28 март 2019 55

Як зробити сир з кислого молока в домашніх умовах

Давно відомо, що сир – корисний і потрібний організму продукт. У ньому міститься багато кальцію і цінного білка.

Дітям вже після п'яти місяців педіатри дозволяють вводити прикорм з сирком. Але в магазині рідко можна знайти якісний сир за доступною ціною.

Пропонуємо самостійно приготувати цей молочний продукт з кислого молока. Смак такого сиру не йде ні в яке порівняння з промисловим аналогом, а користі набагато більше. Рецепти з використанням мікрохвильовки, мультиварки та корисні поради читайте нижче.

Користь і шкода домашнього сиру

Ми вже розповіли трохи про користь сиру. Це далеко не всі переваги цього білого кисломолочного дива.

Білок цього продукту однаково корисний людям всіх віків. Містить вітаміни групи в, ретинол, вітамін E.

Шкода молочний продукт може принести із-за недотримання почуття міри в їжі і алергічних реакцій. Звичайно, щоб домашній продукт приносив тільки користь треба стежити за зберіганням та термінами придатності.

Сир в рецепті, якого використовується прогрівання скисшего молока, зберігається в холодильнику не більше 48 годин. За умови наявності тари з щільно закритою кришкою.

Не ризикуйте вживати в їжу сир після закінчення строку, навіть якщо він не має різкого запаху і смак його не змінився. Отруєння кисломолочними продуктами мають важкі наслідки для здоров'я.

Класичний рецепт сиру з кислого молока

Приготування сиру не таке і трудомістка справа, як може здатися. Розповімо, як це робили і продовжують робити бабусі в селах.

Для приготування знадобиться справжнє коров'яче молоко, перетворилося в кисляк.

  • Верхній шар кислого молока – сметану — потрібно обережно зняти ложкою;
  • Всю іншу масу потрібно вилити в ємність для подальшого розігріву на маленькому вогні. Стежте, щоб майбутній сир не перегрівся, він повинен бути трохи теплим. Зазвичай на цю процедуру йде 8-11 хвилин;
  • Після потрібно забути про сирі на добу. Все це час заготівля повинна стояти в теплому місці і відшаровуватися;
  • До кінця вказаного часу, на поверхні утворюється твердий шар, а внизу збирається сироватка;
  • Потрібно взяти велику миску. Застелити дно марлею у 3 — 4 шари;
  • Вилити вміст каструлі в миску з марлею;
  • Кінці марлі зав'язати у вузлик і підвісити для стікання рідини;
  • Як тільки з вузлика перестане капати сироватка – сир можна вважати готовим.

З трьох літрів молока в підсумку виходить 750-950 грам продукту. Додайте в нього мед, варення або свіжі ягоди і насолоджуйтеся смаком сиру, виготовленого своїми руками.

Є й інший спосіб приготування без підігрівання кисляку. Потрібно підготувати заздалегідь щільну тканину і зробити з неї мішечок. У нього налити кисле молоко і залишити для стікання сироватки.

Як тільки рідина перестане капати, можна вживати продукт в їжу. Такий сир виходить ніжним, м'яким, але рідкуватим. Не підійде для начинок в млинці, пироги і ватрушки.

Старовинний рецепт російської печі

Сир — це ще й один з найдавніших продуктів. Ось як готували його у старовину на Русі. Якщо є піч, то можна повторити приготування сиру по рецепту наших предків.

  • Вилити кефір в горщик з глини;
  • Поставити на кілька годин у теплу піч (але не дуже спекотну);
  • Коли відбудеться відшарування, сироватку злити, а сир в марлі покласти під будь-який важкий предмет.

Через 2-3 години можна пробувати кисломолочний продукт.

Як же зберігали сир у минулі часи без холодильника? Для цього після преса сир відправляли знову в піч, а потім під тяжкість і так кілька разів. Готову корж заливали топленим маслом і зберігали місяцями.

Як зробити сир з кислого молока в мікрохвильовці

Це найшвидший і легший спосіб приготування. Можна брати будь-кисле молоко, додавати туди кефір, сметану або йогурт.


З досвідом прийде знання, скільки того або іншого інгредієнта додати, щоб отримати сирок по своєму смаку. За відгуками смачний продукт виходить із суміші у пропорції один до одного кефіру і молока.

Суміш вилити у відповідну чашку і поставити в мікрохвильову піч. Включити на повну потужність, на таймері виставити час приблизно 9-11 хвилин.

Марлю або бавовняну тканину закріпити на друшляку, і через неї процідити суміш. Залишити так сир на 5-10 годин.

Домашній сир в мультиварці

Мультиварка зручна річ для приготування сиру – не потрібно бруднити багато посуду і можна звільнити час для інших справ.

Для приготування беремо кисле молоко і виливаємо його в чашу. Вибираємо режим «підігрівання».

Як правило, така опція розігріває вміст чаші при температурі 40 градусів. Це як раз те, що потрібно для приготування смачного і правильного сиру. Час вибираємо від 40 хвилин до 1 години.

Потім діємо як в першому рецепті. Можна взяти друшляк з марлею і знизу поставити каструлю. Вивалюємо вміст мультиварки на шари марлі і залишаємо хвилин на 5-8 для стікання сироватки.

Продукт буде готовий через 4-12 годин. Цього часу достатньо, щоб встигнути приготувати млинці на сироватці, щоб потім начинити їх домашнім сиром.

Дитячий сирок в домашніх умовах

Є два рецепти приготування дитячого сиру:

  1. Приготований на кефірі кислий сирок,
  2. Кисломолочний продукт з використанням кальцію.

Для першого рецепта підійде кефір з молочної кухні або високоякісний дитячий. Кефір підігрівають в посуді.

Після того як почнуть утворюватися згустки плиту вимикають. Отриману суміш проціджують крізь марлю. Зберігати сирок необхідно в скляній посуді із закритою кришкою не більше доби.

Для другого рецепта молоко потрібно закип'ятити і додати в нього розчин кальцію хлориду. Його можна придбати в аптеці. Далі довести розчин до кипіння. Зняти з плити і остудити. Згусток віджати в марлі, не докладаючи великих зусиль. Зберігати так само, як і в першому рецепті.

З молока в кількості 300 мл виходить 50 г сиру. На таку кількість потрібно 3 мл розчину кальцію хлориду 20%.

Щоб домогтися повітряної і однорідної консистенції, сирок потрібно збити міксером. Можна додати туди банани, персики, ягоди або варення.


Як зробити сир «Філадельфія» з сиру в домашніх умовах, дотримуйтеся наших порад і рекомендацій.

Приготуйте рецепт пирога з сиром з пісочного тіста, здивуйте своїх домочадців. Читайте тут.

Як зробити зернистий сир в домашніх умовах, читайте наші поради.

Корисні поради

  1. Якщо хочете отримати зернистий та сухий сир, то збільште час злиття закваски. Тим, кому до душі м'який сирок достатньо буде тримати заготівку в марлі 4-5 години;
  2. Для приготування підійде будь скисле молоко, але краще вибрати домашня;
  3. Не можна використовувати молоко, яке скисло після закінчення терміну придатності в холодильнику;
  4. Не виливайте сироватку, це теж цінний і корисний продукт. Можна вживати як напій або додавати в тісто для млинців. Є рецепти по догляду за шкірою особи на основі сироватки;
  5. Якщо кислого молока немає, а сир потрібен найближчим часом, то допоможе досвідчений рецепт. У каструлю вилити молоко і поставити на вогонь. Як тільки на поверхні з'явиться невелика піна, потрібно додати лимонний сік і все розмішати. Скисле молоко треба тут же прибрати з вогню. Далі можна приготувати сир, просто відкинувши кисляк в марлю. Але чекати все одно доведеться мінімум 4 години;
  6. Для першого досвіду приготування сиру потрібно взяти трохи молока. Щоб потім, якщо щось піде не так або кінцевий продукт не сподобається, можна відкоригувати свої помилки на наступній порції молока;
  7. Важливо не переварити кисляк, інакше сирок вийде жорстким як жувальна гумка.

З домашнього сиру виходять смачні запіканки, вареники, сирники. Не полінуйтеся ввечері трохи попрацювати над кисляком, щоб до ранку отримати корисний та смачний сніданок.

Що ще почитати: