06 май 2019 273

Як смачно зварити суп з сушених білих грибів

Крім Австралії, зустріти в лісі білий гриб можна на всіх материках. Особливо його багато в Росії. За своїми смаковими і корисними властивостями він не поступається м'ясу. Так як гриб відноситься до сімейства губчастих, дієтологи не рекомендують тримати поблизу нього інші продукти.

У свіжому вигляді він зберігається два-три дні, а на зиму грибочки заморожують або сушать. Процес сушіння проводять у добре провітрюваному приміщенні, рекомендують зберігати в паперових пакетах, або коробках.

У білих грибах багато корисних речовин, які допомагають при хворобі щитовидної залози, а також є допоміжними засобами для профілактики ракових хвороб. Ці гриби досить калорійні, так, 100 грам продукту містить 286 ккал.

Щоб приготувати смачний супчик, гриби слід покласти в миску, туди налити холодну воду і тримати так всю ніч. Якщо ж немає часу на замочування, тоді перед тим як з них приготувати суп або інше блюдо, їх опускають на півгодини у посуд з окропом.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
сушених грибів - 150 г
холодної води - 2 л
картоплин - 6 шт.
моркви - 2 шт.
борошна - 60 г
лука - 1 шт.
соняшникова олія - 60 грам
сіль, чорний перець - за смаком
сметана - за смаком
спеції - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 98 Ккал

Каструля з водою кладуть на плиту і доводиться до кипіння. Попередньо замочені гриби необхідно нарізати і кинути в киплячу воду.

Потім вогонь зменшити і варити їх ще одну годину.

За цей час лук ріжеться на дрібний кубик, морквину так само краще вручну нарізати на тонку соломку.

У сковороду наливають олію і кладуть нарізану ріпчасту цибулю.

Смажити цибулю потрібно злегка. Як тільки він стане прозорим, туди ж кладуть нарізані моркву.

Все обсмажується три хвилини, потім додати борошна і обсмажити до золотистого кольору.

Щоб не утворилося грудочок, в обжариваемые овочі додаються дві-три столові ложки бульйону, потім перець горошком і лавровий лист. За бажанням, туди можна додати сметану.

Як тільки гриби зваряться, в каструлю кладуть дрібно нарізана картопля і всі разом вариться ще хвилин двадцять.

Через зазначений час у каструлю закладаються обсмажені овочі. Все посолити, поперчити і варити суп залишиться ще хвилин десять-п'ятнадцять.

Подається суп зі сметаною і зеленню.

Грибний суп з сиром

У цьому рецепті використовується плавлений сир. Краще брати вершковий сир високої якості і трохи жирний, щоб він краще розплавився і з'єднався з іншими інгредієнтами.

Склад:

  • Сушені білі гриби — сто грам;
  • Картопля — півкіло;
  • Ріпчаста цибуля — дві головки;
  • Морква — один бульба;
  • Плавлений сирок — дві пачки;
  • Масло вершкове — тридцять грамів;
  • Сіль, перець — за смаком;
  • Лавровий лист — два листочки;
  • Перець горошком.

Часу на приготування йде 1 годину. Калорійність страви становить 1246 ккал.

Отже, як варити грибний суп з сушених білих грибів з сиром? Замочені з вечора гриби слід ще поварити воді хвилин двадцять. За цей час цибулю і моркву дрібно нарізати на кубики і обсмажують на вершковому маслі. Масло повинне придбати злегка морквяний колір.

Через двадцять хвилин, після того як грибочки поварятся, туди додається дрібно нарізану на кубики картоплю. Все разом варити потрібно ще хвилин п'ятнадцять і додати обсмажені цибулю і моркву.

Після цього, через п'ятнадцять хвилин в суп кладуть плавлені сирки. Попередньо їх нарізають на дрібні шматочки, а кинувши в каструлю, треба постійно помішувати, щоб вони добре розійшлися.

Посолити і поперчити суп слід в кінці, також в цей час додаються лавровий лист і перець горошком.

Суп виходить кольору топленого молока, з насиченим грибним ароматом.

Дієтичне перше блюдо з куркою

Всім відомо, що будь-які гриби ідеально підходять до курячого м'яса. А королівські білі грибочки як не можна краще підходять для супу з куркою. Щоб суп вийшов дієтичним, тушку слід вибирати нежирну, краще підійде курча.

Що ж необхідно для приготування цієї страви?

  • Один кілограм курки;
  • Картопля — 300 грам;
  • Білі гриби сушені — 70 грам;
  • Ріпчаста цибуля;
  • Морква;
  • Соняшникова олія — двадцять грам;
  • Сіль, перець, за смаком;
  • Лавровий лист;
  • Приправи, зелень за смаком.

Часу на приготування йде приблизно годину, калорійність становить 2110 ккал.

Давайте розглянемо, як зварити дієтичний суп з сушених білих грибів з куркою, більш докладно. Курку кладуть у каструлю, наливають воду так, щоб вона тільки покривала тушку і ставлять на вогонь. Як тільки вода закипить, треба зняти пінку і варити ще хвилин двадцять на повільному вогні. Потім бульйон проціджують, курка нарізається на шматочки і повертається в чисту каструлю з бульйоном. Каструлю з курячим м'ясом знову кладуть на вогонь, весь необхідно злегка посолити і варити ще десять хвилин.

Картоплю потрібно нарізати на кубики і додати в каструлю з куркою. За цей час лук слід дрібно нарізати, моркву нарізати на соломку або натерти на крупній тертці. Все обсмажити на рослинному маслі.

Як тільки цибуля і морква обсмажаться, туди додаються попередньо замочені на ніч і дрібно нарізані гриби. Всі пассируется ще хвилин двадцять, при цьому треба не забути овочі з грибами, посолити і поперчити.

Потім вміст сковороди слід додати до курячого супу, покласти туди лавровий лист, поварити ще хвилин п'ять і вимкнути вогонь. Подається суп із зеленню і з приправами.

Приготуйте рисові їжачки в духовці, це смачне блюдо, яке особливо подобається дітям.

На сніданок приготуйте омлет на пару — це корисно. Рецепт тут.

Вермішелевий суп

Це досить простий рецепт, але завдяки смаковим якостям грибів, суп виходить ароматним і насиченим. Так як в рецепті використовується вермішель, то необхідно запам'ятати, що вона повинна бути виготовленої з борошна твердих сортів, інакше вермішель сильно розвариться.

В якості альтернативи часто використовують італійські спагеті, дрібно подрібнені на соломки.

У його склад входять наступні продукти:

  • Гриби білі сухі — 100 грам;
  • Картопля — 500 грам;
  • Цибуля — 1 головка;
  • Спагеті або вермішель — 100 грам;
  • Вода — 2 літри;
  • Соняшникова олія -2 столових ложки;
  • Вершкове масло -3 столові ложки;
  • Зубчик часнику;
  • Лавровий лист, запашний перець, перець горошком — за смаком.

Часу на приготування йде приблизно годину десять хвилин, а калорійність складає всього 1450 ккал.

Тепер докладно про те, як приготувати вермішелевий суп з білих грибів. Сушені гриби слід попередньо замочити на ніч у воді кімнатної температури.

Розм'якшені грибочки легко нарізаються і злегка підсмажуються на суміші олії та вершкового масел.

Потім їх заливають окропом і ще варять протягом години. За двадцять хвилин до готовності, в каструлю кладуть цілком картопля, який, природно, треба очистити і промити.

Цибулю і моркву дрібно нарізати і обсмажуються на тій же суміші соняшникової олії та вершкового масел. Картоплю, яка варилася з грибами, витягують з каструлі і, як слід, мнуть виделкою або товкачиком.

Потім цибулю, моркву і решту дрібно нарізану картоплю закладають в каструлю до грибів. Додається вермішель або попередньо наламані спагетті. Все вариться ще десять хвилин, потім туди ж додається пом'ята картопля, лавровий лист, запашний перець і перець горошком.

Суп з сушених білих грибів з вермішеллю залишається тільки посолити і поперчити. За дві хвилини до готовності, в нього додається дрібно нарізаний зубчик часнику.

Корисні поради

Перш ніж готувати страви з білих сушених грибів, непогано б знати деякі їх особливості та властивості.

  1. Гриби відмінно вбирають всі позитивні і негативні речовини, які є в зовнішньому середовищі, де вони ростуть. Тому збирати їх у забруднених ділянках і там, де є промислові підприємства не можна. Не слід використовувати також старі гриби;
  2. Дітей, які не досягли чотирнадцяти років, не слід годувати грибними стравами. Справа в тому, що в складі сушених і сирих грибів, є хітин. Це речовина, що перешкоджає шлункової ферментації. Так само не слід годувати грибочками людей, зі слабким шлунком, так як білки важко перетравлюються;
  3. Треба пам'ятати, що перш, ніж пропонувати людям суп або інше блюдо з сушених білих грибів, треба поцікавитися: чи є у них алергія на них. Багатьом людям навіть небезпечно для життя пробувати їжу із сушених або свіжих грибів.

Так як білі гриби мають властивість запобігати багато хвороби, в число яких входить і рак, то якщо немає протипоказань, лікарі рекомендують їх подрібнити в кавомолці, або дрібно нарізати, а потім посипати ними будь-яку їжу.

Дієтологи радять вживати сушені гриби, тому що білки, що входять до їх складу, засвоюються набагато швидше і краще, ніж у свіжих грибочках, майже на 80%.

Що ще почитати: