст. л.
сіль - за смаком
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 18 Ккал

Маючи на домашній кухні такий чудовий агрегат, як мультиварка, можна значно полегшити і скоротити час перебування біля плити. Навіть, якщо ви варите суп на воді, він вийде дуже ситним за рахунок овочів і перлової крупи, що входять до складу.

Крупу промиваємо кілька разів і заливаємо водою, даємо постояти.

Ретельно чистимо всі овочі миємо й ріжемо кубиками.

На прогрітій сковороді з рослинним маслом підсмажуємо цибулю і моркву.

Розводимо соус, злегка підсолюємо. Огірки шаткуємо пластами вздовж, потім смужками і в кінці кубиками. Можна спростити завдання і скористатися теркою.

Коли овочі в сотейнику підрум'яняться, кладемо соління разом зі стікшим соком і ретельно перемішуємо, щільно прикриваємо кришкою і залишаємо тушкуватися на вісім хвилин.

Запускаємо агрегат на функцію «Суп», вливаємо в чашу очищену воду, кидаємо в неї картоплю з перловкою і варимо десять хвилин.

В зажарку виливаємо томат і тушкуємо п'ятнадцять хвилин, щоб по максимуму випарувалася волога. Готову овочеву заправу відправляємо в ємність з підготовкою супом, доводимо до смаку, подсаливая, і проварюємо десять хвилин, прикривши кришкою.

Покроковий рецепт

Якщо ви хочете приготувати цю страву в класичному варіанті, то для бульйону потрібно запастися молодою свіжою яловичиною на кістки. Часу на приготування піде чимало, але це однозначно варто.

Склад:

  • крупа – 50 г;
  • огірок – 2 шт.;
  • яловичина на кістці – 600 г;
  • бульби картоплі – 3 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • олія – 30 мл;
  • очищена вода – 3 л.

Приготування: 1.5 години.

Калорійність: 43 Ккал/100 р.

М'ясо промиваємо, обсушуємо, зрізаємо зайву плівку і занурюємо отвариваться в раніше включену і залиту водою чашу приладу. Кидаємо туди ж половину очищеного цибулі і залишаємо варитися одну годину.

Поки бульйон вариться готуємо решту продуктів. Овочі чистимо, натираємо моркву й огірки, цибулю подрібнюємо кубиками, картоплю брусками. Перловку заливаємо водою. Кладемо цибулю на сковороду з маслом і підсмажуємо до прозорості, слідом моркву, через час додаємо огірки. Якщо є вибір, то огірки краще взяти броженые, ніж мариновані.

Коли м'ясо буде готове, витягуємо його з приладу, залишаємо остигати. У бульйон кидаємо всі підготовлені продукти, перемішуємо і залишаємо варитися п'ятнадцять хвилин. Якщо ви забули замочити крупу, то спочатку проваріть її хвилин п'ятнадцять, а потім додайте інші продукти.

М'ясо відокремлюємо від кісток, поділяємо на волокна і в кінці приготування відправляємо назад в суп. Даємо страві настоятися і розливаємо по тарілках.

Розсольник з гречкою і помідорами в мультиварці

У деяких інтерпретаціях рецепта цього супу додають гречку, а не звичну перлову крупу. Смак виходить дещо екзотичною, але багатьом подобається.

Склад:

  • гречка – 3 ст. л.;
  • картопля – 3 шт.;
  • томати – 3 шт.;
  • квашені огірки – 4 шт.;
  • пісне масло – 3 ст. л.;
  • курятина – 450 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • сіль – щіпка.

Приготування: 1 годину.

Калорійність: 32 Ккал/100 р.

Відварюємо в невеликій каструлі бульйон на розсольник. Не забудьте зняти після закипання зверху пінку, щоб бульйон вийшов прозорим. Якщо упустили момент, потім доведеться навар проціджують через марлю.

Пасеруємо на рослинній олії нашатковану моркву з цибулею, через п'ять – сім хвилин підкладаємо нарубані на соломку солоні огірки і протушиваем засмажку десять хвилин. Помідори миємо й розрізаємо навпіл, потім на середні кубики. Коли волога в заправці практично випарується, кладемо томати і все ретельно перемішуємо.

Включаємо електроприлад на функцію «Суп», в ємність вливаємо два літри готового бульйону і слідом в нього кидаємо нарізану кубиками картоплю і промиту гречку, доводимо до кипіння і викладаємо весь вміст сковороди. Перемішуємо і залишаємо готуватися на двадцять хвилин, щільно закривши кришкою. М'ясо можна покласти в суп після приготування кожному в порційну тарілку, а можна використовувати для приготування іншої страви.

Рулька в пиві — баварський рецепт традиційного блюда Октоберфесту.

Медальйони з яблучка яловичини приготувати нескладно, але от щоб м'ясо вийшло ніжним і соковитим потрібно знати кілька секретів. Читайте наші рецепти.

Грибний суп з перловкою — читайте як приготувати смачне, наваристое блюдо.

Розсольник з рисом і свининою в мультиварці

Якщо ви вирішили приготувати перше блюдо на свинячому бульйоні, то краще всього придбати шматочок лопатки або корейки. У них є кістка, від якої навар вийде значно крутіше, ніж з одного м'яса. Але якщо такого не знайшлося, то підійде і одна м'якоть.

Склад:

  • лопатка свиняча – 700 г;
  • картопля – 2 шт.;
  • рис – жменя;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • помідорна паста – 50 р;
  • пісне масло – 3 ст. л.;
  • сіль – щіпка;
  • огірки – 3 шт.

Приготування: 1.5 години.

Калорійність: 57 Ккал/100 р.

У чашу агрегату наливаємо відфільтровану воду, поміщаємо в неї вимочену від крові лопатку і запускаємо функцію варіння. Залишаємо готуватися на сорок хвилин. Відкриваємо кришку і виделкою пробуємо м'ясо. Якщо воно вже м'яке, виймаємо і залишаємо остигати, якщо ще жорстке – продовжуємо готувати ще півгодини.

Рис промиваємо у воді, щоб максимально вимити крохмаль. Моркву, картоплю і цибулю чистимо і нарізаємо довільними кубиками.

У склянці теплої води розводимо пасту. У сковорідці підсмажуємо цибулю і моркву, додаємо терті огірки, вливаємо томатну рідину і кілька ложок розсолу.

В навар кладемо рис і картоплю, проварюємо сім хвилин і відправляємо в каструлю готову овочеву заправу. Все перемішуємо, пробуємо на смак і додаємо шматочки м'яса. Прикриваємо агрегат і доготавливаем розсольник ще десять хвилин. Посипаємо зверху зеленню – сухої або свіжої – і подаємо до столу з часниковими грінками або пампушками.

Поради досвідчених кухарів

  1. Якщо ви бажаєте отримати більш насичений смак розсольнику, збільшуйте порцію огірків або розсолу;
  2. Овочі можна не підсмажувати попередньо на сковороді, а відразу в сирому вигляді додавати в суп, але у такому разі проваріть розсольник трохи довше;
  3. Підсолювати суп потрібно в самому кінці приготування, так як за рахунок солі з огірків він може вийти вже солоним. В такому випадку є сенс злегка розвести її бульйоном або просто кип'яченою водою;
  4. У розсольник найбільше підходить така зелень, як сушений кріп або свіжа петрушка. Деякі господині з прянощів додають лист лавра, але в самому кінці.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: