24 июнь 2019 72

Як готувати пісочне печиво на швидку руку

Всякі несподіванки підстерігають навіть хорошу господиню в сім'ї: несподівано нагрянуть неочікувані, але дорогі гості; дітям захочеться солоденького, а в магазин йти пізно; затягнувся душевна розмова з подругою – треба придумати що-небудь до чаю.

У будь схожій ситуації може виручити чарівний простенький рецепт пісочного печива на швидку руку. Інгредієнти для нього знайдуться завжди, навіть в самому скромному холодильнику, вміння працювати з тестом потрібно мінімум часу – близько години.

Зате результат безпрограшний: аромат по всьому будинку створює святковий настрій, всіх так і тягне до столу. Це печиво — і ситний сніданок, і прикраса вечірнього чаювання. Кожна дрібниця, підказана фантазією і додана до класичним рецептом, перетворює його і робить справжнім витвором мистецтва.

Але є у нього і мінуси – висока калорійність.

Класика: склад, пропорції, технологія

Основа будь-якого твору мистецтва, і кулінарного, в тому числі – класика. Це базовий набір інгредієнтів, їх необхідне співвідношення і порядок дій при виготовленні.

Інгредієнти для класичного пісочного печива на швидку руку:

  • борошно – 500 г;
  • вершковий маргарин – 250 г;
  • цукор — 200 г;
  • сода – 10 г;
  • яйця — 2 шт.

Час виготовлення – близько 1 години.

Калорійність – 400 ккал/100 р.

Цей набір піддається різним варіаціям, але 5 інгредієнтів завжди в ньому присутні. Маргарин можна, наприклад, розбавити вершковим маслом, сметаною, замість цукру використовувати цукрову пудру, а замість соди використовувати розпушувач. Від кількості борошна залежить і кількість інших інгредієнтів.

Технологія виготовлення не вимагає особливих зусиль в попередній обробці продуктів. Не варто, наприклад, збивати дочиста яйця, ділити їх на білок і жовток і вводити окремо; замішувати тісто в комбайні – теж зайве, воно легко промешівается руками.

Класичне пісочне печиво на швидку руку робиться наступним чином:

  1. Всі входять у рецепт продукти вводяться в просіяне борошно в такому порядку: спочатку розм'якшений, але не розтоплений до рідкого стану маргарин, потім всипається цукор, вводяться злегка збиті яйця, в останню чергу додаємо соду;
  2. Вимішуємо Руками гладке пружне тісто; попрацювати доведеться хвилин 10-15. Півгодини тісто відпочиває в холодильнику — щоб фігурки з нього легше було нарізати;
  3. Готове тісто розкачати не треба дуже тонко: товщина коржа повинна бути трохи більше половини сантиметра; при тонкому розкачування печиво вийде пересушеним, при «товстому» — замість печива ми отримаємо непропеченные пряники;
  4. З розкатаного тіста нарізаємо порції. Це можна зробити тонким стаканом, кулінарними формочками, фігурками з дитячої пісочниці. Всі фігурки розкладаються на деко, злегка змащене олією, на невеликій відстані один від одного;
  5. Тривалість випічки в духовій шафі залежить від його особливостей, але не перевищує 15-20 хвилин. Виставляється температура 180 градусів;
  6. Зарумянившиеся «шедеври» висипаємо на блюдо. Якщо вони не з'їдаються повністю свіжими, зберігаємо їх у контейнері або закритому посуді.
Двокольорове пісочне печиво "Равлик"
Інгредієнти Кількість
борошно - 500 г
вершковий маргарин - 250 г
цукор - 200 г
сода - 10 г
яйця - 2 штуки
какао - 45 г
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 420 Ккал
Дивлячись на химерні жовто-коричневі завитки цього виробу, мимоволі думаєш про неймовірні кулінарні таланти господині, що створила таку красу. Насправді ж секрет «Равлики» простий, як все геніальне. Це звичайне пісочне печиво з таким же складом інгредієнтів та їх пропорцією, і приготувати його можна на швидку руку.

У технології приготування є деякі зміни порівняно з звичайним пісочним печивом:

  1. Спочатку треба розтерти масло і цукор до тих пір, поки не вийде однорідна маса з розчиненим цукром;
  2. У цю масу додається одне (а не два) яйце, сода, борошно просіюється; все швидко перемішується;
  3. Тісто треба розділити на два рівних колобка: один відкладаємо убік, а в інший поступово вводимо какао. Колобок з какао треба вимісити до однорідного кольору;
  4. З обох колобків розкачуємо пласти в 1 см завтовшки. Тепер нам знадобиться 2-е яйце, його треба злегка розбовтати і змастити світлий пласт яєчною масою. Викладаємо на нього темний шар, з легким зусиллям проводимо по поверхні, щоб він слепился з нижнім. Наверх виливаються залишки яєчної мастила і рівно розподіляються по поверхні. Дві зліплені між собою коржі треба згорнути в рулет, покласти в целофановий пакет і відправити в холодильник на півгодини;
  5. Охолоджений рулет легко ріжеться ножем на поперечні пластинки, товщина їх – півтора сантиметра. Вони відправляються на змащене маслом деко і в духовку;
  6. Режим випікання: температура -180 градусів, час – не більше 20-25 хвилин.

Ці симпатичні печенюшки поширюють навколо себе неповторний аромат і радують своїм виглядом і чудовим смаком.

Шоколадне печиво для дітей у формочках

Рецепт цього печива більш складний для приготування, але якщо дотримуватися технологію, він завжди дає хороший результат. За рахунок того, що тісто треба вимішувати руками і витримувати в холодильнику, час виготовлення скорочується.

Склад інгредієнтів кулінарного виробу звичайний для пісочного печива, але з нього виключається сода:

  • борошно — 500 г;
  • маргарин — 250 г (його можна замінити у цьому рецепті на вершкове масло або взяти їх порівну: 125г масла + 125г маргарину);
  • цукор — 200г (замість нього можна використовувати цукрову пудру);
  • 2 яйця;
  • какао – 60 г;
  • сіль — 5 р.

Час виготовлення: 45 хвилин.

Калорійність: 440 кал/100 р.

Приготування шоколадного пісочного печива на швидку руку:

  1. У глибокому посуді добре змішуються просеянная борошно і какао;
  2. У блендері треба збити масло і цукор в однорідну масу, схожу на крем;
  3. Добре збиті масло і цукор вводять в борошно, і з допомогою міксера ретельно перемішують;
  4. Яєчний білок відділяється від жовтка, в нього додається сіль, все збивається міксером в піну;
  5. Збитий білок вводиться в масу з борошна, какао, масла і цукру; вміст швидко і ретельно перемішується лопаткою. Отримане тісто має желеподібну консистенцію;
  6. Лопаткою тісто розкладаємо по формах для печива, краще, щоб вони були крупніші; печиво дрібних розмірів швидко пересихає в духовці;
  7. Випічка відбувається при температурному режимі 180 градусів протягом 12-15 хвилин.

Воістину розкішний смак має шоколадне печиво, але для людей із зайвою вагою воно небезпечно.

Котлети з кальмарів — соковите і незвичайне блюдо, яке обов'язково потрібно приготувати.

Макарони з грибами і сиром — пориньте в світ італійської кухні. Рецепти тут.

Рецепт свинини по-китайськи — екзотичний смак азіатського страви.

Пісочні зірочки на майонезі

Майонез прийнято вважати приправою до риби, м'яса, овочів, але ніяк не кондитерським інгредієнтом. Між тим, у його склад входять олія, яйця, оцет, цукор, сіль – продукти в кондитерських виробах широко застосовуються. Мало того, майонез у складі пісочного печива надає йому ніжність і збільшує термін зберігання до декількох тижнів.

Пісочне печиво на майонезі у формі зірок на швидку руку має наступний склад продуктів:

  • борошно — 500 грамів;
  • маргарин — 250 грамів;
  • цукор — 200 грамів;
  • яйце — 1 штука;
  • сода — 10 грамів;
  • оцет — 30-40 грамів;
  • майонез – 200 мл

Час виготовлення – 1,5 години.

Калорійність — 435 ккал/100 р.

Технологія приготування такого печива на швидку руку:

  1. У посуді ретельно змішуються м'який маргарин, майонез, всипається невеликими порціями цукор, потім яйце. Окремо гаситься сода і додається у посуд з тестом. Вымешенная маса нагадує тісто для оладок;
  2. Після цього починають додавати невеликими порціями борошно, важливо стежити, щоб тісто не стало густим і щільним;
  3. Отримане тісто треба витримати на холоді 30-40 хвилин, а потім приступати до розкочування і нарізці. Товщина розкочування пласта залежить від того, якої якості печиво ми хочемо отримати. Для тонкого і хрусткого треба розкачати на товщину 5-7 мм, а для ніжного і розсипчастого – на товщину до 1 см;
  4. Перед нарізкою треба заздалегідь включити духовку і нагріти її до 180-190 градусів. Для нарізки використовуються кулінарні форми у вигляді зірок, ці зірочки треба перекласти на змащене маслом деко за допомогою лопатки або шпателя з кухонних наборів;
  5. Час випічки — чверть години. Для цього рецепта небажано сильно подрумянивать продукт – його ніжність буде втрачена.

Залишається нагадати, що пісочне печиво на майонезі – дуже навіть не дієтичний продукт.

У Європі воно «Віденське», а в Росії – «Стьопка-Растрепка»

Якщо під руками є відкрита банка з варенням або повидлом, і з'явилося бажання на швидку руку спорудити що-небудь незвичайне, то цей рецепт як не можна краще підійде для виконання. Для нього досить 40-45 хвилин.

Інгредієнти печива «Віденське»:

  • борошно — 500 г;
  • маргарин — 250 г;
  • цукор — 200 г;
  • сода — 10 г;
  • 1 яйце;
  • варення – 200 грамів (краще всього смородина кручена з цукром, можна і повидло);
  • оцет 9% — 1-2 столові ложки.

Час виготовлення – 40-45 хвилин.

Калорійність — 381 ккал/100 р.

Пісочне печиво «Віденське» з варенням на швидку руку готується наступним чином:

  1. Під збитий з яйцем цукор додається м'який маргарин і сода погашена;
  2. Всипається поступово борошно і вимішується досить круте тісто; четверта частина від нього відправляється в морозилку, а решта тісто розподіляється по деку рівним шаром;
  3. На пласт тіста намазується варення, джем або повидло. Заморожене тісто виймається з морозилки і рівномірно стружеться теркою на поверхню варення;
  4. Готове «споруда» відправляємо в духовку на чверть години, температура звичайна для пісочного печива – 180 градусів;
  5. Вийнявши з духовки, готовий виріб ріжемо ножем, поки воно не охололо. Порції можуть бути будь-якої форми.

Застигле хрустке печиво вражає уяву своїм екзотичним видом і нікого не розчарує смаком. Тільки от калорії в ньому нікуди не дінеш, до того ж на 75% воно складається з вуглеводів, які в організмі моментально перетворюються в жири.

Немає яєць? – замінимо молоком!

У цьому рецепті, на відміну від класичного печива, ні яєць. Роль білкового компонента відіграє в ньому молоко.

Пропонуємо вам приготувати найпростіше і швидке пісочне печиво без яєць на сковороді. Склад необхідних продуктів:

  • борошно — 500 грамів;
  • маргарин (олія) – 250 грамів;
  • цукор – 200 грамів;
  • молоко – 180 мл

Час виготовлення – 40-45 хвилин.

Калорійність – 390 ккал/100 р.

Процес приготування печива на швидку руку:

  1. Розтерти маргарин або масло з цукром;
  2. Поступово підливати молоко для отримання однорідної маси;
  3. Всипати борошно, замісити пружне еластичне тісто;
  4. Найпростіше – скатати з тіста ковбаски і порізати їх на кругляшки товщиною в півсантиметра;
  5. Сковороду розігріти без масла і викласти на неї, не дуже щільно, майбутні печеньки;
  6. Одна сторона підрум'яниться через 1-2 хвилини, перевернувши на іншу, можна зменшити вогонь, закрити сковороду кришкою і витримати близько 4-х хвилин.

Виготовлення домашнього пісочного печива на швидку руку – заняття корисне у всіх відносинах: до чаю в будинку завжди знайдеться прекрасне частування, без шкідливих добавок і зайвих витрат. А сам процес і результат незмінно приносять господині велике задоволення. Адже випічка їдять з апетитом та задоволенням!

Що ще почитати: