07 апрель 2019 116

Як правильно розводити сухе молоко будинку

Молоко — це перше, що їсть дитина, ледь з'явившись на світ. Якщо матінка-природа розпорядилася так, щоб першою їжею новонародженого стало саме воно, значить це і є найцінніша і безпечна їжа на Землі.

Білий колір воно має, а хто п'є, той не хворіє

Воно бездоганно у всьому. Воно красиве — білосніжне і гладке, воно смачне — трохи солодкувате, воно поживне і корисне. Але один істотний недолік у нього все ж є. Молоко має дуже малий термін зберігання, а іншими словами, воно швидко прокисає.

Над цією проблемою задумалися ще татаро-монголи, які в своїх походах в ХІІІ столітті намагалися висушувати молоко під сонцем для одержання пастоподібної продукту. Потім вони брали його з собою у військові походи, адже воно не псувалося і давало богатирську силу того, хто його вживав.

У наші дні, для додання богатирської сили, та ще й з тривалим терміном придатності (при нинішньому ритмі життя!) воно стало більш, ніж затребуваним і тому на початку ХХ століття вчені запатентували продукт, популярність якого з часом тільки зростає, а технологія виробництва з роками удосконалюється — сухе молоко.

Технологія виробництва сухого молока

В даний час цей продукт виробляється шляхом розпилення та сушки цільного і знежиреного молока, вершків і сироватки. Для вилучення 50% сухих речовин з пастеризованого молока його концентрують у спеціальному выпаривателе, а потім решту суміш відправляють в нагріту камеру для миттєвого випаровування води.

Результат — порошкоподібна суміш. Такий спосіб виготовлення гарантує збереження поживних речовин, вітамінів і мікроелементів.

У представленої таблиці видно, що хоча по більшості показників незбиране молоко випереджає сухе, тим не менше ця різниця незначна.

  Молоко відновлене з сухого,

2,5% жирності

100 мл

Молоко незбиране, пастеризоване,

2,5% жирності

100 мл

Поживна цінність
Калорії 48,2 ккал 54 ккал
Білки 2,42 г 2,9 г
Жири 2,5 г 2,5 г
Вуглеводи 3,93 м 4,8 г
Вміст вітамінів
Вітамін А 0,012 мр 0,02 мг
Вітамін В1 0,02 мг 0,04 мг
Вітамін С 0,44 мг 1,4 мг
Вітамін В2 0,02 мг 0,15 мг
Вміст мікроелементів
Холін 23,6 мг 23,6 мг
Кальцій 120 мг 100 мг
Магній 12 мг 14 мг

Як правильно розвести сухе молоко?


На домашній кухні цей продукт — просто знахідка для господині, яка, наприклад, спонтанне рішення зварити молочну кашу, посмажити млинці або навіть спекти хліб, а незбираного молока в будинку не виявилося. Іноді сухе молоко цілеспрямовано кладуть у кондитерські вироби, адже воно робить їх більш пухнастими».

Рецепт розведення сухого молока для млинців

Майже всі рецепти приготування млинців на молоці в домашніх умовах одним з основних інгредієнтів передбачають 1 літр незбираного молока. Але як же бути, якщо в будинку тільки сухе молоко, а млинці приготувати ну просто дуже потрібно?

Для отримання 1 літра молока для млинців необхідно 100 грамів — 8 чайних ложок сухого молока і 1 літр води. Вода повинна бути теплою, проте не окропом, температурою приблизно 60проС.

Важливо: теплу воду потрібно додавати в суміш, а не навпаки, повільно помішуючи, це запобіжить утворенню грудочок. Розмішувати молоко потрібно до повного розчинення порошку, потім йому треба дати набрякнути рідини — хвилин 10-15.

Дивіться як правильно розвести сухе молоко

Рецепт розведення сухого молока для каші

Для отримання повноцінного відновленого молока, жирністю 2,5%, з якого вийде відмінна молочна каша (рисова, вермишелевая, манна, вівсяна, гречана) потрібно взяти такі пропорції компонентів.

Одна порція:

  • На 200 мл води 25 г або 5 чайних ложок сухого молока.

Чотири порції:

  • На 900 мл води 120 грамів або 6 столових ложок молока.

У нормативне кількість суміші поступово влити зазначений обсяг теплої води, безперервно помішуючи ложкою до повного розчинення і отримання однорідного продукту.

Рекомендації та поради з розведення порошкового молока

  1. Не можна використовувати холодну воду при розведенні сухої суміші. В цьому випадку не всі частинки розчиняються і частково кристалізуються, це відчуваються при вживанні;
  2. Не можна використовувати окріп для приготування цього продукту — він згорнеться;
  3. Не варто нехтувати рекомендацією про те, що продукт повинен настоятися після розведення. Це допоможе уникнути отримання водянистого продукту з неразбухшим білком;
  4. Не варто використовувати міксер для приготування молока, це призведе до утворення зайвої піни;
  5. Вливати рідину потрібно в сухе молоко поступово, обережно помішуючи, якщо всю воду влити одразу, то утворюються грудки неодмінно.
Простий і швидкий рецепт хмизу на молоці — одне з найулюбленіших і найпопулярніших десертів часів СРСР.

Смачна геркулесова каша на молоці — корисний сніданок для всієї родини. Читайте рецепт.

Як правильно і просто приготувати оладки на молоці, читайте поради та рекомендації тут.

Користь і шкода

Сухе молоко — продукт, який знають всі. Але якщо почати задавати середньостатистичному споживачеві прості питання, багато люди губляться і починають замислюватися, а чи добре вони знайомі з цим продуктом?

Всякий рядовий споживач, не замислюючись, зможе відповісти на такі, здавалося б, прості запитання про сухому молоці?

  • В якому молоці більше холестерину — в сухому або цілісному?

— Якщо сухе молоко розведено до відповідної жирності, то воно має рівень холестерину, порівнянний з рівнем холестерину незбираного молока;

  • Корисно воно при анемії (недокрів'ї)?

— Корисно, тому що існують форми анемії, як анемія внаслідок дефіциту вітаміну В12, що міститься в сухому молоці, при даній формі анемії і для її профілактики воно рекомендується до вживання;

  • Чи потрібно його кип'ятити після відновлення? Як це позначиться на його корисних властивостях?

— Ні, не потрібно. Продукт вже піддавали термообробці;

  • Може сухе молоко містити шкідливі речовини?

— На жаль, може. Їх наявність/відсутність обумовлена якістю вихідної сировини, тобто в яких умовах жили, чим харчувалися корови, від яких отримано майбутнє сухе молоко. Якщо вони харчувалися кормом, що містить токсичні речовини, або зростали в місцевості, де гранична допустима концентрація шкідливих речовин в атмосфері " зашкалює, то всі ці шкідливості потраплять не тільки в звичайне молоко, але і в сухий продукт теж.

Застосування сухого молока


З появою сучасних технологій виробництва сухого молока сфера його застосування на сьогоднішній день охоплює такі галузі економіки і народного господарства.

В першу чергу, це, звичайно, харчова промисловість. Кондитерські та макаронні вироби, дитяче харчування, морозиво, хліб, цільномолочна продукція з тривалим терміном зберігання — всі ці продукти виробляються на основі сухого молока.

Ця поживна суміш давно стала незмінним супутником туристів і мандрівників, адже вирушаючи в далекий похід, поряд з банкою тушонки, можна взяти з собою невеликий пакетик, який потім стане джерелом білка і вітамінів, так необхідних для подолання великих відстаней і підкорення гірських вершин.

Авіакомпанії і залізничні перевізники включили сухе молоко в меню пасажирів можливості додати в каву, долаючи далеку відстань, ложечку молока.

Заводчики великої рогатої худоби та інших галузей тваринництва, що мають велике поголів'я в своїх господарствах, прийшовши до висновку, що годувати телят, поросят цільним молоком стає нерентабельно, масово переходять на порошковий аналог, адже при нинішньому способі одержання властивості його нітрохи не поступаються натуральному пастеризованому.

Як відомо, сухе молоко є джерелом протеїну і тому вважається самим класичним видом спортивного харчування для побудови свого тіла і нарощування м'язової маси, бодібілдери з успіхом використовують його.

Що ще почитати: